Holbručenjem do istine
Prije desetak godina srpski jezični genij iskovao je riječ holbručenje. Značenje: uvrtanje ruke, pravljenje male djece, ciljano ponižavanje, fizičko i mentalno maltretiranje, emocionalno zlostavljanje, općenje u zdrav mozak i moralno degradiranje slabijega od sebe, i sve to s namjerom da se postigne jasan rezultat i uskrati neprijatelju bilo kakva mogućnost izvrdavanja ili časnog kompromisa.
Riječ je, pogađate, iskovana po američkome izaslaniku Richardu Holbrookeu, koji je nekoliko mjeseci holbručio po Beogradu, Banjoj Luci i Palama, i postigao ono što se ranije činilo nemogućim: oslobodio je Bosnu i Hercegovinu i njezine građane poniženja i ubijanja, a svojeručnim uklanjanjem Radovana Karadžića sa svih funkcija i iz svijeta legalnih osoba pružio je do sada najveću simboličnu satisfakciju žrtvama bosanskih genocida i etničkih čišćenja.
Malo je vjerojatno da se pritom išta s Karadžićem dogovorio.
Prvo: Holbrooke je bio sklon dogovaranju koliko i upravo probuđeni pitbul terijer kojega je neka budala potezala za rep. Drugo: da se kanio dogovarati, ne bi holbručio, nego bi činio ono što su po Bosni i oko nje činili razni europski i američki predstavnici i izaslanici među čijim je njedrima počinjen i opravdavan srebrenički pokolj.
I treće: dogovorio bi se, valjda, s Miloševićem a ne s Karadžićem, ili i vi doista mislite da je Karadžić djelovao kao inokosni organ?
Ali hajde, dopustimo na čas i tu mogućnost da je Richard Holbrooke u ime Amerike nešto obećao Karadžiću, pa i da je sklopio s njime dogovor.
Je li to deset godina sprečavalo Srbiju, a onda i Britance, Francuze, Interpol, Jamesa Bonda, mene ili vas, da ga uhitimo u autobusima gradskog prometa ili na predavanjima o besmrtnosti i bioetici?
Naravno da nije. Moralno i politički ispravno je čak i sklapanje lažnih dogovora sa zločincem.
Začuđuje stoga kampanja protiv Hollbrookea, u kojoj se Karadžić prikazuje kao izigrani džentlmen iz jednoga razvrgnutog džentlmenskog sporazuma.
Pranje i renoviranje Karadžićevog javnog lika, spinovanje i rebrendiranje, mogu biti posljedica lošeg pamćenja ili gluposti, a možda i nečega konkretnijeg.
Žrtvama, pak, ostaje sjećanje na Amerikanca koji im je svojim holbručenjem, makar nakratko, vratio pravo na nadu, dom i dostojanstvo.
Miljenko Jergović, Jutranji list
Sta sve moze kazati Karadzic?
- Tullius Iustinius
#27 Re: Sta sve moze kazati Karadzic?
Sve u vezi dogadjaja tokom prve polovine devedesetih godina, samo gledajte i videcete, bice tu mnooogo novih saznanja za sve nas... 
-
Zah
#28 Re: Sta sve moze kazati Karadzic?
Da li neko od nas zna kako je poceo rat u bivsoj YU. Naravno, mnogi misle da znaju, ali na to pitanje ima bar 10 razlicitih odgovora. Koja je i kolika uloga Srbije u svemu mi danas tacno ne znamo, kako sto ne znamo i kolika je uloga medjunarodne zajednice. Mi i danas ne znamo kako su vodjeni razgovori, sta je ko predlagao. Dakle, mnoga pitanja ce ostati nejasna narednig 20-50 godina, to jest do potpunog otvaranja arhiva, iako ce do tada mnogo toga nestati. Sudjenje R. Karadzicu mozda otkrije neke nove cinjenice koje do sada nismo znali, jer ce on braniti svoju kozu . Istina on je lazov, ali Sud ce traziti cinjenice kojim kotkrepljuje svoje vrdnje. Njegova arhiva je davno oduzeta sto iz kuce sto iz Banja Luke gdje je civana, a i svu dokumentacija koju je nosio sa sobom oduzeta je od vlasti Srbije. Dakle, Sud raspolaze svim saznanjima, samo je pitanje da li je zainteresiran da se bas sve otkrije. Ja mislim da je prije hapsenja Karadzica postignuta nagodba vlasti Srbije sa Sudom.Mnoge zapadne zemlje koje su umijesane u bosanski rat sad vrse pritisak na Sud, sta otkriti a sta sakriti. Tako ce biti i u slucaju Mladica.
-
popajic
#29 Re: Sta sve moze kazati Karadzic?
ono sto znamo je vise nego dovoljno !Zah wrote:Da li neko od nas zna kako je poceo rat u bivsoj YU. Naravno, mnogi misle da znaju, ali na to pitanje ima bar 10 razlicitih odgovora. Koja je i kolika uloga Srbije u svemu mi danas tacno ne znamo, kako sto ne znamo i kolika je uloga medjunarodne zajednice. Mi i danas ne znamo kako su vodjeni razgovori, sta je ko predlagao. Dakle, mnoga pitanja ce ostati nejasna narednig 20-50 godina, to jest do potpunog otvaranja arhiva, iako ce do tada mnogo toga nestati. Sudjenje R. Karadzicu mozda otkrije neke nove cinjenice koje do sada nismo znali, jer ce on braniti svoju kozu . Istina on je lazov, ali Sud ce traziti cinjenice kojim kotkrepljuje svoje vrdnje. Njegova arhiva je davno oduzeta sto iz kuce sto iz Banja Luke gdje je civana, a i svu dokumentacija koju je nosio sa sobom oduzeta je od vlasti Srbije. Dakle, Sud raspolaze svim saznanjima, samo je pitanje da li je zainteresiran da se bas sve otkrije. Ja mislim da je prije hapsenja Karadzica postignuta nagodba vlasti Srbije sa Sudom.Mnoge zapadne zemlje koje su umijesane u bosanski rat sad vrse pritisak na Sud, sta otkriti a sta sakriti. Tako ce biti i u slucaju Mladica.