Sta se to desava u Americi?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Fikret_ZE

#1 Sta se to desava u Americi?

Post by Fikret_ZE »

Ljudi, sta se to desava u Americi?
Ekonomija, kuce, inflacija, standard zivota...
Haj pricajte da znamo sta ce nas uskoro potrefit i u Evropi.
mensurbh

#2 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by mensurbh »

Fikret_ZE wrote:Ljudi, sta se to desava u Americi?
Ekonomija, kuce, inflacija, standard zivota...
Haj pricajte da znamo sta ce nas uskoro potrefit i u Evropi.
Već si nas "potrefile" cijene nafte... Mada to nije samo do USA. Uskoro, ne daj Bože, može bit i napad na Iran. Uglavnom, Ameri nastoje zadovoljiti svoje interese, na sve moguće načine. :-? :zoka:
mensurbh

#3 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by mensurbh »

Dolar nikada nije bio slabiji. Cijene goriva rastu. Al' "šta nas briga", imamo svoju naftu: http://www.4shared.com/file/53216432/bf ... d=5ab6b509
Last edited by mensurbh on 03/07/2008 15:41, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#4 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by GandalfSivi »

Nije lose, hvala na pitanju...
Fikret_ZE

#5 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Fikret_ZE »

Berza pala na nivo iz 2006 god.
Finansijska kriza jos nije prosla (kad ce cijene kuca prestat da padaju?)
Inflacija kuca na vrata...
Ima li kraja?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Truba »

mislim da je strari kontinent malo drugačiji od amerike...

amerika je ipak jeeeedna veelika zemlja...

a ovo je vamo unija zemalja koje na razlicite nacine mogu sprdjecavati krize :D na kraju krajeva britanija danska svedska i norveska nemaju euro :D a francuska i njemacka su formirale nepostojecu skrivenu superdrzavu :D a tu je i svica :D
Fikret_ZE

#7 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Fikret_ZE »

Kakvo je stanje sa nezaposlenosti?
Kako ce ljudi da zive sa tolikim kreditima?
:?
Budala

#8 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Budala »

Sve po starom, stampaju se dolari i kupuje nafta.
Fikret_ZE

#9 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Fikret_ZE »

GM dionice na najnizem nivou u zadnjih 50 godina! Pa sta vi mislite kada bi ta firma bankrotirala? To bi povuklo i druge u ambis! :shock:
Drvosjeca iz Dejcica

#10 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Budala wrote:Sve po starom, stampaju se dolari i kupuje nafta.
To mi lici na Dedinje sa kraja proslog vijeka. :roll:
simpozijum delirijum

#11 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by simpozijum delirijum »

evo ti izvestaj sa Floride , sta se desava trenutno ? pada kisa , narod ljut sto se ne moze rostiljati za 4Juli ( dan nezavisnosti USA) ja se spremam cugati pivo sa rajom veceras i gledati vatromet
a sada ozbiljno ;
ima krize , cijena benzina kolje doista , jer americka vozila nisu ekonomicna poput evrposkih a bez auta ne mores' mrdnut' ! i cijene hrane porasle kao i stanarine
ali ?
jos nije strasno , posla ima , mora se malo vise oznojiti ako hoces da se luksuziras , ne kuka se kao kod nas uz beskrajno ispijanje kafa i pive u kaficima , vec se traze rijesenja i zasucu rukavi
pozdrav!
stari_sarajevski_gospodin

#12 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by stari_sarajevski_gospodin »

simpozijum delirijum wrote:evo ti izvestaj sa Floride , sta se desava trenutno ? pada kisa , narod ljut sto se ne moze rostiljati za 4Juli ( dan nezavisnosti USA) ja se spremam cugati pivo sa rajom veceras i gledati vatromet
a sada ozbiljno ;
ima krize , cijena benzina kolje doista , jer americka vozila nisu ekonomicna poput evrposkih a bez auta ne mores' mrdnut' ! i cijene hrane porasle kao i stanarine
ali ?
jos nije strasno , posla ima , mora se malo vise oznojiti ako hoces da se luksuziras , ne kuka se kao kod nas uz beskrajno ispijanje kafa i pive u kaficima , vec se traze rijesenja i zasucu rukavi
pozdrav!

