Šta s njima?

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#26 Re: Šta s njima?

Post by ljubav_aha »

statix wrote:Ljubavi gubis mi se u zadnje vrijeme, je l' to sezona chemtrailsa? :mrgreen:
ispravka :

statix,primi moje izvinjenje kolega,hvala na P.P. :-D
Last edited by ljubav_aha on 02/11/2010 01:19, edited 1 time in total.
NIN

#27 Re: Šta s njima?

Post by NIN »

BSn wrote:Ne ulazeci u postavljeno pitanje,
kako znas da Maje i Inke nisu bile upoznate s islamom?
...a kako ti znas da jesu?
theTruePath

#28 Re: Šta s njima?

Post by theTruePath »

NIN wrote:
ne kaze da jesu vec pita njega kako on zna da nisu
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#29 Re: Šta s njima?

Post by anthraxQ »

anthraxQ wrote:
mentalist wrote:
BSn wrote: Neznam sta podrazumijevas pod ovim. Poznato mi je, da po islamskom vjerovanju i Isus i Mojsije su poslanici ali da su iste religije, odnosno islamske, to mi stvarno nije poznato. Ili te ja nisam dobro razumio!!

kako ne uviđaš nelogičnost tvoga pitanja? ako su bili poslanici...čega su bili poslanici? Poslanici od Boga. Koja je Bozija vjera? islam. Bili su poslanici islama! Bili su muslimani. (ovako je učenje Islama) Prvi čovjek je bio musliman... pa i Isus(Isa) i itd...
E ovo prvi put cujem. Kao sto sam rekao, poznato mi je tumacenje o poslanicima ali da se posvojava komplet sve religije, odnosno da su svi pripadnici Islama. Ali na stranu to, sta sa 4,5 milijardi ljudi, ako se uzme da je na svijetu 1,5 milijardi vjernika koji vjeruju po islamskom ucenju. Sta je sa ostalim. Jesu li i oni vjernici islama??
nisu. kako ce biti? po meni apsurdno pitanje. ako se Isa(Isus), Ibrahim(Abraham), Adem(Adam) samtraju muslimanima to ne znaci da se narodi kojima su bili upuceni smatraju muslimanskim...pa ni ovi sadašnji.ne prisvaja se nista, vec su oni mualimani. ali Islam je uoptpunjen sa zadnjim Poslanikom a. s. i takav Islam se moze smatrati kao definitivni i sveukupni. Muslimani su bili ti poslanici jer su vjerovali u jednog Boga, Allaha dz. š....
shvatas?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#30 Re: Šta s njima?

Post by anthraxQ »

ljubav_aha wrote:
statix wrote:De nam ti malo o staronordijskom paganizmu i mitologiji, mani se tumacenja hadisa... :wink:
kako mozes dokazati autenticnost hadisa,svkai hadis ima vise razlicitih tumacenja :?:

autenticnost Hadisa se utvrdjuje putem loze prenosilaca... pa se uvijek pri citiranju hadisa MORA navesti izvor.

a nema svaki hadis vise razlicitih tumacenja...

cak sta vise, rijetko koji ima uopće vise tumačenja...
ljubav_aha

#31 Re: Šta s njima?

Post by ljubav_aha »

anthraxQ wrote:
ljubav_aha wrote:kako mozes dokazati autenticnost hadisa,svkai hadis ima vise razlicitih tumacenja :?:

autenticnost Hadisa se utvrdjuje putem loze prenosilaca... pa se uvijek pri citiranju hadisa MORA navesti izvor.

a nema svaki hadis vise razlicitih tumacenja...

cak sta vise, rijetko koji ima uopće vise tumačenja...
to continue ... > http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=31344
mentalist

#32 Re: Šta s njima?

