Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
- escobar__
#251 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
Znači likovi u 2016. godini pominju nekakve rehabilitovane ideje osmanlijstva i Srpsku koja počiva na pravdi i pravu. Nenadjebivo ludilo, jebo 90-e i tadašnju propagandu.
Jadna je ta država...
Jadna je ta država...
-
hAZNADAR
#252 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
I upravo dokazao moju tezu da Srbi ne mogu svariti Bosnjake kao ravnopravan narod istog ranga. Upravo si iznio "dokaze" koji bi trebali navodno da znace da nemamo naciju ni jezik. Vidi samo taj podsmjesljivi ton kada pises o izmisljanju nacije u nekom hotelu 93-ce. Upravo u tom tonu i lezi specificnost Srba novog doba. Imam prijatelja iz svih naroda bivse YU i svi itekako poznaju taj specificni srpski ponizavajuci ton prema drugima, ali toga nije svjestan onaj kome je to nesto posve normalno. Budi bar covjek i priznaj otvoreno umjesto da se odajes na ovakav nacin.Idriz wrote:
svi su narodi izmisljeni neka, ukljucujuci i srbe. to nije big deal ispitivati. cim je tebi nacionalni identitet krucijalan ti ne mozes stvari sagledati objektivno.
drugo, ti ocito namjerno zaboravljas specificnost bosnjaka koji se ne nalazi nigdje u evropi.
koji je to jos narod definisao svoje ime tek 1993 godine u holiday innu?
na popisu 1991 kada je sda bila na vlasti - dakle bez toboznjeg pritiska iz beograda - sami bosnjaci su se izjasnili kao Muslimani.
ja ne znam koliko ti imas godina ali tada je u skoli bio srpsko-hrvatski a ne bosanski jezik.
dakle, sami bosnjaci su ocito preispitivali vlastiti identitet.
pobogu, ja ovde u ladici imam oslobodjenje iz 1991 kada dino merlin govori. ja nisam nikakav bosnjak ja sam Musliman sa velikim m.
i sad ti optuzujes srbe da negiraju bosnjacima identitet a sami bosnjaci se juce sjetili da su bosnjaci. ozbiljno te pitam, koliko ti imas godina? ja mogu da shvatim mladje generacije rodjene 1990 kako misle da su bosnjaci oduvjek postojali ali starije generacije se vrlo dobro sjecaju da to nije istina i da se istorija pise retroaktivno.
jos jednom - pogledaj popis stanovnistva iz 1991 iz vremena kada je alija vladao. tada je samo adil zulfikarpasic zagovarao ime bosnjaci.
ima nas koji se tog vremena odlicno sjecamo i koji tada nismo bili u pelenama.
Nismo svi imali isti razvojni put, i nismo svi imali u bivsoj drzavi isti tretman. Tacno je takodjer da su Bosnjaci poslije nekoliko generacija bivse drzave i sami zaboravili ili zanemarili svoje staro ime nacije i staro ime jezika. U bivsoj drzavi to i nije bilo toliko bitno, nacelno smo je prihvatili, volili i potezanje ispravnog imena i vracanje starih prefiksa stvarno nije tada imalo velikog smisla. Ali raspadom te drzave jeste postalo bitno jer je muslimanski prefiks nacije i S-H naziv jezika prestao postojati. Nije bilo druge negoli vratiti stara izvorna imena koja nisu bila u upotrebi nekih 80-90 god.
Za par generacija nece niko ni spominjati kako je bilo osamdeset i neke i kako je neki Merlin pisao. Minulo vrijeme i minuli standard.
Medjutim, bosnjacko ime jezika je vraceno u upotrebu i zazivilo vise od dvije decenije. Dvije decenije je dovoljan period da se svako navikne i tako prihvati. Mozda mogu razumiti srpske penzionere kada nas oslovljavaju drugacije iz navike odranije. Ali kada to rade mladi koji ne pamte stara vremena - jasno je da je u pitanju standard.
I dok je takvog standarda - jasno je da nece ovdje biti normalnih odnosa i zagarantovanog mira.
I usput vezano za temu - objasnjava itekako naslov.
