Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Irm@

#6926 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

Sunrise00 wrote:Eh ovako :D
ovih dana sam kontala praviti lazanje :D i, gdje bih drugo pitala za recept nego ovdje :D treba mi isproban recept, i ne previse tezak za realizaciju :D jer ja nisam bas toliko vjesta sto se kuhanja tice :D i ako moze, recept za neki dobar paradajz sos :oops:

Hvalaaaaaaa :kiss:
sanrajz.. ja pravim malo drugacije lazanje ali pravim ih svake sedmice to nam je postao dio sedmicnog menija :D
vrrrrlo jednostavno.. 100 g putera istopis i napravis zaprsku sa 2 kasike brasna.. zatim dodas mlijeko (otprilike dvije case) i mutis sa zicom za mucenje za ne bi bilo grudvica.. do određene gustoce.. nakon sto sma ih vishe puta napravila shvatila sam da za lazanje besamel sos treba biti rjedji... dodas muskatni orascic i so.. i zatim u besamel stavis spinat isjeckani po zelji...
vatrostalnu zdjelu "nasapunjas" :D puterom i stavis sosa.. pa lazanje pa sos itd.. koliko hoces slojeva.. moji ukucani vole bogatije lazanje tako da kod mene ima nekih 5 slojeva lazanja i 6 sosa (sa sosom zapocinjes i zavrsavas)...
prije sam stavljala foliju preko.. medjutim shvatila sam da su bolje ako stavim poklopac od vatrostalne i ne skidam ga dok se ne ispece..
s obzirom na toliko slojeva lazanje pecem na 200 stepeni 50-60 minuta na srednjoj zici :D
eto pa ti vidi valjaju li sta :-D :D
Sunrise00

#6927 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sunrise00 »

Irm@ wrote:
Sunrise00 wrote:Eh ovako :D
ovih dana sam kontala praviti lazanje :D i, gdje bih drugo pitala za recept nego ovdje :D treba mi isproban recept, i ne previse tezak za realizaciju :D jer ja nisam bas toliko vjesta sto se kuhanja tice :D i ako moze, recept za neki dobar paradajz sos :oops:

Hvalaaaaaaa :kiss:
sanrajz.. ja pravim malo drugacije lazanje ali pravim ih svake sedmice to nam je postao dio sedmicnog menija :D
vrrrrlo jednostavno.. 100 g putera istopis i napravis zaprsku sa 2 kasike brasna.. zatim dodas mlijeko (otprilike dvije case) i mutis sa zicom za mucenje za ne bi bilo grudvica.. do određene gustoce.. nakon sto sma ih vishe puta napravila shvatila sam da za lazanje besamel sos treba biti rjedji... dodas muskatni orascic i so.. i zatim u besamel stavis spinat isjeckani po zelji...
vatrostalnu zdjelu "nasapunjas" :D puterom i stavis sosa.. pa lazanje pa sos itd.. koliko hoces slojeva.. moji ukucani vole bogatije lazanje tako da kod mene ima nekih 5 slojeva lazanja i 6 sosa (sa sosom zapocinjes i zavrsavas)...
prije sam stavljala foliju preko.. medjutim shvatila sam da su bolje ako stavim poklopac od vatrostalne i ne skidam ga dok se ne ispece..
s obzirom na toliko slojeva lazanje pecem na 200 stepeni 50-60 minuta na srednjoj zici :D
eto pa ti vidi valjaju li sta :-D :D
jel' ovo moram kupiti besamel sos, ili mogu sama napraviti :D i da, osjeti li se puno spinat u besamel sosu?
Irm@

#6928 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

pa napravis ga sama napisala sam ti sastojke :-D :D
ne osjeti uopce.. meni ove lazanje imaju super ukus.. kao zeljanica ali sa lazanjama :lol: :-D :D
Sunrise00

#6929 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sunrise00 »

