Kad je za zenu onda? 20?dulekrele wrote:30 godina je taman za zenidbu muskarca. sve preko je lose po musku osobu.cuj 35, 40. a kada ces da pravis djecu. kad napravis dijete na ulici cete pitati kako se zove unuce, a o zivcima koji moraju biti konjski za brak i odgoj djece je druga pricaRamzess Veliki wrote:Da ... i ja sam sa 30 bio jako neozbiljan i nije mi bilo do ženidbe. Posebno iz razloga što sam već bio oženjen. Muškarac je zreo za ženidbu tek sa nekih 35, 40 ... i tada treba da oženi djevojku koja je stasala za braka, znači od 22 do 25 godina.Jokericious wrote: 30 godina je rano za muskarca da ulazi u brak. Nije zena i moze jos da uziva. Za nekih 5-6 godina ce se smiriti.
Ali eto ... svi se zeznu ...
Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Jokericious
#26 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
- Ramzess Veliki
#27 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Ma neeee ... šalim se. Samo ne gubi vrijeme, nemaš ga. Ako te do sada nije oženio tu nisu čista posla. Ženi se iz ljubavi, ne zbog toga jer ti je vrijeme.
- Bloo
- Globalna šefica
#28 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
sjedi fino i popricaj sa njim
i onda se odseli zivi sama i provodi se i putuj...i da nabavi macku 
- Ramzess Veliki
#29 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Zavisi gdje živiš. Na selu od 17 do 20, poslije je to stara cura.Jokericious wrote: Kad je za zenu onda? 20?
U gradu od 25 do 35, to su neke normalne godine, a poslije 35 je malo starija cura ali nije za baciti.
- Ramzess Veliki
#30 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Da i ja onda nabavim kakvu macu?Bloo wrote:sjedi fino i popricaj sa njimi onda se odseli zivi sama i provodi se i putuj...i da nabavi macku
- Bloo
- Globalna šefica
#31 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
još ako ima seal of freshnessRamzess Veliki wrote:Zavisi gdje živiš. Na selu od 17 do 20, poslije je to stara cura.Jokericious wrote: Kad je za zenu onda? 20?
U gradu od 25 do 35, to su neke normalne godine, a poslije 35 je malo starija cura ali nije za baciti.
- Ramzess Veliki
#32 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
One boriće ispod pazuha ...Bloo wrote:još ako ima seal of freshnessRamzess Veliki wrote:Zavisi gdje živiš. Na selu od 17 do 20, poslije je to stara cura.Jokericious wrote: Kad je za zenu onda? 20?
-
ismica
#33 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Ne moze mene svaciji komentar baciti u bedak, a svega sam par dobila solidnih odgovora. I reci cu da sam hiljadu puta pricala s njim, davala razne prijedloge, ali on misli da treba razmiljati trezveno i ne ici pod kiriju sa nesigurnom i nestabilnom platom. Razocarao se sto nam je propao prvobitni plan i nije bas za to da meni tata salje novac iz inozemstva. A ionace ovih dana se trudi da nadje bolji posao bilo kom od nas dvoje.
- dobar osjecaj
#34 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Ja sam to prosla, potrosila nesto vremena, dosta novca i sad znam da od takvih prica i osoba nema nekog bas potencijala. Ti mozes i dalje pokusavati sa raznim oblicima reanimacije lesa a mozes se i pobrinuti za sebe.ismica wrote:Ne moze mene svaciji komentar baciti u bedak, a svega sam par dobila solidnih odgovora. I reci cu da sam hiljadu puta pricala s njim, davala razne prijedloge, ali on misli da treba razmiljati trezveno i ne ici pod kiriju sa nesigurnom i nestabilnom platom. Razocarao se sto nam je propao prvobitni plan i nije bas za to da meni tata salje novac iz inozemstva. A ionace ovih dana se trudi da nadje bolji posao bilo kom od nas dvoje.