- muha_sa
#253 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
ne vjerujem da je tebe ovo iznenadilo.LBVIEW wrote:Krasno pope-borili se za "svoje mjesto pod Suncem" slanjem komsija u logore i pod zemlju.valensija wrote:Patrijarh srpski Irinej je poželo puno uspeha Srpskoj, uz blagoslov.
"Verujemo da će pravda Božija i ljudska omogućiti da Srpska opstane. Blagoslov božiji i Srpskoj i srpskom narodu koji tamo živi, u nadi da će ih uvek pratiti. Neka živi Srpska", kazao je Irinej.
Irinej je kazao da je ovo veliki i značajan dan ne samo za Srpsku već I Srbe I Srbiju.
"Srpska je, kako verujemo, nastala uz blagoslov Božiji I voljom većinskog srpskog naroda da opstane I odoli svim iskušenjima koja su prisutna. Srpska počiva na pravu i pravdi I ljudima dobre volje", naveo je Irinej.
On je naglasio da Srpska poštuje nacionalne manjine, njihove običaje I pravo na egzištenciju.
"Želimo RS da napreduje i opravda želje celog naroda srpskog i naroda u Republici Srpskoj. Ona je izvojevana mnogim žrtvama ljudi koji su se borili za svoje mesto pod Suncem, da sačuvaju svoju istoriju I kulturu", naglasio je patrijarh.
- Xray
#254 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
Sustina ove teme.hAZNADAR wrote:I upravo dokazao moju tezu da Srbi ne mogu svariti Bosnjake kao ravnopravan narod istog ranga. Upravo si iznio "dokaze" koji bi trebali navodno da znace da nemamo naciju ni jezik. Vidi samo taj podsmjesljivi ton kada pises o izmisljanju nacije u nekom hotelu 93-ce. Upravo u tom tonu i lezi specificnost Srba novog doba. Imam prijatelja iz svih naroda bivse YU i svi itekako poznaju taj specificni srpski ponizavajuci ton prema drugima, ali toga nije svjestan onaj kome je to nesto posve normalno. Budi bar covjek i priznaj otvoreno umjesto da se odajes na ovakav nacin.Idriz wrote:
svi su narodi izmisljeni neka, ukljucujuci i srbe. to nije big deal ispitivati. cim je tebi nacionalni identitet krucijalan ti ne mozes stvari sagledati objektivno.
drugo, ti ocito namjerno zaboravljas specificnost bosnjaka koji se ne nalazi nigdje u evropi.
na popisu 1991 kada je sda bila na vlasti - dakle bez toboznjeg pritiska iz beograda - sami bosnjaci su se izjasnili kao Muslimani.
ja ne znam koliko ti imas godina ali tada je u skoli bio srpsko-hrvatski a ne bosanski jezik.
pobogu, ja ovde u ladici imam oslobodjenje iz 1991 kada dino merlin govori. ja nisam nikakav bosnjak ja sam Musliman sa velikim m.
i sad ti optuzujes srbe da negiraju bosnjacima identitet a sami bosnjaci se juce sjetili da su bosnjaci. ozbiljno te pitam, koliko ti imas godina? ja mogu da shvatim mladje generacije rodjene 1990 kako misle da su bosnjaci oduvjek postojali ali starije generacije se vrlo dobro sjecaju da to nije istina i da se istorija pise retroaktivno.
jos jednom - pogledaj popis stanovnistva iz 1991 iz vremena kada je alija vladao. tada je samo adil zulfikarpasic zagovarao ime bosnjaci.
Nismo svi imali isti razvojni put, i nismo svi imali u bivsoj drzavi isti tretman. Tacno je takodjer da su Bosnjaci poslije nekoliko generacija bivse drzave i sami zaboravili ili zanemarili svoje staro ime nacije i staro ime jezika. U bivsoj drzavi to i nije bilo toliko bitno, nacelno smo je prihvatili, volili i potezanje ispravnog imena i vracanje starih prefiksa stvarno nije tada imalo velikog smisla. Ali raspadom te drzave jeste postalo bitno jer je muslimanski prefiks nacije i S-H naziv jezika prestao postojati. Nije bilo druge negoli vratiti stara izvorna imena koja nisu bila u upotrebi nekih 80-90 god.
Za par generacija nece niko ni spominjati kako je bilo osamdeset i neke i kako je neki Merlin pisao. Minulo vrijeme i minuli standard.
