Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
oridjidji

#1 Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by oridjidji »

Sta se krije iza price o gornjoj maoci? Zapitamo li se ikada dali su ovakve stvari izmontirane i dali uopste postoje pravi razlozi za samu akciju?

Gornja Maoca se dugo provlaci kroz medije. Zasto je sada postala razlogom hapsenja i akcija?
Dali su ikada Maocani bili toliki problem i nacin na koji oni Islam ispovjedaju? Zapitajmo se sta su pravi razlozi ovih hapsenja? Dali su tome uzrok neke fetve Nusreta Imamovica ,profesora, alima i njegovih ucenika i sljedbenika ili su tome uzroci izolovanost samog sela i zatvorenost toga kruga ljudi?

Za pocetak ove teme sam zelio da stavim mali akcenat na sve nase nepoznanice o ljudima, vjeri, strahu koji proistice iz toga i svemu losem sto se moze izroditi kada postoje ove lose stvari u jednom drustvu.

Ljudi zabavite se islamom, ne diskriminirajte ljude, upoznajte se s njima, ova vjera je jedini oponent demokratiji i kada se iskreno i potpuno ispovjeda ili o njoj govori onda je prepreka toleranciji u drustvu jer ljudi svi ne mogu prihvatiti islamska nacela, to je jednostavno tako, bogom dano i svako ko naglasi svoja nacela i potpuno ih primjeti u zivotu naicice prvo na raskol u svojoj kuci, pa potom i u drustvu oko njega. Jednostavno svi ljudi ne mogu prihvatiti ista nacela, ali mogu nametnuti granice unutar kojih ce se dfinisati zdrav odnos medju ljudima.

Gornja Maoca je selo kao i svako drugo selo i tamo zive ljudi, koje mi nismo nastojali integrisati u drustvo, pokusavajuci ih upoznati i prilagoditi demokratiji, iste ne moramo sljediti, ali svakako moramo upoznati, inace je lako prodbiti jaz i razlike medju ljudima zloupotrijebiti. Islam ima more teoloskih skola, sve one bastine dobre stvari, samo su ljudi ti koji vjeru olako mjenjaju kako bi upotpunili svoju strast. Islam to zabranjuje, Islam trazi od ljudi da svoju vjeru ispovjedaju na najbolji moguci nacin. U Gornjoj Maoci su isti gledali da Islam sljede na najbolji nacin, onako kako su oni o njemu naucili. I to nije vehabijsko ucenje, vec je to ucenje bazirano na Kur`anu i Sunnetu, te sljedjenju najboljih velikana Islamske teoloske historije. Brada i kratke pantalone su samo jedno od misljenja u Islamu, koji ljudi mogu sljediti i ne moraju, brada je obaveza, pantalone i nisu. Ista ta brada ne mora imati onu duzinu koju mi vidimo na braci oko nas, ista je sunnet da se pusti duze od sake, ali ona ne mora biti tolika. Svaka brada koja popuni lice je Islamska brada. Ljudi imaju averziju prema njima, malo ybog brade, malo ybog pantalona, malo ybog njihove povucenosti iz drustva, zato sto ih ne znaju. Nekada prema njima imaju averziju zato sto imaju oprecne stavove s njima i zato sto nekada govore nesto sto je oprecno demokratiji ili nesto sto je cak radikalno i za sami Islam.

Muslimani iz Gornje Maoce su smjeli reci ono sto su smatrali svojom istinom. Isti su imali par sajtova na kojim su kritikovali ljude oko sebe, iznjeli svoje jasne stavove, takodjer bavili su se fetvama koje su malo ne podudarne sa pojedinim Islamskim stavovima prema nekim uopstenim pitanjima s kojim muslimani dodju u dodir tj. dali su samoubilacki napadi dozvoljeni, dali je nikab zeni duznost, sta je dzihad i td. Nekada su pisali o borbama u ceceniji, somaliji, dagistanu, iraku, afganistanu i td. I iznosili neke informacije koje nisu prenesene putem mass medija.
O tome su pisali zato sto patnju svih muslimana osjecaju svojom. Isti su tu bili u samome ratu i dali svoj doprinos nasoj borbi. Za druge su oni bili radikalni, prijetnja, ali kada su drugi imali problema sa muslimanima iz Maoce. Nisu nikada. Mozda su oni na jeziku ujeli svakoga, ali svojim rukama nisu povrijedili nikoga. Pa ni sada kada je policija upala u selo, oni nisu uradili nista protiv njih. Mediji zakuhavaju atmosferu pred predstojece izbore, kome je ovo od politicara trebalo na kraju ce se saznati. Na kraju ce sva prica o navodnom oruzju i terorizmu pasti u vodu ili ce se namjerno traziti zrtvno janje za lose postupke politicara i ulizivanje evropskoj eliti koja nas dogmatizuje i kao svoje ne prihvaca, vec nas i danas smatra mogucom dzamahirijom, a znate zasto? Zato sto isti srpski lobi pokusava nama da zatvori vrata Evrope, kako bi kupili vrijeme i jos vise destabilizovali Bosnu. Isprovocirali su odgodu viznog rezima, sada zele da isprovociraju totalnu disfunkcionalnost Bosanske drzave kako bi mogli da pokazu svijetu da su oni ti koji jedino prave dobar posao u Bosni i kako njima istima nije mjesto tu. Ova prica o Gornjoj Maoci, ne pomaze muslimanima Bosne, od rata na ovamo u FBIH-a muslimani su se dijelili na dvije struje one koji su za sda i oni koji su bili za sdp, sada je tih stuja vise, pitajte se zasto? Zato sto politicki slabi Bosnjaci znace i slabija FBIH-a i slabija Bosna. Ovu drzavu su branili svi oni koji je vole bez obzira na njihovu vjeru, ali procentualno su je najvise branili muslimani jer oni u odnosu na druge nemaju svoju maticu. Njima je Bosna sve.