Post by mentalist »

anthraxQ wrote:
mentalist wrote:
E ovo prvi put cujem. Kao sto sam rekao, poznato mi je tumacenje o poslanicima ali da se posvojava komplet sve religije, odnosno da su svi pripadnici Islama. Ali na stranu to, sta sa 4,5 milijardi ljudi, ako se uzme da je na svijetu 1,5 milijardi vjernika koji vjeruju po islamskom ucenju. Sta je sa ostalim. Jesu li i oni vjernici islama??
nisu. kako ce biti? po meni apsurdno pitanje. ako se Isa(Isus), Ibrahim(Abraham), Adem(Adam) samtraju muslimanima to ne znaci da se narodi kojima su bili upuceni smatraju muslimanskim...pa ni ovi sadašnji.ne prisvaja se nista, vec su oni mualimani. ali Islam je uoptpunjen sa zadnjim Poslanikom a. s. i takav Islam se moze smatrati kao definitivni i sveukupni. Muslimani su bili ti poslanici jer su vjerovali u jednog Boga, Allaha dz. š....
shvatas?
Treba da shvatis da, ako ja nesto smatram da je tacno, ne treba automatski da bude tacno. Tako i tumacenje Isusa u Kuranu. Evo ti par citata iz biblije i kurana:
Biblija :А Марија рече анђелу: како ће то бити кад ја не знам за мужа?И одговарајући анђео рече јој: дух свети доћи ће на тебе, и сила највишега осјениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се син Божиј.
Kuran:Reče: "Otkud meni dječak, a nije me dotakao smrtnik i nisam bludnica?" "Tako. Rekao je Gospodar tvoj: 'To je Meni lahko' - i da ga učinimo znakom ljudima i milošću od Nas"
Sve isto, samo drugacije interpretirano.
NIN

#33 Re: Šta s njima?

Post by NIN »

...
Last edited by NIN on 02/11/2010 05:33, edited 1 time in total.
NIN

#34 Re: Šta s njima?

Post by NIN »

theTruePath wrote:
NIN wrote:
ne kaze da jesu vec pita njega kako on zna da nisu
Vidis drug advokat, sjedimo @BSn, ti i ja na kahvi i @BSn krene s pricom kako je Hamo nap'o onu malu Abdulahovu iz cista mira kad se ova vracala iz carsije. Hmmm, ja posto znam Hamu da nije od tog posla posumnjam u pricu i pitam @BSn-a za vise detalja u smislu dokaza. Ti ulijeces, sta se ti kofrcis kad svak' zna da je to bilo tako. Dobro, kazem ja i priupitam, a ko su to svi koji znaju i kako to da ja sad prvi put cujem. Ti velis, pa sav komsiluk zna. Ja opet velim dobro al' ko je od tog svog silnog komsiluka vidio Hamu svojim ocima da napastvuje malu Abdulahovu, jer kontam, kako je ovo prilicno ozbiljna optuzba ovo garant ode na sud, a sta je sud bez svjedoka i dokaza. Ti velis, a de bogati, haj' ti meni sad, kad ga vec branis, dokazi da on nije nap'o malu Abdulahovu? Pa majka mu stara, sta bi ja sad treb'o, dokazivati vama kako ja nisam vidio Hamu kako je nap'o onu komsinu malu? Zar ne bi vas dvojica trebali dokazati ono sto tvrdite, i baska sto sam u to vrijeme bio u Banovicima kod Selme i Faruka, dok vas dva niste micali iz kuca, pitam ja tebe. Al dzaba, ti navr'o ko ono Mehino magare pa sve ponavljas dokazi, dokazi? I sta cu, velim, kad dodje sve do sudije slobodno me zovite na sud da vam se malo ismijem.

:lol:
nijavic

#35 Re: Šta s njima?

