Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
-
hljebarnik
#26 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Sjedi kuci i uzivaj. Been there, done that. 
- xamp
#27 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
felichi wrote:
za deset godina to ce ti biti najbolja studentska godina u sjecanju. pusti kurseve i sranja...
O da
- threshold
#28 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Ostaju mu jos tri.
-
otsam
#29 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
ostaje ti k**** da izbijes oci
hahaha
zajebaji se. nećeš imat 20 ponovo nikad štreberu, izađi druži se s rajom ako je imaš
hahaha
zajebaji se. nećeš imat 20 ponovo nikad štreberu, izađi druži se s rajom ako je imaš
-
numizmatic
#30 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
evo ako gledaš da popuniš vrijeme:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 35&t=95808
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 35&t=95808
-
numizmatic
#31 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
može li se znati kakav je to posao što ga imaš?
- desperate housewife
#32 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
matsuda wrote:Pozdrav,
student sam i zalosno je da sam vec nakon prvog semestra izgubio godinu. Sada mi ostaje vremena do septembra, da se saberem, organiziram i dam sve od sebe da ispravim ono u cemu sam pogrijesio. Ne zelim kukati kako je moglo biti drugacije, jer je moglo - ali nije i ja sam za to kriv. Ali, da ne peglam, evo sta zelim pitati:
Sta da uradi student koji je vec izgubio godinu? Zainteresiran sam da se prihvatim nekog kursa (ne mora biti besplatan, ali nemojte da moram prodavati bubreg radi toga). Naime, razmisljao sam o tome da upisem neki strani jezik ili CISCO ili nesto slicno sto je povezano sa mojim poljima zanimanja(naravno, pod uslovom da imam od toga neke koristi, da steknem znanje i najvaznije: da mi to nesto znaci kad budem aplicirao za posao). Sad, volio bih da me neko prosvijetli, gdje, sta i kako da se informisem o tome sta mi je na raspolaganju?
Hvala
Nazalost, ta bolonja je upropastila mnoge u svakom smislu. Prijasnji sistem je takodje bio katastrofa sto se tice nacina predavanja ali Bolonja je nesto gore.
Uci jezik. Engleski, Njemacki ili mozda cak i Turski ako ima gdje. To ti je investicija za koji tokom rada tesko da ces imati vremena a ti kurseci CISCO i slicno ti slabo kakvu korist mogu donjeti ako vec nisi negdje u radnom odnosu i slicno.
- nellington
#33 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Argumenti?desperate housewife wrote:
Nazalost, ta bolonja je upropastila mnoge u svakom smislu. Prijasnji sistem je takodje bio katastrofa sto se tice nacina predavanja ali Bolonja je nesto gore.
- madnessa
#34 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Ne prihvataj se nikakvih drugih aktivnosti koje bi ti mogle okupirati previše vremena. Iz iskustva govorim. Najbolje bi ti bilo da nastaviš pratiti nastavu i da daš što više ispita iz drugog semestra, te da položiš i iz prvog te na dodatnim rokovima kako bi dogodine imao manje ispita za položiti. Ono što položiš ove godine nećeš slušati i polagati dogodine. Jednom kad ispit položiš on ti se vodi kao položen.
- desperate housewife
#35 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
1. Jako mali broj univerziteta u EU koji je prihvatio bolonjski sistem obrazovanja.nellington wrote:Argumenti?desperate housewife wrote:
2. NIjedan znacajniji univerzitet u EU nije niti razmatra opciju prihvatanja tog modela obrazovanja. (Da dodje neki mali Italijan u Sorbonu ili Oxford i kaze im: "Ej ljudi vi ste zaostali, treba da prihvatite Bolonju, to je buducnost, medjunarodno priznate diplome, veca prolaznost, super sistem obrazovanja...". Neko bi ga pljunuo tamo!
3. Znam da je recimo na tehnickim fakultetima gjde je prije bilo 6 sati vjezbe iz matematike po bolonji to spalo na 2. Ne vidim da se u tom pogledu napredovalo.
4. Prolaznost povecana a znanje smanjeno.
5. EU komisija vodi od prosle godine raspravu gdje su uglavnom zakljucci kako je taj sistem obrazovanja znacajno unazadio i snizio kvalitetu obrazovanja.
6. Razlog uvodjenja Bolonje jeste pokusaj da EU kroz sistem obrazovanja 3+2 onemoguci odljevanje sive mase (mozgova) i studente da "bjeze" i nastavljaju skolovanje u Americi gdje sa 3 godine diplomom mozete samo upisati ponovo fakultet (undergraduate).
- nellington
#36 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
1. Jako mali broj univerziteta u EU koji je prihvatio bolonjski sistem obrazovanja.
Elementarno nerazumijevanje bolonjskih principa i kompatibilnosti.2. NIjedan znacajniji univerzitet u EU nije niti razmatra opciju prihvatanja tog modela obrazovanja. (Da dodje neki mali Italijan u Sorbonu ili Oxford i kaze im: "Ej ljudi vi ste zaostali, treba da prihvatite Bolonju, to je buducnost, medjunarodno priznate diplome, veca prolaznost, super sistem obrazovanja...". Neko bi ga pljunuo tamo!