Sve stvari koje se u Bosni desavaju imaju politicku povezanost, slucaj Maocana je medijski izdignut samo zato da bi se u predstojecoj izbornoj godini drustvo radikalizovalo i da bi se jos vise destabilizovala politicka scena FBIH-a. U RS ce ovaj slucaj biti samo primjer kako oni i dalje trebaju da zive u ubjedjenju da su muslimani ti od kojih trebaju imati konstantan strah i isti ce slucaj pridonjeti razvijanju averzije Srba u RS-u prema BIH jos vise. Ovaj slucaj ce im posluziti kao alibi za guranje vlastitih planova. Pratite kampanju predizbornu u oba entiteta, razlozi hapsenja ce isplivati sami od sebe.

Sjecali se iko Jusufa Barcica ili Hamze? Medijska prasina je dugo pratila te ljude i dugo skretala paznju sa lopovluka politicara i politickih skandala koji su pratili njih. Ko je pomnije pratio sajtove po RS-u i FBIH-a, vidio bi da su mediji vise brujili o tome, nego o svim skandalima u kojim su nasi politicari bili. Recimo da su nam promakle sve silne privatizacijske price radi toga i potkradanja nasih politicara. Vise se medijskog prostora dalo prici iz Gluhe Bukovice, nego skandalu oko Brankovicevog stana i lopovluka. Isti premijer je samo spugnuo sa funkcije, odgovornost za ucinjene stvari naknadno nije potrazena.

Pratite samo sta se zbiva, ni jedna stvar ne izuzima drugu, nase drustvo je medijska konzerva iz ovakvih prica ne profitira narod, vec politika. Bojim se da ce ova prica zavrsiti kao i prica sa Alzirskom grupom. Na kraju ce zrtveno janje posluziti politici, te se nikada za poslane nevine ljude u zatvor nece potraziti politicka odgovornost zasto je svoje drzavljane za vlastite interese gurnula u medijski corsokak, zacrnivsi im obraze i gurnuvsi ih nevine u zatvor.

Na medijsku pricu trebamo odvagati malo... Dobar je i ovaj novi supljak 60 minuta i Damira da su u Maoci pronadjeni dokumenti o razvijanju oruzja o masovnom unistenju. Zadnji su o tome pricali Ameri prije invazije na Irak, pa iste dokaze nisu nasli kada su osvojili Irak, vadili su se kako je CIA pogrijesila,mislim da su im sigurno Maocani sve to klepili, kako bi na ostavstini Sadamovih ideja oni razvili vlastito oruzje za ispunjenje vlastitih politickih ciljeva posto su oni sada postali i politicari :D

Treba svu pricu oko ovoga slucaja odvagati... Mislim da nam je to puno bolje nego biti medijski usijane glave da nebi jos vecu nepravdu napravili sebi i tim ljudima...
sansun

#2 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by sansun »

Gornja Maoca se dugo provlaci kroz medije. Zasto je sada postala razlogom hapsenja i akcija?
Dali su ikada Maocani bili toliki problem i nacin na koji oni Islam ispovjedaju? Zapitajmo se sta su pravi razlozi ovih hapsenja? Dali su tome uzrok neke fetve Nusreta Imamovica ,profesora, alima i njegovih ucenika i sljedbenika ili su tome uzroci izolovanost samog sela i zatvorenost toga kruga ljudi?

Ti ljudi trenutno, ali samo trenutno, ne predstavljaju neku ozbiljnu opasnost za BiH. Ali, obazirući se na ideju vehabizma generalno, smatram da su ti ljudi potencialno gledajući, po Bošnjake i muslimane uopće ( implicitno i za ostale narode u BiH) mnogo opasniji od bilo koje druge vrste ekstremizma na Balkanu. Fašitičko ekstremistička ideja vehabizma ne samo da na nemuslimane ( "kafire" ) gleda kao na najokorjele neprijatelje već i one muslimane koji ne misle kao i oni ( "munafike" ) smatra još gorim neprijateljima a o čemu nam Irak najbolje svjedoči. Gdje god da su se ti primitivci pojavili, bila to Somalija, Čečenija, Afganistan, Pakistan ili Irak, tu su međumuslimanski sukobi zagarantirani. U Iraku dnevno pogine na desetine civila od strane vehabijskih pristalica ( duhovno - politički vođa im je Zarkavi bio) koji na najmonstrouzniji način ubijaju sve one koji se ne slažu sa njihovim viđenjem religije i politike ( pogotovo šiite). Treba napomenuti da vehabije u BiH imaju iste vjerske autoritete te identičnu metodologiju poimanja islama ( ibn Taymija, ibn Abdulvehab, ...) kao i jedan Osama bin Laden, Zarkavi ( prije par godina krepao)), Zavahiri i ostali monstrumi arapsko beduinskog fašizma.

Znači, nije samo problem u njihovom primitivnom i doslovnom poimanju vjerskog teksta, na to imaju pravo u jednom društvu koje se obavezalo da poštije vjerske slobode, a sličnu metodologiju religijskog praktikovanja imaju također i Amiši u USA, već je problem u tome što vehabije suprotno od Amiša na militantizam i silu gledaju kao na najuzvišeniji vid ispoljavanja svoje religije. U vehabijskom poimanju Islama riječ Džihad( arapskog porijekla koja označava napor, borba, trud) označava prvenstveno militantno djelovanje a ne duhovno pročišćenje ( kako to islamski misticizam poima). Ima jedna izreka Muhameda koja kaže: " Molitva je temelj islama a dzihad na Božijem putu vrhunac", vehabije pod tim vrhuncom podrazumijevaju ubijanje na Božijem putu.

