Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Sheikha
- shipak
#3677 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo ove lazanje ti izgledaju super. Hajd molim te napiši mi recept, ali detaljno, Ja pokušavala da napravim ali sam izgleda nešto pogriješila. Nisu mi ni kore bile mehke, i previše sosa valjda ili mesa ne znam.
A ja to pravo volim jesti, i sevap ti je da mi napišeš recept.

A ja to pravo volim jesti, i sevap ti je da mi napišeš recept.
- Salinea
#3678 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hadzinica wrote:nek mi neko napise PROVJEREN recept za sok od zove
pravila se vec desetak puta, ali brzo mi il ukisne ili zamuti
Sok od zove
- 4 kg šećera
- 5l. vode
- 40 cvjetova zove
- 2 limuna
- 5 kesica limuntosa
U velike galone rasporediti 40 cvjetova zove. Limun isjeći na kolutove i takođe ih rasporediti podjednako u sve galone.
Ostaviti 48 sati na jakom suncu da odstoji. ( Ja praktikujem sutradan malo promiješati zovu u galonima kako bi bolje opustila. Pokrijem i ostavim. )
Procijediti i sipati u flaše.
Do sada mi nikada nije ukisao. Pridržavala sam se ovog maminog recepta i bude mi sok odličan.
Isprobaj pa javi kako je uspjelo. Samo požuri jer zova već prolazi. Počinje sjemeniti.
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#3679 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
moja mama kuha te cvjetove od zove, ali samo da baci kljuc. bas je prosli vikend pravila taj sok. a kako to ona pravi: nikad nije imala odredjen broj kila secera ili sl koji stavi vec onako odokativno. I bas bude sirup koji se onda muti sa vodom. Ako hoces, mogu je pitati makar taj njen odokativni recept 
- sonne08
#3680 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Evo i moje tortice sa jagodama i mascarpone...hmmmmmmmm tako osvjezavajuce u ove vrele dane

