Sta poslije srednje skole?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
OneLife

#1 Sta poslije srednje skole?

Post by OneLife »

Pozdrav svima,
novi sam na ovom forumu i ovo mi je ujedno prva tema na njemu.
Naime, zavrsio sam ETS u Banja Luci i tu skolu sam upisao jer obozavam racunare, telefone itd. tako da sam strucnjak za resavanje problema na tom polju al' nisam upao u smjer za racunare jer sam u osnovnoj bio prosjecan ucenik i to mi je bilo svejedno jer se u toj skoli najmanje uci ono za sta se stvarno skolujes i ajd istrpio sam nekako ove cetiri godine tako da sad dolazi na red studiranje.
U medjuvremenu sam ucio programiranje html, css, php, java script itd. u svakom slucaju znam kreirati sajt jako dobrog izgleda koji je je u poredjenju sa danasnjim modernim sajtovima ali to znam jer se jako dobro snalazim na internetu, ne znam sad sve komande napamet vec guglam i spajam u cjelinu ali to se nauci kada vise puta radis isto, praksa je jednostavno takva. Nemam prosjek za ETF tj. imam al da osvojim nekih 30-40 bodova na prijemnom, ne volim matematiku, elektroniku, energetiku i slicne predmete tako da i da upisem ne bi zavrsio za 10 godina, a to se uveliko uci na tom fakultetu. Ja znam da mi je najveca zelja zavrsiti ETF racunarski smjer ali od toga nema nista tako da sam se odlucio za Masinstvo i jos ne znam koji smjer da upisem jer mi se nista ne svidja osim onog smjera Zastite na radu jer mi se cini da odgovara koliko toliko meni. Ja bi to ove godine upisao cisto radi diplome i taj bi posao radio samo da se obezbjedim za neki drugi posao. Moje idealno zanimanje ne trazi da radim u drzavnoj niti u privatnoj firmi vec za sebe samog tj. od kuce nesto ili ajmo reci u nekim kompanijama koje se bave programiranjem i slicnim poslovima. Razmisljam dosta o tome da upisem IT akademiju ili da se zapocnem neku edukaciju u Lanaco tehnoloskom centru i da napredujem u onome sto volim. Vjerujem da IT akademija uzima novac bez nekog znanja ali isto tako vjerujem da ako se neko pokaze kao dobar u onome sto radi, vjerujem da ce pronaci i zaposlenje. Zanima me vase misljenje kako bi neko od vas na mom mjestu reagovao, u trenutku sam svog zivota u kojem odlucujem kojim pravim putem krenuti ali nemam kome bas da se obratim, ako odem na fakultet izgubicu 4-6 godina svog zivota i vjerujem da necu moci vise da se vratim ucenju programiranje jer ce to za mene biti previse kasno. Tokom srednje sam popravljao racunare, snimao za YouTube i bavio se prodajom tako da sam od svega imao neke zarade i sad cu se zaposliti prije nego krene fakultet tako da ne brinem za novac.
nineinchnails

#2 Re: Sta poslije srednje skole?

Post by nineinchnails »

Prijatelju. Najbolje bi ti bilo, apliciraj na fakultete van zemlje i bježi odavde što prije.
spreca

#3 Re: Sta poslije srednje skole?

Post by spreca »

Udat se ili ozeniti i pravac njemacka
megaribi1

#4 Re: Sta poslije srednje skole?

Post by megaribi1 »

OneLife wrote:Pozdrav svima,
Nemam prosjek za ETF tj. imam al da osvojim nekih 30-40 bodova na prijemnom, ne volim matematiku, elektroniku, energetiku i slicne predmete tako da i da upisem ne bi zavrsio za 10 godina, a to se uveliko uci na tom fakultetu. Ja znam da mi je najveca zelja zavrsiti ETF racunarski smjer ali od toga nema nista tako da sam se odlucio za Masinstvo i jos ne znam koji smjer da upisem jer mi se nista ne svidja osim onog smjera .
Ako nije problem prelazak iz Banjaluke u Sarajevo, možda vam ove informacije budu korisne:

Računarstvo se na univerzitetu u Sarajevu sluša na ETF, PMF i saobraćajnom fakultetu.
Na ETF Sarajevo prosjek i broj poena na prijemnom nisu više eliminatorni za upis, nego samo rangiraju kandidate po tome ko će iči na trošak budžeta a ko će plaćati godišnju školarinu. U tri bachelor godine na RI ima ukupno sedam matematičkih (linearna algebra, i geometrija, inženjerska matematika 1, inženjerska matematikla 2, matematička logika i teorija izračunljivosti, diskretna matematika, vjerovatnoća i statistika i osnove operacionih istraživanja), samo jedan elektro predmet (osnove elektrotehnike), fizika i 22 računarska predmeta.

