Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post Reply
spokojan

#76 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

palermo wrote:
spokojan wrote:[
RTV pretplatu placam.

Gorazde i Bilecu osjecam domovinom ali ni blizu kao recimo Medjugorje, Capljinu ili Mostar.

Nisam dizao glas protiv skolskog programa na hrvatskom jeziku. Niti namjeravam. Mislim da je puno veci problem za nasu domovinu sto se u glavnom gradu Sarajevu hrvatski skolski program moze eventualno naci u katolickom skolskom centru ... pa logiciram redom prioriteta ...

Za reprezentaciju BiH navijam. Na noge ne skacem kad padne gol, ali ne skacem ni kad Hrvatska da gol ako ti to nesto znaci. U duelu izmedju BiH i Hrvatske navijao bih za Hrvatsku, a u svim drugim utakmicama BiH za BiH.

Sta je u svemu tome problem?
Pa nije ništa, samo ja i ti osjećamo Bosnu i Hercegovinu na različite načine, ja je osjećam kao svoju jedinu, istinsku domovnu za koju sam spreman mnog šta dati....a tebi je ona samo slučajni geografski pojam u kojem nesretnim sticajem okolnosi živiš, a srce ti je negdje drugo.
Nemam ništa portiv toga, do onog trenutka kad ti ne osjetiš potrebu da određuješ pravila života u mojoj domovini i to samo iz razloga što si navikao da se uvijek igra po tvojim pravilima.

Grijesis. Draza je meni Hercegovina od cijele Hrvatske, ali i Hrvatska mi je jako draga.
palermo

#77 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by palermo »

spokojan wrote: Pitati Hrvata sta ima s Hrvatskom je zbilja simptomaticno?!

Sto tebe vise smetaju takve stvari to je manje domovine imas. Meni recimo niti malo ne smeta sto neki Srbin iz Trebinja osjeca i Srbiju kao svoju otadzbinu ... pa cak ni kad neki Bosnjak kaze Turska je majka, nio to mi ne smeta ...
Al ti smetaju oni koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju jedinu domovinu.

I varaš se u jednom, malo kome više smeta to što ti osjećaš Hrvatsku kao svoju domovinu, jednostavno primljeno je na znanje.
NightSkyWalker

#78 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote:

Grijesis. Draza je meni Hercegovina od cijele Hrvatske, ali i Hrvatska mi je jako draga.
Pa koliko tek (ne)volis Bosnu :? :roll:
BHCluster

#79 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by BHCluster »

plain vanilla wrote:
sta je starije, kokos ili jaje
Naucnici su dokazali da je kokos starija od jajeta! A ako se pitas kako naucnici kazu ovako: da bih se jaje razvilo potrebno je da dobije protein koji je proizlazi iz ovarija kokosi... :mrgreen:
spokojan

#80 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote: Pitati Hrvata sta ima s Hrvatskom je zbilja simptomaticno?!
Eto ja cu biti smijesan i usuditi se da te priupitam: sta ti imas sa hrvatom u Zagrebu a nemas sa svojim jaranom Ahmetom sa kojim si odrastao?

Ja volim Tursku i navijam za njih kada ne igraju protiov moje domovine. Ali meni je moj onaj sto zivi u mojoj drzavi i sa kojim sa odrastao, a ne neki Emre iz Ankare. :!:
A zasto ti volis Tursku svega ti? Pa oni su nasi vjekovni okupatori? Mislim, ne smeta meni, nego pokusavam razumijeti?

Recimo da su moji roditelji porijeklom iz Neuma. Pa nemoj mi reci da ja imam puno vise zajednickog s nekim iz Gracanice ili Bihaca nego s nekim iz Stona?
NightSkyWalker

#81 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

Situacija je jasna:

Postoje Jasmin, Mirko, i Jerko. Obadvojica su iz Bosne gdje su i odrasli. Vole svoju domovinu jer je njihova i jer im nije bitno kako se ko zove i koje je vjere.

A onda imas Dragana kojeg boli k za Ahmetom sa kojim je odrastao, njemu je vazniji Djuro iz Zagreba kojeg nikada nije vidio.
palermo

#82 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by palermo »

spokojan wrote:
Kako ? Pa rekao si da ne osjećaš Bileću baš tako bliskom.

