Hm, eto sada ce umjesto Karabita vjerovatno niknuti 2-3 najmanje 'dostojne' zamjene u vidu onih krkanskih rupa poput cijenjenih lokala u Strosi .... glupost je ovo sa kaficem, ali nazalost tako nam je sa svim sto valja u gradu, brzo propadne
Sta se desilo sa Buybookom?
- LiquidSilk
#1 Sta se desilo sa Buybookom?
Ne znam ostale, ali meni je bilo pravo fino tamo sjesti i popiti caj ili toplu cokoladu. Nekako bas opusteno, uz normalnu muziku i normalne face, bez nekih egzibicija i papanluka.... Bas steta sto se zatvorilo jedno od rijetkih mjesta u gradu u kojem te nisu odmjeravale kojekakve 'face' i gdje se mogla uzeti dobra knjiga, pogledati promocija i sl. Sta ce tamo uopce biti ? Cini mi se ako se ne varam da je ono prostor galerije, ali nisam ocekivala da ce zatvoriti Buybook. Bas sam bila onaj dan kada su iznosili stvari, i bilo mi ih je nekako zao
Hm, eto sada ce umjesto Karabita vjerovatno niknuti 2-3 najmanje 'dostojne' zamjene u vidu onih krkanskih rupa poput cijenjenih lokala u Strosi .... glupost je ovo sa kaficem, ali nazalost tako nam je sa svim sto valja u gradu, brzo propadne

-
Majstorinho
Stvarno je bio prejak kafic, ko stvoren za popiti kafu... Ono, nekakva opustajuca atmosfera... Nazalost, nema vise toga 
-
No_oNe__
Steta zbog buybooka ali ono je prostor koji inace pripada galeriji BH i tu je u ulaz u galeriju. (dok je kafic bio tu u galeriju se ulazilo na sporedni ulaz - sto nam bas i nije na cast - i mnogo turista uopste nije moglo da nadje isti)
Cuh pricu da ce tu ponovo biti kafic i jos jednu pricu da ce tu jendostavno biti dio galerije.
Cuh pricu da ce tu ponovo biti kafic i jos jednu pricu da ce tu jendostavno biti dio galerije.
- LiquidSilk
(dok je kafic bio tu u galeriju se ulazilo na sporedni ulaz - sto nam bas i nije na cast - i mnogo turista uopste nije moglo da nadje isti)
hm, pa mislim da je to do galerije a ne do buybooka, mislim valjda su se dogovorili da bude tako
- tj. buybook je placao mjesecnu najamninu, dakle galerija tu nije nista izgubila, a to da mnogo turista nije moglo naci ulaz - hm bez ljutnje, ne vjerujem, jer je ulaz bio obiljezen, no to nije poenta ovog posta.
A ne kazem da prostor ne treba vratiti galeriji, samo sam dala onako komentar sto nestade jedno normalno mjesto. Vala me hvata neka nervoza kad prolazim pored onih 'fensi' mjesta gdje se izlazi iskljucivo da budes vidjen u novoj bundi/autu itd., a ne da popijes kafu s ekipom/popricas ili sta- ja -znam. Zalosno je to sto se inace kod nas normalne stvari onako lagano ukidaju, nevazno sada, vec idem u offtopic.
hm, pa mislim da je to do galerije a ne do buybooka, mislim valjda su se dogovorili da bude tako
A ne kazem da prostor ne treba vratiti galeriji, samo sam dala onako komentar sto nestade jedno normalno mjesto. Vala me hvata neka nervoza kad prolazim pored onih 'fensi' mjesta gdje se izlazi iskljucivo da budes vidjen u novoj bundi/autu itd., a ne da popijes kafu s ekipom/popricas ili sta- ja -znam. Zalosno je to sto se inace kod nas normalne stvari onako lagano ukidaju, nevazno sada, vec idem u offtopic.
-
tipfl
Nedavno je u Dnevnom Avazu bio prilično opširan članak o razlozima zatvaranja Buybook-a, jedan od razloga je što više nisu bili u stanju plaćati mjesečnu kiriju Galeriji...Čula sam i da će se Buybook preseliti na neku drugu lokaciju, samo ne znam ni gdje ni kad...
- repeater
da, steta je. premda sam ja to mjesto uvijek smatrao kaficem, nikad knjizarom. da, imali su dobar izbor knjiga na spratu, mahom o fotografiji i dizanju. nadam se da ce uspijeti naci novi dom, jer ona lokacija u radicevoj je ocajna, sto govori za vecinu sarajevskih kjnizara.
- valterbranisarajevo
Eh, evo...
Zatvara se `Karabit`
Nermina Voloder
08.01.2008 18:18
Goran Samardžić, sarajevski književnik i suvlasnik kafea "Karabit" u centru grada, u okviru kojeg je djelovala i knjižara, rekao je da je visoka kirija isključivi razlog zatvaranja ovog prostora od 1. januara.
"Izgleda da smo bili previše egzotični za ovu sredinu i daleko ispred svog vremena. Bili smo jedini nezamagljeni prozor koji je gledao u bližu i dalju okolinu", razočarano govori Samardžić. Objašnjava da nikako nisu bili u mogućnosti plaćati visoku cijenu zakupa prostora čiji je vlasnik Umjetnička galerija BiH.