Post by nijavic »

karbofix wrote:da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
danas 100% postoje, bez obzira koliko ih je a i prilicno sam siguran da su i ranije postojali
npr. narodi maja i inka su na vrhuncu svoje civilizacije bili oko 1200. g, Kur'an je objavljen oko 600 g prije a amerika otkrivena oko 200 godina poslije. kako je Kur'an posljednja Objava, nije ih bilo poslije objave istoga. Eh sad, jedino da su i oni imali poslanika, jer Allah kaze da nijedan narod nije ostavio bez poslanika - ali posto su oni bili civilizovani, vjerovatno bi ostavili neki trag ili nesto sto bi na to upucivalo :-) eh sad o5 pitanje sa pocetka - da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
Evo jednog teksta koji ce biti u vezi sa temom

Propis Ehlu-l-Fetre na Ahiretu

Islamski učenjaci su se razišli po pitanju onih do kojih nije došla istina - a tu spadaju oni koji su živjeli u vremenu kada nisu dolazili poslanici ili su živjeli u mjestu do kojeg nije dosao islam ili se radi o onima koji su umrli u djetinjstvu a roditelji su im bili nevjernici pa ih kao takvi nisu podučili islamu.
Najispravnije mišljenje islamskih učenjaka jeste da će oni koji pripadaju kategoriji ehlu-l-fetra biti iskušani na Sudnjem Danu, pa ko se pokori Allahu ući ce u Džennet a ko odbije biće stanovnik Džehennema.Postoji puno predaja koje govore o ovome i mogu se naći u Ibn Kesirovom komentaru Kur'ana u govoru o ajetu:''...A nismo kažnjavali, dok ne bismo poslali poslanika.''(El-Isra 15).Navest ćemo jednu od predaja:Imam Ahmed prenosi od El-Esweda ibn Seri'a da je Allahov poslanik sallahu alejhi we selem rekao: ''Četiri će se osobe pravdati na Sudnjem Danu:Gluh čovjek koji ništa nije čuo,luđak,oronuo starac i čovjek koji je umro u periodu između dva poslanika.Onaj koji je bio gluh reći će:'Moj Gospodaru,kada je islam došao,ja ništa nisam čuo.' Luda osoba će reći:'Moj Gospodaru,kada se islam pojavio,djeca su na mene izmet bacala.' Oronula stara osoba će reći:'Moj Gospodaru,kada je islam došao, ja ništa nisam razumio.' Onaj koji je umro u vremenu između dolaska dvojice poslanika,reći će:'Moj gospodaru, nije mi došao Tvoj poslanik.' On će uzeti od njih obećanje da će mu pokorni biti pa će im narediti da uđu u vatru. Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša,kada bi ušli u nju, bila bi im hladna i spasonosna.''
Kaže Ibn Kesir:''Po ovom pitanju ima vjerodostojnih predaja a ima i slabih kao i dobrih predaja, a ima i slabih predaja koje se uzdižu na stepen dobrih zbog ostalih vjerodostojnih i dobrih predaja pa kada se nađe po jedom pitanju više međuzavisnih predaja koriste kao dokaz nakon proučavanja i razmatranja istih''(Ibn Kesir 58/5).
Kaže Hafiz ibn Hadžer u kontekstu govora o ovom pitanju:''Oni ce biti iskušani(ehu-l-fetra) tako što će im se narediti da uđu u vatru pa ko uđe ta će mu vatra biti bezopasna i ugodna,a ko odbije ući biće kažnjen.Predaju bilježi El-Bezzar preko Enesa i Ebu S'eida radiallahu anhu.Takođe biljezi je i Et-Taberani od Mu'aza ibn Džebela.I zaista je istina da će pripadnik Ehlu-l-Fetre biti iskušan na Sudnjem Danu kao i luđak.I rekao je El-Bejheki u knjizi Kitabu-l-'Itiqad da je ovo ispravan stav.''(Fethul-Bari 246/3).
Neki islamski učenjaci - kao imam Ibn Abdu-l-Berr - su odbacili mišljenje da će nakon smrti biti iskušenje za Ehlu-l-Fetra, pa su rekli:''Život posle smrti je za nagradu ili kaznu i nije mjesto iskušenja i tamo nema naredbi i zabrana''.Takođe smatra, da se nemože od čovjeka tražiti da uđe u vatru kada čovjek nije u stanju da pristane na tako nešto a Allah nikoga ne opterećuje preko svojih mogućnosti.
Islamski učenjaci su odgovorili protiv ovog stava i uopštenim i preciznim odgovorima.Uopštene odgovore su dali Ibn Kesir i Ibn Tejmije a preciznijim i detaljnijim odgovorom je odgovorio Ibn Kajim čak je odgovorio sa devetnest različitih tački gledišta.
Suština uopštenih odgovora na stav Ibn Abdu-l-Berra je u tome da nakon smrti nije samo nagrada i kazna nego će pored nagrade i kazne biti i iskušenja kao što je iskušenje u Berzehu* koje nije upitno ni kod samog Ibn Abdu-l-Berra.Takođe zagovornici stava da će na Sudnjem Danu biti iskušenje za Ehlu-l-Fitra kažu da nakon smrti nema iskušenja nego samo nagrada i kazna ali tek nakon ulaska džennetlija u Džennet i džehennemlija u Džehennem.