- yoda82
#35 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Ja se ne slažem sa većinom ovdje. Moguće je da su oni u pravu (da ima drugu, da ne zna šta hoće, da hće još da uživa...), ali isto tako moguće je da momak neće da se zalijeće u nešto (pod tim ne mislim da je problem zajednički život, nego jednostavno vaš materijalni status). Brak sam po sebi je pun kompromisa i kad čovjek ima sve uslove. Što je manje tih uslova i što je više razlika između supružnika, više je potencijalnih konfliktnih situacija i eventualnih problema. Ja slično razmišljam. Treba, ako je ikako moguće, stvoriti neke osnovne uslove za život.
Moje mišljenje je da samo ti možeš znati da li on stvarno želi brak sa tobom ili ne. Svi mi samo palamudimo prema nekim svojim iskustvima, svojim razmišljanjima i/ili nekim razočarenjima. Čitajući neke teme na ovom forumu došao sam do zaključka da u vezi ne mogu biti neki ''obični'' problemi, da ljudi nikad ne govore ono što misle, da je sve crno ili bijelo i da je jedini i isključivi razlog svakog problema ''trpanje/primanje sa strane''. Naravno ja ne isključujem ni ove situacije, ali ne treba uvijek misliti i na najgore.
A možda sam ja samo naivan....
Moje mišljenje je da samo ti možeš znati da li on stvarno želi brak sa tobom ili ne. Svi mi samo palamudimo prema nekim svojim iskustvima, svojim razmišljanjima i/ili nekim razočarenjima. Čitajući neke teme na ovom forumu došao sam do zaključka da u vezi ne mogu biti neki ''obični'' problemi, da ljudi nikad ne govore ono što misle, da je sve crno ili bijelo i da je jedini i isključivi razlog svakog problema ''trpanje/primanje sa strane''. Naravno ja ne isključujem ni ove situacije, ali ne treba uvijek misliti i na najgore.
-
Walther
#36 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Kirija (pogotovo u bih) je jako jadan izgovor. Ljudi redovno upadaju u kredita za 100.000KM i vise pa (pre)zive. Ako sa 30 nema sigurnu i stabilnu platu nece ni sa 40. Inace to bas i nije nesto cudno za BiH.ismica wrote:Ne moze mene svaciji komentar baciti u bedak, a svega sam par dobila solidnih odgovora. I reci cu da sam hiljadu puta pricala s njim, davala razne prijedloge, ali on misli da treba razmiljati trezveno i ne ici pod kiriju sa nesigurnom i nestabilnom platom. Razocarao se sto nam je propao prvobitni plan i nije bas za to da meni tata salje novac iz inozemstva. A ionace ovih dana se trudi da nadje bolji posao bilo kom od nas dvoje.
-
Walther
#37 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Ovdje je frisak brak i ne ulijece bas u operaciju srca. Znaci ako nije neko ekstra veselje govorimo o trosku kirije i zivota skupa (koje bi svakako imali). Znaci generalno je problem u 2000 ili 3000KM za jednu godinu. Koje inace mogu dobiti od njenih roditelja koje on nece. Kao da ima izbor btw. A moze i cekati da budu sve ovce na broju....yoda82 wrote:Ja se ne slažem sa većinom ovdje. Moguće je da su oni u pravu (da ima drugu, da ne zna šta hoće, da hće još da uživa...), ali isto tako moguće je da momak neće da se zalijeće u nešto (pod tim ne mislim da je problem zajednički život, nego jednostavno vaš materijalni status). Brak sam po sebi je pun kompromisa i kad čovjek ima sve uslove. Što je manje tih uslova i što je više razlika između supružnika, više je potencijalnih konfliktnih situacija i eventualnih problema. Ja slično razmišljam. Treba, ako je ikako moguće, stvoriti neke osnovne uslove za život.
- diplome
- stabilan posao
- dobru platu
- stan
- dobra kola
itd.......