"Ovo je i posljedica nerazumijevanja struktura vlasti i kobnog PDV-a na izdavaštvo, koji su nam nametnuli. 'Karabit' jeste uvijek bio pun, ali to nisu bili klasični potrošači, već ljudi koji su dolazili zbog kulturnih događaja. Još se jednom potvrdilo da su kultura i obrazovanje nespojivi s novcem", rekao je Samardžić.
Direktorica Umjetničke galerije Meliha Husedžinović kaže kako su postojali razni pismeni dogovori o otplaćivanju duga koji vlasnici nisu ispoštovali.
"U protekla dva mjeseca isplaćeno je 20.000 KM duga. Ostatak duga od 30.000 KM još nije podmiren, pa je Umjetnička galerija 31. januara odlučila da raskine ugovor sa sada već bivšim zakupcima", kaže Husedžinovićeva.
Samadržić pak najavljuje otvaranje kafea s istim imenom, na nekoj drugoj lokaciji.
"'Karabit' je brend koji ne zavisi od zidina, koji se može seliti. Zbog toga postoji realna mogućnost da ga otvorimo na nekom drugom mjestu", zaključio je Samardžić.
Održano 220 promocija knjiga
Samardžić ističe da je u "Karabitu" u protekle četiri godine održano oko 220 promocija knjiga iz svih zemalja regije. Kaže da su tražili smanjenje kirije na pola iznosa, na što predstavnici Umjetničke galerije BiH, koji su vlasnici prostora, nisu pristali.
Nezavisne novine
Zatvara se `Karabit`
Nermina Voloder
Goran Samardžić, sarajevski književnik i suvlasnik kafea "Karabit" u centru grada, u okviru kojeg je djelovala i knjižara, rekao je da je visoka kirija isključivi razlog zatvaranja ovog prostora od 1. januara.
"Izgleda da smo bili previše egzotični za ovu sredinu i daleko ispred svog vremena. Bili smo jedini nezamagljeni prozor koji je gledao u bližu i dalju okolinu", razočarano govori Samardžić. Objašnjava da nikako nisu bili u mogućnosti plaćati visoku cijenu zakupa prostora čiji je vlasnik Umjetnička galerija BiH.
"Ovo je i posljedica nerazumijevanja struktura vlasti i kobnog PDV-a na izdavaštvo, koji su nam nametnuli. 'Karabit' jeste uvijek bio pun, ali to nisu bili klasični potrošači, već ljudi koji su dolazili zbog kulturnih događaja. Još se jednom potvrdilo da su kultura i obrazovanje nespojivi s novcem", rekao je Samardžić.
Direktorica Umjetničke galerije Meliha Husedžinović kaže kako su postojali razni pismeni dogovori o otplaćivanju duga koji vlasnici nisu ispoštovali.
"U protekla dva mjeseca isplaćeno je 20.000 KM duga. Ostatak duga od 30.000 KM još nije podmiren, pa je Umjetnička galerija 31. januara odlučila da raskine ugovor sa sada već bivšim zakupcima", kaže Husedžinovićeva.
Samadržić pak najavljuje otvaranje kafea s istim imenom, na nekoj drugoj lokaciji.
"'Karabit' je brend koji ne zavisi od zidina, koji se može seliti. Zbog toga postoji realna mogućnost da ga otvorimo na nekom drugom mjestu", zaključio je Samardžić.
Samardžić ističe da je u "Karabitu" u protekle četiri godine održano oko 220 promocija knjiga iz svih zemalja regije. Kaže da su tražili smanjenje kirije na pola iznosa, na što predstavnici Umjetničke galerije BiH, koji su vlasnici prostora, nisu pristali.
Nezavisne novine
- Orhanowski
Evo zena vam je rekla sta je i kako je, sad tema more pod katanac.valterbranisarajevo wrote:Eh, evo...
Zatvara se `Karabit`
Nermina Voloder
Nezavisne novine
- valterbranisarajevo
Možemo makar još apelovati na kulturne institucije, recimo Ministarstvo kulture K.S. da pomognu u sanaciji duga.. 
-
Umjetnik a
zatvorila se i ona pozorišna kod 2 ribara
sad tu neki second hand ili neki drugi đavo
- Orhanowski
valterbranisarajevo wrote:Možemo makar još apelovati na kulturne institucije, recimo Ministarstvo kulture K.S. da pomognu u sanaciji duga..
- LiquidSilk
tipfl wrote:Nedavno je u Dnevnom Avazu bio prilično opširan članak o razlozima zatvaranja Buybook-a, jedan od razloga je što više nisu bili u stanju plaćati mjesečnu kiriju Galeriji...Čula sam i da će se Buybook preseliti na neku drugu lokaciju, samo ne znam ni gdje ni kad...
- valterbranisarajevo
Orhanowski wrote:valterbranisarajevo wrote:Možemo makar još apelovati na kulturne institucije, recimo Ministarstvo kulture K.S. da pomognu u sanaciji duga..![]()
![]()
![]()
![]()
Ne sjecam se kad sam se ismijao kao sada citajuci ovaj tvoj apel. Grohotom sam se smijao
![]()
![]()
Ti to zajeban frajeru !