- sonne08
#3681 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hvala hadzinice...vjeruj da i jeste divna, pola sam vec sama pojela 
- sonne08
#3682 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
vjeruj da i jeste...ima da se mm ubandaci kad vidi koliko sam pojela jer jagode i mascarpone su njegova kombinacija 
-
meli_ha
#3683 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
MOLIM RECEPT, pliiiiiiiiiiz!sonne08 wrote:Evo i moje tortice sa jagodama i mascarpone...hmmmmmmmm tako osvjezavajuce u ove vrele dane![]()
- sonne08
#3684 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Meli_ha evo i recept
Biskvit:
3 jaja
100gr secera
1 vanilin secer
100gr brasna
50gr gustina
pola praska za pecivo
2 kasike tople vode
Fil:
8 listova zelatine
400gr mascarpone
100gr secera u prahu
1 sipka vanilije
450ml slaga
800gr jagoda
Bjelanca cvrsto umutiti.
Zumanca sa 2 kasike tople vode umutiti, dodati secer i vanilin secer, te dobro izmiksati.
Brasno, gustin i prasak za pecivo izmijesati, te dodati u umucena zumanca i lagano umijesati i snijeg od bjelanaca.
Peci u tepsiji 24 cm oko 25min.
Ostaviti biskvit da se ohladi a potom ga prerezati.
Za fil mascarpone, secer u prahu i sipku vanilije umutiti. Zelatinu potpiti u vodu i nakon par minuta je ocijediti, te istopiti na laganoj vatri,ne smije zakipiti.Potom zelatinu dodati u mascarpone.
Kad mascarpone krema pocne da se zelira dodati umuceni slag, te isjeckane jagode.
Donju koru staviti u formu od tepsije, kojoj se skida obruc a potom sloziti na stranice tepsije prepolovljene jagode. Potom izliti polovinu kreme i poklopiti sa drugom korom.
Ukrasiti po zelji…
p.s.posto smo mi poguzije za slatkim nisam imala vremena ukrasavati tortu, nego sam je posula samo sa secerom u prahu. Ja sam jos u kremu dodala i sjeckanu cokoladu.....
Biskvit:
3 jaja
100gr secera
1 vanilin secer
100gr brasna
50gr gustina
pola praska za pecivo
2 kasike tople vode
Fil:
8 listova zelatine
400gr mascarpone
100gr secera u prahu
1 sipka vanilije
450ml slaga
800gr jagoda
Bjelanca cvrsto umutiti.
Zumanca sa 2 kasike tople vode umutiti, dodati secer i vanilin secer, te dobro izmiksati.
Brasno, gustin i prasak za pecivo izmijesati, te dodati u umucena zumanca i lagano umijesati i snijeg od bjelanaca.
Peci u tepsiji 24 cm oko 25min.
Ostaviti biskvit da se ohladi a potom ga prerezati.
Za fil mascarpone, secer u prahu i sipku vanilije umutiti. Zelatinu potpiti u vodu i nakon par minuta je ocijediti, te istopiti na laganoj vatri,ne smije zakipiti.Potom zelatinu dodati u mascarpone.
Kad mascarpone krema pocne da se zelira dodati umuceni slag, te isjeckane jagode.
Donju koru staviti u formu od tepsije, kojoj se skida obruc a potom sloziti na stranice tepsije prepolovljene jagode. Potom izliti polovinu kreme i poklopiti sa drugom korom.
Ukrasiti po zelji…
p.s.posto smo mi poguzije za slatkim nisam imala vremena ukrasavati tortu, nego sam je posula samo sa secerom u prahu. Ja sam jos u kremu dodala i sjeckanu cokoladu.....
- medaaa
#3685 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
bas ti hvala... hem mi je rodjendan hem sam trudnasonne08 wrote:Evo i moje tortice sa jagodama i mascarpone...hmmmmmmmm tako osvjezavajuce u ove vrele dane![]()
-
Zoya
#3686 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Pitanje jedno za ovu tortu, sta znaci shipka vanilije? Moze li se ta shipka kupiti u prodavnicama prehrambene robe?
Meda sretan rodjendan mila i ovo drugo, nadam se i zelim od sveg srca da imas lagan porod i da rodis zdravu bebicu
Meda sretan rodjendan mila i ovo drugo, nadam se i zelim od sveg srca da imas lagan porod i da rodis zdravu bebicu
- cHupjahalic@
#3688 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
...................................................
Last edited by cHupjahalic@ on 11/06/2009 21:32, edited 1 time in total.
-
Zoya
#3689 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hvala joFla, hvala chupka. Ja taj vanilijestang nisam nikad koristila al sam cula za to. A ja kontala bas kako cu da formulisem pitanje kad odem u prodavnici, i onda sam se skontala da idem gdje vidim nasu neku na kasi pa da nju upitam
Zovnem te na kolac kono( budi u pripremljenom stanju preko vikenda), a onda ima suma iza zgrade pa cemo udariti jedno 5 km trcanja kroz sumu
Zovnem te na kolac kono( budi u pripremljenom stanju preko vikenda), a onda ima suma iza zgrade pa cemo udariti jedno 5 km trcanja kroz sumu
- cHupjahalic@
#3690 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
.....................................
Last edited by cHupjahalic@ on 13/06/2009 23:16, edited 1 time in total.
- sonne08
#3691 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Medaaa sretan rodjendan i bujrum na tortu, ima jos malo
Zoya, evo kako izgleda sipka vanilije....a mislim da je ima u svakoj vecoj prodavnici
https://www.vanilla-trade.com/images/ca ... choten.jpg
cHupjahalic, torta super jer je sa beze korama, koju su i najbolje
Zoya, evo kako izgleda sipka vanilije....a mislim da je ima u svakoj vecoj prodavnici
https://www.vanilla-trade.com/images/ca ... choten.jpg
cHupjahalic, torta super jer je sa beze korama, koju su i najbolje
- sonne08
#3692 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Wau indigo-x, sta je ovo ovako dobro.....hajde odmah recept na vidjelo 
- tinchy
#3693 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-X wrote:Hej forumasice, danas dan torti![]()
![]()
Sonne08, tvoju sam vec komentarisala na coolinarici, odlicna je
![]()
cHupjahalic tvoja izvedba mi se svidja
evo i od mene jedna glazirana torta od jagoda, ukrasena s usecerenim cvijecem
![]()
Sto mi ovo radite
- Op3r4t0r
#3694 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Jeli tvoja skola ili zanimanje imaju veze s kuhanjem? Svaki put se sve vise iznenadim i nebi me cudilo da si neki sef kuhinje u nekom wow restoranuIndigo-X wrote:Evo prvo da postavim recept na coolinariku..... pa cu ovdije samo link postaviti na receptsonne08 wrote:Wau indigo-x, sta je ovo ovako dobro.....hajde odmah recept na vidjelotako nemoram dva puta pisati
- anais_nin
#3695 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo apsolutno prelijepoIndigo-X wrote:
-
Mrs.Zurbrigen
#3696 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
indigo, ja mislim da ces ti jos kao prva osoba bez restorana dobiti michelinove zvijezdice...
torta je stvarno prelijepa.
@sonne: sa tom sjeckanom cokoladom fil ti izgleda kao za mohrenkopftortu. jel sama sjeckas ili stavljas one male cokoladne listice? uglavnom, torta izgleda za 5, a sigurno i super smeka.
kad bolje razmislim, vi biste stvarno trebali otvoriti restoran, ili postati tv-kuharice.
kvota ce vam sigurno biti ogromna.
@sonne: sa tom sjeckanom cokoladom fil ti izgleda kao za mohrenkopftortu. jel sama sjeckas ili stavljas one male cokoladne listice? uglavnom, torta izgleda za 5, a sigurno i super smeka.
kad bolje razmislim, vi biste stvarno trebali otvoriti restoran, ili postati tv-kuharice.
- sonne08
#3697 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-x, hvala za recept, bit ce isporoban, jer je torta ma samo tak´a....
Mrs. Zurbrigen, sama sam sjeckala cokoladu i vjeruj torta je toliko jednostavna za napraviti, a jos jednostavnija za pojesti
O ukusu ne moram ni govoriti, dovoljno smao reci cokolada, jagode i mascarpone
Mrs. Zurbrigen, sama sam sjeckala cokoladu i vjeruj torta je toliko jednostavna za napraviti, a jos jednostavnija za pojesti
O ukusu ne moram ni govoriti, dovoljno smao reci cokolada, jagode i mascarpone
- sonne08
#3698 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Evo od mene rolat sa spinatom i sirom i desert kuglice od jabuka, mrkve i oraha

- sjatkamala
#3699 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
sonne08 wrote:Evo i moje tortice sa jagodama i mascarpone...hmmmmmmmm tako osvjezavajuce u ove vrele dane![]()
ova torta je fantasticna a i moje omiljeno voce..pogotovo sad kad sam trudna samo jagode i jedem..mmmm...svaka ti cas jos jednu ideju si mi dala kako da napravim tortu sa jagodama..
- sjatkamala
#3700 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-X wrote:Hej forumasice, danas dan torti![]()
![]()
Sonne08, tvoju sam vec komentarisala na coolinarici, odlicna je
![]()
cHupjahalic tvoja izvedba mi se svidja
evo i od mene jedna glazirana torta od jagoda, ukrasena s usecerenim cvijecem
![]()
indigo tvoje torte su fenomenalne...ajj kako bi sada rado pojela jedno parce..mmmm....jesil to fondat stavljala preko trote ili slag?