Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
BJB
#14626 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Happy birthday zeno..Rintam cijeli dan, prvo po kuci pa se sad prihvatila svog posla..
- musicman80
#14627 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Mogla si samo voće nasjeći u obliku torte. 
- Euridika
- Globalna šefica
#14628 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ne znam gdje si ti učila starinski recept za lonac, ali u pravi bosanski lonac ide paradajz - svježi ili pire. Evo ti i recepta iz knjige Bosanski kuhar Alije Lakišića, koja se smatra najboljom zbirkom starih tradicionalnih recepata bosanske kuhinje.omar little wrote:ja uopce ne stavljam paradajz pire u lonac, ja pravim po starinski.
http://www.radiosarajevo.ba/magazin/ziv ... ept/219899
U ovoj knjizi ima više recepata za bosanski lonac, kao i ostale vrste lonaca i sličnih jela (razlika je u ponekom sastojku više ili manje, u količini tekućine i sl.). U svim se spominje paradajz kao sastojak.
- Euridika
- Globalna šefica
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#14630 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
JesteEuridika wrote: Lijepo ti ovaj grah izgleda, samo pitanje - jel ti ovo sudžuka u tanjiru?
Kombinovo sa suhovinom, nije bilo dovoljno, a nisam htio sirovo stavljati.
- Mea_parvitas
#14631 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Iskreno, ja nikad nisam vidio ruzniji grah (na oko)
Blijed saft, paprika (bljak), nacijepana mrkva, sudzuka, nesto zeleno neidentificirano...
Ali pohvale za samoinicijativnost
- mad_max_ba
#14632 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
ta ti znašMea_parvitas wrote:Iskreno, ja nikad nisam vidio ruzniji grah (na oko)Blijed saft, paprika (bljak), nacijepana mrkva, sudzuka...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#14633 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Vala baš. Hoće da mi ga ureknemad_max_ba wrote:ta ti znašMea_parvitas wrote:Iskreno, ja nikad nisam vidio ruzniji grah (na oko)Blijed saft, paprika (bljak), nacijepana mrkva, sudzuka...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dobro, eto da uvažim taj prigovor za sudžuku (idući put obavezno visočka suha rebra
Mrtva bi ga usta jela
- Euridika
- Globalna šefica
#14634 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Tomahawk11 wrote:JesteEuridika wrote: Lijepo ti ovaj grah izgleda, samo pitanje - jel ti ovo sudžuka u tanjiru?![]()
Kombinovo sa suhovinom, nije bilo dovoljno, a nisam htio sirovo stavljati.
Sudžuka je u kuhanju inače prežestoka. Valjda pokupi miris dima još više nego suho meso, plus začini, pa kad se to skuha...
I meni je novina ovo s paprikom u grahu, ali mrkva standardno ide. Ni ja ne stavljam zapršku, nezdrava je. Pustim da se grah duže kuha, pa se on sam zgusne, ali nažalost efekat je da se bobe polu-raspadnu
Samo ti kuhaj i postavljaj, kamo sreće da vas ima više ovakvih.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#14635 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Pa to sam radi efekta, inače ide suho meso. Dobro, neću višeEuridika wrote:![]()
Sudžuka je u kuhanju inače prežestoka. Valjda pokupi miris dima još više nego suho meso, plus začini, pa kad se to skuha...![]()
![]()
I meni je novina ovo s paprikom u grahu, ali mrkva standardno ide. Ni ja ne stavljam zapršku, nezdrava je. Pustim da se grah duže kuha, pa se on sam zgusne, ali nažalost efekat je da se bobe polu-raspadnu, što opet pogoduje mojoj djeci
.
Samo ti kuhaj i postavljaj, kamo sreće da vas ima više ovakvih.
Probaj ubaciti nekoliko čitavih paprika. Ja ubacim crvenu, žutu i zelenu
Ovo je mladi šareni grah. Brže se kuha, a ne raspada se lahko.
Bijeli je već druga priča.
- mad_max_ba
#14636 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
volim ja grah svakako
i vako i nako
al kad bih baš baš cjepidlačio volio bih gušći
Ovo mi nekako bistro, ko supa
medjutim ne bih apsolutno ništa prigovorio kada bi se našla koja čontra ovoga pridamnom

