Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

citroen xm

#51 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:
530i wrote:Što se tiče ispuha da, ali za homologaciju u BiH potrebno je da auto zadovolji i druge propise, od instrument table do kočnica...da odgovaraju određenim standardima. Zato i sve one sitne oznake na farovima recimo...

Evo konkretno primjer. Citroen Xsantija 1.8 benzinac. 99. godište se ne može uvesti, a 2001. može. Na tom autu je od instrument table, kočnica, sjedišta, klime, airbagova..... pa do zadnjeg šarafa na ostatku auta sve potpuno isto. Ali ta 99. nije, a ova 2001. jeste euro 3.
Jest al pokusaj uvesti Mercedesa za Americko trziste koji zbog toga sto je prodat u Kaliforniji zadovoljava Euro3 normu, znaci osim motora se gledaju i druge stvari koje moraju imati Ei oznaku... To ti se pokusava reci...
OK, samo mi navedi koje stvari ako je Euro norma za izduvne gasove. I kako dva automobila sa potpuno istim dijelovima ispunjavaju dvije različite norme? Ne kažem da sam u pravu, znam samo šta sam čitao i spisak koji auta sam nalazio. Nemoj mješati auta za američko tržište, mi pričamo o evropskim autima. Auta za američko tržište imaju drugačije i štop lampe, kilometar sat i još milion drugih dijelova koji su ugrađeni kako bi se auta mogla nova tamo prodavati.
Bakir1

#52 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by Bakir1 »

pod euro normom kao takvom moze se misliti na zadovoljavanje uslova za motor tj kolicinu stetnih materija iz izduva, ali euro norme su sirok pojam ako ces tacno ECE pravilnici su ti koji regulisu udovoljavanje propisima koje niko ziv ne moze znati osim programa koje imaju ovlasteni dileri koji izdaju potvrde o uskladjenosti sa tim istim ece pravilnicima.
pogresna terminologija euro3 kao vozila koje ispunjavaju uslove za homologaciju.
u cemu se tacno razlikuju xsara iz 99 i ona iz 01 mozes naci ovdje
http://www.hak.hr/datoteka/1091/ece-pra ... 011-10.pdf
ja ti mogu reci, gledajuci brojeve sasija i godine proizvodnje, da su mercedesi iz serije w210, jer niko ne uvozi tako staru s klasu, ispunjavali nesto sto se banalizira kao euro3.
postali su standard 2001 godine, tj postali su uslov za prodaju na trzistu EU, ali niko nije branio nikome da i prije tog datuma proizvode takva vozila.
kao sto je rekao 530, danas postoje proizvodjaci cija vozila ispunjavaju standarde koji ce biti obavezni 2016 godine
drndalo

#53 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by drndalo »

Covjek ti prica da homologacija kao provjera zbira standarda koje auto mora zadovoljiti ne gleda samo na Euro3 normu motora... Npr. Golf bio slupan sprijeda, stavljen neoriginalni far, koji na sebi nema (lupam) pecat E4096 norme, i taj dio automobila ne moze zadovoljiti zahtjeve homologacije... Ugradis u ASA-i odgovarajuci far umjesto toga, a kako sve ostalo zadovoljava, onda moze... Ovo je samo primjer...
goran16v

#54 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by goran16v »

citroen xm wrote: Jest al pokusaj uvesti Mercedesa za Americko trziste koji zbog toga sto je prodat u Kaliforniji zadovoljava Euro3 normu, znaci osim motora se gledaju i druge stvari koje moraju imati Ei oznaku... To ti se pokusava reci...
OK, samo mi navedi koje stvari ako je Euro norma za izduvne gasove. I kako dva automobila sa potpuno istim dijelovima ispunjavaju dvije različite norme? Ne kažem da sam u pravu, znam samo šta sam čitao i spisak koji auta sam nalazio. Nemoj mješati auta za američko tržište, mi pričamo o evropskim autima. Auta za američko tržište imaju drugačije i štop lampe, kilometar sat i još milion drugih dijelova koji su ugrađeni kako bi se auta mogla nova tamo prodavati.[/quote]

