Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- arzuhal
#15351 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
I svježi je kod mene na istom levelu...Kupus ide u svim varijantama (svjež, kiseo, svjež skuhan, kiseo skuhan, ovo-ono...), za razliku od cvekle...
- Bloo
- Globalna šefica
#15352 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
omar little wrote:samo kiseli ili i svjezi? grah po naski jednostavno ne ide bez kupusa. svjez nariban, blago sirce, sol i puno bibera. ides.SmokingMan wrote:
Ljubitelj sam bubrežastog graha,ali zato prezirem kiseli kupus,ni mrtva ga ne bi jeo.Još mi se veći animozitet prema njemu poveća kada neko spomene rasol.
- hadzinicasa
#15353 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
jeeedino sto ne volEm je kupus-kalja....
kad mi se onaj kupus razmelja po ustima - isto nista. u rangu tikvenice....
njaaaaah.
moze svjez.
zato kiseli moze u svim varijantama. najbolje tatrane pobiberen i posut alevom paprikom

njaaaaah.
moze svjez.
zato kiseli moze u svim varijantama. najbolje tatrane pobiberen i posut alevom paprikom
-
zikamu
-
omar little
#15355 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
toti pricam.Bloo wrote:omar little wrote:samo kiseli ili i svjezi? grah po naski jednostavno ne ide bez kupusa. svjez nariban, blago sirce, sol i puno bibera. ides.SmokingMan wrote:
Ljubitelj sam bubrežastog graha,ali zato prezirem kiseli kupus,ni mrtva ga ne bi jeo.Još mi se veći animozitet prema njemu poveća kada neko spomene rasol.![]()
![]()
![]()
kupus je beton klopa. be ton. <3 <3 <3 volim ga svakako, ali mi je svjez najdrazi. ljubicasti u varijacijama na salatu, ijao. ili u tacos, posebno neki asian twist tacos, OMG OMG OMG
-
John Cleese
#15356 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Da kupus valja, zec bi bio k'o medZedomar little wrote:toti pricam.Bloo wrote:omar little wrote:
samo kiseli ili i svjezi? grah po naski jednostavno ne ide bez kupusa. svjez nariban, blago sirce, sol i puno bibera. ides.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kupus je beton klopa. be ton. <3 <3 <3 volim ga svakako, ali mi je svjez najdrazi. ljubicasti u varijacijama na salatu, ijao. ili u tacos, posebno neki asian twist tacos, OMG OMG OMG![]()
- cLo
#15357 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ja sam ranije bjezala od kuce /literally/ kad mama pravi kalju od kupusa i nisam se htjela vratit dok ne javi da je serpa oprana.hadzinicasa wrote:jeeedino sto ne volEm je kupus-kalja....
njaaaaah.
moze svjez.
Krofnice <3

- Bloo
- Globalna šefica
#15358 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Patuljci pojma nemajuJohn Cleese wrote:Da kupus valja, zec bi bio k'o medZedomar little wrote:
toti pricam.
kupus je beton klopa. be ton. <3 <3 <3 volim ga svakako, ali mi je svjez najdrazi. ljubicasti u varijacijama na salatu, ijao. ili u tacos, posebno neki asian twist tacos, OMG OMG OMG![]()
![]()
-
moonca
#15359 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Sinoc sam pravila kupus salatu poznatu -coleslawomar little wrote:samo kiseli ili i svjezi? grah po naski jednostavno ne ide bez kupusa. svjez nariban, blago sirce, sol i puno bibera. ides.SmokingMan wrote:
Ljubitelj sam bubrežastog graha,ali zato prezirem kiseli kupus,ni mrtva ga ne bi jeo.Još mi se veći animozitet prema njemu poveća kada neko spomene rasol.
Dodala sam i jabukovog sirceta i nije neophodno da prenoci u frizideru.Whisk together mustard, vinegar, lemon juice, sugar, salt, mayonnaise, and sour cream in a small bowl. Refrigerate dressing, covered, until ready to use, or up to 2 days.
2. Put cabbage, carrots, and onion (if desired) in a large bowl. Pour in dressing, and toss thoroughly. Refrigerate, covered, until slaw begins to soften, 1 to 2 hours. If not using immediately, refrigerate, covered, up to 2 days. Just before serving, toss coleslaw again.
- banjaluka078
#15360 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Buhtlama protiv sivog&depresivnog vremena! 

- SmokingMan
#15361 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
moonca wrote:Sinoc sam pravila kupus salatu poznatu -coleslawomar little wrote:samo kiseli ili i svjezi? grah po naski jednostavno ne ide bez kupusa. svjez nariban, blago sirce, sol i puno bibera. ides.SmokingMan wrote:
Ljubitelj sam bubrežastog graha,ali zato prezirem kiseli kupus,ni mrtva ga ne bi jeo.Još mi se veći animozitet prema njemu poveća kada neko spomene rasol.-- slatkastu - meni jedna od boljih i ide uz sve- meso,sendvici, grah
![]()
Dodala sam i jabukovog sirceta i nije neophodno da prenoci u frizideru.Whisk together mustard, vinegar, lemon juice, sugar, salt, mayonnaise, and sour cream in a small bowl. Refrigerate dressing, covered, until ready to use, or up to 2 days.
2. Put cabbage, carrots, and onion (if desired) in a large bowl. Pour in dressing, and toss thoroughly. Refrigerate, covered, until slaw begins to soften, 1 to 2 hours. If not using immediately, refrigerate, covered, up to 2 days. Just before serving, toss coleslaw again.
Rendani rado jedem.
- vazi
#15362 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Svaka cast
Imam i pravi recept za jedan fr tradicionalni kolac , mille feuille, dobila od jedne poslasticarke
Ovaj kolac samo recept malo drugaciji, postavit cu ako hoces
http://www.cuisineaz.com/recettes/mille ... 11595.aspx
-
zikamu
-
bluu
#15364 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

