Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
- hrle1976
#1 Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Naleti na zanimljivu temu koju pruza slovenacka televizija. Radi se o slovencima koji zive po svijetu. Pa vidim da pocesto, pojedini postavljaju brojna pitanja i traze odgovore iz prve ruke. Pa rekoh mozda posluzi kome. Ima od Kanade, Urugvaja, Finske, Njemacke, preko Ugande, Thailanda, Indonezije pa do Novog Zelanda.
Ima Google Translate ko nekopca jezik.
http://www.rtvslo.si/tureavanture/glej-ga-sloven-c
Ima Google Translate ko nekopca jezik.
http://www.rtvslo.si/tureavanture/glej-ga-sloven-c
-
TheMule
#2 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Meni je interesantnije misljenje Bosanaca o drugim drzavama. Obicno imaju katastrofalnu predstavu o drugim zemljama i narodima, koju su dobili kroz filmove i vlastite zelje. "Eh da je ovo u X zemlji, ne bi tako bilo"
- Gojeni H
#3 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
TheMule wrote:Meni je interesantnije misljenje Bosanaca o drugim drzavama. Obicno imaju katastrofalnu predstavu o drugim zemljama i narodima, koju su dobili kroz filmove i vlastite zelje. "Eh da je ovo u X zemlji, ne bi tako bilo"
-
PM72
#4 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Meni Bošnje liče na žabu u dnu bunara.Vidi komadić neba - misli da sve zna a nije makla van bunara.Da nije bilo rata ni bi dobacili dalje od bauštele po Minhenu.TheMule wrote:Meni je interesantnije misljenje Bosanaca o drugim drzavama. Obicno imaju katastrofalnu predstavu o drugim zemljama i narodima, koju su dobili kroz filmove i vlastite zelje. "Eh da je ovo u X zemlji, ne bi tako bilo"
- dobar osjecaj
#5 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Zavisi s kakvim ljudima pretezno covjek dolazi u dodir. Ljudi s kojima se ja druzim, radim, krecem uglavnom nisu nikakve ogranicene kante a zive u toj istoj BiH.PM72 wrote:Meni Bošnje liče na žabu u dnu bunara.Vidi komadić neba - misli da sve zna a nije makla van bunara.Da nije bilo rata ni bi dobacili dalje od bauštele po Minhenu.TheMule wrote:Meni je interesantnije misljenje Bosanaca o drugim drzavama. Obicno imaju katastrofalnu predstavu o drugim zemljama i narodima, koju su dobili kroz filmove i vlastite zelje. "Eh da je ovo u X zemlji, ne bi tako bilo"
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#6 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Istina. Ali je i istina da smo kao narod(i) skloni predrasudama i da uvijek gledamo prvo negativno. Polazim od sebe, prva asocijacija na Amera je da je glup i da misli da je Betoven pas, a Rumunija u Australijidobar osjecaj wrote:Zavisi s kakvim ljudima pretezno covjek dolazi u dodir. Ljudi s kojima se ja druzim, radim, krecem uglavnom nisu nikakve ogranicene kante a zive u toj istoj BiH.
Da ne spominjemo kniževnike, slikare, pjesnike, režisere koje je dala svaka od gore spomenutih zemalja.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#7 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Hos reci da najgori misle samo negativno od drugima jer su svjesni svog jadaKatarinaKosaca wrote:Istina. Ali je i istina da smo kao narod(i) skloni predrasudama i da uvijek gledamo prvo negativno. Polazim od sebe, prva asocijacija na Amera je da je glup i da misli da je Betoven pas, a Rumunija u Australijidobar osjecaj wrote:Zavisi s kakvim ljudima pretezno covjek dolazi u dodir. Ljudi s kojima se ja druzim, radim, krecem uglavnom nisu nikakve ogranicene kante a zive u toj istoj BiH.Za Engleza da je hladan i neobrazovan, za Španca da je prikriveni fašista, za Portugalca da ima primitivan mentalitet i navike, za Grka da se fura ni na šta, za Italijane da su inteligentni i podli, skloni prevarama.Za Čehe da su monstruozno škrti. I sve je ovo tačno. Ali je i tačno da su Ameri ne bez razloga broj 1 u svijetu, da Englezi imaju divan odnos prema životinjama i da su im javni zahodi bespreijekorno čisti, da su Španci imali prvu republiku i da ih vlast ne može vući za nos , da su Italijani broj 1 u svijetu dizajna, hrane, vina, mnogo toga... Česi imaju kulturu, film i pivo..