Kaže Ibn Tejmija u knjizi Medžmu-u-l-fetava:'' Iskušenje se zaista u potpunosti završava nakon ulaska džennetlija u Džennet i džehennemlija u Džehennem a prije toga na Sudnjem danu i u Berzehu ljudi će biti iskušavani, pa će biti čovjek upitan u Berzehu:''Ko ti je Gospodar,koja je tvoja vjera,ko je tvoj poslanik?-
Dalje kaže:''U hadisima je potvrđeno da će biti iskušenja na Sudnjem Danu kao što je hadis:'Svaki narod će(na Sudnjem Danu) ići za onim što je u svojem životu obožavao,tako da će mnogobošci ići za svojim kipovima i laznim božanstvima a vjernici će ostati dok im se ne prikaže Allah u liku kakvom ga neznaju pa ga neće moći prepoznati.Zatim će im se prikazati u liku u kakvom će ga prepoznati pa će mu učiniti sedždu a ostaće leđa licemjera ukočena tako da neće moći da mu sedždu učine iako će želeti.''.

Kaže Ibn Kesir u svom tefsiru odgovarajući na govor Ibn Abdul-Berra – ''kako da se trazi od nekoga da pristane na ulazak u vatru kada je taj pristanak nezamisliv '' - sledećim:''Ovo nije dovoljan argument protiv ispravnih predaja jer Allah će narediti ljudima na Sudnjem Danu da pređu preko Sirat-Ćuprije a Sirat-Ćuprija je most koji je tanji od dlake a oštriji od sablje,prolaziće vjernici preko njega srazmjerno svojim djelima tako da će neki proći brzo poput munje neki poput vjetra neki kao jahači konja neki će preći hodajući a neki čak i puzeći dok će neki pasti sa mosta.Ovo ukazuje da ipak na Sudnjem Danu ima iskušenja.Čak je ovo iskušenje veće od iskušenja Ehlu-l-Fetre.

Takođe kaže Ibn Kesir:''Zaista je potvrđeno vjerodostojnim predajama da će Dedžal sa sobom imati dvije rijeke jednu od vatre a druga je hladna i pitka voda kao iskušenje ljudima.A Allah je naredio da ko bude sa tim iskušan da pije iz rijeke od vatre jer će zapravo to biti pitka i hladna voda i ovaj primjer ide u prilog predhodnom''.
Dalje kaže Ibn Kesir u svom tefsiru (5/58) navodeći primjere:''Allah je naredio jevrejima - iz kazne prema njima zbog obožavanja teleta - da poubijaju jedni druge tako da otac ubija sina i sin oca sve dok nije poubijano 70 000.''Ovo je takođe bilo teško iskušenje kao što je i iskušenje Ehlu-l-fetre ali ipak izvodljivo.