Nisam mislio ništa loše.Ako je to prostor u kojem se održavaju kulturne manifestacije, promocije knjiga zašto ne...
Može se uvijek kulturnije diskutovati...
- Chopper_Horrace
zar nije ta kafana preselila u podrum ispod 2nd hand shopa?Umjetnik a wrote:zatvorila se i ona pozorišna kod 2 ribara
- alphonse kauders
Jeste:)Chopper_Horrace wrote:zar nije ta kafana preselila u podrum ispod 2nd hand shopa?Umjetnik a wrote:zatvorila se i ona pozorišna kod 2 ribara
A, niđe veze, u onoj ulici koja je ekstra lokacija u gradu imamo dva second hand shopa u 10 metara, pekaru, coffe shop, kopirnicu, prodavnicu zdrave hrane i kafanu "baza":))
- taxi_driver
dok sam zivio dole,lijepo je bilo otici na kafu u buybook.cak sam i par puta knjigu kupio
.
zao mi je sto je zatvoren ali se nadam da ce ubrzo naci adekvatan prostor .
zao mi je sto je zatvoren ali se nadam da ce ubrzo naci adekvatan prostor .
- Orhanowski
Ma jok, nisam ja zajeban; ti si zajeban, ti branis Sarajevovalterbranisarajevo wrote:Orhanowski wrote:valterbranisarajevo wrote:Možemo makar još apelovati na kulturne institucije, recimo Ministarstvo kulture K.S. da pomognu u sanaciji duga..![]()
![]()
![]()
![]()
Ne sjecam se kad sam se ismijao kao sada citajuci ovaj tvoj apel. Grohotom sam se smijao
![]()
![]()
Ti to zajeban frajeru !
Nisam mislio ništa loše.Ako je to prostor u kojem se održavaju kulturne manifestacije, promocije knjiga zašto ne...
Cuj ovo, ja sam se nasmijao tvojem apelu koji nema nikakve veze s logikom iz razloga sto BuyBook ima knjizare i kafice po cijeloj Bosni i Hercegovini i sto je profitabilna firma, i siguran sam da fino posluju jer ako ne, zasto bi onda otvarali nove knjizare i kafice!? Zamisli da sad neko apeluje da se Avazu pokloni zemljiste da napravi jos jedan neboder u centru Sarajeva. Mislim, fakat...
- Orhanowski
Ova je antologijskadamirm wrote:Neka se vlasniku Buybooka dodjeli i jedna kuca na Poljinama. Za pretrpljeni stres...
- valterbranisarajevo
Orhanowski wrote:valterbranisarajevo wrote:Orhanowski wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ti to zajeban frajeru !
Ma jok, nisam ja zajeban; ti si zajeban, ti branis Sarajevo![]()
Cuj ovo, ja sam se nasmijao tvojem apelu koji nema nikakve veze s logikom iz razloga sto BuyBook ima knjizare i kafice po cijeloj Bosni i Hercegovini i sto je profitabilna firma, i siguran sam da fino posluju jer ako ne, zasto bi onda otvarali nove knjizare i kafice!? Zamisli da sad neko apeluje da se Avazu pokloni zemljiste da napravi jos jedan neboder u centru Sarajeva. Mislim, fakat...
Sasvim je logično, da se ti ne moraš slagati sa nečim što sam ja napisao. i da napišeš svoj kontraargument, ali nije u redu da se bez ikakvog povoda ismijavaš sa mnom. ja npr. nikada ne bih tako reagovao na tvoj post, bez obzira da li mi se sviđa ili ne (Joj nisam se dugo ovako ismijao)..Mislim ono svako ima svoje dostojanstvo. Nisam ja balavac pa da mi pališ "klempe".
Također, nikada mi ne bi palo na pamet da se ismijavam sa tvojim nickom, kao što se ti sada ismijavaš sa mojim. Postoji neki razlog zbog čega sam ga izabrao, isto kao i ti svoj. Uostalom, kada bih ja to uradio to bi za mene bilo slično kao da se ismijavam sa tvojim imenom i prezimenom -što je veoma ružno..
Sve to u najmanju ruku nije fer.
Obrazloženje kao kontraargument koji si sada napisao je naravno prihvatljivo iako kada vidim kakvi projekti prolaze na grantovima za kulturne projekta na raznim nivoima vlasti, onda je ovaj prijedlog najblaže rečeno - prihvatljiv.
Iako, ja bih bio najsretniji da onaj prostor bude izložbeni paviljon kao što je to bio prije rata...
- kicky
to mi je bilo najbolje mjesto za jsesti u sarajevu! čitao sam u avazu da su ga zatvorili jer im je kirija koju su plaćali Muzeju (Galeriji - šta li je već to?) previsoka!!! Neki velik je iznos bio u pitanjuMajstorinho wrote:Stvarno je bio prejak kafic, ko stvoren za popiti kafu... Ono, nekakva opustajuca atmosfera... Nazalost, nema vise toga
Šteta