Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Klitemnestraaa

#1 Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by Klitemnestraaa »

Veceras bila svjedok ciscenja rane nakon operacije nazivo, odnosno reckanja makazama i vadjenja neke cjevcice i stavljanja nove.
Prije par mjeseci kiretaza nazivo.
Prije par godina vadjenja stakla iz glave, isto nazivo.

Sve slucaji moje mame koja je vristala i padala u nesvijest od bolova, dok su doktori hladnokrvno mesarili i jos se zalili sto se dere.

Koliko sam upucena, vani se svi navedeni zahvati rade pod anestezijom, pitam se koji je djavo nasim doktorima pa ne zele nama dati istu. Ili bar malo suosjecanja.

Jeste li vi imali/e primjer uradjenog zahvata bez anestezije?
Ja jesam i to inciziju. (kao da mi nije dovoljno sto sam se nagledala sta su mi mami nazivo sve radili)

Podijelite svoje price, to mi je jedini nacin smirivanja zivaca nakon tretmana s nasim doktorima. :twisted:
insomnia78

#2 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by insomnia78 »

A ti nemas usta, usprotivis se, stanes, zaustavis sve, trazis anesteziju?

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
mama3

#3 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by mama3 »

Reviziju materice poslije poroda 2003.godine.
Skoro, neuspio pokusaj vadjenja stranog tijela iz oka na Ocnoj klinici. Doktorica se jos naljutila kad sam se pobunila I cudom se cudila kako ne mogu da ne trepnem.
vaučer

#4 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by vaučer »

Bratu su mi rezali neko tkivo na trtici naživo. Nakon par godina mu se pojavilo opet, išao kod privatnog lječnika i ovaj mu potvrdio da mu se ponovilo radi loše i traljave prve operacije i kako se MORA raditi s anestezijom i dva tjedna oporavka uz nadzor kasnije (prvi put ga samo poslali kući).
insomnia78

#5 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by insomnia78 »

A pa kad ste budale pa pustite

Klitemnestraaa

#6 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by Klitemnestraaa »

insomnia78 wrote:A pa kad ste budale pa pustite

Aha ti se pobuni istjera te jos te galami pred svim doktorima i znas da ce te vise ikad primiti.

Kakva je situacija kod privatnika? (dr. Sabic, Sunce)
insomnia78

#7 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by insomnia78 »

Bgm sam se bunio i bunicu se uvijek ako mi nesto nije po volji

dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by dr.gog »

Klitemnestraaa wrote:Veceras bila svjedok ciscenja rane nakon operacije nazivo, odnosno reckanja makazama i vadjenja neke cjevcice i stavljanja nove.

Sve slucaji moje mame koja je vristala i padala u nesvijest od bolova, dok su doktori hladnokrvno mesarili i jos se zalili sto se dere.

Koliko sam upucena, vani se svi navedeni zahvati rade pod anestezijom, pitam se koji je djavo nasim doktorima pa ne zele nama dati istu. Ili bar malo suosjecanja.

Ja jesam i to inciziju. (kao da mi nije dovoljno sto sam se nagledala sta su mi mami nazivo sve radili)

Podijelite svoje price, to mi je jedini nacin smirivanja zivaca nakon tretmana s nasim doktorima. :twisted:
Interesantno.

Na stranu što si sve naše doktore nazvala stokom pa ispala bezobrazna, razumijem bijes jer u pitanju ti je mater.

Možeš li reći o čemu se tačno radi, kakvoj "cjevčici"?. Pretpostavljam da je mijenjan dren, prije čega se morao uraditi tretman rane koji nije, niti može biti ugodan, posebno svježe operiranim pacijentima.Gdje si uopšte ti mogla biti prisutna tokom izvođenja ambulantne(ili kliničke) operativne procedure?

Da li si razgovarala sa ljekarima prije tih zahvata, ko su ti ljekari?

Mnogo je pitanja za laika, ali pokušaj mi odgovoriti...

Usput, nigdje se ne rade svi zahvati na jednak način. I ne radi se sve pod anestezijom obavezno..Incizija? Incizija čega?

Ne daje se anestetik, ponavljam, za bukvalno sve zahvate. I tačno su ti rekli prethodni forumaši. Gdje su ti bila usta da reaguješ ako ti je bilo nešto sumnjivo?