od mene večeras pile sa limunom i bijelim lukom i ružmarinom..... i naravno krompirom!
- vazi
#15365 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Fantasticno izgleda, skoro pa ne jedem piletinu ali ovu bih zagrizla s ekranabluu wrote:
od mene večeras pile sa limunom i bijelim lukom i ružmarinom..... i naravno krompirom!
- vazi
#15366 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Joj, ova maca ti jecLo wrote:Ja sam ranije bjezala od kuce /literally/ kad mama pravi kalju od kupusa i nisam se htjela vratit dok ne javi da je serpa oprana.hadzinicasa wrote:jeeedino sto ne volEm je kupus-kalja....
njaaaaah.
moze svjez.
Krofnice <3
-
bluu
#15367 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvala, stvarno je dobra, ima tako fin ukus dodaci učine svoje.vazi wrote:bluu wrote:
Fantasticno izgleda, skoro pa ne jedem piletinu ali ovu bih zagrizla s ekrana![]()
- vazi
#15368 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
A ja dvo nasla recepAt :
Napraviti tijesto za lisnato, da bude onako mekse tj vazdusasto tijesto:
1kg brasna
20 gr soli
350 gr vode
750 gr putera za premazivanje ostaviti na sobnoj temp
Rastanjiti tijesto u obliku pravougaonika, na sredinu staviti maslac, preklopiti sa strana pa malo lagano istuci onom drvenom oklagijicom , malom, debelom. To ponoviti tri puta, svaki put okrenuti tijesto za jedan krug ( vidjeti to na linku ispod)
Ostaviti da se odmori 10 min Pa ponoviti, ukupno 6 ovih okretanja.
Fil
1l mlijeka
250 gr secera
90 gr gustina
1 stapic vanilije ili kesica
4 jaja ( moze i samo 4 zumanjka, po zelji )
Umutiti jaja i pola secera , dodati zrnc
a iz vanilije ili kesicu, gustin
Staviti mlijeko i drugu polovinu secera dase kuha, kad uskipi dodati gustin i to i kuhati 3 min
Ostaviti da se ohladi, prekriti filmom da se ne stvori korica.
Kazu najbolje je tijesto zamijesiti na vecer pa ga sutra sjediniti s maslacem
Evo kako se peku kore
- frosty
#15369 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Predivne. Moze li recept?banjaluka078 wrote:Buhtlama protiv sivog&depresivnog vremena!
- pustopoljina
#15370 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
e ovo je u mom svijetu "prava krempita", ona sto je bas prava, spuzvasta...onu ne volim bas nimalo.vazi wrote:A ja dvo nasla recepAt :
1kg brasna
20 gr soli
350 gr vode
Rastanjiti tijesto u obliku pravougaonika, na sredinu staviti maslac, preklopiti sa strana pa malo lagano istuci onom drvenom oklagijicom , malom, debelom. To ponoviti tri puta, svaki put okrenuti tijesto za jedan krug ( vidjeti to na linku ispod)
Fil
1l mlijeka
250 gr secera
90 gr gustina
Staviti mlijeko i drugu polovinu secera dase kuha, kad uskipi dodati gustin i to i kuhati 3 min
Evo kako se peku kore
mislim da je rusi zovu napoleon, slasticar odakle i znam za nju je zove talijanska krempita, a svijet mille feuilles (hiljadu listova).
-
moonca
#15371 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Probala sam talijanske , francuske , ipak bi prednost dala nasim.Manje su slatke, jednostavnije se jedu.Kada ima vise slojeva lisnatog tijesta ,tesko se sijece.

- banjaluka078
#15372 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvala.frosty wrote: Predivne. Moze li recept?
Izvoli: https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/pric ... a/6977919/
- banjaluka078
#15373 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Danas brzinski. Odrezak tune i zapečeni karfiol.

-
moonca
#15374 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
banjaluka078 wrote:Danas brzinski. Odrezak tune i zapečeni karfiol.
Pa sad karfiol nije bas brzinski.
Tuna kupljena svjeza?
- vazi
#15375 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
U potpunosti se slazem.pustopoljina wrote:e ovo je u mom svijetu "prava krempita", ona sto je bas prava, spuzvasta...onu ne volim bas nimalo.vazi wrote:A ja dvo nasla recepAt :
1kg brasna
20 gr soli
350 gr vode
Fil
1l mlijeka
250 gr secera
90 gr gustina
Evo kako se peku kore
mislim da je rusi zovu napoleon, slasticar odakle i znam za nju je zove talijanska krempita, a svijet mille feuilles (hiljadu listova).
Ko pojede ovu mille feuille, ali pravu, skonta da to nije krempita, ne znam kako drugacije docarati
Jednom sam ovo probala napraviti, ukus je bio skroz ok ali kore se nisu bas izlistale najbolje.
Od tada sam dobila ovaj novi recept i planiram ga krajem marta aBd pokusati napraviti.