Sta pravite kada vam se najave gosti?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

nosara

#26 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by nosara »

Poskočica wrote:Kako se gosti obično nekako najave u toku dana, a dođu oko 19 ili 20 sati, menu mora biti adekvatan tome vremenu. U mnogim supermarketima mogu se kupiti crvene paprike roge -pečene pakirane u tegli i zaista su fantastične. Mladi sir, dobar masni kajmak, ajvar, rolovana teletina tanko izrezana na mašinu, pureći panirani medaljoni ( Puris), različite salate- francuska, šopska, ruska, panirani štapići od povrća, pureći medaljoni u gorgonzola sosu, pečena jagnjetina i teletina ( može stajati i nekoliko dana, samo ne treba sve odmah izrezati), slagani burek jer ostane mnogo više sočan od ostalih oblika...Kako su prije Ramazana i meni svaku večer dolazili gosti, tako mi je to ostalo u sjećanju što smo mama i ja pripremale ;)
:shock:

Ti vasi gosti... Neki vjerovnici, ziranti...?

:D
HAVANA

#27 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by HAVANA »

Meze,pive,štoka i vina...pa nek proberu.I djeci onih djidja.
Poskočica

#28 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by Poskočica »

nosara wrote:
Poskočica wrote:Kako se gosti obično nekako najave u toku dana, a dođu oko 19 ili 20 sati, menu mora biti adekvatan tome vremenu. U mnogim supermarketima mogu se kupiti crvene paprike roge -pečene pakirane u tegli i zaista su fantastične. Mladi sir, dobar masni kajmak, ajvar, rolovana teletina tanko izrezana na mašinu, pureći panirani medaljoni ( Puris), različite salate- francuska, šopska, ruska, panirani štapići od povrća, pureći medaljoni u gorgonzola sosu, pečena jagnjetina i teletina ( može stajati i nekoliko dana, samo ne treba sve odmah izrezati), slagani burek jer ostane mnogo više sočan od ostalih oblika...Kako su prije Ramazana i meni svaku večer dolazili gosti, tako mi je to ostalo u sjećanju što smo mama i ja pripremale ;)
:shock:

Ti vasi gosti... Neki vjerovnici, ziranti...?

Hehehhe...Kad se slavi, moraju se i gosti lijepo počastiti ;) A, nisam mislila da se sve servira odjednom...Nego "proberi" ko sebi ;)
ladyada

#29 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by ladyada »

brzo i jednostavno i ekonomicno ..........to je moj moto, ...... u zadnje vrijeme furam wraps plus gricklice, salate i kolaci.........
Image
Not My Idea

#30 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by Not My Idea »

nosara wrote:
otherside wrote:od mesa jedem samo piletinu i ribu. kod ovih "sto ne iznose piletinu" ostanem gladna :(
buduci da kod nas rijetko ko pravi ribu za rucak ili veceru....
Moze riba, losos, naravno sirov, tek umlacen zlatnim cekicem... Ali, piletina...!? Jedva oprostim pauna, servirana piletina mi je previse, sorry... :cry:

:lol: :lol: i svaki tvoj post na ovoj temi
burek_in_space

#31 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by burek_in_space »

Pravim se da nisam kod kuce.
Irm@

#32 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by Irm@ »

@nosara: oplakah :lol: :lol: :lol: :lol: :D

inace..pa zavisi kakvi su gosti..ali s obzirom da ti dolaze prvi put kao mladoj :D mislim da se trebas pokazati..jer mozemo mi pricati sta hocemo ali ovo je Balkan i Bosna :D vec je neko spomenuo da ce se o tebi pricati kao "dobroj supruzi" ako svasta nakuhas :-D
da ne pravim konfuziju naravno da zenu ne karakterise samo kuhinja u "stvarnom zivotu" ali za ovu priliku nek tako bude :-D
mi u kuci imamo goste cesto nekako smo navikli ljude da dolaze i to je lijepo jer volimo druzenje..kad je familija obicno ide rostilj i karafeke uz to..
za vecere..svakako supa, predjelo, glavno jelo i desert..i cesto za poslije ako se duze sjedi spremim neku "finger foods"..na ovom linku najcesce nadjem inspiraciju http://www.coolinarika.com/recepti/grupe-jela/
i svakako pita..to je nesto sto svi vole tako da ne mozes fulati..
sto se tice paunova :D lososa i pilica.. ja OBOZAVAM piletinu i moze se spremiti na toooliko nacina i mnogo puta sam za goste imala osobe koje ne vole bas crveno meso tako da piletina i PURETINA divan izbor :)
sretno i javi nam kako bude ;-) (mogu i slicice) :-D
jedna tamo

