Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- hadzinicasa
#13901 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
de nada.
i frtalj kile mesa ti je dosta za dva razvijanja ovako kao kod mene na slici.
to su ti cca dva velika pleha iliti 4-5 ruckova, ovisi koliko vas je.
meni bude i vise.
i frtalj kile mesa ti je dosta za dva razvijanja ovako kao kod mene na slici.
to su ti cca dva velika pleha iliti 4-5 ruckova, ovisi koliko vas je.
meni bude i vise.
- pukepuke
- Donnie Smith
#13903 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Jutros u 6 sati 
Ali, poenta je u tijestu koje prvi put pravim na ovaj način: pola kocke svježeg kvasca, 560 ml tople vode, 2 kašičice šećera, 60 ml maslinovog ulja, 580 g oštrog brašna, 1 kašika morske soli, meko brašno za razvlačenje. Kvasac ide u toplu vodu, dok se ne otopi, nekih pet minuta, doda se šećer, ulje, brašno, sol, umiješa se do gustine po želji (može manje ili više brašna), nakon sat vremena se može tijesto koristiti. Smjesa za možda 4 pizze. Fil po ukusu, ja ne eksperimentišem ranim sabahom, ali večeras od preostalog tijesta, možda i da.
A tu je i stari recept, korišten godinama i jutros i za ubuduće pauziran.
Jaje, malo soli, izmiješati. Dodati kesicu germe i praška za pecivo, izmiješati. Zatim šolju ulja i šolju jogurta te 1,5 kg brašna. Zakuhati mlakim mlijekom. Može stajati 7 dana, u frižideru, odlično i za kiflice, štrudle i sl.

Ali, poenta je u tijestu koje prvi put pravim na ovaj način: pola kocke svježeg kvasca, 560 ml tople vode, 2 kašičice šećera, 60 ml maslinovog ulja, 580 g oštrog brašna, 1 kašika morske soli, meko brašno za razvlačenje. Kvasac ide u toplu vodu, dok se ne otopi, nekih pet minuta, doda se šećer, ulje, brašno, sol, umiješa se do gustine po želji (može manje ili više brašna), nakon sat vremena se može tijesto koristiti. Smjesa za možda 4 pizze. Fil po ukusu, ja ne eksperimentišem ranim sabahom, ali večeras od preostalog tijesta, možda i da.
A tu je i stari recept, korišten godinama i jutros i za ubuduće pauziran.
Jaje, malo soli, izmiješati. Dodati kesicu germe i praška za pecivo, izmiješati. Zatim šolju ulja i šolju jogurta te 1,5 kg brašna. Zakuhati mlakim mlijekom. Može stajati 7 dana, u frižideru, odlično i za kiflice, štrudle i sl.

- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Donnie Smith
#13905 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Jesi li stavio malo bijelog luka ispod krompira
Ja isto ovako radim, samo mrkvu ostavim cijelu ili na pola samo; i luk bijeli i crveni obavezno, onako cijeli, samo oljušteni
I ni u kojoj drugoj varijanti mi nije krompir tako ukusan - mmm
Prožmu se valjda svi ti sokovi. Onda sve pobacam, paprike prve, jer mi iritiraju želudac, meso proslijedim mačku ili kome već, kažu dugo se razgrađuje,
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#13906 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Donnie Smith wrote: Jesi li stavio malo bijelog luka ispod krompira![]()
Ja isto ovako radim, samo mrkvu ostavim cijelu ili na pola samo; i luk bijeli i crveni obavezno, onako cijeli, samo oljušteni
I ni u kojoj drugoj varijanti mi nije krompir tako ukusan - mmm![]()
Prožmu se valjda svi ti sokovi. Onda sve pobacam, paprike prve, jer mi iritiraju želudac, meso proslijedim mačku ili kome već, kažu dugo se razgrađuje,luk jer ne volim mu miris, mrkvu takođe, a krompir zadržim sav sebi.
Ovaj put nisam stavio bijeli luk, a znam staviti.
Nisam ni crveni, samo kombinacija krompir, paprike, mrkva + meso (teletina).
Krompir je i meni najbolji od svega, ali ne bacam nista od toga.
Cuke mogu dobiti ako sta pretekne
Nisam nesto ljubitelj paprike, iznenadio sam se kako je ova dobra ispala
- Donnie Smith
#13907 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Vidi se da je teletinaTomahawk11 wrote:Donnie Smith wrote: Jesi li stavio malo bijelog luka ispod krompira![]()
I ni u kojoj drugoj varijanti mi nije krompir tako ukusan - mmm![]()
Prožmu se valjda svi ti sokovi. Onda sve pobacam, paprike prve, jer mi iritiraju želudac, meso proslijedim mačku ili kome već, kažu dugo se razgrađuje,luk jer ne volim mu miris, mrkvu takođe, a krompir zadržim sav sebi.
![]()
![]()
Dobra si
![]()
Ovaj put nisam stavio bijeli luk, a znam staviti.
Nisam ni crveni, samo kombinacija krompir, paprike, mrkva + meso (teletina).
Krompir je i meni najbolji od svega, ali ne bacam nista od toga.
Cuke mogu dobiti ako sta pretekne![]()
Nisam nesto ljubitelj paprike, iznenadio sam se kako je ova dobra ispala
Puno ulja, vegete, malo soli i još pokoji začin, ko voli i koga ne handri želudac, još tomahavče ako imaš vruć, taze, ama tek ispečen hljeb s malo crnog brašna, pa šta ti više za dans treba...
Aj bježi sad, ja čitav dan pizzu jedem
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#13908 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Piletina juce bila. Tacnije, meso karabataka bez kostiju i kozice....i krompir, ali nije bilo paprikeDonnie Smith wrote:
Vidi se da je teletina, a ko voli piletinu, i ona ide dobro u ovoj kombinaciji, oni batačići
![]()
Puno ulja, vegete, malo soli i još pokoji začin, ko voli i koga ne handri želudac, još tomahavče ako imaš vruć, taze, ama tek ispečen hljeb s malo crnog brašna, pa šta ti više za dans treba...
Aj bježi sad, ja čitav dan pizzu jedem
Sto je to bilo
Sutra nesto sa sampinjonima
Moze li polubijela pogaca iz Manje
Pizzu rijetko u zadnje vrijeme....sto manje tijesta
- Donnie Smith
#13909 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma sve može, daj šta daš ili šta imaš. Mene kako je mučio želudac i nisam ništa jela, stomak mi se za leđa zalijepio, pa sad mogu pizzu svaki dan, što se debljanja tiče, što se tiče zdravlja, nema danas ništa više na ovoj planeti da je nezagađeno. Samo se možemo tješiti kako je domaće, kako je iz naših bašti ovo ono...ali pizza inače nije meni nikakvo jelo, mogu nikad da je ne okusim 
Helem, evo mojih kolačića, pravila juče, pa nestalo, gosti odnijeli kućama, i kolače i recept; pa danas ponovim, dok sam čekala da Dortmund izdahne, što se nije nažalost desilo
Kora: 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml mlijeka, 125 gr maslaca (ko nema, valjda može i margarin), 1 kašika kakaa, 300 gr keksa.
Fil: 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml mlijeka, 125 gr maslaca (Meggle
), 500 gr mljevenog keksa (probati nekad s orasima mljevenim), 200 gr kokosa. I još 2 kašike kokosa.
Priprema: u šerpu sipati mlijeko, šećer, vanilin šećer, maslac, kakao i grijati, ali ne da proključa. Umiješati keks, onih 300 grama i poravnati u pleh, neki manji. Staviti na hlađenje. Fil: u šerpu sipati šećer, mlijeko, vanilin šećer i maslac, grijati da se otopi, ne da proključa, kad se pomiješa i otopi, umiješati kokos. Nanijeti na onu prethodnu smjesu, ohladiti. Na kraju, posuti sa malo kokosa, ja sam isjeckala malo badema, nije pisalo u receptu. Preko tog kokosa, dakle. Ne ide brašno, jaja, ulje...ne peče se, sve traje možda 25 minuta, okus izvrstan. Preporuka

Helem, evo mojih kolačića, pravila juče, pa nestalo, gosti odnijeli kućama, i kolače i recept; pa danas ponovim, dok sam čekala da Dortmund izdahne, što se nije nažalost desilo
Kora: 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml mlijeka, 125 gr maslaca (ko nema, valjda može i margarin), 1 kašika kakaa, 300 gr keksa.
Fil: 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml mlijeka, 125 gr maslaca (Meggle
Priprema: u šerpu sipati mlijeko, šećer, vanilin šećer, maslac, kakao i grijati, ali ne da proključa. Umiješati keks, onih 300 grama i poravnati u pleh, neki manji. Staviti na hlađenje. Fil: u šerpu sipati šećer, mlijeko, vanilin šećer i maslac, grijati da se otopi, ne da proključa, kad se pomiješa i otopi, umiješati kokos. Nanijeti na onu prethodnu smjesu, ohladiti. Na kraju, posuti sa malo kokosa, ja sam isjeckala malo badema, nije pisalo u receptu. Preko tog kokosa, dakle. Ne ide brašno, jaja, ulje...ne peče se, sve traje možda 25 minuta, okus izvrstan. Preporuka

