Šta sa ušteđevinom? :)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mudrac2

#1 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by mudrac2 »

šta reći, i nije ti neki početni kapital.
Kinesko prkno

#2 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Kinesko prkno »

Mene ista muka muci,doduse ja bi malo vise ulozio a razmisljam o jagodama i uzgoju lijeske.Ovo sa kokama nije lose ali sto kazes trziste hmmmm....
bumerangss

#3 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by bumerangss »

Moram ti priznati da 3300EUR i nisu neke pare :D a mislim da ni ti nisi covjek od biznisa :D a najvaznije drzava nam je takva da sta god da pokrenes, budes donji... ne znam gdje zivis, slusao sam da uzgoj malina dobro ide, da sve otkupi sarajevski KLAS... Moj ti je savjet ti to u neku banku, znam da su male kamate pogotovo u vecim bankama (Raiffeisen i UniCredit) oko 1% ali u Zirrat, Sberbank, Moja Banka... imas model slobodne stednje gdje mozes uplacivati kad god i koliko god hoces a povremeno mozes i podici ako ti zatreba a kamata je oko 2,5%. To ostavi a zapni zaradjivati kao to si i to zaradio :D
saiks

#4 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by saiks »

Koliko se isplati ovo s kokama nosiljama?? Ja razmisljao negdje oko 1000 komada.
I imam trziste gdje prodati,cak mogu raditi jaja za neku drugu robu,tj trampa
rekla-kazala

#5 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by rekla-kazala »

Lucky Strike wrote:Evo, malo se i radilo pa se i zaradilo.. :D Pa bih da pitam cijenjene forumase:

Sta bi vi uradili da sada na raspolaganju imate 3 376 EUR a zivi nemate pojma sta da radite s tim parama?

Mislim, necu ih zapaliti sigurno. :D

Ali zelim od ovih para da stvorim jos vise, da ih oplodim. :D

Ima li iko kakvih ideja? Moze li se nesto poceti sa kupovinom dionica ili s.. Jel 3 300 EURA dovoljno da se udje u takav BIZNIS?

Dionice su rizicne, gore od kladionce, ali eto, to mi je palo na pamet kao jedna od opcija..

Pošto na selu imam preko 7 duluma neobrađene zemlje, razmisljao sam da pokrenem neki svoj BIZNIS..

Recimo, svidja mi se ova ideja:

- KOKE NOSILJE..

Imam dva manja objekta pa bih mogao tu smjestiti, pored toga ima i izvor, mogao bih ih pustati da tamane travu kad im je dosadno.. :D

Samo je pocetna investicija jako skupa, moras i registrovati dopunsku djelatnost u OPCINI, ima tu jos raznih jebada, dok se postigne sto se hoce..

Kavezi za nosenje jaja su (BOXOVI) metalni, i to se mora nabaviti..

Jos ja nemam apsolutno nikakvo trziste gdje bih mogao ta jaja i plasirati, mislim da za ulazak u KONZUIM ili BINGO, moras dati neke pare za ulazak na police...

Tako sam cuo, nemojte mi vjerovati na rijec..

To me u startu odbija od ove ideje, mogao bih imati i 1000 komada , ali kad nemas gdje plasirati, dzaba ti sve..

Mozda pokoji komsija uzme ali nije to to.. :-)

NIje za ozbiljne proizvodnje..

Tako da.. sem koka nosilja nemam neku ideju kako i sta?

Eto, recite mi dragi forumasi sta biste vi uradili sa 3 300 EUR? Kako biste se razvijali i jeli to moguce u ovakvoj sjebanoj drzavi kao sto je BIH?
Prvo,.. dionice nisu što i kladionica. Ako si zadovoljan prinosom ( zaradom) od 500 KM godišnje onda kupiš dionica Cementare Kakanj ili BH Telekoma . Ako želiš više uz rizik da to bude bez ikakve zarade ali i bez gubitka onda kupiš dionica Energoinvesta koji bi sljedeće godine mogao vrijediti dva do 3 puta više ukoliko dođe do najavljene privatizacije. Ako ne želiš Energoinvestove dionice onda možeš uzeti dionice Elektroprivrede HZ HB koja će vjerovatno i u ovoj godini ostvariti dobre rezultate i za očekivati je rast vrijednosti dionice. U svakom slučaju mali su izgledi da dionice navedene četiri firme značajnije padnu.
Što se tiče koka nosilja to nipošto osim ako ne proizvodiš hranu za njih. Veliki igrači se u toku godine igraju sa cijenom jaja tako da male proizvođače unište. Uz to uvjek imaš problem sa plasmanom i naplatom.
Sigurno je isplatniji tov pilića ili još bolje ćurana za Perutninu ili Ovako.
Ja da imam 7 dunuma zemlje ja bi kupio kvalitetne sadnice oraha i poslije 5 ili 6 godina bi krenula solidna zarada.
U svakom slučaju ne bi radio ono što svi rade, tipa maline,..
Last edited by rekla-kazala on 15/03/2015 20:11, edited 1 time in total.
saiks

#6 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by saiks »

Kolika je cijena otkupa oraha??
U mene drug zasadio 220 oraha
Stjui

#7 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Stjui »

koke nosilje su promašena investicija.nema ko ta jaja ne dila.orasi su dobra investicija što jedan forumaš kaže,al' češ počekati da počneš zarađivati od njih.s tolkom zemljom ja bih pokušao sa malinama.pusti se dionica i ostalih spletkarskih rabota.
Stjui