#33 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by jedna tamo »

HAVANA wrote:Meze,pive,štoka i vina...pa nek proberu.I djeci onih djidja.
upravo tako i dodala bih još napraviš kaficu i to je to, čuj pravit večere :lol:
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#34 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by Privatna poruka »

bandini

#35 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by bandini »

KatarinaKosaca wrote:Za predjelo pravim paellu, za glavno jelo biftek sa vrganjima, zelenu salatu i neku tortu. U ovisnosi od vrste gostiju, variram u izboru kolača. Paella je riža (mora biti kvalitetna, inače trošim italijansku vakumiranu) sa lignjama i kozicama koja se da lijepo aranžirati. Gostima nikad ne iznosim piletinu i ne smatram se dobro ugošćenom , ako je meni iznesu.

zato meni vise niko ne dolazi kuci
ja vazda piletinu pravim
pa sto mi tek sad to kazes???
zamzija

#36 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by zamzija »

Ma sve zavisi kakvi su gosti i da li imaš vremena za kuhinju i sate kuhanja.
Ako nemaš vremena - neko je ovdje napisao oni ovali s narescima - to mi je dobra ideja
u male zdjelice neke umake tipa ajvar, sir + vrhnje, salata...ako nemaš vremena sama da napraviš uvijek možeš naručiti te ovale a salatu sama...
Ili kupiš ono lisnato tijesto, samo ga razvaljaš i stavljaš razne namirnice unutra - feta sir, mladi sir, hrenovke - i u rernu 30min i bude brzo gotovo :) Uz kafu i kolač na kraju sasvim dovoljno...
A ako je u pitanju bliža rodbina i stariji gosti onda se potrudi i nešto skuhaj :)

I uvijek će biti priče ma koliko se trudila, gledaj da sebi olakšaš posao i živce :D
wewa

#37 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by wewa »

zavisi ko dolazi i kojim povodom...

goste koji su dolazili poslije vjencanja posluzivala sam vecerom, zavisno od dobi gostiju. ovi stariji iz porodica dobijali su tradicionalnije opcije, krompir meso corba fazoni, a ovi mladji nesto zgodnije za druzenje i duza sijela.

u principu, ako nekog zovem na kafu, dobice kafu, ako zovem na palacinke, dobice palacinke, ako zovem na veceru - you catch my drift. od svih varijanti mi je najdraze napraviti pogacu i iznijeti svu silu mazalica i povrca, uz to se fino razgovara i druzi :)
Zlata M.

#38 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by Zlata M. »

nosara wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
KatarinaKosaca wrote: Gostima nikad ne iznosim piletinu i ne smatram se dobro ugošćenom , ako je meni iznesu.
Zašto? :oops:
Nije da nešto pretjerano volim ili ne volim piletinu, ali se obično smatram dobro ugošćena kad je od srca i u lijepom raspoloženju :-D
Nisi nobles... :oops: Cuj, piletina...!? :-)

Meni kad neko iznese piletinu demonstrativno prosvjedujem i napustam predmetni domjenak... 8-)

Ako na sofri nema tradicionalne bosanske paelle (koji god to klinac bilo) podignem desnu obrvu i tako naduren pokvarim predmetni domjenak...