Na PMF (usmjerenje teoretska kompjuterska nauka) prijemnog nema decenijama,, a uslov upisa je 50 poena (približno 3,50 prosjek). Ovaj smijer ima informatičke i matematičke predmete, pri čemu ima više matematičkih predmeta nego na ETF ali je gradivo manje zgusnuto.

Ne znam tačne uslove upisa za saobraćajni fakultet. Tu je malo programiranja, više je težište na infrastrukturi računara.

Od ove godine ETF i PMF uvode i dvogodišnji studij razvoja softvera. Sa njim se ne može upisati master, ali je gradivo rasterećeno od opštijih predmeta. Na ETF su samo tri matematička (Matematika u računarstvu 1,. Matematika u računarstvu 2, i vjerovatnoća i statistika) i 15 informatičkih predmeta. Slično je i sa PMF-om.
moonca

#5 Re: Sta poslije srednje skole?

Post by moonca »

Tokom srednje sam popravljao racunare, snimao za YouTube i bavio se prodajom tako da sam od svega imao neke zarade i sad cu se zaposliti prije nego krene fakultet tako da ne brinem za novac.
Dovoljno si pokazao interesovanja, zrelosti, ljubavi -obavezno nastavi u tom pravcu.

Sretno :)
OneLife

#6 Re: Sta poslije srednje skole?

Post by OneLife »

moonca wrote:
Tokom srednje sam popravljao racunare, snimao za YouTube i bavio se prodajom tako da sam od svega imao neke zarade i sad cu se zaposliti prije nego krene fakultet tako da ne brinem za novac.
Dovoljno si pokazao interesovanja, zrelosti, ljubavi -obavezno nastavi u tom pravcu.

Sretno :)
Hvala, nadam se da jesam :D
nineinchnails wrote:Prijatelju. Najbolje bi ti bilo, apliciraj na fakultete van zemlje i bježi odavde što prije.
Nazalost nemam jos tu mogucnost ali prvom prilikom bjezim :D
megaribi1 wrote:
OneLife wrote:Pozdrav svima,
Nemam prosjek za ETF tj. imam al da osvojim nekih 30-40 bodova na prijemnom, ne volim matematiku, elektroniku, energetiku i slicne predmete tako da i da upisem ne bi zavrsio za 10 godina, a to se uveliko uci na tom fakultetu. Ja znam da mi je najveca zelja zavrsiti ETF racunarski smjer ali od toga nema nista tako da sam se odlucio za Masinstvo i jos ne znam koji smjer da upisem jer mi se nista ne svidja osim onog smjera .
Ako nije problem prelazak iz Banjaluke u Sarajevo, možda vam ove informacije budu korisne:

Računarstvo se na univerzitetu u Sarajevu sluša na ETF, PMF i saobraćajnom fakultetu.
Na ETF Sarajevo prosjek i broj poena na prijemnom nisu više eliminatorni za upis, nego samo rangiraju kandidate po tome ko će iči na trošak budžeta a ko će plaćati godišnju školarinu. U tri bachelor godine na RI ima ukupno sedam matematičkih (linearna algebra, i geometrija, inženjerska matematika 1, inženjerska matematikla 2, matematička logika i teorija izračunljivosti, diskretna matematika, vjerovatnoća i statistika i osnove operacionih istraživanja), samo jedan elektro predmet (osnove elektrotehnike), fizika i 22 računarska predmeta.

Na PMF (usmjerenje teoretska kompjuterska nauka) prijemnog nema decenijama,, a uslov upisa je 50 poena (približno 3,50 prosjek). Ovaj smijer ima informatičke i matematičke predmete, pri čemu ima više matematičkih predmeta nego na ETF ali je gradivo manje zgusnuto.

Ne znam tačne uslove upisa za saobraćajni fakultet. Tu je malo programiranja, više je težište na infrastrukturi računara.

Od ove godine ETF i PMF uvode i dvogodišnji studij razvoja softvera. Sa njim se ne može upisati master, ali je gradivo rasterećeno od opštijih predmeta. Na ETF su samo tri matematička (Matematika u računarstvu 1,. Matematika u računarstvu 2, i vjerovatnoća i statistika) i 15 informatičkih predmeta. Slično je i sa PMF-om.
Ipak sam odlucio da upisem Masinski fakultet u BL, nemam drugog izbora a da je bolji od ovog trenutno za mene.
Poceo sam vjezbati matematiku, imam jos 12 dana pa se nadam da cu se uspjeti upisati.
Ako osvojim bar 15 bodova upao sam 100% po mojoj procjeni al opet bilo bi dobro da osvojim vise.
Nula sam od matematicara al cudno mi je da ipak volim matematiku, samo sam previse lenj da vjezbam.
Post Reply