Ibn Kajim ovom svemu dodaje:''Ono što proizilazi iz hadisa koji govore da će ehlu-l-fetra biti iskušani na Sudnjem Danu je u skladu sa Kur'anom i šerijatskim pravilima i to je i pojašnjenje onoga o čemu nas Kur'an obavještava, a to je da niko neće biti kažnjen osim nakon uspostavljanja dokaza nad njim.Ehlu fetra su od onih nad kojima nije uspostavljen dokaz na ovom svijetu pa je neminovno da nad njima bude uspostavljen dokaz na Sudnjem Danu koji je za to najpreči i najpogodniji zbog njegovog stanja i prizora.Jer će svjedočiti razni svjedoci protiv ljudi,iznosiće se dokazi i ljudi će se raspravljati pred svojim Gospodarem i svako će iznositi svoja opravdanja a neće opravdanja biti od koristi nepravednima.''
Dalje kaže Ibn Kajim:''Zaista je potvrđeno od skupine Ashaba da će ehlu-fetra biti iskušani a nije potvrđeno da će Ehlu fetra biti sluge stanovnicima Dženneta osim od jednog Ashaba. Takodje da će ehlu fetra biti od sluge stanovnicima Dženneta potvrđuje i jedan hadis ali su hadisi koji potvrđuju iskušenje brojniji,na većem stepenu vjerodostojnosti i poznatiji.''

Takođe kaže Ibn Kajim:''To što će im se narediti da uđu u vatru nije iz kazne prema njima. Jer kako da budu kažnjeni a nemaju grijeha?Nego se radi o tome da se iskušaju i ispitaju: dali bi se pokorili ili ne.Ako bi bili pokorni i ušli u vatru; nebi im naškodila i bila bi im hladna i spasonosna.A ako bi bili nepokorni i odbili ući u nju zaslužili bi kaznu zbog nepokornosti.Vladari iskušavaju one koji se prikazuju kao poslusni dali su i u biti takvi kakvi se prikazuju.Pa im naređuju nešto na očigled teško,dali će pristati i primorati svoju dušu na to ili ne.Ako bi pristali i krenuli da to izvrše bili bi pošteđeni od toga.A ako bi odbili; bili bi upravo natjerani da to urade i još bi bili kažnjeni sa gorim od toga.
Allah je zaista naredio Ibrahimu da zakolje svog sina a nije sa tom naredbom želio osim prilagođavanja njegove duše na potpunu pokornost, slijeđenje i davanje prednosti ljubavi prema Allahu nad ljubalju prema svom djetetu. Kada je to postigao pošteđen je od klanja''

Takođe što se tiče govora ''da stvorenja to nisu u stanju da izvrše'' Ibn Kajim je dodao:
Prvo:''Oni jesu u stanju da to izvrše i ako je to za njih teško.Kao što npr. Vatropoklonici izlažu svoja tijela vatri odazivajući se naredbi Šejtana i nekažu nismo u stanju to uraditi.Iako trpe vrhunac boli.A Božji robovi kada im naredi Najmilostiviji da mu se pokore ulazeći u vatru:Kako da nebudu u mogućnosti da to izvrše.A On im to ne naređuje osim zbog njihove koristi i dobrobiti.''
Drugo:''Kada bi privolili svoje duše na slijeđenje Njegovih naredbi i onoga sa čime je zadovoljan to bi bilo suština njihovog uživanja i ne bi im naudilo ništa.Hadisi poslanika,govor Ashaba(Drugova poslanika),i ono na šta neminovno ukazuju osnove i pravila islamskog vjerozakona se nemogu odbaciti nečim poput ovoga(govora ''da stvorenja to nisu u stanju da izvrše'').A Allah najbolje zna''(Ahkamu ehli-zimeh 1158-1148/2).

-* Život nakon smrti a prije nastupanja Sudnjeg Dana
wild roses

#36 Re: Šta s njima?