Znam da u hirurgiji nema zezanja sa anesteticima, iz jako mnogo razloga, pa te molim da se ne ljutiš što ovako pitam.
preludezalude

#9 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by preludezalude »

Incizija je bolan postupak koji sam i ja jednom radio. Ne mora se raditi pod anestezijom, ali posto je bolno onda.... Lokalna anestezija se ne koristi zbog samog slucaja jer se radi o infekciji i gnoju i zato ako se koristi anestezija onda se radi citav zahvat pod opstom anestezijom. Eeeee, to je vec slucaj za koji trebas traziti stelu kod nas, kako sam i ja radio jer opsta anestezija zahtjeva pravi operativni zahvat uz anesteziologa, hirurga... i lezanje u bolnici najmanje 24 sata.
dr.gog

#10 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by dr.gog »

vaučer wrote:Bratu su mi rezali neko tkivo na trtici naživo. Nakon par godina mu se pojavilo opet, išao kod privatnog lječnika i ovaj mu potvrdio da mu se ponovilo radi loše i traljave prve operacije i kako se MORA raditi s anestezijom i dva tjedna oporavka uz nadzor kasnije (prvi put ga samo poslali kući).
Tvoj brat ima nesreću da ima jedno od oboljenja koje se vraća u većini slučajeva bez obzira na vještinu hirurga.

Isto tako, za to oboljenje (synus p.) potrebna je zaista temeljitost u radu i veoma stroga procedura nakon operacije. Bolna tačka je da malo hirurga ima taj stepen pedanterije u "obradi" rane, kao i da je postoperativna njega često puna propusta- kako od strane osoblja, tako veoma često i od strane pacijenta.
Klitemnestraaa

#11 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by Klitemnestraaa »

dr.gog wrote:
Klitemnestraaa wrote:Veceras bila svjedok ciscenja rane nakon operacije nazivo, odnosno reckanja makazama i vadjenja neke cjevcice i stavljanja nove.

Interesantno.

Na stranu što si sve naše doktore nazvala stokom pa ispala bezobrazna, razumijem bijes jer u pitanju ti je mater.

Možeš li reći o čemu se tačno radi, kakvoj "cjevčici"?. Pretpostavljam da je mijenjan dren, prije čega se morao uraditi tretman rane koji nije, niti može biti ugodan, posebno svježe operiranim pacijentima.Gdje si uopšte ti mogla biti prisutna tokom izvođenja ambulantne(ili kliničke) operativne procedure?

Da li si razgovarala sa ljekarima prije tih zahvata, ko su ti ljekari?

Mnogo je pitanja za laika, ali pokušaj mi odgovoriti...

Usput, nigdje se ne rade svi zahvati na jednak način. I ne radi se sve pod anestezijom obavezno..Incizija? Incizija čega?

Ne daje se anestetik, ponavljam, za bukvalno sve zahvate. I tačno su ti rekli prethodni forumaši. Gdje su ti bila usta da reaguješ ako ti je bilo nešto sumnjivo?

Znam da u hirurgiji nema zezanja sa anesteticima, iz jako mnogo razloga, pa te molim da se ne ljutiš što ovako pitam.
Ne ljutim, naravno. Ne govorim o nemogucem sto se tice anestetika, nego o praksi koja se radi vani, a i u drzavama regiona. Problem je sto za neke ima anestetika, a za one koji ne daju stoju u padze nema.

Sto se cjevcice tice ne znam je li to spada pod drenom, neka je cjevcica koja ide u ranu i onako strsi (nije cijev i kesica kao kod drenova s kojim sam se ja susretala). Previjeno je zavojima i oni su puni krvi iz te cjevcice, a preko tih zaljepljenih zavoja stavljamo jos zavoja pa ih mijenjamo jer se pune krvi. Taj tretman je radio ni manje ni vise nego medicinski tehnicar, iako je doktor rekao da se cjevcica ne vadi, nego samo previje, a on je izvadio, nesto smedje ustrcao u ranu i novu cjevcicu stavio. Da ne pricam o tome kako nas je istjerao jer smo bile jedine u to doba, a njemu se pila kafa ili ne znam ni ja sta radilo pa je zurio navecer u 7 da zakljuca prijemnu ambulantu.

Kiretaza je radjena u prijemnoj ginekoloskoj ambulanti, ja isto stajala kraj kreveta.