al kad bih baš baš cjepidlačio volio bih gušći
Ovo mi nekako bistro, ko supa
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#14637 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ovo je bilo netom po završetku.mad_max_ba wrote:volim ja grah svakakoi vako i nako
al kad bih baš baš cjepidlačio volio bih gušći![]()
Ovo mi nekako bistro, ko supa![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
medjutim ne bih apsolutno ništa prigovorio kada bi se našla koja čontra ovoga pridamnom
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sutradan sam pojeo 3 tanjira
Nije ovo onaj što se raspada....bijeli, tetovac ili kako ga ko zove....
-
John Cleese
#14638 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ne, naravno - bude tu graha za dva, tri dana (najmanjeMis mekinjas wrote:Nije valjda da kuhaš grah za jedan dan?![]()
Mislim ako stavljaš celer. Kažu da je totalno nezdrav ako e podgrijava.![]()
Ali izgleda da se, povremeno, nezdravo hranim
-
John Cleese
#14639 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Zoya wrote:Moja rođendanska![]()
I sretan ti rodjendan
-
John Cleese
#14640 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma samo je ne valja dugo kuhat'Euridika wrote:Sudžuka je u kuhanju inače prežestoka. Valjda pokupi miris dima još više nego suho meso, plus začini, pa kad se to skuha...![]()
![]()
Kobaje, ni one koje su za to namijenjene, ne valja dugo termicki maltretirat' - upropasti im ukus.
- pukepuke
#14641 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Uh, kao sam propustila ovu sliku? Prekrasno, Zoya.Zoya wrote:Moja rođendanska![]()
- pukepuke
#14642 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Grah je uvijek bolji drugi dan. Svaka čast Toma, kad bi malo više muškaraca kuhalo, svijet bi bio sretnije mjestoTomahawk11 wrote: Ovo je bilo netom po završetku.
Sutradan sam pojeo 3 tanjirai bio je mLogo gušći.
Nije ovo onaj što se raspada....bijeli, tetovac ili kako ga ko zove....
Nek' si dodao papriku (daje dobar šmek) i ovo zeleno neidentificirano, koliko vidim, to je uletjelo par mahuna od mladog graha? Samo mi je sudžuka tu strano tijelo ali obećao si da nećeš više
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#14643 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Dapukepuke wrote:Grah je uvijek bolji drugi dan. Svaka čast Toma, kad bi malo više muškaraca kuhalo, svijet bi bio sretnije mjestoTomahawk11 wrote: Ovo je bilo netom po završetku.
Nije ovo onaj što se raspada....bijeli, tetovac ili kako ga ko zove....![]()
Nek' si dodao papriku (daje dobar šmek) i ovo zeleno neidentificirano, koliko vidim, to je uletjelo par mahuna od mladog graha? Samo mi je sudžuka tu strano tijelo ali obećao si da nećeš više. Možda radije sudžukice, one što idu na roštilj, da si ubacio?
Jeste, kriv sam što sam bio lijen, obećavam neće se ponoviti.
-
omar little
#14644 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
u mojim familijima. alahu, zeleni smajli, saljivdzijski ton, ne pada mi pamet natezati se bukvalno na temi o kuhanju. saberi se.Euridika wrote:Ne znam gdje si ti učila starinski recept za lonac, ali u pravi bosanski lonac ide paradajz - svježi ili pire. Evo ti i recepta iz knjige Bosanski kuhar Alije Lakišića, koja se smatra najboljom zbirkom starih tradicionalnih recepata bosanske kuhinje.omar little wrote:ja uopce ne stavljam paradajz pire u lonac, ja pravim po starinski.
U ovoj knjizi ima više recepata za bosanski lonac, kao i ostale vrste lonaca i sličnih jela (razlika je u ponekom sastojku više ili manje, u količini tekućine i sl.). U svim se spominje paradajz kao sastojak.
- pukepuke
#14645 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma kakvo oštro oko, iskustvo u pučenju grahaTomahawk11 wrote:Dapukepuke wrote:Grah je uvijek bolji drugi dan. Svaka čast Toma, kad bi malo više muškaraca kuhalo, svijet bi bio sretnije mjestoTomahawk11 wrote: Ovo je bilo netom po završetku.
Nije ovo onaj što se raspada....bijeli, tetovac ili kako ga ko zove....![]()
Nek' si dodao papriku (daje dobar šmek) i ovo zeleno neidentificirano, koliko vidim, to je uletjelo par mahuna od mladog graha? Samo mi je sudžuka tu strano tijelo ali obećao si da nećeš više. Možda radije sudžukice, one što idu na roštilj, da si ubacio?
ošto oko
![]()
Jeste, kriv sam što sam bio lijen, obećavam neće se ponoviti.
- Euridika
- Globalna šefica
#14646 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Moj komentar nije uopće bio napad niti kritika, već je informativne prirode. Imala sam priliku više puta slušati rasprave na temu koji sastojci idu u tradicionalni bosanski lonac, a koji ne, i tvoj me post asocirao na to. Zato sam replicirala. A ti, naravno, kuhaj prema recepturi kojoj želiš.omar little wrote:u mojim familijima. alahu, zeleni smajli, saljivdzijski ton, ne pada mi pamet natezati se bukvalno na temi o kuhanju. saberi se.Euridika wrote:Ne znam gdje si ti učila starinski recept za lonac, ali u pravi bosanski lonac ide paradajz - svježi ili pire. Evo ti i recepta iz knjige Bosanski kuhar Alije Lakišića, koja se smatra najboljom zbirkom starih tradicionalnih recepata bosanske kuhinje.omar little wrote:ja uopce ne stavljam paradajz pire u lonac, ja pravim po starinski.
Al' čuj ovo "saberi se" ...
- wewa
#14647 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
nema bas puno jela koje ne volim, al lonac je jedno od njih. tako da, koji god recept imali, meni ga ne pravite
ja cu danas nogom nabit pile u rernu.
ja cu danas nogom nabit pile u rernu.
- mad_max_ba
#14648 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Euridika wrote: .....
Al' čuj ovo "saberi se" ...![]()
![]()
![]()
Meni kad god neko kaže da se saberem odmah znam da je vrlo blizu i neko oduzimanje
-
Zoya
#14649 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvala vam narode

Postavljala sam recept nekad davno pa evo

Postavljala sam recept nekad davno pa evo

- Loo
#14650 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Zoya wrote:Moja rođendanska![]()
Sretan ti rodjendan Zoya !