Dobro nafta nije problem al da nadjes dobar poso je malo teze. Ovi vide da si stranac pa odma imaju neku zamjerku. Tako ti je kad ne zivis u Demokratsku drzavu. :-)
Fikret_ZE

#13 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Fikret_ZE »

A gdje to ima "Demokratsku drzavu-a"? :-)
stari_sarajevski_gospodin

#14 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by stari_sarajevski_gospodin »

Fikret_ZE wrote:A gdje to ima "Demokratsku drzavu-a"? :-)
:run:
Fikret_ZE

#15 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Fikret_ZE »

Neki kazu da je ekonomska kriza za sada samo dosla na pola puta! I iducih barem 6 mjeseci (ako ne i tri puta duze) je ocekivati dosadasnje ekonomske negativne trendove. Amerika izgleda gubi kontrolu :shock:
guest916

#16 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by guest916 »

Treba biti uporan. Krize dolaze i odlaze ali ova je sad malo duza. Ja sam gradjevinac i izgradja kuca je otisla u pm, to jest ostao sam bez posla. Presao sam u izgradnju poslovnih zgrada, bolnica, crkvi, kocksrnica itd. i tu je mnogo bolje stanje.
Sad prolivam znoj na ovoj uzasnoj vrucini i obavijen dimom pozara u okolini ali lova se mora pravit da bi se zivjelo. Mozda i nije lose da se sve ovo ovako desava, mnoge ce se firme ocistiti od neradnika.
ahuseino

#17 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by ahuseino »

Nezaposlenost je oko 5.5%.

Nekretnine padaju 'istorijski', po mojim procjenama bi trebao da uspori krajem ove i pochetkom slijedeche godine. Ja bih ochekivao da nekrednine 'dodirnu' dno polovinom slijedeche godine. Jedan veliki rizik za sve ovo je sta che uraditi FED sa interes ratama. Ako se interes povecha sa sadasnjih nivoa (za nekretnine oko 6%) onda bi to moglo da znachajno utiche na vrijeme potrebno za 'oporavak'.
Momentalno je na marketu oko 1 milion neuseljenih kucha. Broj kucha nove gradnje prosle godine je bio oko 900,000, ove godine je oko 500,000 sto je dobar znak da se inventar "troshi"... ali ima josh toga dosta.

Financial markets imaju jos malo pada, dok se u potpunosti ne objelodane svi "loshi" zajmovi... ja mislim do kraja ove godine bi trebali da se pochnu oporavljati.

Mislim da che se i porad sadashnjeg RELATIVNO losheg stanja, oni teoretichari zavjere, razocharati u svoje teorije o 'potpunom kolapsu i imploziji americhke imperije'.

Medije zvone na sva zvona o UZASNOM stanju ekonomije: nafta, nekretnine, financije, ratovi... Ali medije su u neku ruku alat ekonomije, i imaju moch da utichu na 'osjechanje' potroshacha, investora, radnika ....

Momentalno je zadatak ispraviti nerealni tok ekonomije i nekretnina u zadnjih 4 - 5 godina, ponukati drzavu da nesto uradi sa kreditnim segmentom te novim problemom naglog rasta cijene nafte. Ima josh mnogo toga, ali medije 'zvone' najvishe zbog ovoga. To u drugim drzavama vjerovatno zvuchi kao da se chitav sistem raspada.

Koliko ja znam Evropa zaostaje nekih 6 - 12 mjeseci iza Amerike u ekonomskim trendovima... mozda grijeshim :?:

Inache nije loshe, zivi se nekako. :-)
Fikret_ZE

#18 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Fikret_ZE »

Ma rijesice se to, samo je pitanje koliko ce ljudi ispastati. FED nastavlja da daje krizne kredite preduzecima i bankama koji su ustvari uzeli rizika preko glave. To banke otpocetka znaju, zato i ulaze u prevelike rizike…
Sto se tice financijske krize, rezultati ce se znati tek kada se cijene nekretnina stabiliziraju…
Ono sto mene brine je sta ako kupovna moc oslabi toliko (zbog nafte i privatnih kredita, inflacije) da konzumacija pocne padati. To bi bila spirala nadole… :shock:
ahuseino

#19 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by ahuseino »

Fikret_ZE wrote:Ma rijesice se to, samo je pitanje koliko ce ljudi ispastati. FED nastavlja da daje krizne kredite preduzecima i bankama koji su ustvari uzeli rizika preko glave. To banke otpocetka znaju, zato i ulaze u prevelike rizike…
Sto se tice financijske krize, rezultati ce se znati tek kada se cijene nekretnina stabiliziraju…
Ono sto mene brine je sta ako kupovna moc oslabi toliko (zbog nafte i privatnih kredita, inflacije) da konzumacija pocne padati. To bi bila spirala nadole… :shock:
Diskutabilno je dali je financijska industrija (predatory lending) uzrokovala realestate bubble ili je ovaj prouzrokovao financial crisis. U neku ruku su big financials uradili ovo sami sebi.

Ne bih se slozio da se nekretnine moraju stabilizovati da bi se stabilizovao financijski sektor. Iako je pad nekretnina uzrok momentalne krize banaka to nije jedini niti najvechi izvor njihovih revenues i profita. Znachi mogu se oni oporaviti i bez oporavka nekretnina. :-)
Fikret_ZE

#20 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Fikret_ZE »

Nisam ja nista spominjao uzroke bubble.