Vratimo se vehabijama Maoče ( iako sam implicitno o njima čitavo vrijeme i pisao), ti ljudi nisu ni na kilometar dozvoljavali prilazak svom šeriatskom selu onima koje nisu kao svoje prihvatali. Novinare bi legitimisali i protjerivali sa tog područija ( kršili osnovnu ustanu odredbu o slobodnom kretanju) , odbijali sudske pozive ( time ne poštujući temeljne institucije ove države),... pitajmo se prvenstveno mi Bošnjaci sada, da li sebi smijemo dopustiti takav luksuz da i naše neke grupacije počinju negirati institucije ove države?
softly

#3 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by softly »

A sta se krije iza tvoje price da se u prici o Gornjoj Maoci nesta krije ?
neretvaa

#4 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by neretvaa »

Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Zar ima netko ko ne zna sta se krije u Maoci ?
Onaj Galijasevic zna najbolje, jel mu bjese tako prezime?

Pozdrav,
ultima_palabra

#5 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by ultima_palabra »

oridjidji wrote:Muslimani iz Gornje Maoce su smjeli reci ono sto su smatrali svojom istinom. Isti su imali par sajtova na kojim su kritikovali ljude oko sebe, iznjeli svoje jasne stavove, takodjer bavili su se fetvama koje su malo ne podudarne sa pojedinim Islamskim stavovima prema nekim uopstenim pitanjima s kojim muslimani dodju u dodir tj. dali su samoubilacki napadi dozvoljeni, dali je nikab zeni duznost, sta je dzihad i td. Nekada su pisali o borbama u ceceniji, somaliji, dagistanu, iraku, afganistanu i td. I iznosili neke informacije koje nisu prenesene putem mass medija.
O tome su pisali zato sto patnju svih muslimana osjecaju svojom. Isti su tu bili u samome ratu i dali svoj doprinos nasoj borbi. Za druge su oni bili radikalni, prijetnja, ali kada su drugi imali problema sa muslimanima iz Maoce. Nisu nikada. Mozda su oni na jeziku ujeli svakoga, ali svojim rukama nisu povrijedili nikoga
Šuplja, lažeš samog sebe ako kažeš da oni osjećaju za tebe da si musliman. Da im je vlast, rješavali bi po hitnom postupku. Ne smatram ih uopšte muslimanima, nego zastranjelom sektom. Ne kažem da među njima nema dobrih ljudi koji su zalutali i kojima je ispran mozak.
Zalagaću se uvijek za njihova prava kao i za svačija, ali lično ću se boriti da što manje ljudi zahvati ta nakaradna verija islama.
oridjidji wrote:Ova prica o Gornjoj Maoci, ne pomaze muslimanima Bosne, od rata na ovamo u FBIH-a muslimani su se dijelili na dvije struje one koji su za sda i oni koji su bili za sdp, sada je tih stuja vise, pitajte se zasto? Zato sto politicki slabi Bosnjaci znace i slabija FBIH-a i slabija Bosna.
Opet greška, više partija kod Bošnjaka znači manja mogućnost da neko ujagmi čitavu vlast i onda se rastali sa RS-ovcima. Naravno, te stranke bi trebalo da budu više orijentisane na stvaranje funkcionalne države i dizanje privrede iz kolapsa nego na pljačku. Misliš li da je RS-u išta dobrog donijela Dodikova natpolovična većina?
kurty

#6 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by kurty »

neretvaa wrote:Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Pozdrav,

Ne znam bas za Galijasevica, ali mislim da se ovdje pokusalo pokazati zube svima koji pokusavaju rusiti Bosnu i Hercegovinu... Trebali su naci zrtvenu janjad i nadjena su... A ispravite me ako grijesim, al sam procitao i cuo, da su samo policajci iz Federacije ucestvovali u akciji...
zavrzlama

#7 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by zavrzlama »

kurty wrote:

Pozdrav,

Ne znam bas za Galijasevica, ali mislim da se ovdje pokusalo pokazati zube svima koji pokusavaju rusiti Bosnu i Hercegovinu... Trebali su naci zrtvenu janjad i nadjena su... A ispravite me ako grijesim, al sam procitao i cuo, da su samo policajci iz Federacije ucestvovali u akciji...
ravno u centar... :wink: ..a i Brcko je blizu pa onako usput da se neki posjete da ne pokusaju rusenej BIH sistema kao u Maoci...

PS. Maoca i Gornja Maoca su dva razlicita mjesta i svijeta...mjesto gdje stoluju vehabije je jedna nepristupacna klisura na izlazu iz mjesta Maoca,a sama Maoca je jedno veoma lijepo i razvijeno selo sa nekih 2-3000 stanovnika..
neretvaa

#8 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by neretvaa »

kurty wrote:

Pozdrav,

A kurty kralju , zar ne procitah najnoviju?
Kaze covjek, da su upozoreni, i da su nekoliko dana prije zakopali oruzje.
Doticni je takodje rekao da je glavno sjediste u Sarajevu.
Da ne idemo off-topic, mislim da ce se jako brzo vidjeti sta je bilo u pozadini ove akcije.

Uzmes papir i olovku , pa nacrtas 20 tacki.Onda oko tih 20 tacki nacrtas 650 tacki.
Slika ce ti reci sve.

Pozdrav,
ultima_palabra

#9 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by ultima_palabra »

kurty wrote:

Pozdrav,

Naravno :thumbup:
Inače, pošto je mantra u javnosti da je alžirsku grupu izručio SDP, zašto se sad ne govori da je vehabije u Maoči uhapsila SDA/SBiH? ;-)
kurty

#10 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by kurty »

neretvaa wrote:
kurty wrote:

Pozdrav,

A kurty kralju , zar ne procitah najnoviju?
Kaze covjek, da su upozoreni, i da su nekoliko dana prije zakopali oruzje.
Doticni je takodje rekao da je glavno sjediste u Sarajevu.
Da ne idemo off-topic, mislim da ce se jako brzo vidjeti sta je bilo u pozadini ove akcije.

