Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- dalmatinka
#3176 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Da, jedna kesica instant kvasca ti je dovoljna za 500-700 g brašna, pola žličice soli, možeš i par kapi ulja, mlake vode po potrebi. Možeš ti to sve ubaciti i u multipraktik ako ga imaš i ako nisi vična pravljenju tijesta. Pusti da se tijesto malo digne, onda ga premijesi pa u kalup za pečenje.
Last edited by dalmatinka on 08/01/2009 21:21, edited 1 time in total.
- dalmatinka
#3177 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
to sam ja wrote:Evo da i ja stavim jednu sliku![]()
Fritule
- to sam ja
#3178 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Nemoj sad i tidalmatinka wrote:to sam ja wrote:Evo da i ja stavim jednu sliku![]()
Fritule
![]()
![]()
![]()
Ha, nisu ti okrugle. Moraju biti okrugle i sve jednake. Sigurno ih nisi istiskala kroz šaku. Ali vjerujem da su ukusne.
![]()
![]()
- dalmatinka
#3179 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@to sam ja , sorry, nisam te htjela naljutiti, ali ako će ti pomoći i moji prvi su bili takvi.
Sad sam se usavršila, a i ti ćeš. Fritule koje je mene moja mama naučila praviti se spremaju odmah, ne stoje preko noći. Možeš li mi reći svoj recept?
- to sam ja
#3180 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ma nisi me bona naljutila ...nego frcam jer me ukucani isto zezajudalmatinka wrote:@to sam ja , sorry, nisam te htjela naljutiti, ali ako će ti pomoći i moji prvi su bili takvi.Sad sam se usavršila, a i ti ćeš. Fritule koje je mene moja mama naučila praviti se spremaju odmah, ne stoje preko noći. Možeš li mi reći svoj recept?
1,5 kg brasna
200 g secera
200 g grozdjica
5 g cimta
1 naranca (nastrugana kora i sok)
1 kora od limuna
1 nastrugana jabuka
1 muskatni orascic
1 dl proseka ili rakije
sve to izmjesati s mlakom vodom
sutradan dodati 1 prasak za pecivo i nakon 2 sata prziti
- to sam ja
#3181 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
a ima i neki recept s krompirom, to je valjda moja prababa pravila.e taj ne znam moram nonu pitati
- dalmatinka
#3182 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Puno mirodija, mora da je jako ukusno, moje su puno jednostavnije, takve se rade na ovom području i u njih ide kvasac. Probati ću jednom prilikom po tvom receptu pa ti javim kako je ispalo.
- to sam ja
#3183 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ovaj moj je s Korcule tacnije Vele Luke...ako nije dida neciji tudji recept uzeo, sto je isto mogucedalmatinka wrote:Puno mirodija, mora da je jako ukusno, moje su puno jednostavnije, takve se rade na ovom području i u njih ide kvasac. Probati ću jednom prilikom po tvom receptu pa ti javim kako je ispalo.
- dalmatinka
#3184 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ne znam da li ću ti to moći objasniti, ali ću pokušati. Najprije evo ti recept za moje fritule koje se zamijese za 5 min.Indigo-X wrote:@to sam ja, fritule su ti vjerujem jako ukusne,i ja cu ih pokusati pripremiti po tvom receptu. Zamolila bih @dalmatinku da malo detaljnije opise kako se tijesto istisne kroz saku pa se dobiju okrugle fritule
Oko 500-600 g brašna, kesica vanili šećera, 1 jaje, pola male žličice soli, 1 naribana jabuka, mlijeko toliko da bude žitko tijesto, dosta gušće nego za palačinke. Uz ovo bi išla i šaka grožđica koje ja ne stavljam zbog mog sina koji ih ne voli, ali ti možeš i to staviti, te 1 kesica kvasca. To ostaviš da se digne dok se ne ugrije ulje, ne smije se jako dignuti, čim tijesto počne bujati, odmah moraš pržiti u srednje zagrijanom ulju. Kad je ulje jako zagrijano onda previše potamne izvani.
Sad ti trebaju rekviziti: sa svoje lijeve strane staviš posudu sa tijestom, ispred tebe je zagrijano ulje i šalica vode u koju ćeš umakati žličicu nakon svake fritule. Lijevu ruku ćeš zavući u tijesto, zagrabiti šakom, stisnuti šaku i onda će kolutić tijesta iskočiti između palca i kažiprsta, a ti već moraš imati spremnu žličicu koju si prije toga umočila u vodu i s njom skinuti taj kolutić i ubaciti ga u ulje i tako neprestano. Pomiri se da sve ostalo radiš desnom rukom ( okretanje fritula, vađenje i šećerenje) jer će ti lijeva ruka biti u tijestu dok sve ne ispržiš, znači, sve što ti treba neka ti bude pri ruci.
Uh, jesi li uspjela shvatiti? Samo da se vratim na ono dizanje tijesta. Prve fritule su uvijek najbolje, one kasnije se tijesto već dosta digne pa se počinju razlivati, gube svoj oblik i upijaju više ulja, zato se sve radi brzo. I ne zaboravi-žličica se provuče kroz vodu prije svake fritule i to mora biti spremna. Sinhronizacija pokreta ti je važna, ali dođeš vrlo brzo do toga.
- shipak
#3185 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Kakvog su ukusa fritule?
Ja to nisam nikad jela. Je li to nešto kao krofne ili