Prebacivanje težišta sa jednog manira na drugi. Prirodno za svaku reformu.3. Znam da je recimo na tehnickim fakultetima gjde je prije bilo 6 sati vjezbe iz matematike po bolonji to spalo na 2. Ne vidim da se u tom pogledu napredovalo.
Relativno i subjektivno shvatanje.4. Prolaznost povecana a znanje smanjeno.
Stavovi postaju zaključci tek po zaključenju rasprave.5. EU komisija vodi od prosle godine raspravu gdje su uglavnom zakljucci kako je taj sistem obrazovanja znacajno unazadio i snizio kvalitetu obrazovanja.
Otkud onda poznajem 180 ECTS bachelore koji su upisali graduate program u SAD?6. Razlog uvodjenja Bolonje jeste pokusaj da EU kroz sistem obrazovanja 3+2 onemoguci odljevanje sive mase (mozgova) i studente da "bjeze" i nastavljaju skolovanje u Americi gdje sa 3 godine diplomom mozete samo upisati ponovo fakultet (undergraduate).
Šta uopće ti smatraš da bolonja jeste?
- desperate housewife
#37 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Molim te, samo mi daj tacno kontakt jednog za ovo zadnje da provjerim koji je univerzitet upisao i sta studira.nellington wrote:1. Jako mali broj univerziteta u EU koji je prihvatio bolonjski sistem obrazovanja.![]()
Elementarno nerazumijevanje bolonjskih principa i kompatibilnosti.2. NIjedan znacajniji univerzitet u EU nije niti razmatra opciju prihvatanja tog modela obrazovanja. (Da dodje neki mali Italijan u Sorbonu ili Oxford i kaze im: "Ej ljudi vi ste zaostali, treba da prihvatite Bolonju, to je buducnost, medjunarodno priznate diplome, veca prolaznost, super sistem obrazovanja...". Neko bi ga pljunuo tamo!
Prebacivanje težišta sa jednog manira na drugi. Prirodno za svaku reformu.3. Znam da je recimo na tehnickim fakultetima gjde je prije bilo 6 sati vjezbe iz matematike po bolonji to spalo na 2. Ne vidim da se u tom pogledu napredovalo.
Relativno i subjektivno shvatanje.4. Prolaznost povecana a znanje smanjeno.
Stavovi postaju zaključci tek po zaključenju rasprave.5. EU komisija vodi od prosle godine raspravu gdje su uglavnom zakljucci kako je taj sistem obrazovanja znacajno unazadio i snizio kvalitetu obrazovanja.
Otkud onda poznajem 180 ECTS bachelore koji su upisali graduate program u SAD?6. Razlog uvodjenja Bolonje jeste pokusaj da EU kroz sistem obrazovanja 3+2 onemoguci odljevanje sive mase (mozgova) i studente da "bjeze" i nastavljaju skolovanje u Americi gdje sa 3 godine diplomom mozete samo upisati ponovo fakultet (undergraduate).
Šta uopće ti smatraš da bolonja jeste?
100% znam da to nije moguce jer sam licno imala tu situaciji i taj problem.
A za ono subjektivno, .. Studirala sam i po starom sistemu i po bolonji, dalis i ti imao
- nellington
#38 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Neću spuštati na lični nivo priču nego ću citiratidesperate housewife wrote:
Molim te, samo mi daj tacno kontakt jednog za ovo zadnje da provjerim koji je univerzitet upisao i sta studira.
100% znam da to nije moguce jer sam licno imala tu situaciji i taj problem.
A za ono subjektivno, .. Studirala sam i po starom sistemu i po bolonji, dalis i ti imao
Council of Graduate Schools’ 2006 International Graduate Admissions Survey, Phase III: Admissions
and Enrollment.
n 2006, 18% of U.S. graduate schools did not accept three-year Bologna
degrees from Europe, down from 29% in 2005. Survey respondents indicated that three-
year degrees from Europe are “not an issue” at 56% of their institutions, up from 41% in
2005.
Tvoje tvrđenje je da 0% prihvata, 100% ne prihvata. Dakle, još prije 5 godina je situacija bila puno povoljnija.
A za ono subjektivno - ne kažem ni da može biti objektivan stav, pa makar neko imao iskustva sa oba sistema, jer se to opet svodi na iskustvo u roku od 4-5 godina na samo jednom (eventualno 2) fakulteta i studijske grupe. Stoga pojedinačna iskustva ne mogu biti validan argument u osudi jednog ili drugog sistema. Prolaznost nije kriterij kvaliteta, količina znanja jeste - ali korisnog i aktuelnog.