Uzmes papir i olovku , pa nacrtas 20 tacki.Onda oko tih 20 tacki nacrtas 650 tacki.
Slika ce ti reci sve.

Pozdrav,

To za galijasevica nit me zanima nit sta... Galijasevic bi i mater prodao da moze... Ako je zakopano oruzje, nek se onda svaki dan prave "racije", pa jednom ce se naci...

A haj sad ti nacrtaj sljedece...

Stavi u sredini jednu tacku... Nacrtaj oko nje manji "krug" sa 100-njak tackica, pa oko tog veci "krug" sa 650 tackica...

Ako imas neke digitalizirane karte pokusaj ih nacrtati recimo negdje oko Laktasa...

Onda se malo dublje uvuci u temu, pa vidi zasto bas laktasi
osa

#11 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by osa »

da su živjeli svoj život i svoj islam onako kako oni misle da treba, i da nisu to pokušavali "uvaliti" drugima, i da nisu davali onakve izjave samoubilačkim akcijama i sl. , koje je naveo postavljač teme, pitanje je da li bi ih itko dirao i da li bi itko znao za njih, barem šira javnost.
međutim , ovakvi tipovi, to ne mogu držati za sebe, oni imaju misiju, tu nastaje problem, prvenstveno s državnim organima, jer njihov duhovni život zadire u svjetovni....
black

#12 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by black »

oni su prekrshili zakon u svakom sluchaju,ako vec hoces sa stanovista Islama, moraju se postovati zakoni zemlje u kojoj zivis..ja se samo nadam da ce se isto postupiti i prema svim drugima koji takodje podrivaju drzavu, ustavni poredak itd.
oridjidji

#13 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by oridjidji »

sansun wrote:

Ti ljudi trenutno, ali samo trenutno, ne predstavljaju neku ozbiljnu opasnost za BiH. Ali, obazirući se na ideju vehabizma generalno, smatram da su ti ljudi potencialno gledajući, po Bošnjake i muslimane uopće ( implicitno i za ostale narode u BiH) mnogo opasniji od bilo koje druge vrste ekstremizma na Balkanu. Fašitičko ekstremistička ideja vehabizma ne samo da na nemuslimane ( "kafire" ) gleda kao na najokorjele neprijatelje već i one muslimane koji ne misle kao i oni ( "munafike" ) smatra još gorim neprijateljima a o čemu nam Irak najbolje svjedoči. Gdje god da su se ti primitivci pojavili, bila to Somalija, Čečenija, Afganistan, Pakistan ili Irak, tu su međumuslimanski sukobi zagarantirani. U Iraku dnevno pogine na desetine civila od strane vehabijskih pristalica ( duhovno - politički vođa im je Zarkavi bio) koji na najmonstrouzniji način ubijaju sve one koji se ne slažu sa njihovim viđenjem religije i politike ( pogotovo šiite). Treba napomenuti da vehabije u BiH imaju iste vjerske autoritete te identičnu metodologiju poimanja islama ( ibn Taymija, ibn Abdulvehab, ...) kao i jedan Osama bin Laden, Zarkavi ( prije par godina krepao)), Zavahiri i ostali monstrumi arapsko beduinskog fašizma.

Znači, nije samo problem u njihovom primitivnom i doslovnom poimanju vjerskog teksta, na to imaju pravo u jednom društvu koje se obavezalo da poštije vjerske slobode, a sličnu metodologiju religijskog praktikovanja imaju također i Amiši u USA, već je problem u tome što vehabije suprotno od Amiša na militantizam i silu gledaju kao na najuzvišeniji vid ispoljavanja svoje religije. U vehabijskom poimanju Islama riječ Džihad( arapskog porijekla koja označava napor, borba, trud) označava prvenstveno militantno djelovanje a ne duhovno pročišćenje ( kako to islamski misticizam poima). Ima jedna izreka Muhameda koja kaže: " Molitva je temelj islama a dzihad na Božijem putu vrhunac", vehabije pod tim vrhuncom podrazumijevaju ubijanje na Božijem putu.

Vratimo se vehabijama Maoče ( iako sam implicitno o njima čitavo vrijeme i pisao), ti ljudi nisu ni na kilometar dozvoljavali prilazak svom šeriatskom selu onima koje nisu kao svoje prihvatali. Novinare bi legitimisali i protjerivali sa tog područija ( kršili osnovnu ustanu odredbu o slobodnom kretanju) , odbijali sudske pozive ( time ne poštujući temeljne institucije ove države),... pitajmo se prvenstveno mi Bošnjaci sada, da li sebi smijemo dopustiti takav luksuz da i naše neke grupacije počinju negirati institucije ove države?
Uopste vehabizam kako nazivas kao pravac ucenja u islamu ne postoji, vehabizam je samo ruzna izvedenica za ljude koji su se poveli za bukvalistickim i totalitaristickim ucenjem Islama koji se razvijao za zivota poznatog i priznatog islamskog alima Ibn Tejmije, njegovo ucenje nije preuzeo samo Muhammed ibn Abdulvehab, puno prije njega to su ucenje uzeli mnogi istaknuti alimi Islamske historije. On je samo ozivio neke od bukvalistickih pravaca unutar islama pokusavajuci da u vremenu u kojem je zivio ozivi ono sto se zove selef tj. vracanje prvobitnim vrijednostima Islama tj. Kur`anu i Sunnetu. Razlog sto je ibn Tejmijino ucenje tako cvrsto i pomalo nepromjenjivo ogleda se u cinjenici da je on zivio u vremenu kada su Tatari napali islamski hilafet. Pod okriljem tih ratnih zbivanja on je kreirao fetve i svoje ucenje koje je bilo pobudjeno i produhovljeno sklonoscu ka dzihadu tj. borbi. Ono sto Ibn Tejmiju izuzima od alima toga doba jeste cinjenica da je on priznat kao jedan od najvecih ucenjaka toga doba. Njegovi najpoznatiji ucenici su bili Ibn Kesir i Ibn Kajjim El Dzevzije koji su iza sebe ostavili, mozda i najvrednija dijela koja islamska historija pamti. Muhammed ibn AbdulVehab je to ucenje preuzeo pet stoljeca kasnije i pokusao ga rasiriti arapskim poluostrvom. Setao je od plemena do plemena od vodje do vodje dok nije naisao na vodju koji ce njegovome ucenju pruziti podrsku, a to je Muhammed ibn Saud. To ucenje je posluzilo Muhammedu ibn Saudu, kao temeljno ucenje na kome ce on graditi buducu Saudijsku kraljevinu, pokusavajuci nizom ratova da stavi sve arapske plemenske zajednice pod kontrolu Sauda.