Da ne spominjemo kniževnike, slikare, pjesnike, režisere koje je dala svaka od gore spomenutih zemalja.
Last edited by Zviz on 04/01/2015 20:09, edited 1 time in total.
- dobar osjecaj
#8 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Na tom nivou manje-vise svi narodi su skloni predrasudama i te price se protezu u svim zemljama. Narocito izmedju susjednih zemalja.KatarinaKosaca wrote:Istina. Ali je i istina da smo kao narod(i) skloni predrasudama i da uvijek gledamo prvo negativno. Polazim od sebe, prva asocijacija na Amera je da je glup i da misli da je Betoven pas, a Rumunija u Australijidobar osjecaj wrote:Zavisi s kakvim ljudima pretezno covjek dolazi u dodir. Ljudi s kojima se ja druzim, radim, krecem uglavnom nisu nikakve ogranicene kante a zive u toj istoj BiH.Za Engleza da je hladan i neobrazovan, za Španca da je prikriveni fašista, za Portugalca da ima primitivan mentalitet i navike, za Grka da se fura ni na šta, za Italijane da su inteligentni i podli, skloni prevarama.Za Čehe da su monstruozno škrti. I sve je ovo tačno. Ali je i tačno da su Ameri ne bez razloga broj 1 u svijetu, da Englezi imaju divan odnos prema životinjama i da su im javni zahodi bespreijekorno čisti, da su Španci imali prvu republiku i da ih vlast ne može vući za nos , da su Italijani broj 1 u svijetu dizajna, hrane, vina, mnogo toga... Česi imaju kulturu, film i pivo..
-
dječak sa šibicama
#9 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Ne znam vala, mene Ceh asocira na pivnicu i pivo, Talijan na spagete i zavodjenje/dobacivanje zenama, Englez na ustogljenost caj u podne i komentarisanje vremena, a Grk na more, masline, fetu, jaretinu ispod saca i musaku.
Svidjela mi se svojevremeno emisija mislim na CNN-u da je bila, vjerovatno hrvatska turisticka zajednica platila, intervju sa nekoliko stranaca koji zive i rade u Hrvatskoj, i njihovo misljenje o Hrvatskoj. Pa je jedan iz Zagreba, jedan u Puli, jedna u Dubrovniku i tako dalje. Solidna propaganda, zapravo odlicna.
A sta je tema ove emisije?
Svidjela mi se svojevremeno emisija mislim na CNN-u da je bila, vjerovatno hrvatska turisticka zajednica platila, intervju sa nekoliko stranaca koji zive i rade u Hrvatskoj, i njihovo misljenje o Hrvatskoj. Pa je jedan iz Zagreba, jedan u Puli, jedna u Dubrovniku i tako dalje. Solidna propaganda, zapravo odlicna.
- KatarinaKosaca
#10 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Apsolutno. Sa razlikom što oni primitivnog mentalnog sklopa sa tim počnu i završe, a ostali sagledaju i druge segmente. Sjetih se Hemonovog članka kad je pobjedio Buš "Dan kad je pobjedila Amerika koja ne čita"dobar osjecaj wrote:Na tom nivou manje-vise svi narodi su skloni predrasudama i te price se protezu u svim zemljama. Narocito izmedju susjednih zemalja.