Pa o tome se radi, zakon nigdje ne spominje da se ne mogu homologirati eksplicite auta za am. trziste jer postoje i druga trzista drugacija od EU trzista i standarda i tacno pise koje kriterije vozilo mora da ispunjava da bi proslo homologiaciju, a emisija izduvnih gasova tj, min euro3 mozda jeste najvaznija, ali tek jedna od njih. Npr. auti radjeni za kanadsko trziste su drugaciji od americkih, brinomjeri su u km/h, ali nisu u skladu sa EU, za Aziju drugaciji, za UK drugaciji itd. Ako elementi koji podlijezu homologaciji nisu radjeni prema EU normama tj nemaju adekvatnu oznaku na sebi auto nece proci.
citroen xm

#55 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by citroen xm »

Ja sam možda preletio ali ovde vidim da se spominju samo izduvni gasovi.
Objašnjenja EURO 3 norme

Sve veca briga o zaštiti covekove okoline donosi i nove zakonske propise o kvalitetu izduvnih gasova na motornim vozilima. Premda se ovi zakoni donose na nivou države, zemlje clanice Evropske zajednice postigle su dogovor da zakonski propisi o kvalitetu izduvnih gasova budu isti za sve zemlje clanice. Norma koju moraju da ispune vozila u Evropskoj uniji skraceno se naziva i EURO norma. Druge države same definišu kvalitet izduvnih gasova. Npr. Sjedinjene Americke Države imaju svoj zakonski propis o kvalitetu izduvnih gasova koji se razlikuje od evropskog, LEV (Low Emission Vehicle), ULEV (Ultra Low Emission Vehicle) itd. Ne treba poistovecivati ove propise jer se oni ne razlikuju samo po kolicini štetnih materija u izduvnim gasovima vec i po testu kojim se one mere.

Zbog ovakvih razlicitosti proizvodjaci vozila proizvode konstrukcijski iste motore sa razlicitom izduvnom emisijom u zavisnosti od zahteva tržišta. Proizvodjaci i danas proizvode motore sa izduvnom normom EURO 2 jer je u mnogim državama to i dalje zvanican propis o kvalitetu emisije izduvnih gasova.

Promene propisa o kvalitetu izduvnih gasova uvek se donose nekoliko godina pre nego što oni treba i zvanicno da stupe na snagu. Ovo se radi da bi proizvodjaci imali dovoljno vremena da se prilagode novim zakonima tj. da konstruišu nove motore ili izvrše prepravke na starim kako bi ispunili nove zahteve u pogledu izduvne emisije. Shodno tome i proizvodjaci izbacuju na tržište motore sa novom izduvnom emisijom pre nego što ih je to zakon nz to obavezao.

Zbog novih propisa o kvalitetu izduvnih gasova koje treba da ispune nova i polovna vozila koja se uvoze u našu zemlju zadržacemo se na EURO 3 i EURO 4 normi (naravno EURO 4 zadovoljava standarde EURO 3). Tako na primer u vozila koncerna VW (VW, Audi, Seat, Škoda) prvi put poceli su da se ugradjuju motori sa kvalitetom izduvne emisije EURO 3 1998. godine iako su nova vozila trebalo da ispune taj standard tek 2000. godine. To ne zaci da su svi motori proizvedeni od te godine EURO 3 jer su paralelno nastavili da se proizvode i motori sa drugacijim kvalitetom izduvne emisije. Takodje, kupci polovnih vozila trebalo bi da obrate pažnju na vozila sa kvalitetom izduvne emisije D3 koja su se proizvodila i pre i posle 1998. godine. U pitanju je norma koja je važila samo u Nemackoj. Naime, dok je u ostatku Evrope još uvek važila norma EURO 2 u Nemackoj su vlasnici vozila sa kvalitetom izduvnih gasova D3 imali poreske olakšice. D3 je bilo prelazno rešenje za Nemacku dok se ne definiše norma EURO 3 na nivou Evropske Unije jer je D3 norma bila strožija od EURO 2. Zato se cesto srecu vozila sa kvalitetom izduvne emisije D3 ili kao EURO 2/D3. Bitno je da se zna da D3 nije EURO 3. Analogno va ži i za D4.