Inciziju mi je radio direktor bolnice (upoznata sam da ne ide lokalna kod incizije, ali malo ljudskosti molim) i to u domu zdravlja u prijemnoj ambulanti. Pored mene su bila dva pacijenta (kraj kreveta) koji su trebali doci na red. Trazila sam od hirurga misljenje i rekla da me poslao doktor opce prakse, a on mi je uzeo ruku i zabio iglu pa makaze i to uradio i kaze mozes ici. S naredne dvije kontrole me istjerao govoreci da je to obican zahvat, sve ce biti ok, nemam sta dolaziti, iako je ostalo gnoja nakon tog zahvata koji je bio vidljiv nakon sto je krasta otpala, ali nije htio da me primi jer to nije nista vazno, kao ni nijedan drugi hirurg jer nisam njihov pacijent.

Nemas se kome zaliti, 99% doktora je u vladajucoj stranci, a direktor bolnice na visokoj poziciji. Mom dedi je radjena kiretaza nazivo prilikom koje je hirurg jednom rukom drzao kiretu, a drugom cigaru, nakon koje se on zalio, ali nema fajde. I da slucaj ode na sud, citav sud je stranacki korumpiran (bio nedavno slucaj protiv bolnice i nista).

Pretpostavljam da si specijalizant prema tvojim postovima i nadam se da nikad neces postati hirurgom onakvim zbog kojeg cijela struka je takvim prozvana. Prosetaj malo manjim gradovima pa ces vidjeti djumbusa po bolnicama. Od svih hirurga u bolnici u mom gradu, samo jedan postoji da nije korumpiran (iz licnog iskustva) i da se moze s njim pricati, a ovo sve ostalo nema ni trunke ljudskosti u sebi.
dr.gog

#12 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by dr.gog »

Klitemnestraaa wrote:
Ne ljutim, naravno. Ne govorim o nemogucem sto se tice anestetika, nego o praksi koja se radi vani, a i u drzavama regiona. Problem je sto za neke ima anestetika, a za one koji ne daju stoju u padze nema.

Sto se cjevcice tice ne znam je li to spada pod drenom, neka je cjevcica koja ide u ranu i onako strsi (nije cijev i kesica kao kod drenova s kojim sam se ja susretala). Previjeno je zavojima i oni su puni krvi iz te cjevcice, a preko tih zaljepljenih zavoja stavljamo jos zavoja pa ih mijenjamo jer se pune krvi. Taj tretman je radio ni manje ni vise nego medicinski tehnicar, iako je doktor rekao da se cjevcica ne vadi, nego samo previje, a on je izvadio, nesto smedje ustrcao u ranu i novu cjevcicu stavio. Da ne pricam o tome kako nas je istjerao jer smo bile jedine u to doba, a njemu se pila kafa ili ne znam ni ja sta radilo pa je zurio navecer u 7 da zakljuca prijemnu ambulantu.

Kiretaza je radjena u prijemnoj ginekoloskoj ambulanti, ja isto stajala kraj kreveta.

Inciziju mi je radio direktor bolnice (upoznata sam da ne ide lokalna kod incizije, ali malo ljudskosti molim) i to u domu zdravlja u prijemnoj ambulanti. Pored mene su bila dva pacijenta (kraj kreveta) koji su trebali doci na red. Trazila sam od hirurga misljenje i rekla da me poslao doktor opce prakse, a on mi je uzeo ruku i zabio iglu pa makaze i to uradio i kaze mozes ici. S naredne dvije kontrole me istjerao govoreci da je to obican zahvat, sve ce biti ok, nemam sta dolaziti, iako je ostalo gnoja nakon tog zahvata koji je bio vidljiv nakon sto je krasta otpala, ali nije htio da me primi jer to nije nista vazno, kao ni nijedan drugi hirurg jer nisam njihov pacijent.

Nemas se kome zaliti, 99% doktora je u vladajucoj stranci, a direktor bolnice na visokoj poziciji. Mom dedi je radjena kiretaza nazivo prilikom koje je hirurg jednom rukom drzao kiretu, a drugom cigaru, nakon koje se on zalio, ali nema fajde. I da slucaj ode na sud, citav sud je stranacki korumpiran (bio nedavno slucaj protiv bolnice i nista).