Medjutim, bosnjacko ime jezika je vraceno u upotrebu i zazivilo vise od dvije decenije. Dvije decenije je dovoljan period da se svako navikne i tako prihvati. Mozda mogu razumiti srpske penzionere kada nas oslovljavaju drugacije iz navike odranije. Ali kada to rade mladi koji ne pamte stara vremena - jasno je da je u pitanju standard.
I dok je takvog standarda - jasno je da nece ovdje biti normalnih odnosa i zagarantovanog mira.
- spreca
#255 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
da ,sjecamo se kao da je juce bilo ,kako ste demontirali sve sta se moglo demontirati po najvecim fabrikama u BiH i sve to odvezli preko Drine....mnogi ti strojevi i dan danas rade po srbiji......ja mislim da tebi grah skodi....nemoj ga vise jestiIdriz wrote:
bravo. sve si odgovorio. narod sam sebe nije ni dozivljavao kao bosnjake, nego je par nacionalistickih ideologa izvuklo ime iz naftalina i retroaktivno napravilo bosnjake od Muslimana sa velikim M.
narodi kojima je zaista ukidan identitet ne zaboravljaju nesto samo nakon 70 godina. pitaj, recimo, kurde. a da ne govorim da je diktatura bila tako strasna da je u njoj napravljeno sve sto valja u bosni. cim su pravi slobodni bosnjaci uzeli vlast nijedna fabrika nije opstala.
-
155_mm
#256 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
nema srbija nikakve predrasude o muslimanima nego cistu racunicu 100 za jednog. zapad ima isto misljenje o muslimanima kao i o pravoslqvcima. eno orban dize ogradu prema jos jednoj pravoslavnoj drzavi, rumuniji. ta ograda i ovaj bratoubilacki rat u ukrajini koji su zapadnjaci izazvali ce definisati granice one prave europe. one od baltika do jadrana. one kojom turci nIsu valdali. jedino ce izuzeti bosnu crnu goru albaniju i kosovo iz tih teritorije i uzeti ih sebi. sto mislis sto zapadna europa nikad u nekoliko stotina turske vladavine nije skupila svu svoju vojsku da oslobode pravoslavnu bracu od turaka.Idriz wrote:Srbija se humano odnosi prema izbjeglicama bez obzira sto su muslimani. To dokazuje sa Srbi nemaju predrasuda prema muslimanima zasto sto su muslimani. Rat u BiH je bio, kao sto sam rekao, radi podizanja zidova i rusenja Jugoslavije a ne da se uniste muslimani.155_mm wrote:ali zato majcica srbija pusta muslimane da joj udju. navika jos onomad od turaka. samo slijepac ne vidi da je zapad navukao izbjeglice da krenu balkanskom rutom krseci vlastita pravila sengena. i kad se zahuktalo zatvaraju granice prema pravoslavnim zemljama. prvi zid je dignut prema srbiji. to dovoljno govori. jos tome dodati ucestale izjave o mogucim sukobima na balkanu. prva je to izjavila andjelaIdriz wrote: Pa jel ti gledas vijesti? Hoce da ukinu Sengen da im muslimani ne udju u drzavu. Inace, RS postoji samo zato sto su Bosnjaci odlucili posizati zidove, pa im se pidigao zid na Trebevicu. Toralno glupa politika.
tek ce biti interesantno kad im pocnu vracati izbjeglice. grci sad placu kako ne zele da budu novi libanon. nek ne brinu nisu sami. veci dio istocne europe ce im se pridruziti. i onda dolazi vrhunac: zid na potezu baltik - jadran prema kojem je taj tvoj imaginarni zid na trebevicu p....n dim.
Zapad s druge strane ima predrasude prema muslimanima i smatra ih inferiornom kulturom. To fino vidimo danas - po ovome sto se desava u Evropi i po izborima u Americi.
Srbi su ovo znali i govorili su Bosnjacima da se ne loze na zapadne i ustaske lazi i ostanu u (krnjoj) Jugoslaviji. Bosnjaci su odlucili cijepati se i dobili su RS.