Irm@ wrote:pa napravis ga sama napisala sam ti sastojke :-D :D
ne osjeti uopce.. meni ove lazanje imaju super ukus.. kao zeljanica ali sa lazanjama :lol: :-D :D
joj izvini :D :lol: ja sam malo pogresno procitala :D evo sad vidim.. :D

hvala hvala hvala, probat cu :) :kiss:
Dori

#6930 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Dori »

Jeste vruce i nije vrijeme za rerne i sporeta, ali cijeli dan mi se jedu paprike sa krompirom :D

A hurmasice su od neki dan ;-)

Image
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6931 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

Image

I divna, najdivnija, sharlota :D

Image

Image
Irm@

#6932 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

@sanrajz: cekam slikice :) ;-)
@ladyblue: mashallah mashallah :-D :D ;-)
♥ Julianna ♥

#6933 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ♥ Julianna ♥ »

ladyblue18 wrote:Image
Ovdje mi se čini da nedostaje želatin preko malina, a to je ujedno i uvod u moje današnje pitanje za sve vješte kuharice sa ove teme: Kako želirati sa želatinom u listićima u vrućoj tečnosti? Koliki mora biti omjer vode?
Hvala :)
ladyblue18

#6934 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

U sustini ne fali zelatin, nego sam ja jedan dio malina skuhala i u to stavila zelatin pa posula po kremi, a onda sam odozgor samo stavila maline onako.
Moze se staviti i preljev za torte isto, samo ne znam kako bi isao ovako na kremu, jer ga ja obicno stavljam kada pravim cheesecake a on je tvrdji.
Suzie Q

#6935 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Suzie Q »

evo da podijelim kako ja pravim lazanje, prvo do pola skuham kore, posebno izdinstam mljeveno meso s lukom i mrkvicom (mrkvu i luk inače uvijek režem na sitne kockice) i dodam nekad teglu sosa s bosiljkom (basilicum) (Podravka ili neki drugi) a nekad samo pasirane rajčice pa začinim sama ruzmarinom, bosiljkom, origanom.

posebno napravim bešamel sos i onda slažem na dno sloj bešamela, zatim kore pa crveni sos pa bešamel pa pospem rendanim sirom, stavim kore i tako sve do kraja, završim sa ostatcima sosa i sira. također sve radim u vatrostalnoj sa poklopcem.

pošto je sve već unaprijed napola skuhano, lazanje budu brzo gotove a tako brzo se i pojedu. što se tiče ukusa, momak mi je rekao da su bolje od onih koje pravi njegova mama pa je valjda to najbolja ocjena :D
tinchy

#6936 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by tinchy »

ladyblue18 wrote:
Image

Image

Lady, jesi pravila ovu tortu po receptu koji je postavila hadzinica ili po nekom drugom? Ostadose mi oci na ovom :D
Dori

#6937 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Dori »

Sjeca li se neko ovoga? :lol:

ladyblue18

#6938 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

@ tinchy - http://www.coolinarika.com/recept/sarlota-s-marelicama samo ja stavila maline, njih imala pri ruci.
Krema je san snova. :D I kao podlogu sam samo poredala pistkote.
Sunrise00

#6939 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sunrise00 »

Evo iiiiih :D

lazanje :D kombinovala sam recept neki sa coolinarike, i savjete koje sam ovdje dobila.. elem, odlicne su ispale :D
Image
Cyber-harambashica

#6940 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Cyber-harambashica »

odlicna tema!
Sheikha

#6941 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Sheikha »

hadzinice svaka cast :thumbup:

nego jel ovo kod tebe digestive keks? izgleda mi nekako taman. kod mene bude bas svijetal.
kontala sam drugi put kad budem pravila koristiti neki keks koji ima cokolade u sebi :-D
melrose

#6942 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

Sheikha wrote:hadzinice svaka cast :thumbup:

nego jel ovo kod tebe digestive keks? izgleda mi nekako taman. kod mene bude bas svijetal.
kontala sam drugi put kad budem pravila koristiti neki keks koji ima cokolade u sebi :-D

Pa stavi malo kakaoa u prahu (il cokolade u prahu) u izmrvljeni keks.