Mensecini' da to zna potrajati
-
ismica
#38 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Pa on govori da bar jedno od nas cim nadje bolji posao, necemo vise cekati. A mene i brine da nisu ti skriveni razlozi u pitanju, jer svasta se desava. I ja ne znam o cemu se radi sa sigurnoscu, pa ne mogu nista ni uraditi. Trpiti ovo sve, pa moguce da se nista ne roijesi ni poslije, a da ostanem bez njega bez razloga s druge strane...ne bi nikad oprostila sebi...Nije lako nikako. Zato je i mama rekla da ce porpicati s njim, sto je meni ne znam. Jer mozda i treba da neko odrasli prica s njim, mozda treba podsticaj. Ne znam...
-
Jokericious
#39 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Bolje ti je cekati i nadati se najboljem. Nije lako u tim godinama kretati ispocetka sa nekim. Nemoj da sa mackama zavrsis.
- yoda82
#40 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Vidi, naravno da ne može čovjek čekati da se sve poklopi, ali ne treba ni srljati u nešto.
Ako je 200-300KM mjesečno onda trebaju pokušati (mada je i ovo nekom pravo veliko), ali ako se radi o većoj sumi, onda razumijem što momak dobro vaga sve opcije. Ne znam koliko zarađuje, u kojem gradu, da li bi trebao da napusti/promjeni posao, da li od svoje plate pomaže svoje, koliko učestvuje u kućnom budžetu.....za mladu damu isto pitanje. Ako oboje svoja primanja troše na sebe i ako im može biti, onda nema prepreka da se uzmu i iznajme stan (ako je to uopšte opcija). Da se razumijemo stan košta 200-300 KM, pa pored toga ima još i režija 200tinjak KM, pa hrana i kućne potrepštine.....nagura se to na 500-600 KM, a vjerovatno i više. Imaju li te pare? Ne znam, ali mi je glupo voditi se onom ''živjećemo od ljubavi''.....ima ovdje još mnogo nepoznanica da bi bilo ko od nas mogao reći ovo ili ono je ispravno.
Ako je 200-300KM mjesečno onda trebaju pokušati (mada je i ovo nekom pravo veliko), ali ako se radi o većoj sumi, onda razumijem što momak dobro vaga sve opcije. Ne znam koliko zarađuje, u kojem gradu, da li bi trebao da napusti/promjeni posao, da li od svoje plate pomaže svoje, koliko učestvuje u kućnom budžetu.....za mladu damu isto pitanje. Ako oboje svoja primanja troše na sebe i ako im može biti, onda nema prepreka da se uzmu i iznajme stan (ako je to uopšte opcija). Da se razumijemo stan košta 200-300 KM, pa pored toga ima još i režija 200tinjak KM, pa hrana i kućne potrepštine.....nagura se to na 500-600 KM, a vjerovatno i više. Imaju li te pare? Ne znam, ali mi je glupo voditi se onom ''živjećemo od ljubavi''.....ima ovdje još mnogo nepoznanica da bi bilo ko od nas mogao reći ovo ili ono je ispravno.
-
Walther
#41 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Znaci cekate "bolji" posao? I tebi jos nije jasno?ismica wrote:Pa on govori da bar jedno od nas cim nadje bolji posao, necemo vise cekati. A mene i brine da nisu ti skriveni razlozi u pitanju, jer svasta se desava. I ja ne znam o cemu se radi sa sigurnoscu, pa ne mogu nista ni uraditi. Trpiti ovo sve, pa moguce da se nista ne roijesi ni poslije, a da ostanem bez njega bez razloga s druge strane...ne bi nikad oprostila sebi...Nije lako nikako. Zato je i mama rekla da ce porpicati s njim, sto je meni ne znam. Jer mozda i treba da neko odrasli prica s njim, mozda treba podsticaj. Ne znam...
- SaraFina
#42 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Ako ste skupa prozivjeli izvjestan broj godina onda duguje ti svakako pojašnjenje.
Insistiraj na njemu jer imaš potpuno pravo.
Ma kakva istina bila bolja je od neizvijesnosti.
Ne mora značiti ni da svrlja a ako to već radi neka ti ne ode još godina dvije u samozavaravanju.
