Šta s njima?

Rasprave o vjerskim temama.
karbofix

#1 Šta s njima?

Post by karbofix »

da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
danas 100% postoje, bez obzira koliko ih je a i prilicno sam siguran da su i ranije postojali
npr. narodi maja i inka su na vrhuncu svoje civilizacije bili oko 1200. g, Kur'an je objavljen oko 600 g prije a amerika otkrivena oko 200 godina poslije. kako je Kur'an posljednja Objava, nije ih bilo poslije objave istoga. Eh sad, jedino da su i oni imali poslanika, jer Allah kaze da nijedan narod nije ostavio bez poslanika - ali posto su oni bili civilizovani, vjerovatno bi ostavili neki trag ili nesto sto bi na to upucivalo :-) eh sad o5 pitanje sa pocetka - da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
travar

#2 Re: Šta s njima?

Post by travar »

Džehennet © :mrgreen:
SenQ

#3 Re: Šta s njima?

Post by SenQ »

144. Ima li onda nepravednijeg od onoga koji, ne znajući
istinu, izmišlja laži o Allahu da bi ljude u zabludu doveo. Allah, sigurno,
neće ukazati na Pravi put ljudima koji su nepravedni.

* 18. A tebi smo poslije odredili da u vjeri ideš pravcem određenim, zato
ga slijedi i ne povodi se za strastima onih koji ne znaju,

275. Onome do koga dopre pouka Gospodara njegova - pa se okani, njegovo je ono što je prije
stekao, njegov slučaj će Allah rješavati
; a oni koji to opet učine - biće
stanovnici Džehennema, u njemu će vječno ostati.

i

7. onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjeće ga,
* 8. a onaj ko bude uradio koliko trun zla - vidjeće ga.

Eh sad a posebno u danasnjem vremenu tesko da ce biti covjeka na Zemlj do koga nije doprla Istina i koji nije cuo poziv za vjerovanje u Jednoga Boga.A i oni do kojih ne dopre taj poziv imaju ono sto im je potrebno da vjeruju a pri tome mislim na covjekovu prirodu koja je usadjena u nama tj. prirodu za dobrom i zlom jer svaki covjek ako ukrade neku stvar osjeti griznju savjesti a to je onaj poziv na dobro u nama.

Jer kao sto Allah kaze u Kur'anu ko uradi trun i dobra i zla vidjet ce ga i ovome prvome navedenome ajetu se to posebno implicira "Allah, sigurno, neće ukazati na Pravi put ljudima koji su nepravedni." sto znaci da ako budemo slusali onaj osjecaj dobra/zla u nama na kraju cemo i doci do Istine ako budemo radili dobre stvari ili pak suprotno cemo ipak biti u zabludi ako budemo radili lose stvari.

I kao sto kaze Allah u Kur'anu:* 286. Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu
korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi.
i
- "Iskusite patnju u ognju *
182. zbog djela ruku vaših!" - A Allah nije nepravedan prema robovima Svojim.
Svojim.

Sad za sad toliko.
Ali_G

#4 Re: Šta s njima?

Post by Ali_G »

Koliko su utemeljeni odgovori da ce oni do kojih nije doprla Objava na Sudnjem danu biti testirani? Ako se pokore Bozijoj naredbi ma kakva ona bila, onda bi bili pokorni i da su znali na ovom svijetu.
Simply_Red

#5 Re: Šta s njima?

Post by Simply_Red »

SenQ: Ovo što si boldirao nikakve apsolutno veze nema sa temom, nemoj zavaravati sebe i nas.

Postavljaču teme: Krenuo/la si na dug i težak put odbacivanja od sebe USAĐENIH vjerovanja koja nisu tvoja, vjerovanja kojim su te hranili čitav tvoj život. Put je težak i dug ali na kraju odbacuješ u sebe današnje totemizme koji su samo malo prefinjenija verzija onih od početka civilizacije. Sretno

On topic: Istina je da postoje narodi i civilizacije koji apsolutno nikakvog dodira sa islamom nisu niti su mogli imati, apsurdno je o tome i razmišljati.
BSn

#6 Re: Šta s njima?