Desavanja u svijetu sada kristaliziraju istinski stav zapada prema muslimanima i samim tim Bosnjacima. Druga je stvar sto oni projektuju i sanjaju svijet u kojem ih Amerika i Njemacka vole. Ili cak gledaju na njih neutralno. Takav svijet ne postoji.
ali dzaba je to govoriti ovima sto se loze na zapadne i ustaske lazi. gledas li ti vijesti? je si vidio kako papa ladno izkulirao onog moskovskog patrijarha? sto svaki papa od kraja rata posjecuje sarajevo a ne beograd?
valja bi tebi kao strucnjaku za vjerska pitanja u europi ovo nesto treba da govori.
-
TheMule
#257 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
Ne znam ni sto je to naveo. Kakve veze ima industrijski napredak sa politickom slobodom?spreca wrote:da ,sjecamo se kao da je juce bilo ,kako ste demontirali sve sta se moglo demontirati po najvecim fabrikama u BiH i sve to odvezli preko Drine....mnogi ti strojevi i dan danas rade po srbiji......ja mislim da tebi grah skodi....nemoj ga vise jestiIdriz wrote:
bravo. sve si odgovorio. narod sam sebe nije ni dozivljavao kao bosnjake, nego je par nacionalistickih ideologa izvuklo ime iz naftalina i retroaktivno napravilo bosnjake od Muslimana sa velikim M.
narodi kojima je zaista ukidan identitet ne zaboravljaju nesto samo nakon 70 godina. pitaj, recimo, kurde. a da ne govorim da je diktatura bila tako strasna da je u njoj napravljeno sve sto valja u bosni. cim su pravi slobodni bosnjaci uzeli vlast nijedna fabrika nije opstala.
- spreca
#258 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
samo je izostavila onaj dio ,kad ovaj senilni cica genocidnu naziva drzavommuha_sa wrote:ne vjerujem da je tebe ovo iznenadilo.LBVIEW wrote:Krasno pope-borili se za "svoje mjesto pod Suncem" slanjem komsija u logore i pod zemlju.valensija wrote:Patrijarh srpski Irinej je poželo puno uspeha Srpskoj, uz blagoslov.
"Verujemo da će pravda Božija i ljudska omogućiti da Srpska opstane. Blagoslov božiji i Srpskoj i srpskom narodu koji tamo živi, u nadi da će ih uvek pratiti. Neka živi Srpska", kazao je Irinej.
Irinej je kazao da je ovo veliki i značajan dan ne samo za Srpsku već I Srbe I Srbiju.
"Srpska je, kako verujemo, nastala uz blagoslov Božiji I voljom većinskog srpskog naroda da opstane I odoli svim iskušenjima koja su prisutna. Srpska počiva na pravu i pravdi I ljudima dobre volje", naveo je Irinej.
On je naglasio da Srpska poštuje nacionalne manjine, njihove običaje I pravo na egzištenciju.
"Želimo RS da napreduje i opravda želje celog naroda srpskog i naroda u Republici Srpskoj. Ona je izvojevana mnogim žrtvama ljudi koji su se borili za svoje mesto pod Suncem, da sačuvaju svoju istoriju I kulturu", naglasio je patrijarh.
- spreca
#259 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
pa zato sam rekao da ne jede graha vise....eto sve fabrike u shumskoj i u majcici mu srbiji su postale giganti kako su na vlast dosli pickousti i toma grobar i pijacar ronhilTheMule wrote:Ne znam ni sto je to naveo. Kakve veze ima industrijski napredak sa politickom slobodom?spreca wrote:da ,sjecamo se kao da je juce bilo ,kako ste demontirali sve sta se moglo demontirati po najvecim fabrikama u BiH i sve to odvezli preko Drine....mnogi ti strojevi i dan danas rade po srbiji......ja mislim da tebi grah skodi....nemoj ga vise jestiIdriz wrote:
-
155_mm
#260 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
najkraci, najednostavniji i najbrzi put da srbi i ostali narodi u okruzenju prihvate bosnjake kao ravnopravan narod je da firme PRETIS i BNT postignu uspijeh koji su postigli IGMAN i GINEX. 100% zagarantovano.
- escobar__
#261 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
155_mm wrote:najkraci, najednostavniji i najbrzi put da srbi i ostali narodi u okruzenju prihvate bosnjake kao ravnopravan narod je da firme PRETIS i BNT postignu uspijeh koji su postigli IGMAN i GINEX. 100% zagarantovano.