- KatarinaKosaca
#11 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Zanimljivo.. mislim tvoje pozitivne asocijacije za sve sem za obrambeni rat 1992-1995. On te obavezno asocira na šverc, maltretiranje Srba i zločine BIH strane.Muslimani te obavezno asociraju na terorizam, pa čak pravdaš i nasilje nad bogomoljama sa islamskim predznakom.. Pa, mi samo pade to u oči. Ali, ni ti ni tvoje asocijacije, svakako, nisu tema ove emisije, nego mi samo skrenu pozornostdječak sa šibicama wrote:Ne znam vala, mene Ceh asocira na pivnicu i pivo, Talijan na spagete i zavodjenje/dobacivanje zenama, Englez na ustogljenost caj u podne i komentarisanje vremena, a Grk na more, masline, fetu, jaretinu ispod saca i musaku.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#12 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Nemoj hale ti nefe, mene asociraju sa Mozartom, Spartakusom i Sokratesom. Kazu mi da sam pljunut njima, jos ih neki i pamte.KatarinaKosaca wrote:Apsolutno. Sa razlikom što oni primitivnog mentalnog sklopa sa tim počnu i završe, a ostali sagledaju i druge segmente. Sjetih se Hemonovog članka kad je pobjedio Buš "Dan kad je pobjedila Amerika koja ne čita"dobar osjecaj wrote:Na tom nivou manje-vise svi narodi su skloni predrasudama i te price se protezu u svim zemljama. Narocito izmedju susjednih zemalja.U svakoj zemlji tih koji ne čitaju je većina. Naš Danas @Zviz živi dokaz
-
dječak sa šibicama
#13 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Polako gospodjo, pomijesali ste me sa Ummetxxx klanom koji aplaudira na rusenje islamskih bogomolja u Iraku i Siriji.
- stakasa
#14 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
SBBKBB ali sad su dobacili a generalno su Bosanci u gornjem djelu ove ljestvice. Jebi ga ti posao od sebePM72 wrote:Meni Bošnje liče na žabu u dnu bunara.Vidi komadić neba - misli da sve zna a nije makla van bunara.Da nije bilo rata ni bi dobacili dalje od bauštele po Minhenu.TheMule wrote:Meni je interesantnije misljenje Bosanaca o drugim drzavama. Obicno imaju katastrofalnu predstavu o drugim zemljama i narodima, koju su dobili kroz filmove i vlastite zelje. "Eh da je ovo u X zemlji, ne bi tako bilo"
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#15 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
dobar osjecaj wrote: Zavisi s kakvim ljudima pretezno covjek dolazi u dodir. Ljudi s kojima se ja druzim, radim, krecem uglavnom nisu nikakve ogranicene kante a zive u toj istoj BiH.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Netacno, San Marino je najstarija drzava na svijetu, ali je po uredjenju monarhija, kao i Danska u kojoj zivis. Katarina misli na prvu republiku, sto je suprotna forma drzavnog uredjenja od monarhije.Zviz wrote: Hos reci da najgori misle samo negativno od drugima jer su svjesni svog jadaBy the way prva republika u svijetu ili najstarija kako god je San Marino. A kad bi uzeli u obzir da sve potice iz Afrike, pitam se samo koliko bi se ljudi iz Afrike trebali kur*iti. Tih emisija o iseljenicima ili kome vec i tog je bilo svugdje na pasija preskakala. Svak malo laprda u svoje ime i to je to. Zasigurno nije kao iz nekih dobrih filmova iz 60ih i 70ig godina, gdje je sve cakum pakum i na nivou. Poznam ja nasih bruku koji su spizdili u inostranstvo 60 i 70ih godina pa sta su posebno postigli. Modernizirali kucu roditelja u BiH ili izidali jedno sa tri sprata a svaki ima 100m2. U Njemackoj zive po najobicnijim kvartovima. Samo sto nece nikada zaljepiti ni na onaj fejsbuk ni nista. Sam imam rodbine na pasija preskakala i prije rata i poslje koja je otisla. Niko nije direktor neke svijetske firme, avio kompanije, da ima 100 tanker brodova pod svojom sapom ili da otkupio fabriku Ferarija. A svi kad zinu kao da su sje ovo postigli u jednom mahu. Ljude s tih prostora jebe najvise kur*cenje pa sve ostalo. Glavni sastav mentalitete "vidi sta ja imam"! Ima izuzetaka ali isto kao da ih i nema kad je manje od 3%.
