cyprus wrote: Najveća opasnost za BiH je upravo njen narod, a pomalo i susjedni narodi, ipak je Balkan to...
Upravo. Nevjerovatno je koliko u novonastalom bosnjackom patriotizmu (citaj: bosnjackom nacionalizmu po receptu bratskih naroda) nema svijesti o tome koliko je isti slika i prilika upravo onog od cega mu se dize kosa na glavi (citaj: srpskog i hrvatskog nacionalizma) i koliko se pocinje koristiti retorikom istog. Dakle, nema svijesti o tome da se bosnjacki nacionalizam pridruzio njemu bratskim fenomenima, i bez obzira na to koje su mu osnove, isto je toliko opasan za Bosnu koliko i ona dva druga.
Ne razumijem uopste ove sto ispljuvase ovog spokojnog Hercegovca

, i sto mu imputiraju mrznju prema BiH, koje u njegovim izjavama nema (a ovakvo ponasanje je moze izazvati).
Drugo, kako ono neko isprica pricu o Kerimu u Turskoj i komsiji Mirku -- pa spokojni vam upravo prica tu pricu. On zivi na granici prema Hrvatskoj, i Hrvatska mu je bliskija od Kaknja. Sta tu nije jasno? Vi stvarno ne kontate koji je da postoji poprilicna razlika izmedju mediteranske i centralno-bosanske kulture?
Ako si Hercegovac, negdje s granice, i pretjerano se ne kreces u pravcu centralne Bosne, normalno je da ti je Hrvatska bliska, posebno u danasnjoj konstelaciji stvari gdje je religijski aspekt zivota toliko izrazen da su razlike vrlo opipljive, te onima koji vjeruju predstavljaju ozbiljan kulturoloski izazov. U SFRJ taj aspekt zivota nije bio toliko izrazen, i 'standardizacija' zivota po socijalistickom principu je omogucavala da se zajednistvo ocitava u porvrsinskoj kulturoloskoj slicnosti.
Evo, ja cu vam dati primjer moje male rodice koja zivi u Splitu, kojoj je Bosna 'daleka, hladna (u smislu zima je), islamska zemlja', i citava Bosna joj je kulturoloski sok ... iako je rodica meni, koja sam odrasla u sarajevskoj mahali, ispod dzamije, pod skutima moje nane. Jednostavno, dijete se rodilo 1989.e, odrasla je u jednom potpuno drugom svijetu od onoga u kojem sam ja odrasla 70.-ih, o Bosni ne zna puno, nije joj bila izlozena -- osim kroz susrete s Bosancima na moru i kroz rat, te kroz mene ... i Bosna je za nju nesto potpuno strano. Hercegovina joj, s druge strane, nije toliko strana. Obrnite sada uloge, i skontajte da ista stvar vrijedi i za nekog Hercegovca s granice.
Sto mora sve biti strasna zavjera hrvatske pete kolone i velikih politickih zavjera ????
I manite se vise price o Sarajevu i multi-kulturalizmu, stvarno je deplasirana za svakoga ko ima oci, usi i mozak. Ja sam Sarajka koja ludo voli Sarajevo, ali Sarajevo jos uvijek nije multi-kulturni grad uprkos Kinezima, Arapima i medjunarodnoj zajedni koji u njemu sada zive. Ali bice jednog dana. Bice, bice.