-
hAZNADAR
#262 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
Slusaj se samo. Ocekujes da tebi neko ovdje opravda bosnjacko ime nacije danas i to argumentuje, pa da ti velikodusno prihvatis ili ne. U tome je osnovna razlika izmedju Bosnjaka i Srba danasnjice - cast izuzecima a ti nisi taj izuzetak. Meni nebi ni na pamet palo da ispitujem Srbe u Bosni da mi opravdaju svoje ime i argumentuju. Mogao bi cak izvuci siroku gradju i historijat Bosnjaka istocnog veroispovedanja iz 19-og vijeka ali nemam stvarno ni potrebe za tim niti mi to ima ikakvog smisla. Srbi danas su Srbi, tako se osjecaju i imenuju i apsolutno mi je nebitno kada je to zazivilo, jeli to rezultat nacionalromantizma od prije vijek i po ili kontinuiteta od stoljeca sedmog. Politicki se sukobljavamo i tu mi ne igra neku ulogu da je moj narod nesto kao superiorniji i viseg ranga - to je hrana za pacenike.Idriz wrote:
Ti frajeru samo bolujes od iste mitomanske i fasisticke bolesti kao vecina tvojih sunarodnjaka danasnjice. Najvise zato sto sam nisi svjestan kako tvoje pisanje i rezonovanje zvuci.
Ali hvala na ucescu jer si mozda bolje od mene objasnio i dokazao taj fasisticki standard u Srba, to razlicito rangiranje naroda i usput objasnio sustinu naslova. Znali su me i moji napasti da pretjerujem - pa se jos jednom zahvaljujem sto si dokazao da sam u pravu. Sad nastavi propitivati da ti neko dokaze da ima naciju i ime nacije a u isto vrijeme pricaj kako mislis da smo svi ravnopravni.
- Danguba
#263 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
Ni slucajno, Jos uvijek medju Srbima ima postenog naroda.mO k3 wrote:Znaci genocid u Srebrenici i ne samo u Srebrenici nego sirom citave bih je napravljen voljom srpskog naroda , samo pitam jeli znaci da ih mozemo sve u jedan kos trpati ??zateznistub wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ivanic-p ... /160228023
Znaci svakoga srbina genocidasom zvati ??
Genocid(i sve oko njega) su pocinili oni sa spiska Dragana Cavica.
Ivanica i Srbe iritira 1.Mart.
Pa uz pomoc Ivanica je referendum uspio. Bez njih BiH ne bi mogla dobiti medjunarodno priznanje...
...a ostatak BiH ne treba iritirati 9.Januar kada je odluceno da BiH nema a u njoj nesrba.
p.s. da porucim, zna Danguba razlikovati zito od kukolja.
-
Idriz
#264 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
hAZNADAR wrote:I upravo dokazao moju tezu da Srbi ne mogu svariti Bosnjake kao ravnopravan narod istog ranga. Upravo si iznio "dokaze" koji bi trebali navodno da znace da nemamo naciju ni jezik. Vidi samo taj podsmjesljivi ton kada pises o izmisljanju nacije u nekom hotelu 93-ce. Upravo u tom tonu i lezi specificnost Srba novog doba. Imam prijatelja iz svih naroda bivse YU i svi itekako poznaju taj specificni srpski ponizavajuci ton prema drugima, ali toga nije svjestan onaj kome je to nesto posve normalno. Budi bar covjek i priznaj otvoreno umjesto da se odajes na ovakav nacin.Idriz wrote:
bosnjaci imaju pravo da se izjasnjavaju kako hoce. meni su bosnjaci cak drazi narod od srba. smatram ih liberalnijim. ali apsurdno je optuzivati srbe za negaciju bosnjackog identiteta kad su se bosnjaci juce sjetili da su bosnjaci.
