ispravka :statix wrote:Ljubavi gubis mi se u zadnje vrijeme, je l' to sezona chemtrailsa?
statix,primi moje izvinjenje kolega,hvala na P.P.
ispravka :statix wrote:Ljubavi gubis mi se u zadnje vrijeme, je l' to sezona chemtrailsa?
...a kako ti znas da jesu?BSn wrote:Ne ulazeci u postavljeno pitanje,
kako znas da Maje i Inke nisu bile upoznate s islamom?
ne kaze da jesu vec pita njega kako on zna da nisuNIN wrote:...a kako ti znas da jesu?BSn wrote:Ne ulazeci u postavljeno pitanje,
nisu. kako ce biti? po meni apsurdno pitanje. ako se Isa(Isus), Ibrahim(Abraham), Adem(Adam) samtraju muslimanima to ne znaci da se narodi kojima su bili upuceni smatraju muslimanskim...pa ni ovi sadašnji.ne prisvaja se nista, vec su oni mualimani. ali Islam je uoptpunjen sa zadnjim Poslanikom a. s. i takav Islam se moze smatrati kao definitivni i sveukupni. Muslimani su bili ti poslanici jer su vjerovali u jednog Boga, Allaha dz. š....anthraxQ wrote:E ovo prvi put cujem. Kao sto sam rekao, poznato mi je tumacenje o poslanicima ali da se posvojava komplet sve religije, odnosno da su svi pripadnici Islama. Ali na stranu to, sta sa 4,5 milijardi ljudi, ako se uzme da je na svijetu 1,5 milijardi vjernika koji vjeruju po islamskom ucenju. Sta je sa ostalim. Jesu li i oni vjernici islama??mentalist wrote:BSn wrote: Neznam sta podrazumijevas pod ovim. Poznato mi je, da po islamskom vjerovanju i Isus i Mojsije su poslanici ali da su iste religije, odnosno islamske, to mi stvarno nije poznato. Ili te ja nisam dobro razumio!!
kako ne uviđaš nelogičnost tvoga pitanja? ako su bili poslanici...čega su bili poslanici? Poslanici od Boga. Koja je Bozija vjera? islam. Bili su poslanici islama! Bili su muslimani. (ovako je učenje Islama) Prvi čovjek je bio musliman... pa i Isus(Isa) i itd...
ljubav_aha wrote:kako mozes dokazati autenticnost hadisa,svkai hadis ima vise razlicitih tumacenjastatix wrote:De nam ti malo o staronordijskom paganizmu i mitologiji, mani se tumacenja hadisa...
to continue ... > http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=31344anthraxQ wrote:ljubav_aha wrote:kako mozes dokazati autenticnost hadisa,svkai hadis ima vise razlicitih tumacenja
autenticnost Hadisa se utvrdjuje putem loze prenosilaca... pa se uvijek pri citiranju hadisa MORA navesti izvor.
a nema svaki hadis vise razlicitih tumacenja...
cak sta vise, rijetko koji ima uopće vise tumačenja...
Treba da shvatis da, ako ja nesto smatram da je tacno, ne treba automatski da bude tacno. Tako i tumacenje Isusa u Kuranu. Evo ti par citata iz biblije i kurana:anthraxQ wrote:nisu. kako ce biti? po meni apsurdno pitanje. ako se Isa(Isus), Ibrahim(Abraham), Adem(Adam) samtraju muslimanima to ne znaci da se narodi kojima su bili upuceni smatraju muslimanskim...pa ni ovi sadašnji.ne prisvaja se nista, vec su oni mualimani. ali Islam je uoptpunjen sa zadnjim Poslanikom a. s. i takav Islam se moze smatrati kao definitivni i sveukupni. Muslimani su bili ti poslanici jer su vjerovali u jednog Boga, Allaha dz. š....mentalist wrote:
E ovo prvi put cujem. Kao sto sam rekao, poznato mi je tumacenje o poslanicima ali da se posvojava komplet sve religije, odnosno da su svi pripadnici Islama. Ali na stranu to, sta sa 4,5 milijardi ljudi, ako se uzme da je na svijetu 1,5 milijardi vjernika koji vjeruju po islamskom ucenju. Sta je sa ostalim. Jesu li i oni vjernici islama??
shvatas?