Ja to nisam nikad jela. Je li to nešto kao krofne ili
- neprilagodjena
#3186 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ne znam ni ja sta su fritule ali sam nasla sliku.

Podsjeca me na nesto holandsko (zaboravila sam kako se zove) isto ovako samo kroz tjesto promjesaju i grozdzice i pospu ovako secerom u prahu i jedu za novu godinu

Podsjeca me na nesto holandsko (zaboravila sam kako se zove) isto ovako samo kroz tjesto promjesaju i grozdzice i pospu ovako secerom u prahu i jedu za novu godinu
- to sam ja
#3187 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
neeeeeee to ti je kao slatki ustipak ali manje mastan (zapravo nikako) a unutra imas grozdjica, onda cimta,pa osjetis i malo narance, pa osjetis i miris jabuke...ma tesko je objasnitishipak wrote:Kakvog su ukusa fritule?
Ja to nisam nikad jela. Je li to nešto kao krofne ili![]()
- to sam ja
#3188 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Moje bude kao ... kao zvaka s radijatoraIndigo-X wrote:dalmatinka wrote:Ne znam da li ću ti to moći objasniti, ali ću pokušati. Najprije evo ti recept za moje fritule koje se zamijese za 5 min.Indigo-X wrote:@to sam ja, fritule su ti vjerujem jako ukusne,i ja cu ih pokusati pripremiti po tvom receptu. Zamolila bih @dalmatinku da malo detaljnije opise kako se tijesto istisne kroz saku pa se dobiju okrugle fritule
Oko 500-600 g brašna, kesica vanili šećera, 1 jaje, pola male žličice soli, 1 naribana jabuka, mlijeko toliko da bude žitko tijesto, dosta gušće nego za palačinke. Uz ovo bi išla i šaka grožđica koje ja ne stavljam zbog mog sina koji ih ne voli, ali ti možeš i to staviti, te 1 kesica kvasca. To ostaviš da se digne dok se ne ugrije ulje, ne smije se jako dignuti, čim tijesto počne bujati, odmah moraš pržiti u srednje zagrijanom ulju. Kad je ulje jako zagrijano onda previše potamne izvani.
Sad ti trebaju rekviziti: sa svoje lijeve strane staviš posudu sa tijestom, ispred tebe je zagrijano ulje i šalica vode u koju ćeš umakati žličicu nakon svake fritule. Lijevu ruku ćeš zavući u tijesto, zagrabiti šakom, stisnuti šaku i onda će kolutić tijesta iskočiti između palca i kažiprsta, a ti već moraš imati spremnu žličicu koju si prije toga umočila u vodu i s njom skinuti taj kolutić i ubaciti ga u ulje i tako neprestano. Pomiri se da sve ostalo radiš desnom rukom ( okretanje fritula, vađenje i šećerenje) jer će ti lijeva ruka biti u tijestu dok sve ne ispržiš, znači, sve što ti treba neka ti bude pri ruci.![]()
Uh, jesi li uspjela shvatiti? Samo da se vratim na ono dizanje tijesta. Prve fritule su uvijek najbolje, one kasnije se tijesto već dosta digne pa se počinju razlivati, gube svoj oblik i upijaju više ulja, zato se sve radi brzo. I ne zaboravi-žličica se provuče kroz vodu prije svake fritule i to mora biti spremna. Sinhronizacija pokreta ti je važna, ali dođeš vrlo brzo do toga.
