Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
The_Fluid wrote:dobri ste, dobri ste, odlicnih slika, odlicnih recepata i vjerujem da je bilo itekako punih stomaka.
Nisam duze vrijeme nista postavljao, sto ne znaci da se nije fotografiralo ono sto se jelo
Za pocetak kolac iz ove godine, tacnije sacher torta u kvadratnom obliku:
ne mogu da vjerujem
the fluid je nesto napisao
i jos stavio fotku moje najdraze torte
i naravno
citam vas, volim, kuham..samo malo su stisle zivotne obaveze pa se nema vremena
pozdrav svoj raji sa "kuhanja"!
@hadzinice lijepo te vidjeti ovde
@Fluid hvala puno za recept, torta/kolac izgleda prva liga
Moze li mi @the_fluid ili neko do vas reci.....za ovaj njegov kolac,jel potrebno maslac topiti ili ga samo pustiti da malo omeksa pa umutit? Slaba sam sa kolacima skroz:(
Unaprijed zaFaljujem:)
8 jaja
400 g secera
umutiti, pa dodati:
14 kasika brasna
2 kasike kakaa
8 kasika tople vode
navedeno istresti u pleh i peci na 200 stepeni otprilike pola sata, al najbolje provjeri cackalicom, probodi kroz tijesto i ako je cista, gotovo je
fil:
staviti da prokuha 400 ml mlijeka
umutiti posebno 150 ml mlijeka sa 6 kasika brasna, 250 g secera i 1 vanilija secer
sjediniti s mlijekom i skuhati kao kremu (paziti da ne zagori uz stalno mjesanje)
kad se ohladi dodati 250 g masalaca, pa sve ponovo umutiti mikserom
kad se tijesto ohladi, casom koja ima ostre rubove vaditi male pogacice, svaku pogacicu presijeci na pola, filovati unutra i okolo sa filom pa uvaljati u orahe (moze i u kokos ili bademe, kako ti zelja)
odozgo preliti istopljenom cokoladom i ukrasiti po zelji
A ovo 150ml moze da bude hladno ili i to trebam da ugrijem??
Mak mljeveni - 200 g
2 čaše šećera
2 čaše brašna
2 čaše mlijeka
1 čaša ulja
rum ( ja sam stavila jednu ampulicu arome od ruma - Dr. Oetker ili Ruf )
3 bjelanjka
sol
2 vanili šećera
prašak za pecivo, cimet
Peći na laganoj vatri - cca 150°C ( smjesa je prilično rijetka, pa ako je veća temperatura postoji mogućnost da se izvana brzo skruti, a unutra ostane u tekućem stanju, ali je zato kolač danima sočan).
dalmatinka wrote:Kao mjerica se uzme čaša od jogurta ( 200 g)
Mak mljeveni - 200 g
2 čaše šećera
2 čaše brašna
2 čaše mlijeka
1 čaša ulja
rum ( ja sam stavila jednu ampulicu arome od ruma - Dr. Oetker ili Ruf )
3 bjelanjka
sol
2 vanili šećera
prašak za pecivo, cimet
Peći na laganoj vatri - cca 150°C ( smjesa je prilično rijetka, pa ako je veća temperatura postoji mogućnost da se izvana brzo skruti, a unutra ostane u tekućem stanju, ali je zato kolač danima sočan).
Ovo uopste nije tesko napraviti,samo gdje da nadjem 200g maka