Ono što najviše interesuje potencijalne kupce koji žele da uvezu polovna vozila iz inostranstva je kako da provere da li vozilo zaista ispunjava EURO 3 normu pre nego što ga kupe i kako da o tome dobiju potvrdu potrebnu za carinjenje.

Jedini pouzdan nacin da se utvrdi koju normu o kvalitetu izduvne emisije ispunjava odredjeno vozilo je da se po ‘Identifikacionom Broju Vozila’ (broj šasije) proveri u bazi podataka proizvodjaca. Kao što je u tekstu navedeno nije moguce da se prema datumu proizvodnje, komercijalnoj oznaci motora niti prema broju motora utvrdi koju normu izduvne emisije vozilo ispunjava.

Da bi se bar malo olakšala potraga i da bi dobili bar samo orjentacionu informaciju kupci i vlasnici vozila VW mogu i preko PR brojeva da utvrde koji standard ispunjava njihovo vozilo. PR brojevi nalaze se na prvoj strani servisne knjižice i na nalepnici u prtljažniku. Na ovoj nalepnici nalaze se i: identifikacioni br. vozila, oznaka modela, motora, menjaca itd. Na donjoj polovini nalepnice nalaze se PR brojevi. Jedan od ovih brojeva oznacava normu izduvnih gasova.

Procedura za utvrdjivanje kvaliteta izduvnih gasova polovnih vozila tj. da li ispunjavaju normu EURO 3 ili ne, koju ce sprovoditi carinski organi još uvek nije poznata. Da li ce postojati potvrde i ko ce ove potvrde izdavati (Savezni zavod za standardizaciju, ovlašceni importeri za odredjenu marku vozila ili neko treci) još uvek nije poznato, ali ce u najskorijoj buducnosti biti propisana procedura shodno najnovijoj u redbi za uvoz polovnih vozila.
goran16v

#56 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Ja sam možda preletio ali ovde vidim da se spominju samo izduvni gasovi.
Jesi jer je ovo objasnjenje sta je Euro3 norma, a ona je, kako sam ti ranije napisao, tek jedan od uslova da vozilo prodje proces homologacije.

Ujedinjene Nacije preko Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu u Ženevi preko Komiteta za unutrašnji transport, su donijele čitav niz pravilnika, takozvanih ECE pravilnika koji se odnose na aktivnu i pasivnu bezbjednost vozila, zaštitu okoline od uticaja motornih vozila i opšte uslove bezbjednosti vozila. Pri Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih nacija za Evropu, pod odjeljenjem za unutrašnji transport formirana je Radna grupa za konstrukciju vozila (WP 29 - Working Party on the Construction of Vehicles) koja donosi na snagu pomenute ECE pravilnike.

PRAVILNIK
O HOMOLOGACIJI VOZILA, DIJELOVA UREĐAJA I OPREME VOZILA
(Službeni glasnik BiH, 41/08)
POGLAVLJE I. UVODNE ODREDBE
Član 1.
(Predmet Pravilnika)
Ovim pravilnikom se uređuju uvjeti za homologaciju vozila, dijelova uređaja i opreme, i uvjeti za
određivanje organizacija koje mogu obavljati administrativne i tehničke poslove u oblasti
homologacije.
Član 2.
(Djelokrug primjene)
(1) Obavezi homologacije podliježu cestovna motorna i priključna vozila (u daljnjem tekstu:
"vozila") obuhvaćena kategorizacijom vozila za homologaciju prema UN ECE (United Nations
Economic Commission for Europe) propisima
, datom u Prilogu 1. koji je sastavni dio ovoga
pravilnika, kao i dijelovi uređaja i opreme za vozila za koje postoje odgovarajući ECE pravilnici.