- vazi
#13910 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
sve bolje od boljeg
ima li neko neki fin recept za tortu pliz ? nesto sto 100% uspije
- Donnie Smith
#13911 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hoćeš recept za američku tortu, fule nema, izgled samo takav, ukus još bolji, i svi te pitaju gdje si kupila/ovazi wrote:sve bolje od boljeg![]()
Napravi se za tili čas majkemi. Ja je radim jednom sedmično, ne za sebe, nisam baš fan slatkiša, ali se nađe uvijek neko iz komšiluka, daj mi za rođendan, daj mi za goste, daj mi ..čak mi za Bajram traže da im pravim i Božić
- vazi
#13912 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
vrlo rado , hvalaDonnie Smith wrote:Hoćeš recept za američku tortu, fule nema, izgled samo takav, ukus još bolji, i svi te pitaju gdje si kupila/ovazi wrote:sve bolje od boljeg![]()
ima li neko neki fin recept za tortu pliz ? nesto sto 100% uspije![]()
Napravi se za tili čas majkemi. Ja je radim jednom sedmično, ne za sebe, nisam baš fan slatkiša, ali se nađe uvijek neko iz komšiluka, daj mi za rođendan, daj mi za goste, daj mi ..čak mi za Bajram traže da im pravim i Božić
- Donnie Smith
#13913 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Evo, ako se nakaniš da je praviš, javi kako je ispalo.vazi wrote:vrlo rado , hvalaDonnie Smith wrote:Hoćeš recept za američku tortu, fule nema, izgled samo takav, ukus još bolji, i svi te pitaju gdje si kupila/ovazi wrote:sve bolje od boljeg![]()
ima li neko neki fin recept za tortu pliz ? nesto sto 100% uspije![]()
E sad, navodno, u orginalu ide džem od marelice i crna čokolada. Ja stavljam džem od drijenjaka, jer je ljut, opor, kiseo, tako nekako, i bijelu čokoladu, pa se dobiju puno bolji ukusi. Ti probaj i tako i ovako.
Sastojci za biskvit: 5 jaja, 13 supenih kašika šećera, i isto toliko mlijeka, ulja i brašna. 3,5 kašike kakaa, kesica praška za pecivo. Sve sjediniš, umiksaš i istreseš u okruglu tepsiju, srednje veličine. Peče se oko 25-30 minuta na 200 stepeni. Probaj čačkalicom sredinu kad je gotovo. Možda će ti trebati malo više vremena, kakva ti je već struja i šporet.
Zatim je razreži. Izvadiš iz tepsije, na krpu neku i od te kore napraviš dvije. Ja sam se već ispraksala u rezanju biskvita, ali prvih puta zna da se iskasapi, bude neravan da ispuca…kod ove torte to nije važno jer čokolada prekrije sve, dakle šta god da se desi, idi dalje i ne okreći se.
Znači, dobiješ dvije kore. Prvu premažeš džemom, koji imaš, nemoj baš onaj od šljiva
Marelica ili drijenjak.
Znači, ide prva kora biskvita, džem, fil, druga kora biskvita,opet fil.
Kako doći do fila.
Pola litra slatkog vrhnja griješ sa 400 grama čokolade. Ako je crna, uzmeš mliječnu, ne baš onu za kuhanje gorku, ako ćeš bijelu, isto mliječnu ali barem neka jedna bude Milka, jer je onda okus za sedam nijansi bolji. I ima finiiii miris.
To se tako grije, krčka, topi, nikako da proključa. Onda se hladi i to dosta dugo, da se stvrdne, ne skroz nego do srednje neke gustine. Ja fil nekad znam napraviti veče prije, ili par sati ranije. Preko crne mogu orasi, preko bijele može samo malo one tekuće čokolade kojom ukrašavamo palačinke, sad se ne mogu sjetiti imena
To radi izgleda
Sad, može fil i sa 2 čokolade (idu one od po 100 grama da ne zaboravim) i 250 ml vrhnja, ali onda samo mažeš okolo, ne i prvu koru preko džema. Probala sam i tako i opet je izvrsna, to za one koji ne vole baš da sve pliva u čokoladi. Nemam pri ruci nikakvu fotku, ja to fotkam i obrišem, i sad mi je žao što nemam, jer sam ih fotkala u svim verzijama.
Da sumiramo, treba ti 5 jaja, 13 supenih kašika šećera, i isto toliko mlijeka, ulja i brašna, 3,5 kašike kakaa, kesica praška za pecivo, 1/2 l. slatkog vrhnja, 200 gr čokolade za kuhanje i isto toliko mliječne čokolade, malo džema, par kašika, kakav već ukus voliš. Kora, džem, fil, kora, fil koji ide preko i okolo, fino nožem razbljackaš
- vazi
#13914 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
super , hvala, sacekacemo sljedeci vikend da vidimo rezultat , javim ti (nece ovi smajlici nesto da se zakace )
lici mi na ovu, cokoladna tartuf torta , ovo sam pravila i super uvijek ispadne.
https://www.coolinarika.com/recept/731646/
lici mi na ovu, cokoladna tartuf torta , ovo sam pravila i super uvijek ispadne.
- Donnie Smith
#13915 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Prilično je slična. Uglavnom, nemoj da ne isprobaš, ja roman nakucah, a 'vamo me sto poslova čekavazi wrote:super , hvala, sacekacemo sljedeci vikend da vidimo rezultat , javim ti (nece ovi smajlici nesto da se zakace )
- vazi
#13916 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
hvala, ne brini, treba mi za rodjendansku tortu aBd, hvala jos jednomDonnie Smith wrote:Prilično je slična. Uglavnom, nemoj da ne isprobaš, ja roman nakucah, a 'vamo me sto poslova čekavazi wrote:super , hvala, sacekacemo sljedeci vikend da vidimo rezultat , javim ti (nece ovi smajlici nesto da se zakace )
- pukepuke
#13917 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Joj volim ove kolače što se ne peku, hvala na receptu/imaDonnie Smith wrote:Ma sve može, daj šta daš ili šta imaš. Mene kako je mučio želudac i nisam ništa jela, stomak mi se za leđa zalijepio, pa sad mogu pizzu svaki dan, što se debljanja tiče, što se tiče zdravlja, nema danas ništa više na ovoj planeti da je nezagađeno. Samo se možemo tješiti kako je domaće, kako je iz naših bašti ovo ono...ali pizza inače nije meni nikakvo jelo, mogu nikad da je ne okusim
Helem, evo mojih kolačića, pravila juče, pa nestalo, gosti odnijeli kućama, i kolače i recept; pa danas ponovim, dok sam čekala da Dortmund izdahne, što se nije nažalost desilo![]()
Fil: 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 ml mlijeka, 125 gr maslaca (Meggle), 500 gr mljevenog keksa (probati nekad s orasima mljevenim), 200 gr kokosa. I još 2 kašike kokosa.
Priprema: u šerpu sipati mlijeko, šećer, vanilin šećer, maslac, kakao i grijati, ali ne da proključa. Umiješati keks, onih 300 grama i poravnati u pleh, neki manji. Staviti na hlađenje. Fil: u šerpu sipati šećer, mlijeko, vanilin šećer i maslac, grijati da se otopi, ne da proključa, kad se pomiješa i otopi, umiješati kokos. Nanijeti na onu prethodnu smjesu, ohladiti. Na kraju, posuti sa malo kokosa, ja sam isjeckala malo badema, nije pisalo u receptu. Preko tog kokosa, dakle. Ne ide brašno, jaja, ulje...ne peče se, sve traje možda 25 minuta, okus izvrstan. Preporuka![]()
- pukepuke
- pukepuke
#13919 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Teleća juha, bečke šnicle, mahune na maslacu s bijelim lukom, restani krumpir, a uletjelo je i par šampinjona naglo preprženih na maslacu.

