Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
moonca
Posts: 65637
Joined: 20/12/2016 20:16

#35076 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 15/10/2019 18:54

samsonsam wrote:ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica :srce: :thumbup:

svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti :izet:

da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?

evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica :) malo je reci da su ukusni

Image
Dobro izgleda- :thumbup:

..... koliko je slatko- s obzirom da imas, med i urme...

..Imam bar u tasni,( koji je kao min secera, no opet mi slatko)
- za svaki slucaj- mada rijetko i jedem

Image


zizi505
Posts: 8173
Joined: 25/04/2011 14:06

#35077 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zizi505 » 15/10/2019 21:17

Dori wrote:
zizi505 wrote: Ako hoćeš mogu ti napisati recept po kojem je ona pravi.
Moze, bas da uporedim....
Evo recept.
Kora:
6 bjelanjaka
250 gr šećera u prahu
250 gr mljevenih oraha
Dobro umutiti bjelanca, pa polako dodati šećer i lagano mutiti. Nakon toga orahe kašikom dodavati i lagano umijesiti u smjesu, bez miksera.

Koru peče u tepsiji br. 38, na papiru. Kada je pečena, ostaviti je da se ohladi. Prije filovanja, presječe je na dva dijela, tako da budu samo dvije kore (možda nam je čak isti recept, a da je razlika u tome što si ti više kora pravila od iste količine).

Krema:
6 žumanjaka
8 kašika šećera u prahu
100 gr čokolade
180 gr maslaca sobne temperature
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati im prethodno umućen maslac, te rastopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.
Kremu podijeliti na dva dijela, s jednim dijelom premazati prvu koru, a s ostatkom drugu i vanjske dijelove torte.
Tortu ostaviti u frižideru da se hladi.

Mama je prije pravile ovu tortu s kremom koja se kuhala na pari, međutim ukusnija nam je s ovom kremom koja se ne kuha.

zizi505
Posts: 8173
Joined: 25/04/2011 14:06

#35078 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zizi505 » 15/10/2019 21:37

BarbaDue wrote:Što ste škrti???? :shock: :evil:


Niko od vas neda recept za smrznute lignje :zoka:
Ja kupujem samo Ledove, čitave.
Otopim i očistim, jer im često promakne da nisu očišćene kako treba. Ostavim i u cjediljki da se otapaju.
Kada su se skroz otopile, prebrišem ih papirnim ubrusom.

Duboku tavu dobro zagrijem, dodam maslinovo ulje i na vrelo ulje lignje, te ih stalno miješam.
Od njihove veličine zavisi koliko ih dugo pržim.
U jednoj zdjeli napravim umak za lignje. Zgnječim ili jako sitno isjeckam nekoliko čena bijelog luka, posolim ga, zatim dodam maslinovog ulja, sitno sjeckanog peršuna i limunova soka.
Oko 70% od napravljene smjese dodam dvije ili tri minute pred kraj prženja lignji, a zadnju minutu dodam fildžan ili dva vode, da se sve to sjedini, opet zavisi od količine lignji koje pravim.
Pretresem ih u zdjelu i po želji neki ukućani dodaju još po one smjese što je ostalo, a neki nakapaju još limuna i dodaju peršuna.
Serviram ih uz kuhanu blitvu i kuhani krompir, pomiješane zajedno.

Imam još jedan izvrstan recept za punjene lignje, pa ako budeš htio mogu ti ga napisati.

zizi505
Posts: 8173
Joined: 25/04/2011 14:06

#35079 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zizi505 » 15/10/2019 21:38

samsonsam wrote:ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica :srce: :thumbup:

svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti :izet:

da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?

evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica :) malo je reci da su ukusni

Image

Image
Odlično :thumbup:

User avatar
BarbaDue
Posts: 60361
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#35080 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by BarbaDue » 15/10/2019 23:40

zizi505 wrote:
BarbaDue wrote:Što ste škrti???? :shock: :evil:


Niko od vas neda recept za smrznute lignje :zoka:
Imam još jedan izvrstan recept za punjene lignje, pa ako budeš htio mogu ti ga napisati.
Naravno, već nekoliko puta pokušavam napraviti jestive lignje.
Slobodno napiši, jedva čekam. :zoka:

User avatar
adda_sa
Posts: 830
Joined: 11/03/2006 21:52
Location: where my friends are

#35081 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by adda_sa » 15/10/2019 23:57

kupovna,zamrznuta..al sam je ispekla :-D
Image

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#35082 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino » 16/10/2019 00:06

moonca wrote::roll:
..moju nikada nisi pohvalio...
tvoja je bila perverzna :lol:
ovu moju pravila je osoba koja u zivotu nije pravila pitu dok se nije udala a rijetko je i jela. :P

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#35083 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Maraschino » 16/10/2019 00:12

Drage nase bake, nane, nene, majke...imaju samo jedno pile i time docekaju goste sa sest vrsta jela pa ti budi inovativan. :)

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10218
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35084 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 16/10/2019 00:23

moonca wrote:
BarbaDue wrote:Što ste škrti???? :shock: :evil:


Niko od vas neda recept za smrznute lignje :zoka:
Po meni- kao sto si i pravio- u tavi- preprzis i uz krompir sluzis... predhodno ih odmrznes - preko noci u frizideru..

Kod mene se prodaju kao mamci za ribolovce.. :lol: i jeftino je...
Meni mekse i bolje tri puta od svjezih...

User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

#35085 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Dori » 16/10/2019 08:45

zizi505 wrote:
Dori wrote:
zizi505 wrote: Ako hoćeš mogu ti napisati recept po kojem je ona pravi.
Moze, bas da uporedim....
Evo recept.
Kora:
6 bjelanjaka
250 gr šećera u prahu
250 gr mljevenih oraha
Dobro umutiti bjelanca, pa polako dodati šećer i lagano mutiti. Nakon toga orahe kašikom dodavati i lagano umijesiti u smjesu, bez miksera.

Koru peče u tepsiji br. 38, na papiru. Kada je pečena, ostaviti je da se ohladi. Prije filovanja, presječe je na dva dijela, tako da budu samo dvije kore (možda nam je čak isti recept, a da je razlika u tome što si ti više kora pravila od iste količine).

Krema:
6 žumanjaka
8 kašika šećera u prahu
100 gr čokolade
180 gr maslaca sobne temperature
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati im prethodno umućen maslac, te rastopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.
Kremu podijeliti na dva dijela, s jednim dijelom premazati prvu koru, a s ostatkom drugu i vanjske dijelove torte.
Tortu ostaviti u frižideru da se hladi.

Mama je prije pravile ovu tortu s kremom koja se kuhala na pari, međutim ukusnija nam je s ovom kremom koja se ne kuha.
Hvala zizi....Ma da to je to.... :kiss:

samsonsam, super izgleda :thumbup:

Barba, sto manje "filozofiras" sa morskom hranom, to je bolja ;-)

User avatar
cendlerbing
Posts: 15622
Joined: 17/08/2017 03:43

#35086 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by cendlerbing » 16/10/2019 10:58

moonca wrote:
..Imam bar u tasni,( koji je kao min secera, no opet mi slatko)
- za svaki slucaj- mada rijetko i jedem

Image
Šta ima rijetko jedeš a dva komada se nosaju :P
Ja jučer kupila ovu, jednom mi je cimerica donijela pa mi se svidjela. Samo ne znam šta čini meni kad je ne jedem nakon treninga, za šta je, predosjećam, namijenjena.

Image

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109720
Joined: 14/08/2009 14:51

#35087 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 » 16/10/2019 11:12

Svi ćemo mi na proteinskim čokoladicama završiti kakav je vakat došao.

User avatar
zlo zlo
Posts: 4489
Joined: 28/10/2012 16:01

#35088 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo » 16/10/2019 13:05

kad o zamrznutim lignjama, treba prvo paziti kakve se kupe, znači samo kalifornijske ili patagonica dolaze u obzir, ako ne želiš žvakati gumu.

a njih doslovno možeš pripremati kako želiš, narezat i uvaljat u brašno, ostavit par min u brašno i vaditi i stavljati na ulje, i minut-dvije peci je dovoljno za pržene lignje

za pohane iliti francuske, samo uvaljaš u mješavinu brašna i prezla, ostaviš koju minutu i u neku zdjelu umutiš 2 jaja, pobrasnjene lignje ubacic u jaja i vadiš i ubacuješ u vrelo ulje,minut dosta(inox tava)

po mojoj procjeni, najbolje je pržiti u tavi od inoxa, ja ne bi pržila u drugim tavama.

