Šta smo sve izumili ?
- Polynesian
#1 Šta smo sve izumili ?
Kakvi smo zaista inovatori, šta su to naša dosadašnja otkrića, kolika su ta otkrića, koji je njihov značaj i praktična korist i sl. ?
Tako primjera radi jako bitno otkriće da svi ljudi nemaju isti otisak prsta otkrio je izvjesni Juan Vucetich koji vuče korjene iz Hrvatske. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Vucetich ) ili otkriće kravate koja je bila dio vojne odore hrvatske vojske u 17 st.
Stručni žiri izložbe inovacija u Vaterburiju (SAD) od 11. do 13. oktobra, a na kojoj su učestvovali i inovatori iz BiH, dodijelio je nagradu porodici Kapor iz Trebinja za građevinsku blok-ciglu kojom se zidanje ubrzava od 15 do 20 puta u odnosu na klasične načine. ( http://biznis-monitor.com/monitor/index ... ew&id=1747 )
Ovdje imate priliku, da date svoj doprinos, u tome da spoznamo nešto od onoga što smo zaista izumili .
Nije loše znati, a sigurno ima dosta toga.
Tako primjera radi jako bitno otkriće da svi ljudi nemaju isti otisak prsta otkrio je izvjesni Juan Vucetich koji vuče korjene iz Hrvatske. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Vucetich ) ili otkriće kravate koja je bila dio vojne odore hrvatske vojske u 17 st.
Stručni žiri izložbe inovacija u Vaterburiju (SAD) od 11. do 13. oktobra, a na kojoj su učestvovali i inovatori iz BiH, dodijelio je nagradu porodici Kapor iz Trebinja za građevinsku blok-ciglu kojom se zidanje ubrzava od 15 do 20 puta u odnosu na klasične načine. ( http://biznis-monitor.com/monitor/index ... ew&id=1747 )
Ovdje imate priliku, da date svoj doprinos, u tome da spoznamo nešto od onoga što smo zaista izumili .
- burekodsira
#2 Re: Šta smo sve izumili ?
bez linkova meni pada na pamet da sam na tv-u vidio horizontalne i vertikalne vaservage za busilice sto pomaze precizno busenje rupa, lezeci policajci koji mjere brzinu dolazeceg auta i pri odredjenoj izbacuju neke gumene pipke/hepeke ili se odignu kako bi vozac smanjio brzinu...
- Jara
#3 Re: Šta smo sve izumili ?
Kad vec spominjes Hrvatsku ( o Tesli se zna ) evo još: torpedo izumio Rječanin...Polynesian wrote:Kakvi smo zaista inovatori, šta su to naša dosadašnja otkrića, kolika su ta otkrića, koji je njihov značaj i praktična korist i sl. ?
One blok cigle su super stvar
- shiljak
#4 Re: Šta smo sve izumili ?
Evo jednog bez komentara
[youtube]http://youtube.com/watch?v=msmLIApZuA8[/youtube]
Samsung Lumalive light-emitting textiles
[youtube]http://youtube.com/watch?v=Yd99gyE4jCk&feature=related[/youtube]
Microsoft Surface
[youtube]http://youtube.com/watch?v=rP5y7yp06n0[/youtube]
p.s. radi li youtube na sax forumu
[youtube]http://youtube.com/watch?v=msmLIApZuA8[/youtube]
Samsung Lumalive light-emitting textiles
[youtube]http://youtube.com/watch?v=Yd99gyE4jCk&feature=related[/youtube]
Microsoft Surface
[youtube]http://youtube.com/watch?v=rP5y7yp06n0[/youtube]
p.s. radi li youtube na sax forumu
- ljubav_aha
#5 Re: Šta smo sve izumili ?
imas li vise podataka o izumu torpeda,hvalaJara wrote:Kad vec spominjes Hrvatsku ( o Tesli se zna ) evo još: torpedo izumio Rječanin...Polynesian wrote:Kakvi smo zaista inovatori, šta su to naša dosadašnja otkrića, kolika su ta otkrića, koji je njihov značaj i praktična korist i sl. ?
One blok cigle su super stvar... s onim bih i ja mogla zidati i pregrađivati ... vidjela na TV...nesto ne primjecujem da se u SA upotrebljava...k'o i većina patenata za koje bh. inovatori dobijaju nagrade u svijetu
![]()
- Jara
#6 Re: Šta smo sve izumili ?
Što će ti, da ne planiraš da ga napraviš?ljubav_aha wrote:imas li vise podataka o izumu torpeda,hvalaJara wrote: Kad vec spominjes Hrvatsku ( o Tesli se zna ) evo još: torpedo izumio Rječanin...