Pretpostavljam da si specijalizant prema tvojim postovima i nadam se da nikad neces postati hirurgom onakvim zbog kojeg cijela struka je takvim prozvana. Prosetaj malo manjim gradovima pa ces vidjeti djumbusa po bolnicama. Od svih hirurga u bolnici u mom gradu, samo jedan postoji da nije korumpiran (iz licnog iskustva) i da se moze s njim pricati, a ovo sve ostalo nema ni trunke ljudskosti u sebi.
Sad sam pomalo "uvezao"...To je grozno ako se tako radi...Kako si ,prilično uvjerljivo, opisala, nemam razloga da sumnjam.. Mislio sam da si u Sarajevu.

I ovdje ima gluposti, ali tako nešto i uz tako ponižavanje :( ...Ne znam, ako ti treba ginekološka pomoć, ima na forumu par humanih i stručnih ljudi iz ugledne medicinske ustanove...Pogledaj teme o trudnicama i lako ćeš primjetiti ko su pravi ljekari. Bježi od tih fakina koji te sikterišu sa cigarom u ustima...

Evo ti telefon ginekološkog odjela-kabineta Opće bolnice prim.dr. Abdulah Nakaš , nazovi pitaj kako i koliko bi koštao pregled pošto nisi osiguranik ZZO kantona Sarajevo, te za termin...
Kabinet za ginekologiju i akušerstvo
Radno vrijeme: 08,00-16,00 sati, svaki radni dan
Tel: 285-285
Zakazivanje pregleda se može vršiti telefonom od 14,00-16,00 sati, svaki radni dan.
Garantujem ti da tu nećeš naići na idiote kakve si mi opisala :wink: .
belfy

#13 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by belfy »

Klitemnestraaa wrote:...Mom dedi je radjena kiretaza nazivo prilikom koje je hirurg jednom rukom drzao kiretu, a drugom cigaru, nakon koje se on zalio, ali nema fajde...
dedi kiretaza? nisam medicinar, ali...kako je to moguce? :?
Klitemnestraaa

#14 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by Klitemnestraaa »

belfy wrote:
Klitemnestraaa wrote:...Mom dedi je radjena kiretaza nazivo prilikom koje je hirurg jednom rukom drzao kiretu, a drugom cigaru, nakon koje se on zalio, ali nema fajde...
Hahahha znam na šta si pomislio, nema on maternicu.
Kiretaža generalno znači struganje onom kašikom koja se zove kireta.

curettage
[kyoo͡r′ətäzh′]
Etymology: Fr, curette, scoop
scraping of material from the wall of a cavity or other surface, performed to remove tumors or other abnormal tissue or to obtain tissue for microscopic examination. Curettage also refers to clearing unwanted material from fistulas and areas of chronic infection. It may be performed with a blunt or a sharp curet or by suction.
Mosby's Medical Dictionary, 8th edition. © 2009, Elsevier.
Truba
Grijem se na: Plin i struju

#15 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by Truba »

iako sam još uvijek na njihovoj strani s obzirom na unievrzalno zdravstveno koje je faktički besplatno i jedan taksista može 7 djece na svoj poso nakaciti
znaju biti mesari bezosjećajni
shandrprcSA

#16 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by shandrprcSA »

prosao isto i ne ponovilo se...
Truba
Grijem se na: Plin i struju

#17 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by Truba »

Image

zašto je alan ford popularan?

zato što je realnost
vjesticanametli

#18 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by vjesticanametli »

Klitemnestraaa wrote:
belfy wrote:
Hahahha znam na šta si pomislio, nema on maternicu.
Kiretaža generalno znači struganje onom kašikom koja se zove kireta.

curettage
[kyoo͡r′ətäzh′]
Etymology: Fr, curette, scoop
scraping of material from the wall of a cavity or other surface, performed to remove tumors or other abnormal tissue or to obtain tissue for microscopic examination. Curettage also refers to clearing unwanted material from fistulas and areas of chronic infection. It may be performed with a blunt or a sharp curet or by suction.
Mosby's Medical Dictionary, 8th edition. © 2009, Elsevier.
poĐŽoh i ja reci da deda nije dedinica :lol:
izvini morala sam :)
Klitemnestraaa

#19 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by Klitemnestraaa »

poĐŽoh i ja reci da deda nije dedinica :lol:
izvini morala sam :)[/quote]

Trans deda. :lol:
Klitemnestraaa

#20 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by Klitemnestraaa »

dr.gog wrote:
Klitemnestraaa wrote:

Sad sam pomalo "uvezao"...To je grozno ako se tako radi...Kako si ,prilično uvjerljivo, opisala, nemam razloga da sumnjam.. Mislio sam da si u Sarajevu.

