Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
nosara

#3701 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nosara »

Ja kuhaca i pekmeza...cccc :D

Znal' i jedna od vas skuhat ajpren corbu ili solo hagra...? Kamo kalja, mohune, razljevak, kljuka nasa ponosna... :D
sjatkamala

#3702 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

Da i ja postavim moju vocnu tortu sa kivijem, pudingom od bjele cokolade, pudingom od pistacio, i ukrasena sa jagodama i grozdjem...veoma je lahka torta pogotovo za ove vruce ljetne dane...samo na napomenem ovo je slikano sa mobilnog pa su mi slike malo mutne...

Image
Image
Image
PticaTrkachica

#3703 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by PticaTrkachica »

Imam ja jedno pitanjce za ove super-žene: šta bi se kod vas našlo na meniju ovako jedne fensi večere. Imam goste, imam 24h - nemam ideje :)
andrija2007

#3704 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

Salinea wrote:
hadzinica wrote:nek mi neko napise PROVJEREN recept za sok od zove
pravila se vec desetak puta, ali brzo mi il ukisne ili zamuti

Sok od zove

- 4 kg šećera
- 5l. vode
- 40 cvjetova zove
- 2 limuna
- 5 kesica limuntosa

U velike galone rasporediti 40 cvjetova zove. Limun isjeći na kolutove i takođe ih rasporediti podjednako u sve galone.
Ostaviti 48 sati na jakom suncu da odstoji. ( Ja praktikujem sutradan malo promiješati zovu u galonima kako bi bolje opustila. Pokrijem i ostavim. )

Procijediti i sipati u flaše.

Do sada mi nikada nije ukisao. Pridržavala sam se ovog maminog recepta i bude mi sok odličan. :-D

Isprobaj pa javi kako je uspjelo. Samo požuri jer zova već prolazi. Počinje sjemeniti.
Napravila sam sok po ovom receptu , odlican je i hvala ti puuuuuuuuuuuuuuno
Op3r4t0r

#3705 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Op3r4t0r »

Evo i od mene jedno pitanje :) hajd da vidim kako se sad snalazite :)

Udjete u kuhinju, malo pogledate sta ima, skontate da imate na raspolaganju pola pileta, dosta rize, dosta krompira, dosta tjestenine, raznih zacina, trebate napraviti rucak, sto jednostavniji za napraviti a sto ukusniji :) uputstvo kako to nesto napraviti je od velike vaznosti :), sto jednostavnijim jezikom, musko kuha :D

Hvala unapred i unazad :)
andrija2007

#3706 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by andrija2007 »

imas li curry zacin , tek da znam da li se isplati pisat recept , velike su vrucine .......
b.boja

#3707 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by b.boja »

Op3r4t0r wrote:Evo i od mene jedno pitanje :) hajd da vidim kako se sad snalazite :)

Udjete u kuhinju, malo pogledate sta ima, skontate da imate na raspolaganju pola pileta, dosta rize, dosta krompira, dosta tjestenine, raznih zacina, trebate napraviti rucak, sto jednostavniji za napraviti a sto ukusniji :) uputstvo kako to nesto napraviti je od velike vaznosti :), sto jednostavnijim jezikom, musko kuha :D

ih, pa to je dovoljno za jedno 6 jela:)

odkostaj pile i stavi ga u marinadu od tih zacina, malo limuna ili sirceta i napravi raznjice
a kosti prokuhaj i napravi supu :-D
od krompira, napravi pekarski krompir, lako i za vas muske :D
sad kad ves imas krompir nije ti potrebna tjestenina..
a i rizu ti lako napraviti.
1:3, stavis 1 solju rize i tri solje vode ili one supe ako si skuhao kosti od pola pileta,kad prokuha, smanjis je, i kuhas dok nestane vode.... :D :D ako imas safrana, super ide na tu rizu:)
Last edited by b.boja on 26/05/2009 16:02, edited 1 time in total.
Op3r4t0r

#3708 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Op3r4t0r »

andrija2007 wrote:imas li curry zacin , tek da znam da li se isplati pisat recept , velike su vrucine .......
Imam, lakse mogu bez vode nego bez vegete i curry-ja :)
neprilagodjena

#3709 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Op3r4t0r wrote:Evo i od mene jedno pitanje :) hajd da vidim kako se sad snalazite :)

Evo stvarno lagano.

Raskomadaj pile na 3 a 4 komada (zavisi od velicine) i stavi da se skuha u vodi (sa zacinima koje imas na raspolaganju).

