dr.gog wrote:Klitemnestraaa wrote:Veceras bila svjedok ciscenja rane nakon operacije nazivo, odnosno reckanja makazama i vadjenja neke cjevcice i stavljanja nove.
Prije par mjeseci kiretaza nazivo.
Prije par godina vadjenja stakla iz glave, isto nazivo.
Sve slucaji moje mame koja je vristala i padala u nesvijest od bolova, dok su doktori hladnokrvno mesarili i jos se zalili sto se dere.
Koliko sam upucena, vani se svi navedeni zahvati rade pod anestezijom, pitam se koji je djavo nasim doktorima pa ne zele nama dati istu. Ili bar malo suosjecanja.
Jeste li vi imali/e primjer uradjenog zahvata bez anestezije?
Ja jesam i to inciziju. (kao da mi nije dovoljno sto sam se nagledala sta su mi mami nazivo sve radili)
Podijelite svoje price, to mi je jedini nacin smirivanja zivaca nakon tretmana s nasim doktorima.

Interesantno.
Na stranu što si sve naše doktore nazvala stokom pa ispala bezobrazna, razumijem bijes jer u pitanju ti je mater.
Možeš li reći o čemu se tačno radi, kakvoj "cjevčici"?. Pretpostavljam da je mijenjan dren, prije čega se morao uraditi tretman rane koji nije, niti može biti ugodan, posebno svježe operiranim pacijentima.Gdje si uopšte ti mogla biti prisutna tokom izvođenja ambulantne(ili kliničke) operativne procedure?
Da li si razgovarala sa ljekarima prije tih zahvata, ko su ti ljekari?
Mnogo je pitanja za laika, ali pokušaj mi odgovoriti...
Usput, nigdje se ne rade svi zahvati na jednak način. I ne radi se sve pod anestezijom obavezno..Incizija? Incizija čega?
Ne daje se anestetik, ponavljam, za bukvalno sve zahvate. I tačno su ti rekli prethodni forumaši. Gdje su ti bila usta da reaguješ ako ti je bilo nešto sumnjivo?
Znam da u hirurgiji nema zezanja sa anesteticima, iz jako mnogo razloga, pa te molim da se ne ljutiš što ovako pitam.
Ne ljutim, naravno. Ne govorim o nemogucem sto se tice anestetika, nego o praksi koja se radi vani, a i u drzavama regiona. Problem je sto za neke ima anestetika, a za one koji ne daju stoju u padze nema.
Sto se cjevcice tice ne znam je li to spada pod drenom, neka je cjevcica koja ide u ranu i onako strsi (nije cijev i kesica kao kod drenova s kojim sam se ja susretala). Previjeno je zavojima i oni su puni krvi iz te cjevcice, a preko tih zaljepljenih zavoja stavljamo jos zavoja pa ih mijenjamo jer se pune krvi. Taj tretman je radio ni manje ni vise nego medicinski tehnicar, iako je doktor rekao da se cjevcica ne vadi, nego samo previje, a on je izvadio, nesto smedje ustrcao u ranu i novu cjevcicu stavio. Da ne pricam o tome kako nas je istjerao jer smo bile jedine u to doba, a njemu se pila kafa ili ne znam ni ja sta radilo pa je zurio navecer u 7 da zakljuca prijemnu ambulantu.
Kiretaza je radjena u prijemnoj ginekoloskoj ambulanti, ja isto stajala kraj kreveta.
Inciziju mi je radio direktor bolnice (upoznata sam da ne ide lokalna kod incizije, ali malo ljudskosti molim) i to u domu zdravlja u prijemnoj ambulanti. Pored mene su bila dva pacijenta (kraj kreveta) koji su trebali doci na red. Trazila sam od hirurga misljenje i rekla da me poslao doktor opce prakse, a on mi je uzeo ruku i zabio iglu pa makaze i to uradio i kaze mozes ici. S naredne dvije kontrole me istjerao govoreci da je to obican zahvat, sve ce biti ok, nemam sta dolaziti, iako je ostalo gnoja nakon tog zahvata koji je bio vidljiv nakon sto je krasta otpala, ali nije htio da me primi jer to nije nista vazno, kao ni nijedan drugi hirurg jer nisam njihov pacijent.
Nemas se kome zaliti, 99% doktora je u vladajucoj stranci, a direktor bolnice na visokoj poziciji. Mom dedi je radjena kiretaza nazivo prilikom koje je hirurg jednom rukom drzao kiretu, a drugom cigaru, nakon koje se on zalio, ali nema fajde. I da slucaj ode na sud, citav sud je stranacki korumpiran (bio nedavno slucaj protiv bolnice i nista).
Pretpostavljam da si specijalizant prema tvojim postovima i nadam se da nikad neces postati hirurgom onakvim zbog kojeg cijela struka je takvim prozvana. Prosetaj malo manjim gradovima pa ces vidjeti djumbusa po bolnicama. Od svih hirurga u bolnici u mom gradu, samo jedan postoji da nije korumpiran (iz licnog iskustva) i da se moze s njim pricati, a ovo sve ostalo nema ni trunke ljudskosti u sebi.