Sta se zbiva sa odnosima Britanije i Rusije?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Mujko
Posts: 118
Joined: 06/12/2006 16:17
Contact:

#1 Sta se zbiva sa odnosima Britanije i Rusije?

Post by Mujko » 20/07/2007 13:38

Kako saznajem iz citanja vijesti, Britanski i Norveski lovci su pratili u neutralnim vodama Atlantskog okeana, Ruske bombardere.
Odnosi izmedju Britanije i Rusije su dosli do usijanja.


User avatar
black
Posts: 15314
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times

#2 Re: Sta se zbiva sa odnosima Britanije i Rusije?

Post by black » 20/07/2007 15:41

Mujko wrote:Kako saznajem iz citanja vijesti, Britanski i Norveski lovci su pratili u neutralnim vodama Atlantskog okeana, Ruske bombardere.
Odnosi izmedju Britanije i Rusije su dosli do usijanja.
Slučaj Litvinjenko poprima sve drastičnije razmjere


Spor Britanije i Rusije se proširio na Evropu

London nije uspio obezbijediti željenu podršku Evropske unije u osudi Moskve • Njemačka smatra da je Britanija prenaglila

Britanski listovi i dalje budno prate britansko-ruski diplomatski spor, u očekivanju protivmjera Moskve na odluku britanske Vlade da protjera četvericu ruskih diplomata, javlja novinska agencija Onasa.

Ljuti diplomatski spor između Velike Britanije i Rusije se proširio na Evropu, piše “Guardian”. List navodi da Velika Britanija za sada nije uspjela obezbijediti željenu podršku Evropske unije (EU), niti privoljeti Portugal, kao predsjedavajuću članicu, da izda saopćenje u kome EU jednoglasno osuđuje Moskvu zbog nesaradnje u slučaju Litvinjenko. Velika Britanija je nešto bolje prošla s Francuskom, koja podržava zahtjev Velike Britanije za izručenje Andreja Lugovoja, optuženog da je u Londonu otrovao Aleksandra Litvinjenka radio-aktivnim polonijem 210.

Zaoštravanje

Međutim, nastavlja “Guardian”, evropski diplomatski izvori kažu da njemačko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da je Velika Britanija prenaglo reagirala kada je protjerala četvericu ruskih diplomata i zamrzla bilateralne pregovore o vizama.

Nakon što je službena Moskva odbila izručenje Andreja Lugovojeva, spor između ove dvije zemlje opasno se zaoštrava, javlja portal Index.

“EU zabrinjava mogući razvoj događaja nakon protjerivanja četvorice ruskih diplomanata iz Velike Britanije, te se ona solidarizira s Londonom”, izjavio je portugalski ministar vanjskih poslova Lusi Amado u Briselu.

Amado, čija zemlja predsjeda Unijom, naglasio je da se radi o bilateralnom problemu između ove dvije zemlje, no da će Predsjedništvo EU pomno pratiti zbivanja oko ovog pitanja, dodavši kako će krajem listopada EU održati samit s Rusijom i ocijeniti razvoj situacije.

Britanska vlada je protjerivanjem diplomata reagovala na odbijanje Rusije da izruči Andreja Lugovoja, osumnjičenog za ubistvo nekadašnjeg službenika ruske obavještajne službe Aleksandra Litvinjenka. Litvinjenko je prošle godine u novembru u jednom restoranu u Londonu otrovan radiokativnim polonijumom 210. Britanska policija tvrdi da je trovanje izvršio upravo Andrej Lugovoj, koji to odlučno negira.

Dokazi

U britanskoj policiji vjeruju da su prikupili dovoljno dokaza o tome da je Lugovoj, koji je takođe bivši pripadnik ruske obavještajne službe - danas uspješan poslovni čovjek - odgovoran za ubistvo.

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband izjavio je da je saradnja Britanije sa Rusijom dovedena u pitanje na mnogim nivoima. Britansko-ruski odnosi su zbog ovog slučaja dospjeli na najniži nivo u posljednjih petnaest godina.

trlica
Posts: 389
Joined: 08/07/2007 05:11

#3

Post by trlica » 21/07/2007 04:07

propudio se ruski medjed !

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

#4

Post by kustah » 21/07/2007 04:38

Ne desava se nista! Ljudi su malo teatralni, zajebaju se!

Shoba
Posts: 1743
Joined: 24/11/2003 00:00

#5

Post by Shoba » 23/07/2007 05:25

nafta je jedan od najvecih prihoda Velike Britanije,a Rusi su uskocili na velika vrata i zagrizli bi u veci dio kolaca...sva nafta koja , recimo, dolazi u BiH , ide preko engleskih kompanija, koje vrse distribuciju..(BP-British Petroleum)

Post Reply