Irak nije najbolje polje koje svijedoci icemu, u Iraku ima more sekti samo medju sunnijama i sijama i na mnostvo sekti koji su medjusobno sukobljene, a potom tu postoji i historijski sukob sunnija i siija, koji se jos vise produbio americkom okupacijom, plus u njemu postoji i sukob etnickih skupina kao sto su kurda i iracana, jos postoji sukob sa okupacionim snagama i onima koji te snage od iracana podrzavaju sa onima koji to ne odobravaju i nepodrzavaju uopste, a pored toga imamo tu i sukob interesa mnogih obavjestajnih sluzbi tako da prilike u iraku nisu onakvim kakvim se na tv-u putem mass medija prikazuju. Samoubilacki napadi su produkt sto nesavjesnih muslimana sto onih kojima dug rat u iraku donosi profit, a takvih je kisa bozija i nisu muslimani samo odgovorni za njih kako se putem mass medija govori.

Medju muslimanski sukobi nepostoje tu radi razlicitosti u ispoljavanju vjere vec zbog sukoba interesa, od somalije, cecenije, afganistana i pakistana ti sukobi su isprovocirani mjesanjem stranih faktora u medjumuslimanske odnose i pokusaja da resurse tih zemalja stave u ruke onih koji ce sutra njima biti saveznici, obicno su te razlike u misljenjima u vjeri, izmedju onih koji su bili sufije, selefije ili nesto drugo, bile iskoristene da se medju njima produbi jaz i isti medjusobno zavade za dobrobit nekoga drugog. I kod nas su za vrijeme rata tkz. vehabije bile tek samo braca muslimani arapi, danas su vehabije, fundamentalisti, teroristi, fasisti i sve najgore.

Poimanje dzihada se ne razlikuje, dzihad znaci borba, u islamu je mali dzihad borba na Allahovom putu, a veliki dzihad je borba sa samim sobom i to ima utemeljenje u govoru poslanika Muhammed s.a.v.s.. Ako razmislis o ovim rijecima, shvatices sto je mali dzihad tek borba protiv na Allahovom putu tj. borba protiv neprijetelja Islama i muslimana, zato sto je on nuznost samo onda kada je cast ugled krv i imovina muslimana napadnuta, a veliki dzihad je covjekova svakodnevna borba sa sejtanom, sa svojim porivima i suzdrzvanjem od grijeha tj. od onoga sto je Allah dragi zabranio. Allah dz.s. je podigao stepen nagrade onome ko pogine na Allahovom putu u borbi protiv neprijatelja Islama, a smanjio je stepen nagrade velikog dzihada u odnosu na on koje poginu na Allahovom putu jer isti ne uvjetuje tijelesnim ranama i mogucim gubitkom zdravlja i zivota. I jedan i drugi dzihad imaju svoja pravila, oba odvajaju ono sto je halal od onoga sto je haram, niti se smije uzeti neka sumnjiva metoda kod koje postoji upitnik dali je ispravna ili nije u ostvarivanju svojih ciljeva. Npr. grijeh je ubiti nevina covjeka pa bio on ili nebio musliman osim kada to pravo zahtijeva, a to je u Islamu onda kada jedan od supruznika ucini preljubu, kada neko namjerno nekoga ubije i kada je neko primi vjeru potpuno pa je javno odbaci (mada se po ovome pitanju misljenja uleme razilaze), isto tako su zabranjeno ubijanje starih osoba zene i dijece u ratu, spaljivanje imovine, rusenje stabala, ubijanje necije stoke i td.

O tome koliko su oni bili izolovani ne mogu svjedociti medijske price iz naseg prostora i dali se na tome prostoru postovao ili nije postovao zakon ove zemlje. Maoca se po medijima provlacila puno prije i tome nije bio uzrok zatvorenost njenih stanovnika, vec cinjenica da su brada i kratke pantalone odavno predmetom pod lupom naseg zakodavstva i da se svi ti ljudi dozivljavaju prijetnjom u nasem sistemu iako oni to zaista nisu. Institucije ove drzave negira i sami Dodik pa mu niko ne moze stati u kraj, negira ih gotovo svaki treci gradjanin ili prema njima ne osjeca povjerenje i od njih se osjeca izdanim. Sigurno je to radi toga sto oni rade i funkcionisu na najboljem mogucem nivou. Maocani osim skole nisu imali nista drugo protivustavno... namece se i samo pitanje dali je i ta skola bila protiv zakonita i protiv ustavna. Na kraju kada im je policija dosla u selo, jeli pala ijedna mrtva glava? Nije. Da su oni kojim slucajem bili protuustavni i kriminogeni isti bi spremili otpor policiji.