Post by BSn »

karbofix wrote:da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
danas 100% postoje, bez obzira koliko ih je a i prilicno sam siguran da su i ranije postojali
npr. narodi maja i inka su na vrhuncu svoje civilizacije bili oko 1200. g, Kur'an je objavljen oko 600 g prije a amerika otkrivena oko 200 godina poslije. kako je Kur'an posljednja Objava, nije ih bilo poslije objave istoga. Eh sad, jedino da su i oni imali poslanika, jer Allah kaze da nijedan narod nije ostavio bez poslanika - ali posto su oni bili civilizovani, vjerovatno bi ostavili neki trag ili nesto sto bi na to upucivalo :-) eh sad o5 pitanje sa pocetka - da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?

Ne ulazeci u postavljeno pitanje,
kako znas da Maje i Inke nisu bile upoznate s islamom? Sve prethodne Objave su dio islama, tj. svi su poslanici (s Knjigom ili bez) bili pripadnici iste religije, tj. islam (po islamskom ucenju o kojem i pricamo). Kako onda mozemo znati da Maje i Inke nisu znale za islam?

@Simply_Red, mojne da nameces svoje stavove. Preispitivanje i ispitivanje religije i moze voditi u vise smjerova, jedan od njih je jaccanje vlastite religioznosti, ili pak vjerovanja.
mentalist

#7 Re: Šta s njima?

Post by mentalist »

BSn wrote: Ne ulazeci u postavljeno pitanje,
kako znas da Maje i Inke nisu bile upoznate s islamom? Sve prethodne Objave su dio islama, tj. svi su poslanici(s Knjigom ili bez) bili pripadnici iste religije, tj. islam (po islamskom ucenju o kojem i pricamo). Kako onda mozemo znati da Maje i Inke nisu znale za islam?
Neznam sta podrazumijevas pod ovim. Poznato mi je, da po islamskom vjerovanju i Isus i Mojsije su poslanici ali da su iste religije, odnosno islamske, to mi stvarno nije poznato. Ili te ja nisam dobro razumio!!
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#8 Re: Šta s njima?

Post by anthraxQ »

mentalist wrote:
kako znas da Maje i Inke nisu bile upoznate s islamom? Sve prethodne Objave su dio islama, tj. svi su poslanici(s Knjigom ili bez) bili pripadnici iste religije, tj. islam (po islamskom ucenju o kojem i pricamo). Kako onda mozemo znati da Maje i Inke nisu znale za islam?
Neznam sta podrazumijevas pod ovim. Poznato mi je, da po islamskom vjerovanju i Isus i Mojsije su poslanici ali da su iste religije, odnosno islamske, to mi stvarno nije poznato. Ili te ja nisam dobro razumio!!

kako ne uviđaš nelogičnost tvoga pitanja? ako su bili poslanici...čega su bili poslanici? Poslanici od Boga. Koja je Bozija vjera? islam. Bili su poslanici islama! Bili su muslimani. (ovako je učenje Islama) Prvi čovjek je bio musliman... pa i Isus(Isa) i itd...
mentalist

#9 Re: Šta s njima?

Post by mentalist »

anthraxQ wrote:
mentalist wrote:

kako ne uviđaš nelogičnost tvoga pitanja? ako su bili poslanici...čega su bili poslanici? Poslanici od Boga. Koja je Bozija vjera? islam. Bili su poslanici islama! Bili su muslimani. (ovako je učenje Islama) Prvi čovjek je bio musliman... pa i Isus(Isa) i itd...
E ovo prvi put cujem. Kao sto sam rekao, poznato mi je tumacenje o poslanicima ali da se posvojava komplet sve religije, odnosno da su svi pripadnici Islama. Ali na stranu to, sta sa 4,5 milijardi ljudi, ako se uzme da je na svijetu 1,5 milijardi vjernika koji vjeruju po islamskom ucenju. Sta je sa ostalim. Jesu li i oni vjernici islama??
extraordinary

#10 Re: Šta s njima?

