Sta se stvarno desilio u carevoj dzamiji 15.02.2007 - VIDEO
http://www.archive.org/download/careva/careva.wmv
http://www.megaupload.com/?d=0OF8ZSDF

Mozemo li prije tvog objasnjenja sami pogledati ovaj video? Link ne valja, popravi...irfann wrote:Sadrudin, je obicni pokvarenjak.Glavni imam Careve,hafiz Hadzimulic,legenda Sarajevska,je dao dozvolu Barcicu da drzi predavanja i rekao je "ti dolazis s izvora islama ti treba da poducavas u Carevoj dzamiji.Sadrudin s druge strane to nije htio,inace on je bio medju onima koji je pokusao da smjeni hafiza Hadzimulica pa je primio batine od strane dzematlija koji mu nisu dali da ode do kuce starog
Hadzimulica da mu kaze da je smjenjen rekavsi mu da su spremni zivotom braniti svog imama,i to nije bio prvi put da su ga pokusali smjeniti..ali nikada nisu uspjeli upravo zbog popularnosti koju uziva Hadzimulic medju narodom .Inace,Hadzimulic je ugledan gradjanin Sarajeva,preko 35 godina je glavni imam Careve dzamije i koliko znam pripadnik je bio derviskog reda(prije nego sto ga neko optuzi za vehabizam) i da,Barcic je polozio hifz pred njim...to dovoljno govori o Barcicu
zato sto te dzamije ne pravi IZ od svojih para vec razni ljudi u ime Boga, a ako nece hodz enarodu vjeru da objasnajvaju, tu su nam razne ije...pa bujrum kome opanci kome obojci!encian wrote:ok, pitanje. dzamije su u vlasnistvu IZ. vehabije praktikuju islam dosta razlicit od bosanskih muslimana, i ja, licno, ne slazem se sa njima u mnogo cemu. iz privatnih izvora znam da je reis za njih cak rekao i da nisu "braca muslimani". doduse, ako laze vijesnik, lazem i ja, ali dosad nemam razloga da sumnjam na njega. crkve, sinagoge, ni jedne pa ni one bogomolje nespomenute ne dozvoljavaju da se u njima vjera tumaci razlicito od zvanicnog. zasto bi IZ to dozvolila vehabijama? zasto bi sad isli u mekteb odvojeno djecaci i djevojcice, kad nam je bas super bilo onako mijesano kao sto sam isla ja?
Ali tim dzamijama upravlja IZ. Problem te grupe je sto ne priznaje autoritet IZ, drzave...etc.Bosanac sa dna kace wrote:zato sto te dzamije ne pravi IZ od svojih para vec razni ljudi u ime Boga, a ako nece hodz enarodu vjeru da objasnajvaju, tu su nam razne ije...pa bujrum kome opanci kome obojci!encian wrote:ok, pitanje. dzamije su u vlasnistvu IZ. vehabije praktikuju islam dosta razlicit od bosanskih muslimana, i ja, licno, ne slazem se sa njima u mnogo cemu. iz privatnih izvora znam da je reis za njih cak rekao i da nisu "braca muslimani". doduse, ako laze vijesnik, lazem i ja, ali dosad nemam razloga da sumnjam na njega. crkve, sinagoge, ni jedne pa ni one bogomolje nespomenute ne dozvoljavaju da se u njima vjera tumaci razlicito od zvanicnog. zasto bi IZ to dozvolila vehabijama? zasto bi sad isli u mekteb odvojeno djecaci i djevojcice, kad nam je bas super bilo onako mijesano kao sto sam isla ja?
dzamije nisu privanto valsnistvo hodza.
IZ nisu samo hodze, IZ cine njeni clanovi.
tacnije ne priznaju nista sto se kosi sa njihovom interpretacijom toga sto su Allahovi zakoni.... ili da budemo precizniji... Albanijeva ili BinBazova interpretacija...irfann wrote:Ta grupa ne priznaje nista sto se kosi sa Allahovin zakonom i sunnetom tj praksom Njegovog Poslanika Muhammeda s.a.w.s.
i sta velish, pozvao ga sejh Hadzimulic? on mu dao idzaztnamu? i sta velish sejh dervisa i vehabijska skola?irfann wrote:Ta grupa ne priznaje nista sto se kosi sa Allahovin zakonom i sunnetom tj praksom Njegovog Poslanika Muhammeda s.a.w.s.
Eih ....pa sto ne rece ranije visokopostovani velemajstore....eh pa ako su "offovi" dozvoljeni....i ako ja ispravno tumacim rijec "offovi" (a moram priznati da ovu varijantu prvi put vidim) ....eh pa da prozborim koju onako ...ljudski ...sto-ce-reci ...offovski.@irfann, na ovoj temi cu dozvoliti i offove zbog propagandnog karaktera video snimka.
Jarane ovo jest problem ito veliki. Nije problem sto vehabije mole boga na drugi nacin, pa ko mu brani nek klanja kako misli da je pravilo i kako tumaci. Niko ih ne nagoni da 100 % sljede imame IZ, naravno da ono sto sljede ne remeti ostale vjernike. Vehabije su po meni vise politicki orjentisanje, jer njihova izlaganja vecinom idu u smjeru promjene drusta u boju kakva njima pase, pa ponekad i nasilno.. Protiv sam da grade dzamije iskljucivo za sebe, IZ i nase dzamije su dovoljno siroke za sviju, pravila u toj dzamiji vaze i za mene i vehabije, ne idem i ja njima u kucu i dever pravim u ime Allah!?Ovaj goreprilozeni link nisam u mogucnosti pogledati ...ali sam otisao na stranicu i pogledao intervju sa onim (valjda) Barcicem...i ako ostavim njegov izgled i imidz po strani ne kontam sta covjek u stvari hoce reci...