Nevermind, ja i ti smo politički neprijatelji, politički koncepti, odnos prema Bosni i hercegovini je bitno različit i sam po sebi generira neprijateljstvo(političko). To je jednostavno tako. Moram iskreno priznati da mi je trebalo vremena da to shvatim.....al eto, shvatio sam
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#83 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by plain vanilla »

BHCluster wrote:
plain vanilla wrote:
sta je starije, kokos ili jaje
Naucnici su dokazali da je kokos starija od jajeta! A ako se pitas kako naucnici kazu ovako: da bih se jaje razvilo potrebno je da dobije protein koji je proizlazi iz ovarija kokosi... :mrgreen:
nek si ti citat izvukao iz konteksta pa sad nema veze s temom :D
spokojan

#84 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:Situacija je jasna:

Postoje Jasmin, Mirko, i Jerko. Obadvojica su iz Bosne gdje su i odrasli. Vole svoju domovinu jer je njihova i jer im nije bitno kako se ko zove i koje je vjere.

A onda imas Dragana kojeg boli k za Ahmetom sa kojim je odrastao, njemu je vazniji Djuro iz Zagreba kojeg nikada nije vidio.
Zasto bjezis tako daleko u Zagreb.

Evo ti primjera. Roditelji mi iz Neuma. Zar mislis da im je blizi ili vazniji netko iz Bihaca, Prijedora, Bijeljine ili Doboja nego netko iz Stona, Dubrovnika ili Metkovica?
NightSkyWalker

#85 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote:
A zasto ti volis Tursku svega ti? Pa oni su nasi vjekovni okupatori? Mislim, ne smeta meni, nego pokusavam razumijeti?

Recimo da su moji roditelji porijeklom iz Neuma. Pa nemoj mi reci da ja imam puno vise zajednickog s nekim iz Gracanice ili Bihaca nego s nekim iz Stona?
Dragi su mi turci kao narod, ali ih ne smatram svojim! Dragi su mi i Pigmejci ali ih ne smatram svojim!

Ako ti je rodbina totalno rastrkana duz granice, ok mozda razumijem, mada ni to nema logike. Ali ako tamo nemas nikoga vaznog, ako si rodjen u BiH i tu odrstao i zivis, ako ti je tu tvoja raja koju znas i volis..., onda nema logike navijati protiv njih a za nekog Djuru iz Zagreba.

Dakle, opet te pitam: sta ti imas sa Hrvatskom a nema sa Bosnom?
NightSkyWalker

#86 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote:
Evo ti primjera. Roditelji mi iz Neuma. Zar mislis da im je blizi ili vazniji netko iz Bihaca, Prijedora, Bijeljine ili Doboja nego netko iz Stona, Dubrovnika ili Metkovica?
:-) :-)
A zasto dajes prednost blizim gradovima koji su preko granice, zasto ne das prednost gradovima koji su ti blizu a nalaze se u tvojoj drzavi u kojoj ti zivis???

Ja nikada nisam cuo da nijemci koji zive na granici sa Francuskom navijaju za Francusku a ne za svoju Njemacku. Jel vidis koliko to nema logike :-) :? Znaci hrvati u Hrvatskoj koji zive na granici sa Bosnom bi trebali navijati za Bosnu a ne za Hrvatsku :lol: :-) :?
Last edited by NightSkyWalker on 01/11/2010 00:11, edited 1 time in total.
spokojan

#87 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote:

Dragi su mi turci kao narod, ali ih ne smatram svojim! Dragi su mi i Pigmejci ali ih ne smatram svojim!

Ako ti je rodbina totalno rastrkana duz granice, ok mozda razumijem, mada ni to nema logike. Ali ako tamo nemas nikoga vaznog, ako si rodjen u BiH i tu odrstao i zivis, ako ti je tu tvoja raja koju znas i volis..., onda nema logike navijati protiv njih a za nekog Djuru iz Zagreba.

Dakle, opet te pitam: sta ti imas sa Hrvatskom a nema sa Bosnom?
Prave granice su geografske, klimatoloske, rijecne, planinske, reljefne i slicno ... a granice modernih drzava su nesto sto je diskutabilnije ...

