Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Irm@
#7001 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
moja hadzinice kad kuharica ima zlatne ruke nema tih slika na kojim hrana nece ispasti savrseno

- lAzRichakl
#7002 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Fantasticno, kao i uvijekIndigo-X wrote:Dorucak,..
- minjonja
#7003 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
kod mene bio fondue. steta pa ga jedem samo jednom godisnje, mogla bih svaki dan

- Irm@
#7004 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
u minjonja ah si mi izvukla
to sam jela samo jednom nazalost u holandiji..nisam nikad pokusala sama napraviti niti znam kako..pa et ak ti nije mrsko

to sam jela samo jednom nazalost u holandiji..nisam nikad pokusala sama napraviti niti znam kako..pa et ak ti nije mrsko
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#7005 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-X wrote:Dorucak,..
- minjonja
#7006 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja sam inace pravi sirofilIrm@ wrote:u minjonja ah si mi izvukla![]()
![]()
to sam jela samo jednom nazalost u holandiji..nisam nikad pokusala sama napraviti niti znam kako..pa et ak ti nije mrsko![]()
![]()
ne znam hocu li ti moci pomoci... ovo sam pravila jer mi je prijateljica iz svicarske donijela gotovu smjesu sireva. ne znam ima li ih u bosni uzeti. da ti pravo kazem nisam nikad ni gledala. mozda ima u mercatoru. oni obicno imaju tih "evropskih" stvari
* Neuchâteloise: Gruyère and Emmental.
* Moitié-moitié (or half 'n half): Gruyère and Fribourg vacherin.
* Vaudoise: Gruyère.
* Fribourgeoise: Fribourg vacherin wherein potatoes are often dipped instead of bread.
* Fondue de Suisse centrale: Gruyère, Emmental and sbrinz.
* Appenzeller: Appenzeller cheese with cream added.
* Tomato: Gruyère, Emmental, crushed tomatoes and wine.
* Spicy: Gruyère, red and green peppers, with chili.
* Mushroom: Gruyère, Fribourg vacherin and mushrooms.
ovo je za 4 osobe:
prvo sam uzela bijelog luka, prepolovila ga i namazala caquelon (ovu serpicu). onda sam dodala 3 dl suhog bijelog vina, 800g ove mijesavine sira (ako budes kupovala komad kod nas, moras narendati. niposto citav komad sira dodati), i 4 male kasike skroba ( svicarci obicno koriste od kukuruza, ali mislim da mozes koristi bilo koji skrob). to se na laganoj vatri polako topi, oko pola sata. neki dodaju malo sljivovice i soka od limuna, ali ja nisam. na kraju se pobiberi i doda muskatni orascic (mozda se ovi drugi sirevi moraju soliti. ja ove nisam jer su sami od sebe slani).
serpica se prenese na ovaj fondue-rešo. ako nemas, moze obicni rešo posluziti, samo treba na laganoj vatri to sve raditi da nista ne prokuha niti da se zalijepi.
ovaj nas obicni hljeb (onaj bijeli, "gumeni" ga ja zovem) se mora prije toga na male kockice izrezati i staviti u rernu par minuta da se stvrdu jer inace nema sanse da se sir pokupi sa tim hljebom. raspasce se.
hladni sokovi se nikako ne bi trebali uz fondue servirati jer ce se stvoriti kamen u zelucu koji ces variti 3 dana
btw, moze se umjesto vina koristiti sok od jabuke i mlijeko, ali ja ne bih s tim eksperimentisala jer ne znam kakvo ce ispasti. ako neces da ima alkohola, onda duze kuhaj da se sve ispari. na kraju ostane samo lagani okus vina.
-
ruzicasta
#7007 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Pozdrav svima! Ja sam nova na forumu, tek sada sam se registrovala
Citala sam sve vase recepte, odlicni su
Zamolila bih Indigo ako moze da mi opise postupak pravljenja pite, posto njena pita na slici izgleda ODLICNO
Naravno da mi moze pomoci bilo ko ko zna praviti pitu
Velika mi je zelja da naucim praviti pitu, a nazalost nema mi ko pokazati. veliki pozdrav svima...
- innovision
#7008 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hoce li biti neki ramazan post
ja volim iftare
- melrose
#7009 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ispanakli kek (turski kolac od spinata):

-
HomeArt
#7010 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Da se i ja pohvalim da sam napravio nešto