Krompir oguli i operi,isjeckaj na srednje komadice i zacini i stavi da se pece u rerni ( ne zaboravi da ih stavis u tepsiju) i ne zaboravi da kontrolises
da ne izgori i da ga na kraju izvadis iz rerne.

Kad se piletina skuha zapeci je malo u dubljoj tavi ( odluci sam koliko da je zapeces),a u posebnoj zdjeli zamuti pavlaku ( ako imas) i zalij piletinu koju si zapekao u tavi (dubljoj)
i pusti da malo prokrcka i onda skini sa vatre. Ako nemas pavlake onda ostavi piletinu tako.

Ne znam imas li kakvog povrca ili salatu 8-)
Zoya

#3710 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Zoya »

Probaj ovako nesto. Ja sam tagliatele koristila ti mozes spageti ako imas to od tjestenine.
Image
Op3r4t0r

#3711 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Op3r4t0r »

Hvala na savjetima, pravicu ovo sa krompirom od neprilagodjene, zvuci jednostavno :) nemam pavlaku pa valjda moze i bez nje :)

Do sljedeceg mog kulinarskog umijeca budite mi zivi i zdravi :) da imam kameru slikao bih specijalitet :D ali nemam :)
neprilagodjena

#3712 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

E ne zaboravi da od vode u kojoj si kuhao pile mozes napraviti supu.

Ako imas rezanaca ili gotovu supu iz kesice saspi u tu vodu i pusti da se prokuha,pred kraj umuti jedno jaje ( casu ili soljicu) i saspi u
tu vodu i promjesaj dobro ( da se jaje ne zguti) i pusti da jos malo prokuha i eto ga supa.
Op3r4t0r

#3713 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Op3r4t0r »

neprilagodjena wrote:E ne zaboravi da od vode u kojoj si kuhao pile mozes napraviti supu.

Ako imas rezanaca ili gotovu supu iz kesice saspi u tu vodu i pusti da se prokuha,pred kraj umuti jedno jaje ( casu ili soljicu) i saspi u
tu vodu i promjesaj dobro ( da se jaje ne zguti) i pusti da jos malo prokuha i eto ga supa.
Supa je planirana u svakom slucaju :) naucio od mame da ona nikad ne propusta priliku da napravi odlicnu supu kad kuha pile, samo ovo sa jajetom prvi put cujem, a sve i da hocu nemam jaja :)) ali imam rezanaca ;)
neprilagodjena

#3714 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

To sa jajetom sam naucila od mame ( i kod moje rucak i vecera ne mogu bez supe) ukusno je a izgleda punije.

A imas li sta za salatu ili neko povrce koje mozes da skuhas kao prilog??
sjatkamala

#3715 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

sjatkamala wrote:
Indigo-X wrote:Hej forumasice, danas dan torti :lol: :lol: :lol: Sonne08, tvoju sam vec komentarisala na coolinarici, odlicna je :-D :thumbup: cHupjahalic tvoja izvedba mi se svidja :-D evo i od mene jedna glazirana torta od jagoda, ukrasena s usecerenim cvijecem :D

Image

Image

Image

indigo tvoje torte su fenomenalne...ajj kako bi sada rado pojela jedno parce..mmmm....jesil to fondat stavljala preko trote ili slag?
indigo_x sad sam pogledala receptic na coolinariki i nasla sam odgovor na svoje pitanjce...al mi je nesto veoma nejasno pa ako mozes da mi objasnis...u receptu pise da ide 100 gr posnog svjezeg sira...jel mislis na sir kao philadelphia ili nesto drugo...izvini na pitanju al nisam sigurna koji sir si koristila...
hvala unaprijed :)
*mima*

#3716 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by *mima* »

Indigo......mogu li da te usvojim?
covjek_sam_zeno

#3717 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by covjek_sam_zeno »

indigo jesi li udata?
cHupjahalic@

#3718 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by cHupjahalic@ »

...................................................
Last edited by cHupjahalic@ on 11/06/2009 21:27, edited 1 time in total.
*mima*

#3719 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by *mima* »

Indigo-X wrote:
mima wrote:Indigo......mogu li da te usvojim?
Mozes, ali moras i cOjka mi umene i dvoje djece :) ili sto rekao Dudek "nikam ja ne idem bez njih"

A da ti mene usvojis? :D
sjatkamala

#3720 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

cHupjahalic@ wrote:e ako mi vi domacice ne mozete ovdje odgovoriti, onda ja stvarno ne znam ko ce moci.