Stavi ga pred svršen čin .. I reci da ti treba vremena par mjeseci ako već on odgadja brak.
Moraš razmisliti što i kako dalje..
Ako se slozi bez protivljenja.. Onda fakat nešto nije najbolje..
Naglasi mu da ga emotivno ne ucjenjujes nego da zeliš jednostavno pred Novu godinu svesti bilans vaše veze.
I presjeci to ..
Ili privremeno ili trajno.
Iz njegovog ponašanja i njegovih daljih koraka Vidjećeš i sama kako će se stvari odvijati..
Insistiraj na njemu jer imaš potpuno pravo.
Ma kakva istina bila bolja je od neizvijesnosti.
Ne mora značiti ni da svrlja a ako to već radi neka ti ne ode još godina dvije u samozavaravanju.
Stavi ga pred svršen čin .. I reci da ti treba vremena par mjeseci ako već on odgadja brak.
Moraš razmisliti što i kako dalje..
Ako se slozi bez protivljenja.. Onda fakat nešto nije najbolje..
Naglasi mu da ga emotivno ne ucjenjujes nego da zeliš jednostavno pred Novu godinu svesti bilans vaše veze.
I presjeci to ..
Ili privremeno ili trajno.
Iz njegovog ponašanja i njegovih daljih koraka Vidjećeš i sama kako će se stvari odvijati..
- Big Ang
#43 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Vjeruj da ne duguje. Valjda je najgore kad ovo očekuješ po nekim ljudskim, nepisanim normama. I ne dobiješ. Ne duguje. Niko nikom ništa ne duguje.Ako ste skupa prozivjeli izvjestan broj godina onda duguje ti svakako pojašnjenje.
-
ismica
#44 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Ja sam zapavo i pokusala prekinuti, ajde reko nek malo dodje sebi i on vidi sta zeli, i javio mi se oba puta. Govorio kako ne znam sta ce, ne ide mu bez mene, a ne svatam kako mu je isl stvari. A inace primijetila sam i promjene vezane za njegov telefon i govorila sam mu to. Kleo se da nema nista i ostavio telefon na stol.
- Henry Chinaski
#45 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
@ismica, ja bih ti dao komentar ali on će uključivati promiskuitet, eksperimentiranje u sexu i popriličnu slobodu i otvorenost, a vrlo malo sentimentalnosti, emocija, patetike i svakodnevnih ovozemaljskih briga.
Zato je bolje da ti se obrati neka od standardnih forumašica naoružanih Sex and the City filozofskom mudrošću. O "njegovoj" nesigurnosti, neznanju šta želi od života, prevelikoj vezanosti za mamu i prijedlozima da bježiš glavom bez obzira.
Forum se, inače, može pohvaliti velikim brojem izliječenih veza, spašenih paćenika koji ne mogu naći curu i vraćenih osmijeha na mnoga lica, a sve to pomoću mudroserskih savjeta koje ne možeš dobiti nigdje drugo.
Zato je bolje da ti se obrati neka od standardnih forumašica naoružanih Sex and the City filozofskom mudrošću. O "njegovoj" nesigurnosti, neznanju šta želi od života, prevelikoj vezanosti za mamu i prijedlozima da bježiš glavom bez obzira.
Forum se, inače, može pohvaliti velikim brojem izliječenih veza, spašenih paćenika koji ne mogu naći curu i vraćenih osmijeha na mnoga lica, a sve to pomoću mudroserskih savjeta koje ne možeš dobiti nigdje drugo.
- SaraFina
#46 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Big Ang wrote:Vjeruj da ne duguje. Valjda je najgore kad ovo očekuješ po nekim ljudskim, nepisanim normama. I ne dobiješ. Ne duguje. Niko nikom ništa ne duguje.Ako ste skupa prozivjeli izvjestan broj godina onda duguje ti svakako pojašnjenje.
Ako ne duguje, onda makar znaš sigurno s kim imaš posla.
Ne dugujes ni ti lojalnost i druge pozitivne stvari i svako sebi.
Uvlačiti se dalje u takvu priču bilo bi mazohizam.