Chicago deep dish pizza
Za 4 osobe
Tijesto
- 600g brašna
- 1/3 pakovanja germe
- kašičica soli
- 2dl tople vode
Nadjev
- 200g pureće šunke
- 400g svježeg špinata
- 250g edamera
- 50g parmezana
- 50g sira sa plavom pljesni
- 250g pelata
- 2 svježa paradajza
- origano
- bosiljak
- majčina dušica
- bijeli luk
- so i biber
- šećera na vrh kašičice
Način pripreme
1. Razmutiti germu u toploj vodi sa solju, ostavite da odstoji 15 minuta, umiješati sa brašnom i umijesiti testo. Umiješano testo ostaviti na toplom mjestu 30 minuta da raste.
2. Kada je tijesto naraslo, premjesiti ga i podijeliti u odnosu 6:4, pa veću količinu tijesta razvući oklagijom i staviti u posudu za pečenje. Zatim, ređati namirnice redom: rendani sir, kolutovi sviježeg paradajza, obareni špinat, seckana puretina, bijeli luk, par kašičica parmezana.
3. Razvući preostalo tijesto, prekriti prvi sloj, odstraniti višak tijesta i ušuškati krajeve prvog i drugog nivoa, pa poređati namirnice redom: izblendiran paradajz pelat sa začinima (sećer, bosiljak, majčina dušica, origano, biber), eventualno ostale komadiće paradajza i špinata, sir sa plavom pljesni i preostali parmezan.
4. Picu staviti u rernu, zagrijanu na 220ْ i peći 30-40 minuta.

Chicago deep dish pizza
Za 4 osobe
Tijesto
- 600g brašna
- 1/3 pakovanja germe
- kašičica soli
- 2dl tople vode
Nadjev
- 200g pureće šunke
- 400g svježeg špinata
- 250g edamera
- 50g parmezana
- 50g sira sa plavom pljesni
- 250g pelata
- 2 svježa paradajza
- origano
- bosiljak
- majčina dušica
- bijeli luk
- so i biber
- šećera na vrh kašičice
Način pripreme
1. Razmutiti germu u toploj vodi sa solju, ostavite da odstoji 15 minuta, umiješati sa brašnom i umijesiti testo. Umiješano testo ostaviti na toplom mjestu 30 minuta da raste.
2. Kada je tijesto naraslo, premjesiti ga i podijeliti u odnosu 6:4, pa veću količinu tijesta razvući oklagijom i staviti u posudu za pečenje. Zatim, ređati namirnice redom: rendani sir, kolutovi sviježeg paradajza, obareni špinat, seckana puretina, bijeli luk, par kašičica parmezana.
3. Razvući preostalo tijesto, prekriti prvi sloj, odstraniti višak tijesta i ušuškati krajeve prvog i drugog nivoa, pa poređati namirnice redom: izblendiran paradajz pelat sa začinima (sećer, bosiljak, majčina dušica, origano, biber), eventualno ostale komadiće paradajza i špinata, sir sa plavom pljesni i preostali parmezan.
4. Picu staviti u rernu, zagrijanu na 220ْ i peći 30-40 minuta.
- wewa
#7011 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
HomeArt, ovo je ti je pravi KitchenArt 
- hana_montana
#7012 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
evo meneeee
salatica s čili piletinom iz voka,soja sosom... i tako to

znam da mocarela bas nije fino izreckana al bila sam gladnaaaaaaaa
salatica s čili piletinom iz voka,soja sosom... i tako to