obje vrste vadiš na salvete ili papirne role

tartar umak i mljac fantastične :mrgreen:

User avatar
zlo zlo
Posts: 4489
Joined: 28/10/2012 16:01

#35089 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo » 16/10/2019 13:06

kad o zamrznutim lignjama, treba prvo paziti kakve se kupe, znači samo kalifornijske ili patagonica dolaze u obzir, ako ne želiš žvakati gumu.

a njih doslovno možeš pripremati kako želiš, narezat i uvaljat u brašno, ostavit par min u brašno i vaditi i stavljati na ulje, i minut-dvije peci je dovoljno za pržene lignje

za pohane iliti francuske, samo uvaljaš u mješavinu brašna i prezla, ostaviš koju minutu i u neku zdjelu umutiš 2 jaja, pobrasnjene lignje ubacic u jaja i vadiš i ubacuješ u vrelo ulje,minut dosta(inox tava)

po mojoj procjeni, najbolje je pržiti u tavi od inoxa, ja ne bi pržila u drugim tavama.

obje vrste vadiš na salvete ili papirne role

tartar umak i mljac fantastične :mrgreen:

User avatar
moonca
Posts: 65637
Joined: 20/12/2016 20:16

#35090 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 16/10/2019 13:55

Ipak. mislim da je bolja opcija- da ih upotrijebi kao mamac --ulovi ribu i nejedese ko' co'ek... :oops:

User avatar
moonca
Posts: 65637
Joined: 20/12/2016 20:16

#35091 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 16/10/2019 14:00

cendlerbing wrote:
Šta ima rijetko jedeš a dva komada se nosaju :P
Ja jučer kupila ovu, jednom mi je cimerica donijela pa mi se svidjela. Samo ne znam šta čini meni kad je ne jedem nakon treninga, za šta je, predosjećam, namijenjena.

Image
--Ova otovrena je vec pola mjeseca na -pola... :lol: -odmotala da slikam.. a zuta - nece jos zadugo....

Namijenjena je za medjuobrok - kad si low--- na poslu- da ne spavash.. :wink: :zzzz:

User avatar
arzuhal
Posts: 20812
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#35092 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by arzuhal » 16/10/2019 14:09

moonca wrote:
cendlerbing wrote:
Šta ima rijetko jedeš a dva komada se nosaju :P
Ja jučer kupila ovu, jednom mi je cimerica donijela pa mi se svidjela. Samo ne znam šta čini meni kad je ne jedem nakon treninga, za šta je, predosjećam, namijenjena.

Image
--Ova otovrena je vec pola mjeseca na -pola... :lol: -odmotala da slikam.. a zuta - nece jos zadugo....

Namijenjena je za medjuobrok - kad si low--- na poslu- da ne spavash.. :wink: :zzzz:
Namjena je da se ono trunja po fabrici što ostane od oraha, badema, brusnice i i sličnog ne baci jer je i u tome novac ukoliko uspiješ napraviti kakvu štanglicu, povezati to nekom smjesom, upakovati lijepo i prodati naivnima (mrskostvorima koji neće nešto sebi sami zdravo napraviti) kao proteinski međuobrok koji vraća energiju i čini vas raspoloženijim za radost životai vrijeme provedeno s prijateljima i porodicom! :-D :-D

:-D




:-D

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109720
Joined: 14/08/2009 14:51

#35093 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 » 16/10/2019 14:10

Bogme vam to dobro...ja pojeo kilu mandarina i dalje mi se spava :( :zzzz:

User avatar
moonca
Posts: 65637
Joined: 20/12/2016 20:16

#35094 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 16/10/2019 15:16

Bogme Tomo - skrsio si 530 kalorija -- :) :lol: vecinom secer...