Post by wild roses »

Uzvišeni kaže:" Mi ne kažnjavamo dok ne pošaljemo poslanika" (El-Isra,15) Bilo je ljudi koji su živjeli u periodima između dva poslanika i do kojih nije stigao poslanički poziv, a koji su po osnovu znanja bili monoteisti. Poslanički poziv prije Allahovog poslanika s.a.v.s. nije bio opšti,u smislu da je vjerovanje u njega bilo obavezujuće u svakom vremenu.
Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao:"Ko umre znajući da nema boga osim Allaha uči će u džennet." On je dakle rekao "ZNAJUĆI", a ne vjerujući, jer je vjerovanje ovisno o obavještenju.
Ovim riječima obuhvaćeni su svi koji znaju da nema boga osim Allaha, kako oni koji vjeruju na osnovu obavještenja koje rezultira znanjem, tako i oni koji nisu vjernici tj. oni čije znanje o tome da nema boga osim Allaha zasnovano je na nužnim ili umnim razmatranjem stečenoga znanja.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#37 Re: Šta s njima?

Post by stetoskop »

Islam je široki pojam. Ne mora znaciti, ako je neko proucio kelime i šehadet, a radi svakakve grijehe da se smatra da je on veci musliman od nekog katolika, koji vjeruje u boga i poštuje božije zapovjedi. Bliži islamu je vjernik, pa bilo koje vjeroispovjesti. Pravi vjernik katolik ce poštovati islam, bez obzira prešao na njega ili ne.
Nebi bilo logike da ja budem nagrađen samo zato što sam se rodio kao musliman i slijedio taj put, a onaj što je rođen kao katolik i poštovao božije zapovjesti da bude kažnjen.
99,99% naših muslimana da su se rodili kao katolici nebi prešlo na islam. Nije to jednostavna odluka, ipak su velike familijarne i komšijske predrasude.

Davno mi je majka prepricavala jednu islamsku klnjigu, život poslije smrti, gdje se spominje kako pripadnici drugih vjeroispovjesti razdvajaju se do nekog puta i idu na određena ispitivanja i iskušenja.
mofo33

#38 Re: Šta s njima?

Post by mofo33 »

NIN wrote:
joj tebe!!! pa i amebe su vec bile upoznate sa islamom :skoljka:
ljubav_aha

#39 Re: Šta s njima?

Post by ljubav_aha »

stetoskop wrote:

Davno mi je majka prepricavala jednu islamsku klnjigu, život poslije smrti, gdje se spominje kako pripadnici drugih vjeroispovjesti razdvajaju se do nekog puta i idu na određena ispitivanja i iskušenja.
:!:
nijavic

#40 Re: Šta s njima?

Post by nijavic »

wild roses wrote:Uzvišeni kaže:" Mi ne kažnjavamo dok ne pošaljemo poslanika" (El-Isra,15) Bilo je ljudi koji su živjeli u periodima između dva poslanika i do kojih nije stigao poslanički poziv, a koji su po osnovu znanja bili monoteisti. Poslanički poziv prije Allahovog poslanika s.a.v.s. nije bio opšti,u smislu da je vjerovanje u njega bilo obavezujuće u svakom vremenu.
Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao:"Ko umre znajući da nema boga osim Allaha uči će u džennet." On je dakle rekao "ZNAJUĆI", a ne vjerujući, jer je vjerovanje ovisno o obavještenju.
Ovim riječima obuhvaćeni su svi koji znaju da nema boga osim Allaha, kako oni koji vjeruju na osnovu obavještenja koje rezultira znanjem, tako i oni koji nisu vjernici tj. oni čije znanje o tome da nema boga osim Allaha zasnovano je na nužnim ili umnim razmatranjem stečenoga znanja.
Ko bilježi taj hadis: "Ko umre znajući da nema boga osim Allaha uči će u džennet."
wild roses

#41 Re: Šta s njima?

Post by wild roses »

nijavic wrote:
wild roses wrote:Uzvišeni kaže:" Mi ne kažnjavamo dok ne pošaljemo poslanika" (El-Isra,15) Bilo je ljudi koji su živjeli u periodima između dva poslanika i do kojih nije stigao poslanički poziv, a koji su po osnovu znanja bili monoteisti. Poslanički poziv prije Allahovog poslanika s.a.v.s. nije bio opšti,u smislu da je vjerovanje u njega bilo obavezujuće u svakom vremenu.
Ko bilježi taj hadis: "Ko umre znajući da nema boga osim Allaha uči će u džennet."
Muslim bilježi hadis od Osmana, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko umre znajući da nema boga osim Allaha, ući će u Džennet."
@nijavic Vaš i moj post se samo dopunjuju, pošto ste Vi napisali o onima koji nisu "znali", ja sam napisala o monoteistima iz tog perioda, koji su do monoteizma došli umnim razmatranjem
Optimus Prime

#42 Re: Šta s njima?