O ovome slucaju treba razmisliti, 100 puta prije nego nekoga okrivimo samo zato sto nam je nepoznanica i zato sto se cijelo drustvo prema jednoj populaciji odnosi diskriminatorski, bez tendencije da se i druga strana upozna cuje i da ima potpuno pravo glasa kao i drugi i da ima puno gradjanska prava kao i svi drugi. Nama u Bosni ne treba nova Alzirska grupa, narodu sigurno netreba, politicarima svako malo treba neko zrtveno janje da sa sebe speru ljagu za vlastiti nerad i malo skrenu paznju naroda sa njihovih crnih mrlji i precih tema u drustvu.
oridjidji

#14 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by oridjidji »

softly wrote:A sta se krije iza tvoje price da se u prici o Gornjoj Maoci nesta krije ?
Iza moje price ne krije nista, samo zelim da stavim akcenat na povrsnost ljudi i o tome da smo precesto na nekom nepotrebnom oprezu sa ljudima i da istima sudimo bez mnogo znanja o njima. Meni je dosta generalizovanja, meni je dosta Bosne koja strahuje od svakoga Bosnjak od Srba, Hrvata i samih Bosnjaka, nekih manjina, isto tako i Srbi i Hrvati isto tako strahuju medjusobno jedni od drugih i od Bosnjaka i manjina i manjine tako strahuju od sviju drugih. Meni je dosta Bosne koja nema povjerenje i koja nista ne radi da se njeno stanje promjeni, vec svake godine upadamo u sve vece stanje straha i nepovjerenja i pitanje je vremena kad ce neko taj jaz produbiti toliko da cemo opet jedno drugima zlo i nepravdu da cinimo. Meni je takve Bosne dosta. Zao mi je sto mnogi nisu dozivjeli da zive sa svim tim razlikama i medjusobnoj toleranciji, kada nam je jedino bilo bitno ko je kakav covjek, a ne koje je vjere i kada se ljudi nisu omalovazavali u ovoj mjeri kao danas. Danas je u Bosni takva klima da se po defaultu namece ljudima krivnja, juce zbog imena, danas zbog stila oblacenja i brade. Mislim da je svrha zivota zivjeti s drugima i upoznavati se, a ne bjezati od drugih i diskriminirati ih i generalizovati na konto dobrih i losih primjera medju ljudima.

Drugi razlog sto sam napisao ovu pricu jeste to sto nisam od onih koji svakoj vijesti vjeruje u potpunosti i zato sto nevolim nepravdu. Nebih volio da ova prica bude uzrokom podijele muslimana na ove ili one i medjusobnih sukobljavanja po dzematima. Od te price koristi nemaju muslimani vec samo oni koji to nisu i kojima razdor muslimana odgovara. A vjerujte mi snaga Bosne nisu ni Srbi ni Hrvati, vec muslimani i svi oni medju dva ova spomenuta naroda koji svoju zemlju vole, a oni su manjina u BIH-a danas medju Srbima i Hrvatima.
oridjidji

#15 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by oridjidji »

ultima_palabra wrote:
oridjidji wrote:Muslimani iz Gornje Maoce su smjeli reci ono sto su smatrali svojom istinom. Isti su imali par sajtova na kojim su kritikovali ljude oko sebe, iznjeli svoje jasne stavove, takodjer bavili su se fetvama koje su malo ne podudarne sa pojedinim Islamskim stavovima prema nekim uopstenim pitanjima s kojim muslimani dodju u dodir tj. dali su samoubilacki napadi dozvoljeni, dali je nikab zeni duznost, sta je dzihad i td. Nekada su pisali o borbama u ceceniji, somaliji, dagistanu, iraku, afganistanu i td. I iznosili neke informacije koje nisu prenesene putem mass medija.
O tome su pisali zato sto patnju svih muslimana osjecaju svojom. Isti su tu bili u samome ratu i dali svoj doprinos nasoj borbi. Za druge su oni bili radikalni, prijetnja, ali kada su drugi imali problema sa muslimanima iz Maoce. Nisu nikada. Mozda su oni na jeziku ujeli svakoga, ali svojim rukama nisu povrijedili nikoga
Šuplja, lažeš samog sebe ako kažeš da oni osjećaju za tebe da si musliman. Da im je vlast, rješavali bi po hitnom postupku. Ne smatram ih uopšte muslimanima, nego zastranjelom sektom. Ne kažem da među njima nema dobrih ljudi koji su zalutali i kojima je ispran mozak.
Zalagaću se uvijek za njihova prava kao i za svačija, ali lično ću se boriti da što manje ljudi zahvati ta nakaradna verija islama.
oridjidji wrote:Ova prica o Gornjoj Maoci, ne pomaze muslimanima Bosne, od rata na ovamo u FBIH-a muslimani su se dijelili na dvije struje one koji su za sda i oni koji su bili za sdp, sada je tih stuja vise, pitajte se zasto? Zato sto politicki slabi Bosnjaci znace i slabija FBIH-a i slabija Bosna.
Opet greška, više partija kod Bošnjaka znači manja mogućnost da neko ujagmi čitavu vlast i onda se rastali sa RS-ovcima. Naravno, te stranke bi trebalo da budu više orijentisane na stvaranje funkcionalne države i dizanje privrede iz kolapsa nego na pljačku. Misliš li da je RS-u išta dobrog donijela Dodikova natpolovična većina?

Ne lazem i ne zavaravam samog sebe, moj care mene si mogao sresti na predavanjima i onih koji sebe zovu selefom i onih koji to nisu, nisam opterecen time da drugim muslimanima trazim mane, zauzet sam svojim jer se mene ticu. Od toga sto drugi govore pola odvagaj pola odbaci. Tako ti je to i sa ljudima koji propagiraju bilo sto a ne vjeru. O tome kakvi su ljudi mogu govoriti, poimenice ne mogu to je gibet, ogovaranje i to je golem grijeh. Ali recicu ti nesto, ko se Islamom zabavio vidjece da Islamskim ucenje obituje morima sekti od prvih haredzija, do muatezila, murzdija, sufija, rafidija, dzaferija, nuruzija, behanija, tkfirija i mnogih drugih. Problem je onome ko ne zna te sekte odvojiti jedne od drugih, neke su u okvirima islama, neke nisu. O sekti koju ti nazivas vehabijama i nemuslimanima, a ulema sirom Islamskog svijeta selefom ili onima koji se vracaju korijenu tj. Kura`anu i Sunnetu i muslimanima, ja ne mogu reci i tvrditi to sto ti tvrdis jer to bi bila notorna laz. U srce i vjeru pojedinca ne mogu uci, iako imam golemo znanje o Islamskom vjerovanju sam ne mogu donjeti vlastiti idztihad i nekoga nazvati nemuslimanom osim onda kada se to ocituje u njegovoj vjeri i praksi u potpunosti tj.. kada je covjek okrenut u potpunosti sirku tj. nevjerovanju koje je suprotno islamskom vjerovanju i normi.