Uh, jes ovo komplikovano, hvala na receptu i opsirnom uputstvu![]()
jedino mi nije jasno koliko gusto tijesto mora biti? Koliko je to "dosta gusce nego za palacinke"?
- to sam ja
#3189 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Zaboravila sam reci-kada radi grijanje!Indigo-X wrote:E jesi me posteno nasmijala![]()
![]()
![]()
sad mi je malo jasnije kakvo tijesto mora biti
![]()
- dalmatinka
#3190 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Pogledaj ovaj filmić. Recept mi je nepoznat, ne znam gdje se tako rade, ali možeš vidjeti gustoću tijesta.Indigo-X wrote:E jesi me posteno nasmijala![]()
![]()
![]()
sad mi je malo jasnije kakvo tijesto mora biti
![]()
http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=281
- dalmatinka
#3191 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Za početak nije loše. Kad se ispraksiraš biti će ti okrugle ko loptice i malo svjetlije.
Je li bilo teško oblikovati ih?
- to sam ja
-
pure_love
#3193 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
izgleda ukusno 
-
pure_love
#3194 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hadzinica wrote:hasura, asura...
- dalmatinka
#3195 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ma recept je krajnje jednostavan, ali uvijek ispadnu fenomenalne. Imam ti ja još jedan recept za brze fritule od jogurta, koje su s praškom za pecivo i krajnje aromatične. Čekaj idem ga pronaći pa ti ga napišem.Indigo-X wrote:Ja ih oblikovala pomocu dvije kasike kao na onom filmicu sto si mi poslaladalmatinka wrote:Za početak nije loše. Kad se ispraksiraš biti će ti okrugle ko loptice i malo svjetlije.Je li bilo teško oblikovati ih?
a recept je tvoj samo sa grozdjicama
i nestalo odmah ...znaci ukusne
- dalmatinka
#3196 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Evo ti ove s jogurtom. Njih radi malo manje ( mislim na dimenzije ).
1 jogurt, 1 jaje, 7 punih žlica brašna, 0,5 praška za pecivo, vanili šećer, rum, korica od naranče, sol.
Ovo ti je količina za manju zdjelu gotovih, znači savjetujem da uduplaš dozu. Ne moraju se dizati i za čas su gotove, malo drugačije, a isto fenomenalne.
1 jogurt, 1 jaje, 7 punih žlica brašna, 0,5 praška za pecivo, vanili šećer, rum, korica od naranče, sol.
Ovo ti je količina za manju zdjelu gotovih, znači savjetujem da uduplaš dozu. Ne moraju se dizati i za čas su gotove, malo drugačije, a isto fenomenalne.
- Skyfox
#3197 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
evo nisam ja al jest neko meni drag, od jutros
breakfast suprise
Engleski palacinci

ima svasta nesto slag, visnje, cokolada...
Engleski palacinci

ima svasta nesto slag, visnje, cokolada...
- shipak
- dalmatinka
- otherside
#3200 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
vala plaho heklas