- Big Ang
#47 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Henry Chinaski wrote:@ismica, ja bih ti dao komentar ali on će uključivati promiskuitet, eksperimentiranje u sexu i popriličnu slobodu i otvorenost, a vrlo malo sentimentalnosti, emocija, patetike i svakodnevnih ovozemaljskih briga.
-
bella_ciao
#48 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
ismica wrote:Imam 29, dečko 30 godina, i zaručeni smo nešto jače od godine dana. Umalo je došlo i do braka...Međutim, on se promijenio i prolongirao to.
Kad razgovaramo kaže da su problem finansije i materijalno stanje. Nekada pomislim da uticu i njegovi na njega, mozda drustvo... Davala sam hiljadu prijedloga kako je to izvodivo ipak izvodivo.
Kaze da treba biti racionalan i ne srljati, dok ja mislim da u ljubavi racija nema i dvoje kad hoce da budu zajedno trebaju im minimalni uslovi. I ja sam mu zaista te minimalne uslove i trazila. Trazim samo ljubav i volju koju imam i ja. Nisam od onih cura koje padaju na materijalno. Čak on meni govori da probam naći bolji posao, pa onda. Inače on zivi u jednom, ja u drugom mjestu dakle. I teški su uslovi zabavljanja svo ovo vrijeme. Patili smo se dugo... I bas kad sam mislila da je tome kraj...
Imamo super vezu, ali znate kad vas to vise ne zadovoljava. Potreban vam je taj neki slijedeci nivo, potrebno vam je vise njega. Uvijek je bilo, ali eto cekala sam ga jer ga bas volim. I sve me ovo pogodilo sto se desavalo. I cesto sam u depresiji. Brat mi cak predlagao da me vodi nekom svom prijatelju koji može vidjet kad je neko pod uticajem nekih "visih sila". Mama je primijetila da me sve ovo jako muci, pa je rekla da nece biti druge nego da i ona razgovara s njim. Ali ne zelim da budem toliko nesposobna da mi neko mora se mijesat u vezu, ali ja zaista ne znam sta vise da radim. Isto me strah da ce se on naljutiti, da cu samo gore postici tako. Tatu ne mijesam, jer radi u inozemstvu svakako. Možda je njega jednostavno strah i ne zuri mu se onako, a mene je strah i samoce i tog da ce me ostaviti i povrijediti kasnije kad ce sve biti i gore. Mislim da je ova moja priča česta, pa bi htjela čuti neko objektivno mišljenje?
Imas super vezu al te to ne zadovoljava
Pa jel imas super vezu il nemas?
- SaraFina
#49 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
ismica wrote:Ja sam zapavo i pokusala prekinuti, ajde reko nek malo dodje sebi i on vidi sta zeli, i javio mi se oba puta. Govorio kako ne znam sta ce, ne ide mu bez mene, a ne svatam kako mu je isl stvari. A inace primijetila sam i promjene vezane za njegov telefon i govorila sam mu to. Kleo se da nema nista i ostavio telefon na stol.
To "ne IDE mu"moze biti i stvar navike.
A i javljanje takodje.
Ostavi ti njemu mjesta da se pronadje do nove ..
I znaces na čemu si.
Dotle uzivaj u slobodnom vremenu, kupovini, nazovi prijateljice koje si zapostavljala a mozda i fitnes prijavi ili nešto drugo što će te opuštati ..
-
Walther
#50 Re: Šta se dešava il ja previse razmisljam?!
Itekako duguje... Sve ima svoju vrijednost, pa tako i zivot. I kad nekome nesto "das" onda je to dug koji *treba* vratiti. Kad izgubis taj moralni kompasonda je zivot svakako bzv.Big Ang wrote:Vjeruj da ne duguje. Valjda je najgore kad ovo očekuješ po nekim ljudskim, nepisanim normama. I ne dobiješ. Ne duguje. Niko nikom ništa ne duguje.Ako ste skupa prozivjeli izvjestan broj godina onda duguje ti svakako pojašnjenje.