Stranke u FBIH kradu vec godinama i isti se rastaljuju vc 15 godina i nemam volje da ijednu stranku branim jer svi su odavno iznevjerili svoje glasace i to po vise puta. Sto se tice vlasti u RS-u, ista je za mandata SDS-a ucinila dosta da se vlast u BIH-a centralizuje i da mnoge institucije dobiju zajednicki nivo. Danas sa Dodikom RS je zacementirala svoje temelje i vratila je mnoge ingerencije sa zajednickog nivoa vlasti na nivo entiteta. Cak je ista RS pocela da se ponasa kao drzava u drzavi i da pravi neovisne diplomatske kontakte sa regionom i evropom, cineci sebe sposobnijim i boljim dijelom Bosne u ocima Evropljana. Ono sto je Dodik uradio za RS nisu male stvari, ali istina je da je vlast u manjem entitetu podredjena njemu i da opozicija u tome entitetu je medijski ugusena od strane SNSD-a. Isti je spoj kriminalca, dobrog politicara koji stiti vitalne interese svoga naroda i covjeka koji svojom upornoscu i tvrdoglavoscu pridonosi goroj slici Bosne i FBIH-a, a boljoj slici RS-a. Smjenom Dragana Lukaca sa pozicije istrazitelja Sipe, dovela je do toga da optuznica protiv Dodika u konacnici padne. A svako ko zeli moze istu vidjeti na www.cin.ba. On je za mene diktator u manjem entitetu i stari ratni i poratni kriminalac kao i mnogi nasi BH politicari.
oridjidji

#16 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by oridjidji »

ultima_palabra wrote:
kurty wrote:

Pozdrav,

Naravno :thumbup:
Inače, pošto je mantra u javnosti da je alžirsku grupu izručio SDP, zašto se sad ne govori da je vehabije u Maoči uhapsila SDA/SBiH? ;-)
Ma moje ubijedjenje je takvo da ce ih uhapsiti bilo koja vlast, ako im to u datom momentu odgovara. Uvijek su ove price pobudjivale stare jazove nepovjerenja i najbolje su zavadjivale narod, uvijek su skretale paznju sa neceg preceg. Tako je u BIH odavno bilo. Zar bi danas trebalo sta biti drugacije?
oridjidji

#17 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by oridjidji »

kurty wrote:

Pozdrav,

Ucestvovale su obje policije i FBIH I RS-a.
oridjidji

#18 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by oridjidji »

osa wrote:da su živjeli svoj život i svoj islam onako kako oni misle da treba, i da nisu to pokušavali "uvaliti" drugima, i da nisu davali onakve izjave samoubilačkim akcijama i sl. , koje je naveo postavljač teme, pitanje je da li bi ih itko dirao i da li bi itko znao za njih, barem šira javnost.
međutim , ovakvi tipovi, to ne mogu držati za sebe, oni imaju misiju, tu nastaje problem, prvenstveno s državnim organima, jer njihov duhovni život zadire u svjetovni....
Ljudi ne razumiju koncept Islama. Recimo ti meni postavis pitanje: "Ko ja je kazna u Islamu za preljubnika ili za homoseksualce ili covjeka koji opci sa zivotinjom?". Odgovor moj bude istinit i surov i kazem prema serijatskom zakonu kazna je smrt kamenovanjem, u slucaju opcenja zivota ubice se zivotinja i covjek koji je s njom opcio.

E sad ovo misljenje se tice serijatskog zakona, suprotno je demoktratiji kao takvo uvijek ce imati oponenta u mnogim ljudima koji ga nece moci prihvatiti kao svoje nacelo jer su suprotnog stava i misljenja. Isto tako je i sa zabranom alkohola, droge, bluda, kradje i nekih drugih stvari koji su islamskim zemljama zabranjene, a u demokratskim zemljama nije. Sve te stvari koje su suprotne mogu nekada biti dovedenu u poziciju protivustavnog i protivzakonitog ako se o tome previse govori, promovise i u tim nacelima istrajava. Medjutim treba se dobro pozabaviti motivima toga, nije tome motiv zelja za uspostavljanje islamskog zakona, vec pokusaj upotpunjenja vlastite vjere. Kao sto su Americi amisi izolovani, iz slicnih razloga su Maocani pribjegli istom nacinu ocuvanja vjere vlastitom izolacijom. O tome sta je protuustavno i protuzakonito u njihovoj praksi prezentirace tuzilastvo BIH-a, a o tome jesu li krivi svoju odliku ce donjeti sud BIH-a.