:roll:
... mozda bi bilo i duhovito, da nije zglajzalo u mobbing.
@KK je govorila o svom ukusu, u svoje ime. U cemu je problem ?! :-)
vox-populi

#39 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by vox-populi »

Ja napravim piletinu na razne nacine :D
EdnaMaric

#40 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by EdnaMaric »

Ispecete slane kiflice Sprind, narezete malo sira, salame, suhog mesa, sudzke...
U zdjelice ajvara, pavlake, mozda mjoneze (ako ko voli), malo maslina i kiselih paprika...
Vecera fantazija!
Naravno, ovo je neka opustenija varijanta vecere.
nosara

#41 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by nosara »

Zlata M. wrote: :roll:
Cuj, mobbing... :lol:
Zlata M.

#42 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by Zlata M. »

nosara wrote:
... ma niiiije :zzzz: :-)
A kako bi ti ovo nazvao ? :) Pretvori se tema u ismijavanje jednog-jedinog posta, tacnije - autora istog.
Zalosno.
Bljak.
nosara

#43 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by nosara »

Zlata M. wrote:
nosara wrote:
... ma niiiije :zzzz: :-)
A kako bi ti ovo nazvao ? :) Pretvori se tema u ismijavanje jednog-jedinog posta, tacnije - autora istog.
Zalosno.
Bljak.
Pa ti placi, ko ti brani...
madtv

#44 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by madtv »

kakav mobbing, vidis da ljudi ne vole piletinu :oops: :mrgreen:
Partizzanka

#45 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by Partizzanka »

Zavisi ko dolazi (s tim da si ti cherry u posebnoj situaciji ako se zelis dokazati)

ako su mladja raja (a kod mene to vecinom jesu)
furam fazon pizze!!!
Ona obicna talijanska pa stavljam raznoraznih fazona tipa margaritu, fungi ili capricoza ili tuna
ili pizza sa mesom ako hoces nesto konkretnije http://malezensketeme.com/post/2593 imas ovaj recept

za neke furam vec predlozeno ustipke i raznoraznih mazalica

a ako je za starije ... koji su jos i tabijatli (nisu ti svi "stariji" takvi) e onda ove dolmice ili nesto spremis sta znas vec
hajde boga ti dosli su vam jednom nisu dosli da im kuhas nego da se druzite!!
baustelac

#46 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by baustelac »

Zlata M. wrote:
KatarinaKosaca wrote: Gostima nikad ne iznosim piletinu i ne smatram se dobro ugošćenom , ako je meni iznesu.
Sacuvaj me Boze od gostiju koji imaju ovakav STAV... u pitanju je stav a ne ukus... doticna ima stav naspram piletine kao namirnice kojom se pokuzuje nepostovanje prema gostu
girl

#47 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by girl »

ovo s corbama i to ja ne bih pravila za vecere. kompletan takav meni pravim ako mi neko dolazi na rucak. ako mi dolaze na veceru, posebno te ekipe kod tek vjencanih parova kad imaju goste skoro svaki dan, nemas ti vremena da svaki dan kuhas te kompletne menije za goste. napravis dva dana i bas se umoris i onda skontas da tako ne ide, budes nervozna , ocnes se svadjati i nervirati " sto opet imas goste" :D . umjesto toga (poslusaj iskusne :lol: ) ja napravim vruce kifle i neku piletinu - npr one prsa kupim pa napravim s vrhnjem i gljivama. iznesem naravno dobru salatu uz to i tih nekih mazalica pavlake, zutog sira i sl. i svi budu "najedeni" i ostanu pod dobrim dojmom. :lol: obicno svi jedva docekaju vruce domace kifle i to ljude bas obraduje, jer je gostima to znak da si se potrudila (a ti se malo umoris, ali se ipak nisi sva slomila :D). to ti bude taman vremena kad dodjes s posla da lijepo pripremis kvalitetan stolnjak , i postavis sto, i serviras sve kako treba a da ne padas u nesvijest od nervoze i "sto ti muz nije pomogao" i ovo i ono (njega obavezno zaposli da lijepo pripremi makar salatu :D). mozes sve to servirati i u dnevnoj sobi jer to nisu corbe i nesto, i nije ono neko hodanje de sjedite da jedemo u trpezariju, pa ovo pa ono, nego je atmosfera laganini, sjednete i lijepo se druzite u dnevnoj. :D obzirom da je sezona roga , crvenih paprika, mozes i to ispeci koju a i ne moras ako si do kasno radila. za poslije imamo dosta voca, sladoled, i neki kolacic, ako nemam puno vremena da se lomim oko kolaca i "impresioniram ljude " nekim svojim umijecem, onda napravim nesto ovako:
jer je brzo i lagano a efektno, domace sto je najvaznije :D s tih par trikova ces na sve ostaviti lijep dojam, neces biti "krepana" , i tvoj trud a i osmjeh jer nisi komirana od umora ce zapamtiti.