#8 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Stjui »

ili da nađeš nekog pajdu koji se razumije u prevode,carinjenja i poreze pa da odeš u hr ili dalje i dovučeš koji skuterčić ovamo.jeftiniji su skoro duplo,a sad će sezona :)
kox

#9 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by kox »

Poljoprivreda bilo kojeg tipa, pa i orasi, maline i sl. je moguća samo ako će živjeti na tom imanju ili platiti nekoga da tamo boravi i čuva mu to što uzgaja. Ne bavim se poljoprivredom ali imamo neki voćnjak blizu Sarajeva, bude opuhan čim se pojave plodovi.
4m3l

#10 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by 4m3l »

Nakon savjeta sa foruma, najprije ces uloziti te pare u avionsku kartu i pobjeci iz BIH :D
almir90

#11 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by almir90 »

4m3l wrote:Nakon savjeta sa foruma, najprije ces uloziti te pare u avionsku kartu i pobjeci iz BIH :D
Nije u tome problem, problem je što imamo slabo razvijenu ekonomsku i poslovnu svijest. Ne mislim na sve, ali u većini slučajeva je tako.

Vezano za temu.

Ako se želiš baviti poljoprivredom i uzgojem, da li to voća ili povrća. Ne znam kojem kantonu pripadaš, prvo tu zemlju koju imaš testiraj, kakva je zemlja u pitanju, tj. šta se najbolje može na toj zemlji proizvoditi. Labaratorij odradi analizu zemljišta, i sve ti kažu, šta paše, šta ne. To je najbolje prije upuštanja u bilo kakav biznis, a nije ni skupo, u mene stari je platio oko 150 KM ako se dobro sjećam, bilo je to davno, prije sedam godina.
razonoda

#12 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by razonoda »

kox wrote:Poljoprivreda bilo kojeg tipa, pa i orasi, maline i sl. je moguća samo ako će živjeti na tom imanju ili platiti nekoga da tamo boravi i čuva mu to što uzgaja. Ne bavim se poljoprivredom ali imamo neki voćnjak blizu Sarajeva, bude opuhan čim se pojave plodovi.
Tacno, to je naveci problem u BIH, LOPOVLUK, na svim nivoima. Sto rece @HN2011 u JEDINSTVU JE SNAGA. T o zbilja vazi za BIH, SVI SE LOPOVI UDRUZILI I HARAJU. :roll:
bumerangss

#13 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by bumerangss »

4m3l wrote:Nakon savjeta sa foruma, najprije ces uloziti te pare u avionsku kartu i pobjeci iz BIH :D
I ja ti to toplo preporucujem, taman toliko ti novca treba da zavrsis vanredno srednju medicinsku skolu opsti smjer sto traje nesto manje od dvije god (prije nego orasi rode) pa u njemacku gdje ces imati platu 2200€ sto je vise i od oraha i malina i koka nosilja :D
Država

#14 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Država »

Proizvodnja, proizvodnja i samo proizvodnja. Tu se ne može propasti.

Sretno!!!

:sax:
Kinesko prkno

#15 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Kinesko prkno »

Država wrote:Proizvodnja, proizvodnja i samo proizvodnja. Tu se ne može propasti.

Sretno!!!

:sax:
Apsolutno se slazem,u proizvodnji je spas ,tako da ja 99 % zapocinjem sa raznoraznim proizvodnim djelatnostima s ciljem izvoza na zapad. :-) pa kom opanci .......
Danguba

#16 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Danguba »

ja znam ali ne smijem javno reci... :D

za pola godine imas svoje pare a ostalo svaki mjesec zarada. :idea:
saiks

#17 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by saiks »

Danguba wrote:ja znam ali ne smijem javno reci... :D

za pola godine imas svoje pare a ostalo svaki mjesec zarada. :idea:
quotat cemo te dok nekazes,pa ti vidi :D
jao_situacije

#18 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by jao_situacije »

da probaš luk zasaditi na tih 7 duluma :mrgreen:
Danguba

#19 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Danguba »

jao_situacije wrote:da probaš luk zasaditi na tih 7 duluma :mrgreen:
sta god da posadi mogao bi uspjeti.
donijeti odluku, fatiti se literature,raditi, potraziti trziste...i to je to.

p.s. za gornji upis, ne zelim poticati mito i korupciju... :D
jao_situacije

#20 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by jao_situacije »

Danguba wrote:
jao_situacije wrote:da probaš luk zasaditi na tih 7 duluma :mrgreen:
sta god da posadi mogao bi uspjeti.
donijeti odluku, fatiti se literature,raditi, potraziti trziste...i to je to.

p.s. za gornji upis, ne zelim poticati mito i korupciju... :D
kontam luk ne može propasti koliko se ćevapa u Sarajevu pojede :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Truba »

oroci u novoj banci na 13 mjeseci
Logovan

#22 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Logovan »

Jesi našao mjesto gdje ćeš ovo pitati. :skoljka: :lol:
animals

#23 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by animals »

jebote..moj klinac od tri godine ima pet puta vise, pa ne pita sta da radi sa njima.. :D
Dino777

#24 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by Dino777 »

Zeljo_do_groba wrote:Posadi nesto ilegalno i prodaji, ionako je slabo ima... :D
To ti mislis :gunjastajl:
razonoda

#25 Re: Šta sa ušteđevinom? :)

Post by razonoda »

animals wrote:jebote..moj klinac od tri godine ima pet puta vise, pa ne pita sta da radi sa njima.. :D
:-) Cime se bavi??
Post Reply