Sira javnost nije znala za njih, sve dok ih nisu nazubili prvi put 60 minuta, pa potom malo i posteno govoreci, a onda polako i ostale tv kuce pored FTV-a i pojedini pisani mediji. O njima su mogli samo nesto vise znati oni koji su pridavali mnogo paznje bosanskim islamskim sajtovima. oni koji su isli na predavanja nusreta imamovica i oni koji su imali dodira sa maocanima puno prije ovoga.
michio

#20 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by michio »

Austrijancima je nezgodno boriti se protiv vehabija jer Bec je sjediste OPEC-a pa spoznori svako malo dolaze u Bec. Eto dzaba Kaletovicu praviti senzaciju od G.Maoce slava ide B92. Dzaba se upinje kad ce se na zapadu uvijek prije pozivati na neki B92.
Fair Life

#21 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by Fair Life »

michio wrote:Austrijancima je nezgodno boriti se protiv vehabija jer Bec je sjediste OPEC-a pa spoznori svako malo dolaze u Bec. Eto dzaba Kaletovicu praviti senzaciju od G.Maoce slava ide B92. Dzaba se upinje kad ce se na zapadu uvijek prije pozivati na neki B92.
Ne B92 nego becki "Standard" ukazuje...
veljaca

#22 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by veljaca »

softly wrote:A sta se krije iza tvoje price da se u prici o Gornjoj Maoci nesta krije ?
A sta se krije iza tvoga pitanja ????
bogumil-8

#23 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by bogumil-8 »

@oridjidji, pitanje wehabizma-selfizma nije (samo) vjersko pitanje! Sam si napisao:
"Irak nije najbolje polje koje svijedoci icemu, u Iraku ima more sekti samo medju sunnijama i sijama i na mnostvo sekti koji su medjusobno sukobljene, a potom tu postoji i historijski sukob sunnija i siija, koji se jos vise produbio americkom okupacijom, plus u njemu postoji i sukob etnickih skupina kao sto su kurda i iracana, jos postoji sukob sa okupacionim snagama i onima koji te snage od iracana podrzavaju sa onima koji to ne odobravaju i nepodrzavaju uopste, a pored toga imamo tu i sukob interesa mnogih obavjestajnih sluzbi tako da prilike u iraku nisu onakvim kakvim se na tv-u putem mass medija prikazuju. Samoubilacki napadi su produkt sto nesavjesnih muslimana sto onih kojima dug rat u iraku donosi profit, a takvih je kisa bozija i nisu muslimani samo odgovorni za njih kako se putem mass medija govori. "
Imaj na umu ovaj dio tvog razmišljanja kada pišeš o "problemu" koji imamo u BiH. Nisu baš svi "čistih namjera".
oridjidji

#24 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by oridjidji »

Ovaj clanak treba procitati i uzeti sa rezervom. Istina je da Nusret Imamovic ima veze sa Becom, ali da je povjerenik Muhammeda Porce to je vec pretjerivanje i jasno potvaranje ljudi. Slucaj neuspjelog samoubilackog napada u Becu je izolovani slucaj u kojem je doticni Asim C. pokusao da unese u ambasadu rucnu bombu u torbi punoj eksera. Istog su austrijske vlasti proglasile mentalnim bolesnikom. Sto se tice veze Nusreta Imamovica i Muhammeda Porce oni se znaju, a dali su istomisljenici po pitanju mnogih vjerskih stavova ne bih smio tvrditi da jesu. Obojica su zavrsili Islamski univerzitet u Medini kao i mnogi predavaci i jedan od onih koji su zavrsili I. Univerzitet u Medini je i sami Bulgari.

Nemoj te misliti da svi ljudi koji imaju bradu i skracene pantalone da imaju i identicne stavove, mnogi su medju njima jedni drugima suprostavljeni. Zato je generalizovanje ljudi u ovakvim slucajevima tesko.
oridjidji

#25 Re: Sta se krije iza price o Gornjoj Maoci?

Post by oridjidji »

bogumil-8 wrote:@oridjidji, pitanje wehabizma-selfizma nije (samo) vjersko pitanje! Sam si napisao:
"Irak nije najbolje polje koje svijedoci icemu, u Iraku ima more sekti samo medju sunnijama i sijama i na mnostvo sekti koji su medjusobno sukobljene, a potom tu postoji i historijski sukob sunnija i siija, koji se jos vise produbio americkom okupacijom, plus u njemu postoji i sukob etnickih skupina kao sto su kurda i iracana, jos postoji sukob sa okupacionim snagama i onima koji te snage od iracana podrzavaju sa onima koji to ne odobravaju i nepodrzavaju uopste, a pored toga imamo tu i sukob interesa mnogih obavjestajnih sluzbi tako da prilike u iraku nisu onakvim kakvim se na tv-u putem mass medija prikazuju. Samoubilacki napadi su produkt sto nesavjesnih muslimana sto onih kojima dug rat u iraku donosi profit, a takvih je kisa bozija i nisu muslimani samo odgovorni za njih kako se putem mass medija govori. "
Imaj na umu ovaj dio tvog razmišljanja kada pišeš o "problemu" koji imamo u BiH. Nisu baš svi "čistih namjera".
Normalno i sam kazem da uvijek ima ljudi necistih namjera u BIH-a, bez obzira koje su vjere oni moraju imati ravnopravan tretman u medijima i pred pravosudjem. Ono sto mene nervira jeste namjerno isticanje i izdizanje pojedinih slucajeva. Upasti u neko selo sa 600 policajaca i uhapsiti 9-toro ljudi na spavanju jeste smjesna ali istinita pojava u BIH-i. Za mene je to neprimjereno. Gasija koji glasi kao jedan od najvecih i provjerenih kriminalaca u BiH-a nije hapsilo 100 sarajevskih policajaca, zar ovih 9 je trebalo hapsiti njih 600, za koje je upitno dali su uopste ikome prijetnja. Jos pogotovo sto je isti upad uradjen po noci, kada je rizik mnogo manji.

Nusret Imamovic za kojim se najvise digla prasina, na sajtu www.---NO LINKS---.com jeste dao par losih fetvi i zacudjujucih koja su povukla more drugih pitanja, ali isti alim i predavac nije davao drugih povoda da se njegov govor shvati doslovice kao opasnost. Niti je ikada prije osudjivan, niti je imao optuznicu za bilo koju vrstu kriminala, pitanje je dali je prij ovoga bio predmetom istraznih radnji povodom njegovog stila zivljenja i vjerskih tumacenja koje je prenosio.
Post Reply