Moram ti reci da pripadnost samoj Bosni ne osjecam, pripadnost Bosni i Hercegovnini snazno osjecam kroz pripadnost Hercegovini ... ali s tim osjecajima se ne da upravljati rezonski ili razumom ... to su emocije i osjecaji pripadnosti koji se razvijaju, jacaju ili slabe kroz vrijeme i iz vise subjektivnih razloga ... naravno ako se necemo zavaravati ...
BHCluster

#88 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by BHCluster »

Nemojte tako spokojan je u jednom vakumu nazivimo ga politicko-drustvenom kao i vecina mladih ljudi sa jedne strane ga bombarduju sa politicko-nacionalnim nuklearkama tipa "mi" smo ugrozeni, prijeti nam nestanak itd nesto slicno onome cime SDA bombarduje sela po Bosanskoj krajini tipa ako negalsate za nas eto cetnika i poklace vas sve... Takvo nesto svakodnevno je**vanje u glavu nikoga nemoze ostaviti ravnodusnog, sigurno je mlada pokusava gledati u buducnost ali sa takvi politicarima kakve imamo na tv, radiju itd svaki dan jednostavno buducnost se nevidi, ali postoji.

Po mome misljenju na ovim prostorima je greska u vecini nas jer mi neznamo glasati za politicara ako ga ne ideoliziramo, a realnost je da su oni potrosna roba jer svugdje u svijetu ako neradis ono zasto si izabran bices kaznjen na izborima a to pravilo kod nas malo pije vode. Politicari u ovoj drzavi trebaju da upravljaju drzavom a ne da vladaju, a oni upravo vladaju a ne upravljaju zato imamo ovakve probleme gdje mlai ljudi mrze drzavu a ne politicare koji vode katastrofalnu politiku naravno na stetu svoga birackog tjela koji ih nagradjuje svakih izbora.

Ovo ja mislim sve objasnjava:
Image
ravno

#89 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by ravno »

ja teme.....malo, malo, pa po istom tragu. Ko o cemu - zastavnik o unaprjedjenju, remac o skracenju, kurva o postenju.

Dayton, Dayton, kupite Dayton, treba li vam Dayton.....
NightSkyWalker

#90 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

@Spokojan,

Ti mozes navijati za koga hoces, bili me neka stvar. Ali ti ili nisi svjestan ili se pravis da nisi svjestan koliko to nema logike i koliko je to supacki. Meni je bitna zemlja gdje sam rodjen, odrastao, gdje su mi uspomene i moja raja, a ne neki Emre i Kerem iz Ankare ili Dubaija sa kojima nemam nista.
spokojan

#91 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote:
A zasto dajes prednost blizim gradovima koji su preko granice, zasto ne das prednost gradovima koji su ti blizu a nalaze se u tvojoj drzavi u kojoj ti zivis???

Ja nikada nisam cuo da nijemci koji zive na granici sa Francuskom navijaju za Francusku a ne za svoju Njemacku. Jel vidis koliko to nema logike :-) :? Znaci hrvati u Hrvatskoj koji zive na granici sa Bosnom bi trebali navijati za Bosnu a ne za Hrvatsku :lol: :-) :?

Nece tvoje cudjenje ili snebivanje promijeniti realnost i zbilju ... ja sam pak itekako cuo za pojave kad 2 milijuna Madjara koji zive u pogranicnim krajevima u Rumunjskoj vole i postuju svoju maticnu drzavu Madjarsku.

Cuo sam i da Talijani koji zive u Istri gaje snazne osjecaje prema svojoj maticnoj domovini Italiji.

Znam zasigurno da ima puno ljudi koji zive u Sandzaku osjecaju pripadnosti prema drzavi BiH.

Ima masa primjera ...
bicebolje

#92 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bicebolje »

NightSkyWalker wrote:@Spokojan,

Ti mozes navijati za koga hoces, bili me neka stvar. Ali ti ili nisi svjestan ili se pravis da nisi svjestan koliko to nema logike i koliko je to supacki. Meni je bitna zemlja gdje sam rodjen, odrastao, gdje su mi uspomene i moja raja, a neki Emre i Kerem iz Ankare ili Dubaija sa kojima nemam nista.
Ako ćemo tako većina nas je odrasla u SFRJ i navijali smo za nju. Razumijem Spokojan u pitanju granica jer ni ja dan danas ne osjećam bivše države SFRJ inostranstvom. Novije generacije isto tako ne možemo kriviti jer su odrasli u monoetničkim sredinama i teško da će u dogledno vrijeme stvoriti osjećaj zajedništva sa narodima koje vide samo na TV-u.
ravno

#93 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by ravno »

spokojan wrote:
NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote:

Nece tvoje cudjenje ili snebivanje promijeniti realnost i zbilju ... ja sam pak itekako cuo za pojave kad 2 milijuna Madjara koji zive u pogranicnim krajevima u Rumunjskoj vole i postuju svoju maticnu drzavu Madjarsku.

