hebi ga valter, al prijedlog je oplakativanvalterbranisarajevo wrote:Orhanowski wrote:valterbranisarajevo wrote:
Ti to zajeban frajeru !
Nisam mislio ništa loše.Ako je to prostor u kojem se održavaju kulturne manifestacije, promocije knjiga zašto ne...
Može se uvijek kulturnije diskutovati...
Ma jok, nisam ja zajeban; ti si zajeban, ti branis Sarajevo![]()
Cuj ovo, ja sam se nasmijao tvojem apelu koji nema nikakve veze s logikom iz razloga sto BuyBook ima knjizare i kafice po cijeloj Bosni i Hercegovini i sto je profitabilna firma, i siguran sam da fino posluju jer ako ne, zasto bi onda otvarali nove knjizare i kafice!? Zamisli da sad neko apeluje da se Avazu pokloni zemljiste da napravi jos jedan neboder u centru Sarajeva. Mislim, fakat...
Sasvim je logično, da se ti ne moraš slagati sa nečim što sam ja napisao. i da napišeš svoj kontraargument, ali nije u redu da se bez ikakvog povoda ismijavaš sa mnom. ja npr. nikada ne bih tako reagovao na tvoj post, bez obzira da li mi se sviđa ili ne (Joj nisam se dugo ovako ismijao)..Mislim ono svako ima svoje dostojanstvo. Nisam ja balavac pa da mi pališ "klempe".
Također, nikada mi ne bi palo na pamet da se ismijavam sa tvojim nickom, kao što se ti sada ismijavaš sa mojim. Postoji neki razlog zbog čega sam ga izabrao, isto kao i ti svoj. Uostalom, kada bih ja to uradio to bi za mene bilo slično kao da se ismijavam sa tvojim imenom i prezimenom -što je veoma ružno..
Sve to u najmanju ruku nije fer.
Obrazloženje kao kontraargument koji si sada napisao je naravno prihvatljivo iako kada vidim kakvi projekti prolaze na grantovima za kulturne projekta na raznim nivoima vlasti, onda je ovaj prijedlog najblaže rečeno - prihvatljiv.
Iako, ja bih bio najsretniji da onaj prostor bude izložbeni paviljon kao što je to bio prije rata...
Sta se desilo sa Buybookom?
- Saian
- taxi_driver
valterbranisarajevo wrote:Orhanowski wrote:valterbranisarajevo wrote:
Ti to zajeban frajeru !
Nisam mislio ništa loše.Ako je to prostor u kojem se održavaju kulturne manifestacije, promocije knjiga zašto ne...
ma nemoj tako valter.pa ovdje ako neko nekom klempu spuca,kasnije svrsava nad svojom recenicom,a onda stane pred ogledalo,gleda sebe i konta ,jao jesam onog provalio na forumu.sta ces ima ih i takvih.meni ih je zao.
Cuj ovo, ja sam se nasmijao tvojem apelu koji nema nikakve veze s logikom iz razloga sto BuyBook ima knjizare i kafice po cijeloj Bosni i Hercegovini i sto je profitabilna firma, i siguran sam da fino posluju jer ako ne, zasto bi onda otvarali nove knjizare i kafice!? Zamisli da sad neko apeluje da se Avazu pokloni zemljiste da napravi jos jedan neboder u centru Sarajeva. Mislim, fakat...
Sasvim je logično, da se ti ne moraš slagati sa nečim što sam ja napisao. i da napišeš svoj kontraargument, ali nije u redu da se bez ikakvog povoda ismijavaš sa mnom. ja npr. nikada ne bih tako reagovao na tvoj post, bez obzira da li mi se sviđa ili ne (Joj nisam se dugo ovako ismijao)..Mislim ono svako ima svoje dostojanstvo. Nisam ja balavac pa da mi pališ "klempe".
Također, nikada mi ne bi palo na pamet da se ismijavam sa tvojim nickom, kao što se ti sada ismijavaš sa mojim. Postoji neki razlog zbog čega sam ga izabrao, isto kao i ti svoj. Uostalom, kada bih ja to uradio to bi za mene bilo slično kao da se ismijavam sa tvojim imenom i prezimenom -što je veoma ružno..
Obrazloženje kao kontraargument koji si sada napisao je naravno prihvatljivo iako kada vidim kakvi projekti prolaze na grantovima za kulturne projekta na raznim nivoima vlasti, onda je ovaj prijedlog najblaže rečeno - prihvatljiv.
Iako, ja bih bio najsretniji da onaj prostor bude izložbeni paviljon kao što je to bio prije rata...
- valterbranisarajevo
Ako se neko u ovoj svaidašnjoj poplavi šunda i primitivizma bavi takvim stvarima odnosno u svom prostoru promoviše pisanu riječ, zašto ne bi dobio neku vrstu podrške države za to što radi. Još ako u sistemu izokrenutih društvenih vrijednosti uspije proširiti svoju djelatnost onda je to za mene veliki uspjeh.