I ovdje ima gluposti, ali tako nešto i uz tako ponižavanje :( ...Ne znam, ako ti treba ginekološka pomoć, ima na forumu par humanih i stručnih ljudi iz ugledne medicinske ustanove...Pogledaj teme o trudnicama i lako ćeš primjetiti ko su pravi ljekari. Bježi od tih fakina koji te sikterišu sa cigarom u ustima...

Evo ti telefon ginekološkog odjela-kabineta Opće bolnice prim.dr. Abdulah Nakaš , nazovi pitaj kako i koliko bi koštao pregled pošto nisi osiguranik ZZO kantona Sarajevo, te za termin...
Kabinet za ginekologiju i akušerstvo
Radno vrijeme: 08,00-16,00 sati, svaki radni dan
Tel: 285-285
Zakazivanje pregleda se može vršiti telefonom od 14,00-16,00 sati, svaki radni dan.
Garantujem ti da tu nećeš naići na idiote kakve si mi opisala :wink: .
Hvala ti mnogo. :mrgreen: Za ginekologa nije ništa hitno, ali sam ja u procesu selidbe pa ne znam ni gdje ići.

Za tu "cjevčicu" upitah šta je to - jest dren (i to tehničara, doktor je uvijek "u gužvi"), stalno čiste ranu jer ima gnoja, radili bris rane nije infekcija, nego čini se komadić konca ostao u rani. :? Pola rane otvoreno pola zatvoreno, u ponedjeljak skida pola konaca, a drugu polovicu će joj ušiti. :?

Jednom čovjeku je dovoljno jedno loše iskustvo s doktorom (+oni koje se nagleda usput) da zamrzi čitavu struku i nikad im više ne ode, ni potrebno, a kamoli da pričam o preventivnim pregledima kojih kod nas i da hoćeš - nema.
Altsa

#21 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by Altsa »

meni kada dode rodbina sa zapada koji su medicinari i kada cuju da sam radio kolonoskopiju bez anestezije ne mogu da dodu sebi. na zapadu je neljudski to raditi bez anestezije kao i gastroskopiju. prvo sto je patnja za pacijenta a i sigurno se ne moze detaljno pregledati i uvijek nesto moze promaci
razonoda

#22 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by razonoda »

Altsa wrote:meni kada dode rodbina sa zapada koji su medicinari i kada cuju da sam radio kolonoskopiju bez anestezije ne mogu da dodu sebi. na zapadu je neljudski to raditi bez anestezije kao i gastroskopiju. prvo sto je patnja za pacijenta a i sigurno se ne moze detaljno pregledati i uvijek nesto moze promaci
Nehumano, sta rade dr u sa. Oni jos u fazonu da je 'rat' i da se to tako radi. Prije 2 god sam htjela usraditi gastro. sa anestezijom privatno i nisam uspjela ''uganjati' dr za termin. Mislim da je na iLIDZI klinika EUROFARM , htjeo sa anest. ali djaba nisam mogla termin dobiti. Valjda tu radi honorarno ono poslije podne, i to mi se nije svidjelo, al eto ....
MedenoSrce

#23 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by MedenoSrce »

Klitemnestraaa wrote: Jeste li vi imali/e primjer uradjenog zahvata bez anestezije?
Inficirala mi se rana na nozi. Kiretaža i šivanje bez anestezije. Adresa: Ortopedija, KC Koševo
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#24 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by stetoskop »

Bol ostavlja psihičke posljedice i strah od doktora, tako da rad bez anestezije može uticati na cjelokupnu zdravstvenu zaštitu.
To treba doktorima da bude jasno!
MedenoSrce

#25 Re: Sta sve radi stoka od nasih doktora bez anestetika?

Post by MedenoSrce »

ostavlja psihicke posljedice
poslije toga izadjem ispred bolnice i kazem "haj izadjite sad svi da vas prebijem"
Post Reply