One blok cigle su super stvar... s onim bih i ja mogla zidati i pregrađivati ... vidjela na TV...nesto ne primjecujem da se u SA upotrebljava...k'o i većina patenata za koje bh. inovatori dobijaju nagrade u svijetu
![]()
Evo
Ivan Lupis-Vukić izumitelj torpeda
Morski magazin - Infoteka
Autor: Đivo Bašić
Četvrtak, 28 Veljača 2008
Hrvat - izumitelj torpeda
Dok traje (25. 02. - 03. 03. 2008.) vađenje 7 torpeda (5 glava) zaostalih iz II. svjetskog rata na Batahovini (u Rijeci dubrovačkoj), te se njihovo uklanjanje dovršava van otočića Sv. Andrija (po)dalje od Dubrovnika, za spomenuti je da je Hrvat izumitelj torpeda koje je, na taj način, izvorni hrvatski izum. Na inicijativu g. Pera Memeda iz Dubrovnika, predlagao sam da se jedan primjerak (ako su svi isti) nakon uklanjanja upaljača i eksplozivnog punjenja (o)stavi u tvrđavi na Srđu, te (o)čuva za budući Muzej torpeda u Rijeci jer u Pomorskom muzeju u Dubrovniku jednostavno nema mjesta za takav nemali predmet. Ako je pak previše rizično iz sigurnosnih razloga, onda je bolje imati na duši uništena torpeda.
Austro-ugarski pomorski časnik (kapetan fregate) Riječanin Ivan Lupis-Vukić (1813.-1875.), po predaji podrijetlom iz Donje Nakovane na Pelješcu, izumitelj je torpeda. Ostvario je naum da stvori spravu za razaranje brodova ("mali čamac bez posade") upravljan(u) s kopna, te aktiviranje udarom o neprijateljski brod. Nakon više modela (prototipova), izgradio je "čamac" (dužine 1 m) na pero i vijak (kao pogonskim mehanizmom), a imao je 2 kormila i upravljan je "dugim uzdama s kopna". Konačno je uobličio "spasitelja obale" (dužine 6 m), kako ga je i sam nazvao. Nakon umirovljenja (1860.), pošao je na Rijeku, te ga je gradonačelnik Ivan Ciotta upoznao s britanskim strojarskim inženjerom Robertom Whiteheadom koji je združenim snagama prionuo (1864.) usavršavanju Lupisova izuma kojeg mu je Whitehead prizna(va)o kao autorski uradak (iako je izmijenjen i podosta prerađen prvotni "spasitelj obale"). Pokusi pregleda novog oružja (nazvanog Minenschiff) obavljeni su 21. prosinca 1866. odobrenjem državne komisije. "Torpedo" je naziv nadjenut po ribi drhtulji (Torpedo marmorata). Nakon preseljenja iz Trsta u Rijeku, Whitehead je utemeljio prvu tvornicu torpeda na svijetu. U najnovije vrijeme u tom dijelu Rijeke namjerava se utemeljiti Muzej torpeda, što je također hrvatska izvornost i ponuda za svijet (posjetitelja).
U tajnom Preliminarnom izvješću (Strategijskoj inženjerijskoj studiji br. 82) američke vojske (Ured ogranka obavještajne službe - Inženjerija, te Služba vojnih mapa u Washingtonu) iz listopada 1943. godine, koji ima oznaku "povjerljivo", a koji se odnosi na Jugoslaviju (III. tom, Lučke i postajne (željezničke) pogodnosti; kopija br. 143) i koji je pripremilo Inženjerijsko zapovjedništvo za rijeke i luke Vojnog zbora inženjerije američke vojske, između ostalih informacija, donosi se za Gruž (Dubrovnik II.) zanimljiv podatak (str. 75): "Antitorpedni brodobran [mreža] proteže se između Ponte od Leandre i poluotoka Lapada, oko 475,5 m prema zapadu od Ponte od Kantafiga, zaštičujući obje grušku luku i (ulaz u) Rijeku dubrovačku. Ulaz (pristup) na ovoj točki širok je 503 m. Vrata (ulaza), 118,87 m široka, smještena 114,3 m od sjeverne obale, otvaraju se prema unutra".
