Sta Sarajevo ceka?
-
mostarac
grad metropolom ne cine neboderi nego sadrzaj i kultura. Neboderi se grade sa odredjenom namjenom, a ne da bi se takmicili koji grad ih ima vise. Sta ce ti neboderi ako za njih nema potrebe i ako neki idiot baca smece sa 29. sprata i time prijeti da svojom teglom od krastavaca usmrti svakoga ko se nadje u krugu 100 metara.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Snijeg. Iznenada! Jedne noći u decembru.
-
monolog
Mislim da su neboderi generalno ruzni i da odvratno djeluju na izgled grada, naarocito ako ih je puno. U svakom evropskom gradu koji drzi do estetike i stila, cak je zabranjeno graditi zgrade vise od 50ak metara. Mislim da grad mora biti za ljude a ne za kompanije. OK, Unisovi neboderi, pa i Bosmal, ali mislim da je to dosta. Treba urbanizovati prigradska naselja, izgraditi javni transport, a ne kao lopatom nabacati jos ljudi na ionako malo prostora. Zasto je Centar puno ljepsi od Alipasinog? Pa da su ne znam ti kakvi neboderi u Ferhadiji, ko bi uzivao setajuci tuda?
Nego ja bih "zabranio" uske ulice i zgrade bez garaza ili parking prostora (a to je vec pozitivna strana modernih nebodera koji imaju podzemne garaze) i uduplao cijene goriva i tim sredstvima subsidirao GRAS.
Nego ja bih "zabranio" uske ulice i zgrade bez garaza ili parking prostora (a to je vec pozitivna strana modernih nebodera koji imaju podzemne garaze) i uduplao cijene goriva i tim sredstvima subsidirao GRAS.
-
halo
Ja mislim da je urbanizam kod nas odavno izgubio svoje znacenje
Kad covjek pogleda ulazeci u Sarajevo iz pravca Ilidze na lijevu stranu vidi na okolnim brdima groblje kuca koje su nabacane jedna na drugu bez ikakvog reda i sto je jos cudno ni jedna nema fasade.Znam da se ljudi snalaze kako znaju i umiju samo da bi bili blize gradu i mogli se nazvati Sarajlijama,ali to ruglo meni barem tako upada u oci i na neki nacin smeta zato kad raspravljamo o visini novih zgrada ja sam za sto vise takvih modernih nebodera koji imaju najmoderniju infrastrukturu.
A sto se tice nekulture i bacanja smeca kroz prozor mislim da takav slucaj sigurno necete doziviti iz Bosmalovog nebodera ili unisovih nebodera ili nekih novih oblakodera jer tu nece stanovati oni koji su neznam ni ja kako dosli do stana na Alipasinom ili koji grade one kuce u Buljakovom potoku.

Kad covjek pogleda ulazeci u Sarajevo iz pravca Ilidze na lijevu stranu vidi na okolnim brdima groblje kuca koje su nabacane jedna na drugu bez ikakvog reda i sto je jos cudno ni jedna nema fasade.Znam da se ljudi snalaze kako znaju i umiju samo da bi bili blize gradu i mogli se nazvati Sarajlijama,ali to ruglo meni barem tako upada u oci i na neki nacin smeta zato kad raspravljamo o visini novih zgrada ja sam za sto vise takvih modernih nebodera koji imaju najmoderniju infrastrukturu.
A sto se tice nekulture i bacanja smeca kroz prozor mislim da takav slucaj sigurno necete doziviti iz Bosmalovog nebodera ili unisovih nebodera ili nekih novih oblakodera jer tu nece stanovati oni koji su neznam ni ja kako dosli do stana na Alipasinom ili koji grade one kuce u Buljakovom potoku.
-
shin
halo wrote:Ja mislim da je urbanizam kod nas odavno izgubio svoje znacenje
A sto se tice nekulture i bacanja smeca kroz prozor mislim da takav slucaj sigurno necete doziviti iz Bosmalovog nebodera ili unisovih nebodera ili nekih novih oblakodera jer tu nece stanovati oni koji su neznam ni ja kako dosli do stana na Alipasinom ili koji grade one kuce u Buljakovom potoku.![]()
![]()
Fino receno najveca gamad zive na Alipasinu i Boljakovu.
- Prince
Ja nemam ništa protiv bilo kakve gradnje, ako je ona u skladu s urbanističkim principima. Oblakodere treba graditi u novom dijelu grada, stari grad održati kakav je bio, a ne davati Kinezima prodavnice na Čaršiji, kao što je sada slučaj.