Vidis drug advokat, sjedimo @BSn, ti i ja na kahvi i @BSn krene s pricom kako je Hamo nap'o onu malu Abdulahovu iz cista mira kad se ova vracala iz carsije. Hmmm, ja posto znam Hamu da nije od tog posla posumnjam u pricu i pitam @BSn-a za vise detalja u smislu dokaza. Ti ulijeces, sta se ti kofrcis kad svak' zna da je to bilo tako. Dobro, kazem ja i priupitam, a ko su to svi koji znaju i kako to da ja sad prvi put cujem. Ti velis, pa sav komsiluk zna. Ja opet velim dobro al' ko je od tog svog silnog komsiluka vidio Hamu svojim ocima da napastvuje malu Abdulahovu, jer kontam, kako je ovo prilicno ozbiljna optuzba ovo garant ode na sud, a sta je sud bez svjedoka i dokaza. Ti velis, a de bogati, haj' ti meni sad, kad ga vec branis, dokazi da on nije nap'o malu Abdulahovu? Pa majka mu stara, sta bi ja sad treb'o, dokazivati vama kako ja nisam vidio Hamu kako je nap'o onu komsinu malu? Zar ne bi vas dvojica trebali dokazati ono sto tvrdite, i baska sto sam u to vrijeme bio u Banovicima kod Selme i Faruka, dok vas dva niste micali iz kuca, pitam ja tebe. Al dzaba, ti navr'o ko ono Mehino magare pa sve ponavljas dokazi, dokazi? I sta cu, velim, kad dodje sve do sudije slobodno me zovite na sud da vam se malo ismijem.theTruePath wrote:ne kaze da jesu vec pita njega kako on zna da nisuNIN wrote:...a kako ti znas da jesu?BSn wrote:Ne ulazeci u postavljeno pitanje,
Evo jednog teksta koji ce biti u vezi sa temomkarbofix wrote:da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
danas 100% postoje, bez obzira koliko ih je a i prilicno sam siguran da su i ranije postojali
npr. narodi maja i inka su na vrhuncu svoje civilizacije bili oko 1200. g, Kur'an je objavljen oko 600 g prije a amerika otkrivena oko 200 godina poslije. kako je Kur'an posljednja Objava, nije ih bilo poslije objave istoga. Eh sad, jedino da su i oni imali poslanika, jer Allah kaze da nijedan narod nije ostavio bez poslanika - ali posto su oni bili civilizovani, vjerovatno bi ostavili neki trag ili nesto sto bi na to upucivaloeh sad o5 pitanje sa pocetka - da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
joj tebe!!! pa i amebe su vec bile upoznate sa islamomNIN wrote:...a kako ti znas da jesu?BSn wrote:Ne ulazeci u postavljeno pitanje,
stetoskop wrote:
Davno mi je majka prepricavala jednu islamsku klnjigu, život poslije smrti, gdje se spominje kako pripadnici drugih vjeroispovjesti razdvajaju se do nekog puta i idu na određena ispitivanja i iskušenja.
Ko bilježi taj hadis: "Ko umre znajući da nema boga osim Allaha uči će u džennet."wild roses wrote:Uzvišeni kaže:" Mi ne kažnjavamo dok ne pošaljemo poslanika" (El-Isra,15) Bilo je ljudi koji su živjeli u periodima između dva poslanika i do kojih nije stigao poslanički poziv, a koji su po osnovu znanja bili monoteisti. Poslanički poziv prije Allahovog poslanika s.a.v.s. nije bio opšti,u smislu da je vjerovanje u njega bilo obavezujuće u svakom vremenu.
Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao:"Ko umre znajući da nema boga osim Allaha uči će u džennet." On je dakle rekao "ZNAJUĆI", a ne vjerujući, jer je vjerovanje ovisno o obavještenju.
Ovim riječima obuhvaćeni su svi koji znaju da nema boga osim Allaha, kako oni koji vjeruju na osnovu obavještenja koje rezultira znanjem, tako i oni koji nisu vjernici tj. oni čije znanje o tome da nema boga osim Allaha zasnovano je na nužnim ili umnim razmatranjem stečenoga znanja.
Muslim bilježi hadis od Osmana, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko umre znajući da nema boga osim Allaha, ući će u Džennet."nijavic wrote:Ko bilježi taj hadis: "Ko umre znajući da nema boga osim Allaha uči će u džennet."wild roses wrote:Uzvišeni kaže:" Mi ne kažnjavamo dok ne pošaljemo poslanika" (El-Isra,15) Bilo je ljudi koji su živjeli u periodima između dva poslanika i do kojih nije stigao poslanički poziv, a koji su po osnovu znanja bili monoteisti. Poslanički poziv prije Allahovog poslanika s.a.v.s. nije bio opšti,u smislu da je vjerovanje u njega bilo obavezujuće u svakom vremenu.
Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao:"Ko umre znajući da nema boga osim Allaha uči će u džennet." On je dakle rekao "ZNAJUĆI", a ne vjerujući, jer je vjerovanje ovisno o obavještenju.
Ovim riječima obuhvaćeni su svi koji znaju da nema boga osim Allaha, kako oni koji vjeruju na osnovu obavještenja koje rezultira znanjem, tako i oni koji nisu vjernici tj. oni čije znanje o tome da nema boga osim Allaha zasnovano je na nužnim ili umnim razmatranjem stečenoga znanja.
jasta samo odakle posta covjek ... iz nicegaOptimus Prime wrote:To ko onaj vic kad krscanski misionari pokusavaju da konvertiraju eskime.
@karbofix
Ti si na pravom putu da spoznas da je covjek stvorio boga a ne obrnuto!
Hljeba i igaraOptimus Prime wrote:To ko onaj vic kad krscanski misionari pokusavaju da konvertiraju eskime.
Kaze misionar eskimu : Ako ne budes vjerovao u Isusa Krista, nakon smrti gorjeces vjecno u paklu!
Pita ga eskim : A ko je Isus!
Misioran odgovara : Nas spasitelj!
Eskim: Nikad cuo za njega!
Misionar: Pa sad si cuo!
Eskim: A sta bi bilo nakon smrti da za zivota nisam cuo da taj lik postoji.
Misionar: E onda bi proveo vjecnost u blagostanju i sreci!
A eskim na to : Pa sto mi rece, grom te ubio!
@karbofix
iz ostatka svijetaarte.fakt wrote:jasta samo odakle posta covjek ... iz nicegaOptimus Prime wrote:To ko onaj vic kad krscanski misionari pokusavaju da konvertiraju eskime.
@karbofix
s odakle posta taj ostatak svijetaljubav_aha wrote:iz ostatka svijetaarte.fakt wrote:jasta samo odakle posta covjek ... iz nicegaOptimus Prime wrote:To ko onaj vic kad krscanski misionari pokusavaju da konvertiraju eskime.
@karbofix
Od tamo odakle ti mislis da je postao bog! Ili imas li ti odgovor na pitanje koje stvorio boga.arte.fakt wrote:
s odakle posta taj ostatak svijeta
imam ...Optimus Prime wrote:Od tamo odakle ti mislis da je postao bog! Ili imas li ti odgovor na pitanje koje stvorio boga.arte.fakt wrote:
s odakle posta taj ostatak svijeta
I nemoj sada reci on je "oduvijek". Jer isto tako je sve sto postoji moglo biti oduvjek, u kojoj god formi!
Bog je sasvim nepotreban u toj jednacini!