User avatar
Warashii
Posts: 4129
Joined: 13/09/2011 12:55

#35095 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Warashii » 16/10/2019 15:18

BarbaDue wrote:Što ste škrti???? :shock: :evil:


Niko od vas neda recept za smrznute lignje :zoka:
Da ti ja jedan sutnem recept, pravim na taj nacin godinama i nikad ne omane.
Kao sto su vec rekli lignja patagonica, za koju nisam 100% ni siguran da je lignja vise je totanj al sta je tu je.
Ocistiti unutricu i izvaditi zub, ne skidati kozu, ne znam zasto to rade sem za pohovanje.
Uzeti jedno 8-9 komada krompira velicine ping pong loptice dobro oprati i staviti neoguljen da se kuha, kada budu na pola kuhani izvaditi iz vode i poredati u tepsiju odgovarajuce velicine, da bude poprilicno stjesnjeno kad se dodaju svi sastojci.
Poredati krompir i na pola ga nagnjeciti, ne praviti pire nego ga samo pritisnuti do pola, krompir ne guliti ni kuhan.
Dodati lignje, malo vise maslinovog ulje, ruzmarin, tri zgnjecena cehna bijelog luka, persun, so i biber, sve blago promjesati da se krompir ne raspada.
Pokriti tepsiju folijom i staviti u pecnicu 20 min na 180 stepeni. Nakon 20 min pojacati na 200+ stepeni cca 10min nakon tog ukloniti foliju i staviti jos par minuta da se pece.
Casa vina i navali :)

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109720
Joined: 14/08/2009 14:51

#35096 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 » 16/10/2019 15:20

moonca wrote:Bogme Tomo - skrsio si 530 kalorija -- :) :lol: vecinom secer...
Ih :shock:
Zar mandarine nisu...ono, prirodne :?

Odoh sad trošiti :run:

User avatar
moonca
Posts: 65637
Joined: 20/12/2016 20:16

#35097 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 16/10/2019 15:27

Tomahawk11 wrote:
moonca wrote:Bogme Tomo - skrsio si 530 kalorija -- :) :lol: vecinom secer...
Ih :shock:
Zar mandarine nisu...ono, prirodne :?

Odoh sad trošiti :run:
:-D - jesu ... al... kg za jedan dan... tak

. evo i ja sredih dinju .. ~ 150 gr... 50 ak kal...

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109720
Joined: 14/08/2009 14:51

#35098 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 » 16/10/2019 15:34

Pih, ja konto i jedan kroasan sad maznuti :roll:

User avatar
zlo zlo
Posts: 4489
Joined: 28/10/2012 16:01

#35099 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by zlo zlo » 16/10/2019 15:37

zar mandarine nemaju negativne kalorije? više kalorija trebaš da ih probaviš nego ih imaju ili tak nekaj?

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#35100 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 16/10/2019 15:41

pizarro wrote: dobro ti ovo :thumbup:
moze li recept :-D
kao da ne ;-) :mrgreen:

200 gr zobenih pahuljica
200 gr neposoljenog,nepecenog kikirikija
125 gr urmi (najbolje medjoel)
80 gr kikiriki putera (bioloski)
90 gr meda (moze agave sirup ili sl)
prstohvat soli
100gr cokolade (opcija)
3 kasike mlijeka (obicno ili bademovo)..isto opcija


Kikiriki sa nozem na grubo isjeci i pomjesati sa zobenim pahuljicama. Urme isjeci na komade i u blenderu/food processoru samljeti do kashe. Kashu zajedno sa kikiriki puterom,medom i soli ubaciti u lonac i na laganoj vatri mjesajuci grijati dok se ne sjedini. Sve skupa dodati u posudu sa pahuljicama i kikirikijem,dobro promjesati.
Posudu za pecenje “presvuci” kuhinjskom folijom (ili papir za pecenje),istresti masu u posudu,poravnati i dobro pritisnuti da ne ostanu nigdje rupe.

Opcija sa cokoladom: rastopiti cokoladu sa mlijekom (moze i u magnetronu) promjesati,preliti preko,ostaviti da se dobro ohladi (najbolje nakon ½ sata u frizider ubaciti). Sa ostrim nozem isjeci na zeljenu velicinu (12-18 komada).
Sacuvati u zatvorenoj kutiji (najbolje u frizideru). Mogu biti do 2 sedmice (nema sansi :mrgreen: ).

Ja ih koristim samo nakon teskog treninga jer su zestoki. Nisu za svakodnevnu upotrebu uz kaficu i sl. :)

* edit
urme se mogu zamjeniti suhim smokvama ili grozdicama
Last edited by samsonsam on 16/10/2019 15:53, edited 1 time in total.

Post Reply