Izgelda da je danas cheesecake day, i ja sam pravila, recept je iz 'Stern'-a (magazin):
Recept & slike

Hadzi tvoj cake je super i imala bih pitanje (za priju koja takodje zivi u Sa, a ne moze naci sir koji sam ja koristila)...dakle pitanje je, koji si tacno sir koristila (da zeni olaksam, da ne mora experimentirati). Hvala!!! :-D
Daphna

#6943 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Daphna »

NIje baš danas bilo na meniju, ali moglo bi se ponoviti :-D
Punjeni patlidžan...

Image

Image

Image

A juče, dašak mora :) Punjenje lignje na žaru :-D
Image
Op3r4t0r

#6944 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Op3r4t0r »

Zbunjuje me ona druga slika, vidim dvije case na stolu, znaci dvoje ljudi je u pitanju, vidim i dva punjena patlidzana, svakom po jedan, vidim i 4 kriske rolata, svakom po dvije, ali vidim i 3 kriske cini mi se dinje, ovdje ce neko biti zakinut ili cete morati onu trecu poloviti :D
Daphna

#6945 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Daphna »

Op3r4t0r wrote:Zbunjuje me ona druga slika, vidim dvije case na stolu, znaci dvoje ljudi je u pitanju, vidim i dva punjena patlidzana, svakom po jedan, vidim i 4 kriske rolata, svakom po dvije, ali vidim i 3 kriske cini mi se dinje, ovdje ce neko biti zakinut ili cete morati onu trecu poloviti :D
Sve si to fino sračunao... S tim što jedna osoba malo manje voli dinje pa je pojela jednu krišku, a druga osoba koja malo više voli dinje je dobila 2 kriške ;-)
melrose

#6946 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by melrose »

hadzinica wrote:Sheikha i melrose... :kiss: :kiss:

keks koji koristim,super je

( ima obicni integralni,sa ljesnjacima,sa grozdicama i sa cokoladom)

a za fil sam koristila sirni namaz z'bregov (classic)..200 gr ,plavi poklopac. :) ..ne mogu da nadjem na googlu sliku da vidis

ima i u TUS-u u Lukavici od jednog proizvodjaca mljecnih artikala iz Srbije,odlican sirni namaz..al ne mogu da se sjetim kako se zove :roll: ..ako budem isla ovih dana,fortografisem jer zaista je odlican

dukatov mileram za kuhanje sam koristila,kao drugi sastojak u filu..vise se nego dobro pokazalo sve od koristenih sirnh sastojaka..zadovoljna i preporucujem recept :thumbup:
Hvala Hadzi, znala sam da se mogu na tebe osloniti :)!!!
Idem da javim, vjerujem da ce ona znati koji je to sir (nema veze sto nema slike).
Hvala ti jos jednom!!!
♥ Julianna ♥

#6947 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ♥ Julianna ♥ »

hadzinica wrote:
♥ Julianna ♥ wrote:
Ovdje mi se čini da nedostaje želatin preko malina, a to je ujedno i uvod u moje današnje pitanje za sve vješte kuharice sa ove teme: Kako želirati sa želatinom u listićima u vrućoj tečnosti? Koliki mora biti omjer vode?
Hvala :)
evo ti link ,Indigo cesto pravi zelatinu
http://www.coolinarika.com/recept/jogur ... a-jagodama

i evo .sta kaze Indigo:
reci joj i da moze stavljati boju u zelatinu ili ostaviti prozirnu, po zelji
.. dok se topi ne smije vatra da vrije, vec samo dovede do same tacke vrenja i onda mijesa i topi

i rekla mi je da te
:kiss:
:-D
Hvala! :-D
P.S Maxuz je i ti cmokni za mene i nek mi javi obavezno kako su uspjele ukuhane šljive :kiss: :kiss:

P.P.S a znam i da voli smokve :-D evo jedan o smokvama...

http://www.nigella.com/recipe/recipe_de ... px?rid=314
dufa

#6950 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dufa »

eemina wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us
Ovo izgleda mnogo ukusno, svaka cast eemina cista petica :thumbup:
Post Reply