John Campbell govoreći o (po)morskom oružju u knjizi The Eclipse of the Big Gun, The Warship 1906-45, Conway's History of the Ship, (ur. Robert Gardiner), Conway Maritime Press, London, 1993, na str. 183-185, kaže se da postoje površinski brodski torpedi, te podmornički i zrakoplovni topedi. Od 1906. do 1945. razviće torpeda naročito je uznapredovalo u kasnijem razdoblju II. svjetskog rata u Njemačkoj. Tako je uobičajeni promjer torpeda 1906. bio 45 cm (obično zvan "18-inčni"), a toga je naslijedio 21-inčni (53,3 cm) s 19,7-inčnim (50 cm) u njemačkoj ratnoj mornarici I. svjetskog rata, te 21,7-inčni (55 cm) u francuskoj nakon rata. Veća torpeda su uključivala njemačke 23,6-inčne (60 cm) od 1916.-1918., te britanske 24.5-inčne (62,2 cm) 1920-ih, ali ih je samo Japan standardizirao na 24-inčne (61 cm) oko 1921. Ova velika torpeda bila su previše nezgrapna za podmornice, a za zrakoplove je 17,7-inčni postao uobičajena veličina, te je najupadljivija iznimka bio američki kratki 22,4-inčni (57 cm) torpedo. Njemački (brodski) torpedo G7*** (oko 1917.-1918. i kasnije) imao je 197 kg punjenja, a 23,6-inčni (60 cm) H8 imao je domet od 13.000 m brzinom 28,5 čvorova i 16.500 m brzinom 25,5 čvorova s 245 kg punjenja. Standardni njemački podmornički (U-boat) torpedo II. svjetskog rata je bio G7a, kao što je jedan ostao ovjekovječen na fotografiji tijekom ukrcaja na U-14 (rani tip II. podmornice). Po izvedbi 1939. godine smatralo se da mu je domet između 12.500 m brzinom 30 čvorova i 5.000 m brzinom 44 čvora. Njemački 21-inčni torpedo G7e T2 razvijen je 1920-ih iz električnog torpeda iznađenog, ali nikad rabljenog, još 1918. godine. Britanci nisu ništa znali o ovom dok nisu otkriveni dijelovi iz olupine Royal Oak 1939. godine. T2 je imao domet 5.000 m brzinom 30 čvorova i 300 kg punjenja.
Što se tiče torpednih punjenja i detonatora, nakon I. svjetskog rata razvijeni su moćni eksplozivi dodatkom aluminijskog praha, a u Britaniji i SAD-u od 1943. rabljenjem "Torpexa" (37/41% TNT-a, 41/45% ciklometilen trinitramina [ciklonita], 18% aluminija) ako su bile raspoložive zalihe (vojne potrebe). Eto, još i danas se nađe još pokoja.
- ljubav_aha
#7 Re: Šta smo sve izumili ?
jara,hvala 
-
Eborg
#8 Re: Šta smo sve izumili ?
Eh u Chaljigovicima su izmislili cijepanje atoma,vjeshtachko osjemenjavanje,hrkljush,hepek,ma boli glava!
Ima mnogo tih inovacija samo pitanje je koliko su one "mainstream" tj. primjenljive u danashnjem svijetu.Npr. ne vidim zashto ne bi pocheli proizvoditi te blokove i pocheli ih izvoziti u Afriku po niskim cijenama...
Ima mnogo tih inovacija samo pitanje je koliko su one "mainstream" tj. primjenljive u danashnjem svijetu.Npr. ne vidim zashto ne bi pocheli proizvoditi te blokove i pocheli ih izvoziti u Afriku po niskim cijenama...
- Jara
#9 Re: Šta smo sve izumili ?
Ma sta Afrika, da ih ovdje hoće više upotrebljavat...Eborg wrote:Eh u Chaljigovicima su izmislili cijepanje atoma,vjeshtachko osjemenjavanje,hrkljush,hepek,ma boli glava!![]()
-
Eborg
#10 Re: Šta smo sve izumili ?
Pravo da ti kazhem blokovi su u nashim klimatskim uslovima "sirotinjska" (s obzirom na cijenu i divlju gradnju) varijanta i to jako nezahvalna varijanta gradnje...Jara wrote:Ma sta Afrika, da ih ovdje hoće više upotrebljavat...Eborg wrote:Eh u Chaljigovicima su izmislili cijepanje atoma,vjeshtachko osjemenjavanje,hrkljush,hepek,ma boli glava!![]()
- Jara
#11 Re: Šta smo sve izumili ?
baš se ne razumijem...vezano za klimu...al' bar za gradnju zidova unutar građevina...Eborg wrote:Pravo da ti kazhem blokovi su u nashim klimatskim uslovima "sirotinjska" (s obzirom na cijenu i divlju gradnju) varijanta i to jako nezahvalna varijanta gradnje...Jara wrote:Ma sta Afrika, da ih ovdje hoće više upotrebljavat...Eborg wrote:Eh u Chaljigovicima su izmislili cijepanje atoma,vjeshtachko osjemenjavanje,hrkljush,hepek,ma boli glava!![]()
-
Eborg
#12 Re: Šta smo sve izumili ?