http://www.coolinarika.com/recept/ljetna-poslastica/
ili domaci tiramissu

sretno s gostima, i to se mora prezivjeti :D

i nemoj nikog docekati u trenercvi , nego "mlada" lijepo obuci kakve pantolice i majicu, ne mora biti nista specijalno, obicna majicica i pantole, eto cisto da nisi goste docekala nikakva, i stavi makar karmin (ne moras kompletnu "monduru" ako nemas vremena dovoljno je samo karmin , eventualno rumenilo :lol: ). za to treba smao dvije minute a njih uvijek imas. nista mi nema mrze kad se domacica pojavi sva "ko otirac isprana" , dzaba joj sto hadzijske i ove i one pravi.

vjeruj mi na rijec, ovo sto sam ti ispricala puno bolji dojam ostavlja od "maminog bureka" i "mamine baklave", a probala sam obje varijante :lol:

(druga stvar je kad imas "rodbinski rucak" i to, e tu idu kompletni meniji i tu se slobodno "slomi" i impresioniraj :D)
Not My Idea

#48 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by Not My Idea »

baustelac wrote:
Zlata M. wrote:
Sacuvaj me Boze od gostiju koji imaju ovakav STAV... u pitanju je stav a ne ukus... doticna ima stav naspram piletine kao namirnice kojom se pokuzuje nepostovanje prema gostu

nek sacuva i mene :D valjda @KatarinaKosaca misli da je piletina za nizu stalez tj. sirotinjsko jelo :roll:
jednom sam cula kako jedna djevojka govori "Ko mi iznese piletinu s rizom ili krompirom me i ne treba zvat u goste" i mislila sam da je ta cura jedina kao ono...malo je rec da je ovo snobovski, da je piletina 15 km kila nikad ovo ne bi rekle.
@zlata: ne vidim mobbing al da je post/stav smijesan-jest.
nosara

#49 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by nosara »

Not My Idea wrote:
baustelac wrote:
Zlata M. wrote:

nek sacuva i mene :D valjda @KatarinaKosaca misli da je piletina za nizu stalez tj. sirotinjsko jelo :roll:
jednom sam cula kako jedna djevojka govori "Ko mi iznese piletinu s rizom ili krompirom me i ne treba zvat u goste" i mislila sam da je ta cura jedina kao ono...malo je rec da je ovo snobovski, da je piletina 15 km kila nikad ovo ne bi rekle.
@zlata: ne vidim mobbing al da je post/stav smijesan-jest.
Stav, dakako... Stav koji smrdi kvazielitizmom... "Moze pile, ali samo Chicken ala King"... :lol:

Ali, nije cudo... Nijesmo od jucer... :wink:
Gospoda Ministarka

#50 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?

Post by Gospoda Ministarka »

Eh, netom poslije rata kad sam bila dijete , uvijek sam volila kad dolazi mamina prijateljica teta D. Zato sto se znalo da je tad na stolu zapeceni krompir, sir i kajmak, velika glavica luka, bude tu i suhog mesa i sudzuke ali krompir je zakon :P :lol:

Tako da nije bitno sta se posluzi dokle god je od srca i u toploj atmosferi.

Ali ja licno, posto volim demonstrirati kuharske vjestine :D , nikad se ne bih odlucila za piletinu, osim ako nije rolovana sa spinatom ili nesto malo zahtjevnije od pileta u rerni.
Post Reply