Post by extraordinary »

Malo je nezgodno svoditi islam na neke zaključke, ali u principu, ovdje se može reći da će ti se dobro vratiti ako radiš dobro. Svi ljudi su pred Bogom jednaki, to se spominje kroz cijeli Kur'an, tako da će ipak na kraju presudna biti dobra i loša djela. Tome u prilog ide i ovo što sam negdje čuo,mada ne mogu potvrditi da je tako po islamu jer nisam sam nigdje pročitao: Muslimani su postojali i prije islama. Prvi čovjek na svijetu, Adem a.s. je bio musliman, iako u njegovo vrijeme nije postojala religija islam. Musliman je dakle, način života, i muslimana je bilo i prije islama.
Azamo

#11 Re: Šta s njima?

Post by Azamo »

karbofix wrote:da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
Ti nećeš biti odgovoran za njih,do tebe je došla Objava i ti si dužan da joj se pokoriš,a šta će Allah uraditi s njima to je Njegova dž.š stvar.A svaki narod je imo' poslanika i svi su bili upoznati sa objavama,čini mi se da je bilo 123.000 nebijja. Jevreji nisu htjeli priznati Isa'a a.s. a bili su dužni..itd
Simply_Red

#12 Re: Šta s njima?

Post by Simply_Red »

@BSN: preci cu preko svih logickih principa i uzecu u svrhu ovog posta da su svi ljudi dio objave bla bla. Uzećemo i da su Maje i Inke odnosno Vikinzi koji su prvi prešli u Ameriku znali ili mogli da znaju za islam. Ali dešava se slijedeća situacija, više od 500 godina izoliranosti dovodi do toga da zadnje generacije nisu znale niti mogle znati za Islam. Kako to objašnjavaš?
BHF_Manijak

#13 Re: Šta s njima?

Post by BHF_Manijak »

Simply_Red wrote:@BSN: preci cu preko svih logickih principa i uzecu u svrhu ovog posta da su svi ljudi dio objave bla bla. Uzećemo i da su Maje i Inke odnosno Vikinzi koji su prvi prešli u Ameriku znali ili mogli da znaju za islam. Ali dešava se slijedeća situacija, više od 500 godina izoliranosti dovodi do toga da zadnje generacije nisu znale niti mogle znati za Islam. Kako to objašnjavaš?
Postoji rjesenje i za takve, ali mi se sad ne da odgovarati iskreno :mrgreen: Valjda ce neko naletit ko ce postirati ajete i hadise na tu temu, ali uglavnom niko nece biti zakinut, nikome nece biti nepravda ucinjena, niko nece nepravedno biti osudjen ukoliko nije znao za Objavu!
Simply_Red

#14 Re: Šta s njima?

Post by Simply_Red »

Azamo wrote:
Ti nećeš biti odgovoran za njih,do tebe je došla Objava i ti si dužan da joj se pokoriš,a šta će Allah uraditi s njima to je Njegova dž.š stvar.A svaki narod je imo' poslanika i svi su bili upoznati sa objavama,čini mi se da je bilo 123.000 nebijja. Jevreji nisu htjeli priznati Isa'a a.s. a bili su dužni..itd
Ti si isto tako MOGAO biti jedan od tih ljudi koji nisu mogli znati za islam. Svaki narod jeste imao covjeka, ne poslanika od Allaha ili bilo koga drugog. Evolucijom se desava da u određenom periodu neki covjek trudom i radom spozna univerzalne principe svemira i to podijeli sa ljudima. Allah znači bog, Bog znači Bog, bog je sila koja pokreće svemir, a ne neki lik koji sjedi na tronu pa ti kazes da te briga sta ce uraditi sa nekakvim ljudima. Tuzno kako niko ne razmislja
bijela

#15 Re: Šta s njima?