- ecstase
#7013 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
oces se udat?hana_montana wrote:evo meneeee![]()
salatica s čili piletinom iz voka,soja sosom... i tako to![]()
- hana_montana
#7014 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
jok ja
- ecstase
#7015 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
a moze.dosta mi vise zaledjena hrane i svega.jebo kucu gdje zenska nemahana_montana wrote:![]()
![]()
![]()
jok jaal mozes copnuti malo salatice
-
HomeArt
#7016 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Kuhinja je više ličila na kreativni nered al' et' bar pizza ispala OKwewa wrote:HomeArt, ovo je ti je pravi KitchenArt
- Meshtar
#7017 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Zalutah po prvi put na ovu temu, i zaledih se. Ja ne znam nikoga od vas, ali bih rado ručao sa svima.
Svaka vam čast, ostao sam bez teksta...a ovakvog brbljavca je teško ućutkati.
Kapa dole
Svaka vam čast, ostao sam bez teksta...a ovakvog brbljavca je teško ućutkati.
Kapa dole
- wewa
#7018 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
tako smo svi poceli - sad laganini krenes i s drugom klopom i za koji mjesec si majstorHomeArt wrote:Kuhinja je više ličila na kreativni nered al' et' bar pizza ispala OKwewa wrote:HomeArt, ovo je ti je pravi KitchenArt
- Irm@
#7019 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
pa dobro sad necemo pretjerivatiwewa wrote:tako smo svi poceli - sad laganini krenes i s drugom klopom i za koji mjesec si majstorHomeArt wrote:Kuhinja je više ličila na kreativni nered al' et' bar pizza ispala OKwewa wrote:HomeArt, ovo je ti je pravi KitchenArt
salim se ali za mene postoje samo dva majstora, tj. majstorice shefice kuhinje Indigo i hadzinica..a mi ostali smo pripravnici
- melrose
#7020 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo!!! Genijalno! Uvijek se pitam kako od tako prostih sastojaka moze 'ispasti' tako genijalno jelo!
- kolega
#7021 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
pozdravljam, dobro nam došla, podržavam te u toj namjeri i samo istrajna budi, i rezultat ne može izostatiruzicasta wrote:Pozdrav svima! Ja sam nova na forumu, tek sada sam se registrovalaCitala sam sve vase recepte, odlicni su
Zamolila bih Indigo ako moze da mi opise postupak pravljenja pite, posto njena pita na slici izgleda ODLICNO
Naravno da mi moze pomoci bilo ko ko zna praviti pitu
Velika mi je zelja da naucim praviti pitu, a nazalost nema mi ko pokazati. veliki pozdrav svima...
- melrose
#7022 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hadzinica wrote:melrose wrote:Indigo!!! Genijalno! Uvijek se pitam kako od tako prostih sastojaka moze 'ispasti' tako genijalno jelo!![]()
![]()
![]()
e uze mi zena cijelu recenicu iz usta![]()
p.s.
pa ti si takodje majstor od "obicnog"jela napraviti savrsen obrok...joj i sad sanjam tvoju ricetu
Hvala ti k'o sestri draga Hadzy
Indigo...cuj 'nagazali' - oplakala sam:)
Da ne bude da samo pricam i nisam stavila bas nikakvu sliku, evo sitnica (ostatak na blogu) - Papazjanija:

Last edited by melrose on 14/08/2010 20:20, edited 2 times in total.
- melrose
#7023 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-X wrote:Hvala melrose,..melrose wrote:Indigo!!! Genijalno! Uvijek se pitam kako od tako prostih sastojaka moze 'ispasti' tako genijalno jelo!![]()
Znas, meni je izaov moderna kuhinja ali samo iz jednog razloga, hocu da vidim do gdje sezu moje kulinarske sposobnosti. Tu ubrajam razne igrarije s karamel nitima i pripreme jela gdje treba upotrijebiti mastu i kreaciju.
Prava i istinska ljubav prema kuhanju su mi ipak jela nasih baka. Primjecujem da se sve vise kuhara danasnjice oslanja na drevnu kuhinju. Imala sam nekih zamisli kako kuhinju nasih baka prilagoditi ovdasnjem vremenu i tehnologiji. Vodjena logikom da danasnje kuharice nemaju vremena za kuhanje kao sto su to bake imale ali zato imaju modernu tehnologiju u kuhinji koja bi to sve ubrazala a jela ostala ista.
Jos da ti odgovorim za ovo kako od prostih sastojaka moze ispasti genijalno jelo.
Postoji jedna izreka u Holandiji koja glasi... minder is meer.
...Sto znaci ,...manje je vise...
Istina je, manje je vise, a kvaliteta jela ovisi o kvaliteti sastojaka (jedna nasa malo manje otmjena uzrecica glasi :'ne moze se od *ovana napraviti pita'), od zacina (zacini su alfa i omega), kao i od ljubavi prema onome sto radis, tj. kuhanju. Ja uzivam da citam knjige sa podrucja antropologije hrane (food anthropology), kuharice i na kraju isprobavam sve to sto mi dodje pod ruku!
- Šizika
#7024 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
melrose wrote:Indigo!!! Genijalno! Uvijek se pitam kako od tako prostih sastojaka moze 'ispasti' tako genijalno jelo!
eh evo i ja da to potvrdim. od malo krompira, soli, vode i ulja ispade fenomenalan iftar. kraj raznih mesa i kolača ja sam pojela pun tanjir njenih hrskavih krompirića i najela se ko duša (a nisam jela 24h jer sam prespala jutros kad sam trebala ustati na sehur)
pravim ih i sutra akobogda
indigo

- Daphna