Zašto država ne bi pomogla ljudima koji pokušavaju uraditi takve stvari ( Ne moraju to biti ljudi o kojima se govori) da se u svakom gradu u BiH otvori slično mjesto gdje bi ljudi u nedeljnu kafu saznali šta se dešava u oblasti izdavaštva, ili također prisustvovali promociji neke nove knjige. Posebno kada se uzme u obzir da 50 % gradova u BiH nema nromalnu knjižaru ni biblioteku.
Inače će pare iz grantova za kulturu ići za održavanje neke "sarajevske koride", a to će tek biti "oplakativno". Ja mislim da ni ta vremena nisu daleko..
Zašto država ne bi pomogla ljudima koji pokušavaju uraditi takve stvari ( Ne moraju to biti ljudi o kojima se govori) da se u svakom gradu u BiH otvori slično mjesto gdje bi ljudi u nedeljnu kafu saznali šta se dešava u oblasti izdavaštva, ili također prisustvovali promociji neke nove knjige. Posebno kada se uzme u obzir da 50 % gradova u BiH nema nromalnu knjižaru ni biblioteku.
Inače će pare iz grantova za kulturu ići za održavanje neke "sarajevske koride", a to će tek biti "oplakativno". Ja mislim da ni ta vremena nisu daleko..
- Orhanowski
Valtere, bolanvalterbranisarajevo wrote:Orhanowski wrote:valterbranisarajevo wrote:
Ti to zajeban frajeru !
- Orhanowski
Pazi jednu stvar, ja ne zelim da iznosim detalje al nije da toj firmi niko nije pomogao i da jos uvijek ne pomaze. Nema smisla o tome ovdje govoriti. Nisam trebao ni ovo, kako rece Matija.valterbranisarajevo wrote:Ako se neko u ovoj svaidašnjoj poplavi šunda i primitivizma bavi takvim stvarima odnosno u svom prostoru promoviše pisanu riječ, zašto ne bi dobio neku vrstu podrške države za to što radi. Još ako u sistemu izokrenutih društvenih vrijednosti uspije proširiti svoju djelatnost onda je to za mene veliki uspjeh.
- valterbranisarajevo
Ma u redu je buraz..
Ali hajmo diskutovati bez
Ja o svemu ovome mogu saznati kao i svaki obični građanin, preko novina ili foruma.
Međutim, ja sam odmah pretpostavio da si ti više informisan o ovom slučaju i da ti možda iz nekog razloga ovi ljudi ne "leže".
Baš iz tog razloga me pogodilo to što sam "ismijan" bez obrazloženja..
Naravno, pravno-formalno stvar je čista. Oni su potpisali ugovor sa vlasnikom, koji nisu ispoštovali i dobili "šup kartu", ali se naravno tu postavlja potpitanje ima li ikakvog država interesa da takvo mjesto funkcioniše. Ja smatram da ima i zato sam i napisao onaj prijedlog, bez obzira što je za one koji se bolje razumiju u konkretan slučaj, i generalno stanje u toj oblasti on smiješan..Slažem se da je kod nas došlo vrijeme privatnika i tržišnog principa poslovanja, ali onda kod nas sve budžetske stavke za razvoj kulture gube svaki smisao, odnosno treba ih preusmjeriti u 5 muzeja i dvije galerije koje su još u vlasništvu države...
Osim ako se ne podrži neka "privatna" inicijativa za opšte društveno dobro...
Ali hajmo diskutovati bez
Ja o svemu ovome mogu saznati kao i svaki obični građanin, preko novina ili foruma.
Međutim, ja sam odmah pretpostavio da si ti više informisan o ovom slučaju i da ti možda iz nekog razloga ovi ljudi ne "leže".
Naravno, pravno-formalno stvar je čista. Oni su potpisali ugovor sa vlasnikom, koji nisu ispoštovali i dobili "šup kartu", ali se naravno tu postavlja potpitanje ima li ikakvog država interesa da takvo mjesto funkcioniše. Ja smatram da ima i zato sam i napisao onaj prijedlog, bez obzira što je za one koji se bolje razumiju u konkretan slučaj, i generalno stanje u toj oblasti on smiješan..Slažem se da je kod nas došlo vrijeme privatnika i tržišnog principa poslovanja, ali onda kod nas sve budžetske stavke za razvoj kulture gube svaki smisao, odnosno treba ih preusmjeriti u 5 muzeja i dvije galerije koje su još u vlasništvu države...
- chuchumbamayumbe
Moglo bi se govoriti o pomoci drzave kada bi se u umjesto naucne i kulturne literature, u tom prostoru (kafeu, itd...) promovisala literatura vjerskog sadrzaja, tipa Kuran, Biblija, literatura tipa "vjera za dummies", uz pokoju knjigu nekog od stranackih prvaka, tipa "Moj bijeg u slobodu", "Godine raspleta" ili " Velike ideje i mali narodi".sencho wrote:Ne da si malo kontradiktoran ovdje.valterbranisarajevo wrote:Ako se neko u ovoj svaidašnjoj poplavi šunda i primitivizma bavi takvim stvarima odnosno u svom prostoru promoviše pisanu riječ, zašto ne bi dobio neku vrstu podrške države za to što radi. Još ako u sistemu izokrenutih društvenih vrijednosti uspije proširiti svoju djelatnost onda je to za mene veliki uspjeh.