- Donnie Smith
#13920 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma šta ti je, prava gozba. Dala "si si" vremenapukepuke wrote:Teleća juha, bečke šnicle, mahune na maslacu s bijelim lukom, restani krumpir, a uletjelo je i par šampinjona naglo preprženih na maslacu.
- pukepuke
#13921 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Jesam, dala si vremena i šporeta za čišćenjeDonnie Smith wrote:Ma šta ti je, prava gozba. Dala "si si" vremenapukepuke wrote:Teleća juha, bečke šnicle, mahune na maslacu s bijelim lukom, restani krumpir, a uletjelo je i par šampinjona naglo preprženih na maslacu.![]()
- pukepuke
#13922 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Danas ni inspiracije, a ni vremena: cvjetača posuta prezlom preprženom na maslacu i opet bečka šnicla

- Tomahawk11
- Globalni moderator
#13923 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
pukepuke wrote:Danas ni inspiracije, a ni vremena: cvjetača posuta prezlom preprženom na maslacu i opet bečka šnicla![]()
Ih, pa ne moze vazda novo....moze nekad i klasika.
- MisterNo1
#13924 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Lignje sa kromirom na mediteranski način.

- vazi
#13925 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Samo da prijavim da je torta bila odlicna, mrvica nije ostalaDonnie Smith wrote:Prilično je slična. Uglavnom, nemoj da ne isprobaš, ja roman nakucah, a 'vamo me sto poslova čekavazi wrote:super , hvala, sacekacemo sljedeci vikend da vidimo rezultat , javim ti (nece ovi smajlici nesto da se zakace )
I biskvit je odlican, ravne fine kore budu , nije da se ono na sredini uzdigne..
Ne mogu prebacivati sliku s tel sad, mozda drugi put.
U svakom slucaju hvala za recept !
Ps nismo mazali dzem , samo ovaj coko fil