Član 3.
(Definicije)
U smislu ovog pravilnika znači:
c) "Tehnička specifikacija" je dokument kojim se propisuju tehnički zahtjevi koje moraju
ispunjavati dijelovi, uređaji i oprema na vozilima, te postupci kojima je moguće provjeriti da li su
propisani zahtjevi ispunjeni.
d) "Utvrđivanje usklađenosti vozila" je postupak ocjenjivanja usklađenosti vozila sa zahtjevima
UN ECE pravilnika i odgovarajućih EU direktiva.

e) "Homologacija" je postupak utvrđivanja usklađenosti vozila, dijelova, uređaja i opreme vozila
sa odredbama ovog pravilnika i tehničkim specifikacijama
. Ona može biti homologacija tipa vozila i
homologacija pojedinačnog vozila.
f) "Homologacija tipa vozila" je postupak, kojim se utvrđuje da li određeni tip vozila ispunjava
tehničke zahtjeve propisane ovim Pravilnikom i odgovarajućim tehničkim specifikacijama, te u
slučaju usklađenosti izdaje certifikat o usklađenosti tipa.
g) "Homologacija pojedinačnog vozila" je postupak kojim se utvrđuje da li određeno vozilo
ispunjava tehničke zahtjeve propisane ovim Pravilnikom i odgovarajućim tehničkim
specifikacijama, te u slučaju usklađenosti izdaje Potvrdu o usklađenosti.

Sad se zabavljaj iscitavajuci ECE pravilnike i na sta se sve oni, osim na Euro3 odnose...
GaRGa

#57 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by GaRGa »

Bakir1 wrote:pod euro normom kao takvom moze se misliti na zadovoljavanje uslova za motor tj kolicinu stetnih materija iz izduva, ali euro norme su sirok pojam ako ces tacno ECE pravilnici su ti koji regulisu udovoljavanje propisima koje niko ziv ne moze znati osim programa koje imaju ovlasteni dileri koji izdaju potvrde o uskladjenosti sa tim istim ece pravilnicima.
pogresna terminologija euro3 kao vozila koje ispunjavaju uslove za homologaciju.
u cemu se tacno razlikuju xsara iz 99 i ona iz 01 mozes naci ovdje
http://www.hak.hr/datoteka/1091/ece-pra ... 011-10.pdf
ja ti mogu reci, gledajuci brojeve sasija i godine proizvodnje, da su mercedesi iz serije w210, jer niko ne uvozi tako staru s klasu, ispunjavali nesto sto se banalizira kao euro3.
postali su standard 2001 godine, tj postali su uslov za prodaju na trzistu EU, ali niko nije branio nikome da i prije tog datuma proizvode takva vozila.
kao sto je rekao 530, danas postoje proizvodjaci cija vozila ispunjavaju standarde koji ce biti obavezni 2016 godine

w210 iz 1999 nije EURO 3 pogotovu turbo dizeli

http://www.motor-talk.de/forum/verbesse ... 86562.html

evo i benzinac 320 W210 nij EURO 3...
http://www.motor-talk.de/forum/abgasnorm-t1319331.html
Bakir1

#58 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by Bakir1 »

dobro hoces ti sad da ja rovim po arhivi predmeta i da ti dajem brojeve sasija?
ja imam u sta gledati i tvrditi to sto pisem ;-)
OM611 ima abgas norm Euro 3, u varijacijama snage isao je od 98 godine u w210 i w203 ;-)
OM612 isto 98 isao u w210 za trziste belgije.
GaRGa

#59 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by GaRGa »

Bakir1 wrote:dobro hoces ti sad da ja rovim po arhivi predmeta i da ti dajem brojeve sasija?
ja imam u sta gledati i tvrditi to sto pisem ;-)
OM611 ima abgas norm Euro 3, u varijacijama snage isao je od 98 godine u w210 i w203 ;-)
OM612 isto 98 isao u w210 za trziste belgije.

aj ti to provjeri prije nego nekog zavalis...

evo ti crno na bijelo

w210 tek od osmog mjeseca 1999..

http://www.2shared.com/complete/S5s4RWS ... ozila.html
Bakir1

#60 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju

Post by Bakir1 »

nemam ja nikoga nista zavaljivati, imam crno na bijelom da pojedini modeli w210 prolaze homologaciju ako zelis brojeve sasija mozes dobiti ali nema potrebe, kao i sto sam vidis na spisku koji je ORIJENTACIJSKI (koji kao takav nije konacan i ultimativan, cak je sklonjen sa stranice nosioca konzorcija) model w210 od datuma 28.05.1999 godine prolazi, sto sam ja i tvrdio.
o cemu se ti jos raspravljas sa mnom osim sto sebe demantiras sa linkovima?
Post Reply