Država koja je preplavljena šundom i primitivizmom ne može pomoći pisanu riječ. Da nije, ove teme ne bi ni bilo.
P.S. Prođoh maloprije pored Buybooka - Izlog sa knjigama stoji kako stoji??
Tada bi se zasigurno naslo para...
- Orhanowski
Ja nemam nista protiv tih ljudi, imam pozitivna iskustva sa svima njima i drzim da su jako fini ljudi, ali biznismeni ...valterbranisarajevo wrote:Ma u redu je buraz..
Ali hajmo diskutovati bez![]()
![]()
Druga stvar, vidjeli su prostor, znali su cijenu zakupa, pristali su na sve uslove i kriterije i nema smisla sada Umjetnicku galeriju ili direktoricu iste stavljati na stub srama. Iz one Goranove izjave, po nekoj mojoj logici, dosao sam do zakljucka da je ljut na direktoricu sto nece da snizi kiriju. Onda se dodje i do sljedeceg zakljucka, da su pristali na sve uslove samo da dobiju prostor i da se 'uvale', a onda im je odjednom kirija skupa
- valterbranisarajevo
Ipak treba samo uzeti u obzir da će se u uslovima tržišne privrede rijetko ko odlučiti da uloži svoj novac u kulturu (većina će radije otvoriti kladionicu nego knjižaru). zato bi trebali postojati određeni poticaji da se ljudi odluče za ulaganja u kulturu. Npr. sve države EU imaju tržišno orijentiranu privredu, ali ipak iz raznih fondova daju subvencije za one grane privrede ili društvene djelatnosti koje bi čisto tržišno privređivanje dovelo na dno..
Ja sam u stvari mislio samo na ovo. Kirije i sve ostale stvari se moraju plaćati i tu nema pardona.
Hajde da napišem još nešto – mislim da ima malo veze sa ovom temom.
Na Koševskom Brdu je godinama radila knjižara “Svjetlosti”. Bila je prilično dobro snabdjevena:kanc. materijalom, školskim priborom, a i knjigama. Često sam u njoj vidio djecu kako kupuju npr. knjige za lektiru. Ja sam svoju prvu poslijeratnu knjigu – Rječnik engleskog jezika kupio baš tu..Misli da čak zbog blizine škole knjižara i njie loše poslovala.
Negdje oko Nove godine prostor je ispražnjen, a na vratima je osvanuo natpis - Inventura. Sve to mi je bilo malo sumnjivo, ali sam kontao - možda renoviraju prostor.
Večeras sam prošao pored knjižare. Već iz daljine sam primjetio čudan sjaj i blještavilo. Kontam: Uh, što su je “napucali”. Kada sam se približio imao sam šta vidjeti. Iznad ulaza velika lasvegasovska, svijetleća reklama, na kojoj piše Lutrija BiH i Austrian games industry. Pogledam kroz prozor, a unutra umjesto polica i knjiga – aparat za kockanje...
Kontam sada će djeca iz škole, ako ne postoji neki zakon kojim im je to zabranjeno, umjesto lektire kupovati žetone..
Ja sam u stvari mislio samo na ovo. Kirije i sve ostale stvari se moraju plaćati i tu nema pardona.
Hajde da napišem još nešto – mislim da ima malo veze sa ovom temom.
Na Koševskom Brdu je godinama radila knjižara “Svjetlosti”. Bila je prilično dobro snabdjevena:kanc. materijalom, školskim priborom, a i knjigama. Često sam u njoj vidio djecu kako kupuju npr. knjige za lektiru. Ja sam svoju prvu poslijeratnu knjigu – Rječnik engleskog jezika kupio baš tu..Misli da čak zbog blizine škole knjižara i njie loše poslovala.
Negdje oko Nove godine prostor je ispražnjen, a na vratima je osvanuo natpis - Inventura. Sve to mi je bilo malo sumnjivo, ali sam kontao - možda renoviraju prostor.
Večeras sam prošao pored knjižare. Već iz daljine sam primjetio čudan sjaj i blještavilo. Kontam: Uh, što su je “napucali”. Kada sam se približio imao sam šta vidjeti. Iznad ulaza velika lasvegasovska, svijetleća reklama, na kojoj piše Lutrija BiH i Austrian games industry. Pogledam kroz prozor, a unutra umjesto polica i knjiga – aparat za kockanje...
Kontam sada će djeca iz škole, ako ne postoji neki zakon kojim im je to zabranjeno, umjesto lektire kupovati žetone..