Nisam ni ja struchnjak za te stvari no znam kada su moji gradili kucu da im je sve i jedan arhitekta/gradjevinac samo ponavljao da se klone blokova...Prvenstveno pod ovim "klima" sam mislio na zvuchno-termalnu izolaciju shto svakako se kod nas ne smije zanemariti,bilo zima,bilo ljeto...
- Jara
#13 Re: Šta smo sve izumili ?
Da znaš da bi se i cigle ( jesu l' bolje od blokova?) mogle praviti sa onim "pernica" utorima...Eborg wrote:Nisam ni ja struchnjak za te stvari no znam kada su moji gradili kucu da im je sve i jedan arhitekta/gradjevinac samo ponavljao da se klone blokova...Prvenstveno pod ovim "klima" sam mislio na zvuchno-termalnu izolaciju shto svakako se kod nas ne smije zanemariti,bilo zima,bilo ljeto...
-
mnnnmnn
#14 Re: Šta smo sve izumili ?
Polynesian wrote:Kakvi smo zaista inovatori, šta su to naša dosadašnja otkrića, kolika su ta otkrića, koji je njihov značaj i praktična korist i sl. ?
pravo dobro pitanje,
cak sam se i sam pitao to isto, prije neki dan...
yivim u ceskoj i koliko god se mi njima smijemo radi
frizura i konzervi na plazi,¨
oni su ipak za nas bosance daleko. ljudi izmislili brodski propeler,
kontaktna sociva, osnove racunovodstva, osnove modernog skolsko sistema smislio Jan Amos ucitelj naroda...
a mi? jesmol Boze ista skontali??
Last edited by mnnnmnn on 04/08/2008 11:27, edited 1 time in total.
- Jara
#15 Re: Šta smo sve izumili ?
Meščini da si polupo lončiće...misliš Jan Amos Komensky?mnnnmnn wrote:Polynesian wrote:Kakvi smo zaista inovatori, šta su to naša dosadašnja otkrića, kolika su ta otkrića, koji je njihov značaj i praktična korist i sl. ?
pravo dobro pitanje,
kontaktna sociva, osnove racunovodstva, osnove modernog skolsko sistema smislio Jan Ambrus ucitelj naroda...
-
Eborg
#16 Re: Šta smo sve izumili ?
Ja sam uvijek za napredak,shto da ne...Jara wrote:Da znaš da bi se i cigle ( jesu l' bolje od blokova?) mogle praviti sa onim "pernica" utorima...Eborg wrote:Nisam ni ja struchnjak za te stvari no znam kada su moji gradili kucu da im je sve i jedan arhitekta/gradjevinac samo ponavljao da se klone blokova...Prvenstveno pod ovim "klima" sam mislio na zvuchno-termalnu izolaciju shto svakako se kod nas ne smije zanemariti,bilo zima,bilo ljeto...
-
Leonid Breznjev
#17 Re: Šta smo sve izumili ?
prim. dr. Raib Salihefendić, Prim. dr. Šukrija Đozić i dipl. ing. maš. Enes Baralić
(autori vanjskog fiksatora Sarafix koji se koristi u ortopedskoj hirurgiji)
(autori vanjskog fiksatora Sarafix koji se koristi u ortopedskoj hirurgiji)
-
Eborg
#18 Re: Šta smo sve izumili ?
Pa evo ova pokojna gospodja shto je izumila Vegetu je bila Sarajka...Ne samo rodjenjem nego je tu bila sve do faxa... 
- Jara
#19 Re: Šta smo sve izumili ?
Jesi se to nasekiro?mnnnmnn wrote:[
Znaš li ti šta smo sve u ratu skontali ?
Dobro si primijetio, ne treba ismijavati nekoga zbog izgleda i nižeg standarda... ni naši baš ne hadžijaju na moru, zar ne?
- shiljak
#20 Re: Šta smo sve izumili ?
hrvati "izmislili" bezicni prenos struje 
-
mnnnmnn
#21 Re: Šta smo sve izumili ?
Jara wrote:Meščini da si polupo lončiće...misliš Jan Amos Komensky?mnnnmnn wrote:Polynesian wrote:Kakvi smo zaista inovatori, šta su to naša dosadašnja otkrića, kolika su ta otkrića, koji je njihov značaj i praktična korist i sl. ?
pravo dobro pitanje,
kontaktna sociva, osnove racunovodstva, osnove modernog skolsko sistema smislio Jan Amos ucitelj naroda...
da na njega mislim
-
LFC4EVER
#22 Re: Šta smo sve izumili ?