-
Idriz
#265 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
sto se tice popa irineja slazem se da je on, i generalno crkva, fasisticka institucija.
ali srbi su se isto tako juce sjetili da su vjernici. oni su iz naftalina izvukli pravoslavlje isto kao sto su bosnjaci iz naftalina izvukli ime. masa srba se krstila juce. a general mladic je morao dobiti instrukcije iz tih obicaja. milosevic se cak nije ni pretvarao. pravoslavlje je arhaicna glupost koja je uspjesno bila svedena samo na tradiciju ali je nazalost postalo popularno medju mladima zahvaljujuci opstoj nacionalistickoj histeriji.
i jedni idrugi, tj. i bosnjaci i srbi, su samo zrtve politike identiteta koja je neoliberalna konstrukcija, ali uz duzno postovanje ne vjerujem da ste vi vecina vas ovde, dovoljno nacitani i obrazovani da idemo malo dublje u pravu politicku i filozofsku raspravu.
ali srbi su se isto tako juce sjetili da su vjernici. oni su iz naftalina izvukli pravoslavlje isto kao sto su bosnjaci iz naftalina izvukli ime. masa srba se krstila juce. a general mladic je morao dobiti instrukcije iz tih obicaja. milosevic se cak nije ni pretvarao. pravoslavlje je arhaicna glupost koja je uspjesno bila svedena samo na tradiciju ali je nazalost postalo popularno medju mladima zahvaljujuci opstoj nacionalistickoj histeriji.
i jedni idrugi, tj. i bosnjaci i srbi, su samo zrtve politike identiteta koja je neoliberalna konstrukcija, ali uz duzno postovanje ne vjerujem da ste vi vecina vas ovde, dovoljno nacitani i obrazovani da idemo malo dublje u pravu politicku i filozofsku raspravu.
- Danguba
#266 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
Zar ja moram da ih opisujem kada to Irinej najbolje cini."Srpska je, kako verujemo, nastala uz blagoslov Božiji I voljom većinskog srpskog naroda da opstane I odoli svim iskušenjima koja su prisutna. Srpska počiva na pravu i pravdi I ljudima dobre volje", naveo je Irinej.
p.s. ''ljudi dobre volje'' i ''ljudi dobrih namjera'' nisu isti. ovi su imali dobru volju da svoje dojucerasnje komsije protjeraju, rasele i poubijaju.
-
hAZNADAR
#267 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
Ja sam takvo sto vise puta cuo i uvijek se radilo o stereotipu muslimana kao neradnika i koji nezna za progres,.. Ali necu da tvrdim - neka se prozvani sam izjasni jeli to u pitanju ili nesto drugo. A replika spreci - licno sam vidio kako su se iz Banjaluke gdje nije bilo rata cijeli pogoni Incela, Cajevca, Kosmosa, Jelsingrada,... demontorali i nekud odvezli.TheMule wrote:Ne znam ni sto je to naveo. Kakve veze ima industrijski napredak sa politickom slobodom?spreca wrote:da ,sjecamo se kao da je juce bilo ,kako ste demontirali sve sta se moglo demontirati po najvecim fabrikama u BiH i sve to odvezli preko Drine....mnogi ti strojevi i dan danas rade po srbiji......ja mislim da tebi grah skodi....nemoj ga vise jestiIdriz wrote:
Boli me neka stvar ko je tebi drazi,... niti je ovdje relevantno. Znaci Bosnjaci imaju pravo biti Bosnjaci ali trebaju to malo bolje argumentovati pa da razmislis 'oces li to prihvati il ne.Idriz wrote:
bosnjaci imaju pravo da se izjasnjavaju kako hoce. meni su bosnjaci cak drazi narod od srba. smatram ih liberalnijim. ali apsurdno je optuzivati srbe za negaciju bosnjackog identiteta kad su se bosnjaci juce sjetili da su bosnjaci.
mani me te price jer istovremeno dokazujes suprotno.
I da ispravim - nisu se sjetili jucer starog imena vec prije 23 god. Vrijeme dovoljno da se neko rodi, odraste, odsluzi vojsku i zavrsi fakultet. Sasvim dovoljno vrijeme da se sve stare kuke naviknu na ime, a svi mladi u defaultu prihvate. Osim ako ne odrastaju sa fasistickim standardom. Da se YU raspala ranije sjetili bi se starog imena ranije, da se raspala poslije sjetili bi se poslije. Bili smo svi Jugosloveni dok je drzava postojala, ali vec izlaskom Slovenije je drzava prestala postojati kao i jugoslovenstvo. Tako da je i nebitno koliko dugo traje povratak Bosnjastva, 23 godine ili 33, ili 13. Ista stvar i sa jezikom,.. iako je skoro isti u cetiri drzave - bivsi S-H - imamo mu pravo svi imenovati kako hocemo i vratiti stara imena.