- amiliana
#17 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
KatarinaKosaca wrote: Istina. Ali je i istina da smo kao narod(i) skloni predrasudama i da uvijek gledamo prvo negativno. Polazim od sebe, prva asocijacija na Amera je da je glup i da misli da je Betoven pas, a Rumunija u AustralijiZa Engleza da je hladan i neobrazovan, za Španca da je prikriveni fašista, za Portugalca da ima primitivan mentalitet i navike, za Grka da se fura ni na šta, za Italijane da su inteligentni i podli, skloni prevarama.Za Čehe da su monstruozno škrti. I sve je ovo tačno. Ali je i tačno da su Ameri ne bez razloga broj 1 u svijetu, da Englezi imaju divan odnos prema životinjama i da su im javni zahodi bespreijekorno čisti, da su Španci imali prvu republiku i da ih vlast ne može vući za nos , da su Italijani broj 1 u svijetu dizajna, hrane, vina, mnogo toga... Česi imaju kulturu, film i pivo..
- Vitezanin
#18 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Što smo više zatvoreni u nekoj svojoj kolotečini i što smo manje izloženi "stranom tijelu" više smo skloni predrasudama. Mada...i nije uvijek tako. Ali sviđa mi se što je neko iznad napisao, nismo mi u BiH po deafultu "kante", zavisi s kim si. Uostalom, ja poznajem masu normalnih, otvorenih ljudi, ali dakako, oni su manjina u odnosu na ostale. Ali to nije samo kod nas tako. Prosječan čovjek je svugdje isti, samo što živi unutar drukčijeg ajmo reći kulturološkog okruženja.
Evo npr. ja u Kanadi prije par godina i žena me pita imamo li mi frižidere u Bosni. Ili npr, prije par mjeseci u Irskoj jedna mlada obrazovana Japanka me pita nešto za Bosnu u stilu "A tamo ima muslimana", ja normala odgovorim "Da,oko pola stanovništa BiH su muslimani", a ona nastavlja "Oni su agresivni, zar ne".
I šta da pričaš onda?
I tako, ima brdo stvari. Pa evo na forumu ima bezbroj vrhunski obrazovanih ljudi od čijih stavova mi se povraća, mislim, sve je individualno. Kad smo već kod tog šta drugi misle o nama, ja poznajem priličan broj stranaca koji žive ovdje, na određen duži period i ti ljudi nakon nekog vremena upoznaju naše navike i državu bolje nego mi. Ja sam se iskreno osjetio postiđenim kad sam vidio koliko oni bolje poznaju nas nego mi sami sebe. Ili npr jedan strani student na razmjeni prije godinu na mom fakultetu je imao prezenatciju o našem financijskom sistemu. Mi se svi sj.... jer nam je lik objasnio stvari koje nam profesori niakd nisu rekli.
Činjenica jeste da dobar dio naših ljudi kada ode vani može biti izložen nekom vidu "sumnjivih pogleda", ali jednim dobrim dijelom je to zato što su ljudi sa strane zaista zaintersirani za nešto što je strano a da o tom nemaju pojma. S druge strane, dobar dio njih će baš kao i mi samo na osnovu vanjštine donijeti sve zaključke.
Meni je uvijek žalosno kad čujem obrazovane mlade ljude koji govore s takvim predasudama da je to odvratno što je još jedan dokaz da to kao neko znanje i zvanje koje dobijemo ne mora ništa značiti, ali i može.
Mogao bih ovako do sutra, imam 45897893808 slučajeva, ovakvih i sličnih, pa na kraju ti ono i više nije čudno kad te ljudi pitaju razna pitanja. Samo se nasmiješ i odgovoriš. Ali ne trebamo varati sebe da su stranci glupi.
Meni je fascinantno kako prosječan građanin BiH s visine promatra ljude izvana.
Klasičan primjer "Niko se ne zabavlja i uživa u životu kao mi".
How yes no.

Evo npr. ja u Kanadi prije par godina i žena me pita imamo li mi frižidere u Bosni. Ili npr, prije par mjeseci u Irskoj jedna mlada obrazovana Japanka me pita nešto za Bosnu u stilu "A tamo ima muslimana", ja normala odgovorim "Da,oko pola stanovništa BiH su muslimani", a ona nastavlja "Oni su agresivni, zar ne".