Post by bijela »

jedan tip za zagrijavanje:
imam Maturidi, začetnik jedne od ehli-sunnetskih akaidskih škola, a kojoj pripadaju i muslimani Bosne kaže da svaki čovjek ima umne sposobnosti da shvati kako iza stvorenog svijeta ima Stvoritelj.
izvori saznanja su (1) Objava i (2) razum - do koga ne bude došlo prvo, taj ima drugo.
kao što je odgovoran onaj do koga je došla Objava, a on ne uzvjeruje ili ne primjeni u praksu ono što Objava nalaže, tako je odgovoran onaj do koga Objava nije došla, a on u sebi nije razvio neku misao o Bogu, Stvoritelju, Uzdržavatelju.

prisjetite se kur'anske epizode sa poslanikom Ibrahimom, a.s. - njegov monolog i zaključivanje prilikom posmatranja nebeskih tijela.

#16 Re: Šta s njima?

Post by statix »

KotromanichII

#17 Re: Šta s njima?

Post by KotromanichII »

da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
npr. narodi maja i inka su na vrhuncu svoje civilizacije bili oko 1200. g, Kur'an je objavljen oko 600 g prije a amerika otkrivena oko 200 godina poslije. kako je Kur'an posljednja Objava, nije ih bilo poslije objave istoga. Eh sad, jedino da su i oni imali poslanika, jer Allah kaze da nijedan narod nije ostavio bez poslanika - ali posto su oni bili civilizovani, vjerovatno bi ostavili neki trag ili nesto sto bi na to upucivalo eh sad o5 pitanje sa pocetka - da li postoji ajet u Kur'anu koji govori sta ce biti sa ljudima koji nisu imali dodira sa islamom?
imam odgovor na ovo pitanje, ima lijeka i za njih :)

Upravo ima jedan hadis gdje se bas objasnjava situcija ljudi do kojih nije doprla vjera islam, niti su bili u mogucnosti saznati ista o njoj, ti ljudi ce biti stavljeni na test na sudnjem danu, tako sto ce im Allah reci da idu u Dzehennem ko mu se pokori i ode otici ce u dzennet, ko mu se suprostavi i odbije da ode u Dzehennem bit ce na silu tamo bacen.

To bi bilo to.
theTruePath

#18 Re: Šta s njima?

Post by theTruePath »

Allah je svakom narodu slao poslanike,i vecina njih su bili svijesni da postoji ucenje u jednog jedinog boga(islam).A oni koji nisu s njima ce Allah postupiti kako treba-NEPRAVDU NECE DOZIVJETI,tako da se ne trebas brinuti
theTruePath

#19 Re: Šta s njima?

Post by theTruePath »

mentalist wrote:

Sad ti je poznato,kod Allaha je jedna vjera priznata,a svi poslanici su pozivali u tu vjeru,samo sto bi narod s vremenom napustao pravi put i onda tako "Stvarao" neku drugaciju vjeru(krscanstvo,judaizam,budizam itd),zato je dosao Muhammed a.s s konacnom objavom
statix

#20 Re: Šta s njima?

Post by statix »

De nam ti malo o staronordijskom paganizmu i mitologiji, mani se tumacenja hadisa... :wink:
ljubav_aha

#21 Re: Šta s njima?

Post by ljubav_aha »

statix wrote:De nam ti malo o staronordijskom paganizmu i mitologiji, mani se tumacenja hadisa... :wink:
kako mozes dokazati autenticnost hadisa,svkai hadis ima vise razlicitih tumacenja :?:
bijela

#22 Re: Šta s njima?

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:
statix wrote:De nam ti malo o staronordijskom paganizmu i mitologiji, mani se tumacenja hadisa... :wink:
kako mozes dokazati autenticnost hadisa,svkai hadis ima vise razlicitih tumacenja :?:
to, to :thumbup: , statixa pitaj :D
statix

#23 Re: Šta s njima?

Post by statix »

:D :-)
ljubav_aha

#24 Re: Šta s njima?

Post by ljubav_aha »

rhetorical question :D ;-) znaci,cilj je bio poenta,a na molba za odgovorom :lol:
statix

#25 Re: Šta s njima?

Post by statix »

Ljubavi gubis mi se u zadnje vrijeme, je l' to sezona chemtrailsa? :mrgreen:
Post Reply