Post by Optimus Prime »

........
Last edited by Optimus Prime on 11/11/2010 23:25, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#43 Re: Šta s njima?

Post by Optimus Prime »

To ko onaj vic kad krscanski misionari pokusavaju da konvertiraju eskime.

Kaze misionar eskimu : Ako ne budes vjerovao u Isusa Krista, nakon smrti gorjeces vjecno u paklu!
Pita ga eskim : A ko je Isus!
Misioran odgovara : Nas spasitelj!
Eskim: Nikad cuo za njega!
Misionar: Pa sad si cuo!
Eskim: A sta bi bilo nakon smrti da za zivota nisam cuo da taj lik postoji.
Misionar: E onda bi proveo vjecnost u blagostanju i sreci!
A eskim na to : Pa sto mi rece, grom te ubio!

@karbofix
Ti si na pravom putu da spoznas da je covjek stvorio boga a ne obrnuto!
arte.fakt

#44 Re: Šta s njima?

Post by arte.fakt »

Optimus Prime wrote:To ko onaj vic kad krscanski misionari pokusavaju da konvertiraju eskime.

@karbofix
jasta samo odakle posta covjek ... iz nicega :D
wild roses

#45 Re: Šta s njima?

Post by wild roses »

Optimus Prime wrote:To ko onaj vic kad krscanski misionari pokusavaju da konvertiraju eskime.

Kaze misionar eskimu : Ako ne budes vjerovao u Isusa Krista, nakon smrti gorjeces vjecno u paklu!
Pita ga eskim : A ko je Isus!
Misioran odgovara : Nas spasitelj!
Eskim: Nikad cuo za njega!
Misionar: Pa sad si cuo!
Eskim: A sta bi bilo nakon smrti da za zivota nisam cuo da taj lik postoji.
Misionar: E onda bi proveo vjecnost u blagostanju i sreci!
A eskim na to : Pa sto mi rece, grom te ubio!

@karbofix
Hljeba i igara :lol:
ljubav_aha

#46 Re: Šta s njima?

Post by ljubav_aha »

arte.fakt wrote:

@karbofix
iz ostatka svijeta :D
arte.fakt

#47 Re: Šta s njima?

Post by arte.fakt »

ljubav_aha wrote:
arte.fakt wrote:

@karbofix
iz ostatka svijeta :D
s odakle posta taj ostatak svijeta :D
Optimus Prime

#48 Re: Šta s njima?

Post by Optimus Prime »

arte.fakt wrote:
Od tamo odakle ti mislis da je postao bog! Ili imas li ti odgovor na pitanje koje stvorio boga.

I nemoj sada reci on je "oduvijek". Jer isto tako je sve sto postoji moglo biti oduvjek, u kojoj god formi!
Bog je sasvim nepotreban u toj jednacini!
arte.fakt

#49 Re: Šta s njima?

Post by arte.fakt »

Optimus Prime wrote:
arte.fakt wrote:
Od tamo odakle ti mislis da je postao bog! Ili imas li ti odgovor na pitanje koje stvorio boga.

I nemoj sada reci on je "oduvijek". Jer isto tako je sve sto postoji moglo biti oduvjek, u kojoj god formi!
Bog je sasvim nepotreban u toj jednacini!
imam ...

112. Al-Ihlas

Reci: "On je Allah - Jedan!

Allah je Utočište svakom!

Nije rodio i rođen nije,

i niko Mu ravan nije!"
nijavic

#50 Re: Šta s njima?

Post by nijavic »

Ono što postoji se dijeli na Stvaraoca i stvoreno.
Post Reply