I u toj prici nije nimalo apsurdno optuzivati Srbe za neprihvatanje bosnjackog imena i bosanskog jezika. Apsurdno je sto jedino Srbi danas to rade.
Politicari se navode interesom a ne ideologijom. Ideologija sluzi za stvaranje drustvenog standarda i to stvaraju stvaraju intelektualci i akademici.
Ocigledno je da je stvoren standard o Bosnjacima kao nizerangiranima i nepostojecima olaksao prljav posao u Bosni - barem da se regrutuju zlocinci u ratu i ekstremisti u miru. I tu mi jedna stvar jos nije jasna. Srbi imaju mnogo akademika, uvijek su i imali. Kako to da su u toj plejadi probrani bas najveci fasisti i ekstremisti? Toliko normalnih historicara a bas glavnu rijec vode negatori bosanskog srednjovjekovlja, toliko normalnih lingvista a bas glavnu rijec vode negatori bosanskog jezika, toliko normalnih politologa, sociologa, doktora,.. a bas glavnu rijec i dalje vode negatori bosnjastva.
Ocito je da takav stav o Bosni i Bosnjacima ima neku svoju svrhu.
- spreca
#268 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
imaju mnogo doktora a nacija bolesna
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#269 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
@Haznadar-sto si toliko opterecen time sta Srbi misle o Bosnjacima? Sto pridajes toliku vaznost?
Sve i da jesi sto posto upravu, je li to Srbi izdaju tapiju na (ne)postojanje Bosnjaka? Je li se to njih pita?
Zar je toliko tesko shvatiti da ovdje narodi zive stoljecima izmjesani, da govore istim, doduse policentricnim, jezikom? Da niko ovdje nije pao s Marsa, nego da smo svi potomci Ilira i da smo Slaveni? Da jedino sto ih istinski razdvaja jeste religija i obicaji prositekli iz iste?
A da je sve ostalo debelo isto najbolje svjedoci popularnost Zvezda granda.
P.S. Saljem poljubac onoj voditeljici
Jos kad kaze "veceras imamo takmicara iz svih republika", srce bih joj dao 
Sve i da jesi sto posto upravu, je li to Srbi izdaju tapiju na (ne)postojanje Bosnjaka? Je li se to njih pita?
Zar je toliko tesko shvatiti da ovdje narodi zive stoljecima izmjesani, da govore istim, doduse policentricnim, jezikom? Da niko ovdje nije pao s Marsa, nego da smo svi potomci Ilira i da smo Slaveni? Da jedino sto ih istinski razdvaja jeste religija i obicaji prositekli iz iste?
A da je sve ostalo debelo isto najbolje svjedoci popularnost Zvezda granda.
P.S. Saljem poljubac onoj voditeljici
- bach
#270 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
Razglednica iz BNT -a za komšije sa one strane Drine.155_mm wrote:najkraci, najednostavniji i najbrzi put da srbi i ostali narodi u okruzenju prihvate bosnjake kao ravnopravan narod je da firme PRETIS i BNT postignu uspijeh koji su postigli IGMAN i GINEX. 100% zagarantovano.

Prošlo je vrijeme kada je televizija sa Pala poručivala "da se muslimani dimijama, sevdalinkom i hurmašicama ne mogu suprotstaviti sili srpskog oružja".
- sinuhe
#271 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
Pretvorila se tema u Antisu Mostarskog.
Mnogo nesretnih ljudi.
Mnogo nesretnih ljudi.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#272 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?
escobar__ wrote:Znači likovi u 2016. godini pominju nekakve rehabilitovane ideje osmanlijstva i Srpsku koja počiva na pravdi i pravu. Nenadjebivo ludilo, jebo 90-e i tadašnju propagandu.
Jadna je ta država...
A otisli, daleko, daleko od sustine teme. Koja je i u startu, meni, bila suvisna...ali eto.
Mislim da je dovoljno.
Dejton br.2