Ima dosta izumitelja sa ovih prostora, a evo nekih Hrvatskih izumitelja:
Josip Belušić (Labin) - izumio električni brzinomjer (velocimetar)...
Franjo Hanaman - izumio ekonomičnu električnu žarulju s metalnom niti (te žarulje koristile su volfram i trošile 1,5 W)...
Marcel Kiepach (Križevci) - izumio brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na blizinu željeza i magnetskih sila; izumio dinamo za rasvjetu vozila...
Ferdinand Kovačević - patentirao postupak dupleks veza (telekomunikacije)...
Ivan Vukić aka Ivan Lupis (Rijeka) - izumio torpedo.
Ante Maglica - izumio "Maglite" baterije (poznate po kvaliteti, izdržljivosti i funkcionalnosti, a postale su standardni dio opreme američkih policajaca).
Eduard Slavoljub Penkala - izumio termofor; izumio kemijsku olovku, izumio naliv-pero sa čvrstom tintom...
Mario Puratić - izumio "Power Block"... revolucionaran izum u ribarstvu, koji ulov povećava za 300%. 1975. g. proglašen izumiteljem godine u SAD-u.
David Schwarz - konstruktor i izumitelj "zračnih brodova". Nakon njegove smrti, grof von Zeppelin kupuje njegove nacrte i tako nastaje - cepelin.
Marin Soljačić (Zagreb) - profesor na MIT sveučilištu. 07.06.2007. zajedno sa suradnicima prvi put u praksi izveli bežični prijenost energije.
Nikola Tesla (Smiljan) - generator, indukcijski motor, izmjenična struja, okretno magnetsko polje, višefazni sustav izmjeničnih struja itd., itd...
Faust Vrančić (Šibenik) - viseći most, padobran...
Ivan Vučetić (Hvar) - otisci prstiju... "ikonofalangometrija".
Ante Šupuk (Šibenik) - napravio PRVU (!) hidroelektranu na svijetu, i to na rijeci Krki, a time je Šibenik postao treći grad na svijetu sa javnom rasvjetom na izmjeničnu struju.
Josip Belušić (Labin) - izumio električni brzinomjer (velocimetar)...
Franjo Hanaman - izumio ekonomičnu električnu žarulju s metalnom niti (te žarulje koristile su volfram i trošile 1,5 W)...
Marcel Kiepach (Križevci) - izumio brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na blizinu željeza i magnetskih sila; izumio dinamo za rasvjetu vozila...
Ferdinand Kovačević - patentirao postupak dupleks veza (telekomunikacije)...
Ivan Vukić aka Ivan Lupis (Rijeka) - izumio torpedo.
Ante Maglica - izumio "Maglite" baterije (poznate po kvaliteti, izdržljivosti i funkcionalnosti, a postale su standardni dio opreme američkih policajaca).
Eduard Slavoljub Penkala - izumio termofor; izumio kemijsku olovku, izumio naliv-pero sa čvrstom tintom...
Mario Puratić - izumio "Power Block"... revolucionaran izum u ribarstvu, koji ulov povećava za 300%. 1975. g. proglašen izumiteljem godine u SAD-u.
David Schwarz - konstruktor i izumitelj "zračnih brodova". Nakon njegove smrti, grof von Zeppelin kupuje njegove nacrte i tako nastaje - cepelin.
Marin Soljačić (Zagreb) - profesor na MIT sveučilištu. 07.06.2007. zajedno sa suradnicima prvi put u praksi izveli bežični prijenost energije.
Nikola Tesla (Smiljan) - generator, indukcijski motor, izmjenična struja, okretno magnetsko polje, višefazni sustav izmjeničnih struja itd., itd...
Faust Vrančić (Šibenik) - viseći most, padobran...
Ivan Vučetić (Hvar) - otisci prstiju... "ikonofalangometrija".
Ante Šupuk (Šibenik) - napravio PRVU (!) hidroelektranu na svijetu, i to na rijeci Krki, a time je Šibenik postao treći grad na svijetu sa javnom rasvjetom na izmjeničnu struju.
-
Eborg
#23 Re: Šta smo sve izumili ?
Zeznuti ovi Hrvati! 
- Jara
#24 Re: Šta smo sve izumili ?
mej semnnnmnn wrote:da na njega mislimJara wrote: Meščini da si polupo lončiće...misliš Jan Amos Komensky?
-
mnnnmnn
#25 Re: Šta smo sve izumili ?
ty taky....Jara wrote:mej semnnnmnn wrote:da na njega mislimJara wrote: Meščini da si polupo lončiće...misliš Jan Amos Komensky?