I tako, ima brdo stvari. Pa evo na forumu ima bezbroj vrhunski obrazovanih ljudi od čijih stavova mi se povraća, mislim, sve je individualno. Kad smo već kod tog šta drugi misle o nama, ja poznajem priličan broj stranaca koji žive ovdje, na određen duži period i ti ljudi nakon nekog vremena upoznaju naše navike i državu bolje nego mi. Ja sam se iskreno osjetio postiđenim kad sam vidio koliko oni bolje poznaju nas nego mi sami sebe. Ili npr jedan strani student na razmjeni prije godinu na mom fakultetu je imao prezenatciju o našem financijskom sistemu. Mi se svi sj.... jer nam je lik objasnio stvari koje nam profesori niakd nisu rekli.
Činjenica jeste da dobar dio naših ljudi kada ode vani može biti izložen nekom vidu "sumnjivih pogleda", ali jednim dobrim dijelom je to zato što su ljudi sa strane zaista zaintersirani za nešto što je strano a da o tom nemaju pojma. S druge strane, dobar dio njih će baš kao i mi samo na osnovu vanjštine donijeti sve zaključke.
Meni je uvijek žalosno kad čujem obrazovane mlade ljude koji govore s takvim predasudama da je to odvratno što je još jedan dokaz da to kao neko znanje i zvanje koje dobijemo ne mora ništa značiti, ali i može.
Mogao bih ovako do sutra, imam 45897893808 slučajeva, ovakvih i sličnih, pa na kraju ti ono i više nije čudno kad te ljudi pitaju razna pitanja. Samo se nasmiješ i odgovoriš. Ali ne trebamo varati sebe da su stranci glupi.
Klasičan primjer "Niko se ne zabavlja i uživa u životu kao mi".
-
belfy
#19 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
osim Dan Bilzeriana. on se jedini zabavlja i zivi bolje nego mi.Vitezanin wrote: Klasičan primjer "Niko se ne zabavlja i uživa u životu kao mi".![]()
![]()
![]()
How yes no.
![]()
![]()
- U-zap
#20 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Pa zar nisuVitezanin wrote:
Evo npr. ja u Kanadi prije par godina i žena me pita imamo li mi frižidere u Bosni. Ili npr, prije par mjeseci u Irskoj jedna mlada obrazovana Japanka me pita nešto za Bosnu u stilu "A tamo ima muslimana", ja normala odgovorim "Da,oko pola stanovništa BiH su muslimani", a ona nastavlja "Oni su agresivni, zar ne".I šta da pričaš onda?
- insomnia78
#21 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Ma kakviU-zap wrote:Pa zar nisuVitezanin wrote:
Evo npr. ja u Kanadi prije par godina i žena me pita imamo li mi frižidere u Bosni. Ili npr, prije par mjeseci u Irskoj jedna mlada obrazovana Japanka me pita nešto za Bosnu u stilu "A tamo ima muslimana", ja normala odgovorim "Da,oko pola stanovništa BiH su muslimani", a ona nastavlja "Oni su agresivni, zar ne".I šta da pričaš onda?
To nisu pravi muslimani
Oni se trebaju ugledati na ove bosanske
To sto citav islamski svijet ovo kod nas bas i ne smatra islamom je samo mala nebitna cinjenica
- damskot
#22 Re: Sta sve misle "obicni" o drugim drzavama...
Papak je Papak ma dje god da bio ! NY Rim Sarajevo Amsterdam Papci imaju isti nacin razmisljanja i seljacku politiku .
Imao sam srecu da je neko uvjek bio u HR na moru pa je mogao za mene objasnjavati da se ne brukaju sa glupim pitanjima .
Cak zbog tog mora mi profa dade prolaznu
Imao sam srecu da je neko uvjek bio u HR na moru pa je mogao za mene objasnjavati da se ne brukaju sa glupim pitanjima .
Cak zbog tog mora mi profa dade prolaznu