Pozivati se na argument da bi bogomolje trebale biti otvorene za sve ...pije vode ...sve dok se covjek malo dublje ne zamisli nad njim. Daje se primjer rimokatolicke crkve koja je (valjda) stalno otvorena za sve zainteresovane. No je li ista otvorena i za one koji bi tu u njeno ime predavali nesto sto je i u najmanjoj mjeri u suprotnosti sa doktrinom te iste crkve....ako jeste ...e onda se nesto bitno promjenilo sa katolickom crkvom...a ruku na srce ne vjerujem u to.
Neravno da u crkvu mozes uci ...kao turist... pogotovo ako se radi o nekakvoj staroj i istorjski vaznoj crkvi koja u svojoj unutrasnjosti cuva umjetnine i tako nesto...dapace ...pocesto crkva zaradjuje solidne novce u tom vidu "turisticke" djelatnosti....
Nisam da se se pripadnicima vehabijskog ucenja zabrani rad i djelovanje....ali dzamije su vise po meni pitanje...imovine ....vlasnistva. Ako su dzamije (a mensecini da vecinom jesu) u vlasnistvu hanefija....onda oni imaju pravo odredjivati kakva ce se predavanja i ucenja u njima praviti.
Niko pametan nebi trebao odricati pak vehabijama pravo da si izgrade dzamije u kojima bi se mogli moliti bogu i raditi predavanja ....na nacin ...koji oni smatraju najispravnijim. Negativno je naravno da se bosanskohercegovacki muslimani na taj nacin rascjepljuju ....no ako je to neizbjezno...a naginje na tu stranu ...mensecini. Onda je to i dalje moguce napraviti u miru i bez medjusobnih sukoba.
gledao sam video....moze se pretpostaviti i da su sve isplanirali...otkud snimak iz dzamije?...dalje...cuje se kad neko nekoga salje da snima drotove vani....a to nam ne pokazuju...zasto?...izbjegavanje ovog sto lici na bin ladena da odgovori zasto su bas izabrali carevu dzamiju je ocito!!!Stari wrote:Ovaj goreprilozeni link nisam u mogucnosti pogledati ...ali sam otisao na stranicu i pogledao intervju sa onim (valjda) Barcicem...i ako ostavim njegov izgled i imidz po strani ne kontam sta covjek u stvari hoce reci...
Pozivati se na argument da bi bogomolje trebale biti otvorene za sve ...pije vode ...sve dok se covjek malo dublje ne zamisli nad njim. Daje se primjer rimokatolicke crkve koja je (valjda) stalno otvorena za sve zainteresovane. No je li ista otvorena i za one koji bi tu u njeno ime predavali nesto sto je i u najmanjoj mjeri u suprotnosti sa doktrinom te iste crkve....ako jeste ...e onda se nesto bitno promjenilo sa katolickom crkvom...a ruku na srce ne vjerujem u to.
Neravno da u crkvu mozes uci ...kao turist... pogotovo ako se radi o nekakvoj staroj i istorjski vaznoj crkvi koja u svojoj unutrasnjosti cuva umjetnine i tako nesto...dapace ...pocesto crkva zaradjuje solidne novce u tom vidu "turisticke" djelatnosti....
Nisam da se se pripadnicima vehabijskog ucenja zabrani rad i djelovanje....ali dzamije su vise po meni pitanje...imovine ....vlasnistva. Ako su dzamije (a mensecini da vecinom jesu) u vlasnistvu hanefija....onda oni imaju pravo odredjivati kakva ce se predavanja i ucenja u njima praviti.
Niko pametan nebi trebao odricati pak vehabijama pravo da si izgrade dzamije u kojima bi se mogli moliti bogu i raditi predavanja ....na nacin ...koji oni smatraju najispravnijim. Negativno je naravno da se bosanskohercegovacki muslimani na taj nacin rascjepljuju ....no ako je to neizbjezno...a naginje na tu stranu ...mensecini. Onda je to i dalje moguce napraviti u miru i bez medjusobnih sukoba.
ne smije se dozvoliti sukob u dzamijama, zato je potrebno opet samo pozvati policiju. Barcicev cilj upravo i jeste nered u dzamiji. necemo mu to uslisati.irfann wrote:ovi svi ovde koji zele da nesto zabrene nujrum u cetvrtak poslije ikindijskog namaz u carevu dzamiju pa branite tradiciju bosnjaka direktno na licu mjesta a ne ovako pametovati i braneci "tradiciju" njihovih djedova kao cyber ratnici.
e sad si se izvuko! bravo skenda majstore!skendo wrote:ne smije se dozvoliti sukob u dzamijama, zato je potrebno opet samo pozvati policiju. Barcicev cilj upravo i jeste nered u dzamiji. necemo mu to uslisati.irfann wrote:ovi svi ovde koji zele da nesto zabrene nujrum u cetvrtak poslije ikindijskog namaz u carevu dzamiju pa branite tradiciju bosnjaka direktno na licu mjesta a ne ovako pametovati i braneci "tradiciju" njihovih djedova kao cyber ratnici.