Sto se tice nekretnina, naravno da nisu najveci dio profita, ali moraju se prvo procististi svi papiri (derivate derivantnih derivata…..da ih tako nazovem) kojima se ne zna od cega su sastavljeni i koliki im je rizik. To ce se realno tek saznati kada se cijene stabilizuju i kada se tacno zna koliko je ljudi ”poginulo” u borbi sa otplacivanjima.
Zbog tog nepovjerenja i neizvjesnosti gubitaka i postoje toliki problemi sa likviditetom.
Sto se tice drugih ”vaznijih” izvora profita, oni uveliko zavise od konzumacije i optimisticnosti industrije. Sto znaci, svjetlo u tunelu ce pricekati jos….
Hantraga

#21 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Hantraga »

Nesto svi kukaju na gorivo, a opet svi putuju...Autoputevi i dalje zastopani, ne primjecujem neku razliku da se manje vozi...

Svi kukaju na ekonomiju, al kolko ja vidim Mallovi su puni i jos se kupuje...

Po pitanju nekretnina, mislim da nema velikih problema, do onima koji su se pravili pametni pa podigli kredite sa promjenjivom kamatom ili se uvalili u kredit koji nemogu ni da placaju...

Sve u svemu zacin C... :D
jefferson

#22 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by jefferson »

Fikret_ZE wrote:Nisam ja nista spominjao uzroke bubble.

Sto se tice nekretnina, naravno da nisu najveci dio profita, ali moraju se prvo procististi svi papiri (derivate derivantnih derivata…..da ih tako nazovem) kojima se ne zna od cega su sastavljeni i koliki im je rizik. To ce se realno tek saznati kada se cijene stabilizuju i kada se tacno zna koliko je ljudi ”poginulo” u borbi sa otplacivanjima.
Zbog tog nepovjerenja i neizvjesnosti gubitaka i postoje toliki problemi sa likviditetom.
Sto se tice drugih ”vaznijih” izvora profita, oni uveliko zavise od konzumacije i optimisticnosti industrije. Sto znaci, svjetlo u tunelu ce pricekati jos….
I sta sad? Ni prva ni zadnja kriza! Neke drzave su vise pogodjene a neke manje, medjutim konkretno u mom sektoru (obrazovanje) iako ima rezanja budzeta sve veci broj ljudi se upisuje na fakultete jer je to inace trend kada je kriza.
Sve ce to biti OK, samo treba odredjeno vrijeme.
Fikret_ZE

#23 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by Fikret_ZE »

jefferson wrote:I sta sad? Ni prva ni zadnja kriza!
Pa nista Jefferson-e, slazem se! Samo diskutujemo...
jefferson

#24 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by jefferson »

Fikret_ZE wrote:
jefferson wrote:I sta sad? Ni prva ni zadnja kriza!
Pa nista Jefferson-e, slazem se! Samo diskutujemo...
Pa ono, veca je inflacija u evropi, skuplje je gorivo a nezaposlenost visa.
Medjutim, i SAD i Evropa ce ovo prevazici, zato sto vriste da su problemi i ljudi rade da ih prevazidju. Kod nas??? Niko nista!
bogen

#25 Re: Sta se to desava u Americi?

Post by bogen »

Radim u prodaji i mislio sam da ce biti tesko kako dolazi ljeto i da nece biti puno americki turista iz drugih krajeva Amerike i da nece biti Christmas in July za mene. Ali bogme, bolje je nego prosle godine. Ne znam je li zbog inflacije ili sta ali meni je plata porasla veoma puno a i Evropljani dolaze i kupuju ludo tako i da su Amerikanci opali sa kupovinom Evropljani su uzeli njihovo mjesto. Ne znam da li su mi oci samo prefarbani $$$ ali ovo je super vrijeme za mene.

Jedini problem sa Evropljanima koji silno sada kupuju po Americi je sto podizu inflaciju. Sve vise para se stavlja na trziste.

Stanje u mojoj okolini nije alarmicno, svugdje citam da se kuce vise ne grade itd, a ovdje grade ko ludi. Koda je industrijska revolucija tek pocela jucer. Jedino benzin supa, ali hvala bogu imamo super gradski prevoz i prije sam samo vozio kola subotom i nedeljom i punio rezevar svake tri do cetiri sedmice, tako da to ne osjetim po svom dzepu. Samo se da primjetiti da su autobisi vise puniji nego prije i takodjer kada idem biciklom na posao vidim vise biciklista nego prije. Sto je u stvari dobro, da bog da benzin jos poraste. Planeri grada su nastojali da omoguce biciklistima sto lakse i sigurnije sporedne ulice, ali sada na tome stvarno rade jer je jednostavno potraznja za tim velika od gradjana. Nadam se da benzin nece pasti jer onda ce svi opet nazad u svoja kola ovako barem koliko toliko spasavamo majku prirodu!!

Meni je jos sve kao med i mljeko jedino supa ako se treba ici u Evropu, ali ima se i para i za to samo se treba ponjeti ekstra $1000 i sve je dobro.
Post Reply