da vas pitam: sta je razlog da se u jednom sparetu (u kojem se inace sve super ispece) ne moze ispeci cokoladni kolac nikako :? nije prvi put, nego sam dosta puta pokusavala i uvijek ista prica...

prije godinu, dvije sam nasla jedan fantastican recept engleskog cokoladnog kolaca, slijedila recept i kolac sam morala peci 3x vise nego sto stoji u receptu. tako se uvijek ponavlja.
da napomenem, svi ostali kolaci se super ispeku, brzo, ali cokoladni nece pa nece :?

kako ti ide recept od tog cokoladnog kolaca...dal koristis tacnu temperaturu za pecenje i vrijeme i to nekad zna da bue problem kad se kolac pece...a mozda je i nesto u receptu mislim u kori neki sasojak...a mozda je i do cokolade da se istopi kad se pece..ako je tako onda je u redu posto kora treba da bude socna...
sjatkamala

#3721 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sjatkamala »

Indigo-X wrote:@Sjatkamala, to je posni sir koji se zove skuta, ili na engleskom quark :)

indigo_x hvala ti sto si mi razjasnila...sad mi je jasno koji je sir :)
cHupjahalic@

#3722 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by cHupjahalic@ »

...................................................
Last edited by cHupjahalic@ on 11/06/2009 21:27, edited 1 time in total.
shipak

#3723 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by shipak »

cHupjahalic@ wrote:
Indigo-X wrote:Da li mozes postaviti recept ? Ja imam jedan recept za cokoladnu tortu koji i kad se ispece biskvit te torte jako je socan, i izgleda kao da se nije ispekao. Izgleda kao da se cokolada istopila i da je nepecen, a ustvari tako treba da izgleda torta. Mozda imamo isti recept :)
Vjerovatno sam lose objasnila cim pitate za recept. Radi se o SVIM cokoladnim kolacima, tortama. :roll:
ugrijem rernu kao i za ostale kolace, postupke iz recepata slijedim, pa cak i radim onako kako sam radila prije (sa starim sparetom), ali ne ide pa ne ide.
evo, veceras sam pekla duplo vise nego sto stoji u receptu (torta krtica, sonne08 je izgleda postavila taj recept - ako je neko drugi izvinjavam se), jer ne mogu izvaditi kolac koji se ispece okolo, ali sredina nikako - kao da je cokoladno mlijeko u sredini. :roll:
na kraju ispadne uvijek ok rezultat, ali ovo ne vidim kao rijesenje, a cudi me da se samo radi o cokoladnim kolacima, tortama :?

(ne zezam vas :D )

kad se kolac ohladi slikam (veceras ili sutra). :)
Blago tebi, izgleda ti kako god kreneš ispadne ti onaj čokoladni lava kolač. :D :D :D :-) :-)

Ja pokušavam da nađem one zdjelice u kojima se peče lava kolač, ali nigdje ih. Da ne zna neko gdje bi se to moglo naći. Ali me interesuju staklene, ne one metalne, hoću one bijele kao na slikama.
Unaprijed hvala.

Čestitam svim trudnicama, izgleda ovo ljeto nas puno ima. A vi ostali se pazite šta stavljate, zamislite kad nas pođe ah na ove slikice. :D :D :D
Mrs.Zurbrigen

#3724 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Mrs.Zurbrigen »

sonne08 wrote: Image

@sonne: moze li za ovo recept? hvala! :)
sonne08

#3725 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sonne08 »

Mrs. Zurbrigen naravno da recept moze :)

Kora:
5 bjelanaca umutiti, pa dodati 5 kasika pavlake,malo soli, 5 kasika brasna,1 prasak za pecivo, 1 kasiku prezle(moze i bez nje, ali onda dodaj jos jednu kasiku brasna) i pola kg spinata(naravno prethodno obaren i isjeckan, te dobro iscijedjen). Potom dodati 5 bjelanaca, prethodno umucenih u cvrst snijeg.Peci u plehu od rerne 10-tak min.
Kada se ispece, koru uviti kao rolat u vlaznu kuhinjsku krpu.

Fil:
200-250gr sira(to je onaj kao za pitu)
1/2 pavlake
sol
Ovo sve zajedno izmijesati.

Kada se kora ohladi odmotati i premazati filom, te uviti ponovo u rolat, zamotati u alu-foliju i u frizider da se sve malo stisne.

p.s. preko fila se moze posuti malo sjeckane salame....ovakav rolat sé moze praviti i sa ajvarom,sve isto samo umjesto spinata dodati 4-5 kasika ajvara.
Last edited by sonne08 on 27/05/2009 12:24, edited 1 time in total.
Post Reply