Cuo sam i da Talijani koji zive u Istri gaje snazne osjecaje prema svojoj maticnoj domovini Italiji.

Znam zasigurno da ima puno ljudi koji zive u Sandzaku osjecaju pripadnosti prema drzavi BiH.

Ima masa primjera ...

to su manjine
NightSkyWalker

#94 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

Ne znam Spokojan, ali ja bih radije da ti i ja slavimo zajedno posije utakmice, nego da ti tugujes a neki Kerem u Turskoj se raduje ili da ja tugujem a neki Djuro skace po Zagrebu. :-?
Jbg kako ko gleda na stvari...

I kad je vec tamo toliko lijepo, ako ti je tamo matica, ako su ti oni tamo drzazi, idi ba preseli se tamo i da znamo sta ko ima sta je cije. Ja da vise volim Tursku se ne bi patio ovdje i lijepo bi otisao tamo.

Ipredijeli se, ili budi konstitivan ovdje, ili budi manjina i voli tudjina.
Last edited by NightSkyWalker on 01/11/2010 00:24, edited 1 time in total.
bicebolje

#95 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by bicebolje »

ravno wrote:to su manjine
Pa i Hrvati i Srbi su u BiH de facto manjine samo što su se ratom izborili za status koji danas de jure imaju.
Da smo poput ostalih država na svijetu bili bi manjine isto kao što su Talijani (koji stotinama godina žive u Istri) manjina u Hrvatskoj.
spokojan

#96 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

ravno wrote: to su manjine

Pitanje manjine ili konstitutivnosti je pitanje matematike.

Neko koga ima iznad 10% vise nije manjina.

Mozda ce Hrvati s vremenom u BiH i postati manjina, ali Srbi tesko ...
NightSkyWalker

#97 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote: Mozda ce Hrvati s vremenom u BiH i postati manjina, ali Srbi tesko ...
Pa ako nastavite buljiti Hrvatima u guzu a oni vas je *ebu ni 2%, i ako nastavite glasati za luzere poput Covica i njegovog Dodika, Bandica itd..., onda ce te i biti manjina u svojoj zemlji. Ko vam je kriv. ~Nije vuk kriv sto su ovce pojedene vec je kriv pastir~
spokojan

#98 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

bicebolje wrote:
Pa i Hrvati i Srbi su u BiH de facto manjine samo što su se ratom izborili za status koji danas de jure imaju.
Da smo poput ostalih država na svijetu bili bi manjine isto kao što su Talijani (koji stotinama godina žive u Istri) manjina u Hrvatskoj.
Malo si se preracunao. Bosnjaka je u BiH 50%, a to je malo da bi BiH bila nacionalna drzava bosnjaka, barem ne BiH u ovim granicama. Da je Bosnjaka 80% i vise to je vec druga prica.
spokojan

#99 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote: Mozda ce Hrvati s vremenom u BiH i postati manjina, ali Srbi tesko ...
Pa ako nastavite buljiti Hrvatima u guzu a oni vas je *ebu ni 2%, i ako nastavite glasati za luzere poput Covica i njegovog Dodika, Bandica itd..., onda ce te i biti manjina u svojoj zemlji. Ko vam je kriv. ~Nije vuk kriv sto su ovce pojedene vec je kriv pastir~

Istina je da je tesko razdoblje za Hrvate, ali bumo vidli ...

Nesto kontam, ako BiH ikad udje u EU i ako u toj uniji budu i Hrvatska i Srbija ... bice interesantno jer onda ponovno granice postaju kulturoloske i reljefne, a puno manje bitne postaju drzavno administrativne ...
ravno

#100 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by ravno »

bicebolje wrote:

ma evo covjek konstitutivan, a ponasa se i razmislja kao manjina, pa se onda bori da bude jednak i konstitutivan....ko bi mu ugodio. A mozda ne zna sta znaci konstitutivan ili to za njega ima smisla samo ako je njegovog stada preko 90%
Post Reply