-
Baudelaire
#39 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Ja mogu govoriti iz prve ruke. Bolonja je na ekonomiji loše provedena. Meni treba profesor kao mentor, želim da mi posveti vrijeme, želim se uključiti u diskusiju sa njim, pitati ga sve što me zanima, a to je jako teško. Želim uraditi istraživački rad, proširiti svoje znanje izvan okvira onoga što predmet proučava, a to nije moguće. Nije problem u profesoru, nego u tome što ide 300 studenata na jednog profesora.
- nellington
#40 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
To već nije problem bolonje, nego loše provedbe iste. U ovoj prilici obično prepričavam priču koju sam čuo na FERu o njihovom pokušaju provedbe svih principa koje su zacrtali. Nakon sastavljanja rasporeda za prvu godinu sa željenim omjerom osoblja i studenata ispunili su sve prostorne i vremenske kapacitete fakulteta - a nisu ni počeli raspoređivati 2-5. godinu.Baudelaire wrote:Ja mogu govoriti iz prve ruke. Bolonja je na ekonomiji loše provedena. Meni treba profesor kao mentor, želim da mi posveti vrijeme, želim se uključiti u diskusiju sa njim, pitati ga sve što me zanima, a to je jako teško. Želim uraditi istraživački rad, proširiti svoje znanje izvan okvira onoga što predmet proučava, a to nije moguće. Nije problem u profesoru, nego u tome što ide 300 studenata na jednog profesora.
-
Baudelaire
#41 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Ma nisam ja rekao da je Bolonja loša, već naprotiv, loša je provedba iste. Ovako smo dobili razvodnjen stari sistem, pa ne znaš ni šta si ni ko si, ni šta si završio, a ja ne kupujem priču da je bilo koji fakultet lagan. Ipak moraš uložiti određeno vrijeme i trud da ga završiš, a na kraju haman da ne znaš ni šta si učio ni ko ti je predavao, ni što si neku stvaru učio. Postaneš kvazistručnjak.
- nellington
#42 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
To stoji u izvjesnoj mjeri, nema govora.
P. S. Je li nam postavljač teme još u životu, pošto ja zagazio duboko u offtopic pa bi bilo fino da se vratimo na temu
P. S. Je li nam postavljač teme još u životu, pošto ja zagazio duboko u offtopic pa bi bilo fino da se vratimo na temu
-
corbica
#43 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Nađi neki poslić, ili upiši neki kurs čisto da ne izgubiš radnu naviku.
I, počni da hodaš i da se dobro provodiš, ako hoćeš da ti ovo bude zadnji put obnove. Jer kad kreneš redovno, i kad se zadaš u učenje, samo u sjećanju će ti biti izlaženje, i kafana..
I, počni da hodaš i da se dobro provodiš, ako hoćeš da ti ovo bude zadnji put obnove. Jer kad kreneš redovno, i kad se zadaš u učenje, samo u sjećanju će ti biti izlaženje, i kafana..
- Bambi_na_kofeinu
#44 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Sjedi i uči.
Mnogo se teže organizovati i natjerati na aktivno učenje kad imaš iluziju viška vremena. Nemaš vremena, do septembra proleti dok trepneš.
Mnogo se teže organizovati i natjerati na aktivno učenje kad imaš iluziju viška vremena. Nemaš vremena, do septembra proleti dok trepneš.
- _Reds_
#45 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Ne znam šta da ti kažem.
Završio ETF, master, 3+2, telekomunikacije, i sjedim kuci jer posla nema. Zalost, da ne moze veca. Gdje god dodjes, traze iskustvo, a od kud ti. Mogao bi poceti raditi tamo negdje totalno nevezano za struku evetualno, tipa odrzvanje kakvih racunara, al kakva je poenta od toga, ako je pripravnicki da se nesto nauci iz prakse u struci. A ja budala naivan, kontao poslije mastera ETF, bice posla na veliko.
Sto se tice tebe, zaista je tesko izgubiti godinu nakon prvog semstra, pogotovo na prvoj godini, kad je puno studenata u opticaju.
Nisi polozio ni jedan predmet ?? Nisi dolazio nikako ?? Nisi predavao zadace ?? Samo ako je ovo troje ispunjeno mogo si fulati godinu vec nakon prvog semestra.
I sorry, sto cu ti reci, ali ako si ispunio ova tri kriterija, faks i nije bas za tebe.
Završio ETF, master, 3+2, telekomunikacije, i sjedim kuci jer posla nema. Zalost, da ne moze veca. Gdje god dodjes, traze iskustvo, a od kud ti. Mogao bi poceti raditi tamo negdje totalno nevezano za struku evetualno, tipa odrzvanje kakvih racunara, al kakva je poenta od toga, ako je pripravnicki da se nesto nauci iz prakse u struci. A ja budala naivan, kontao poslije mastera ETF, bice posla na veliko.
Sto se tice tebe, zaista je tesko izgubiti godinu nakon prvog semstra, pogotovo na prvoj godini, kad je puno studenata u opticaju.
Nisi polozio ni jedan predmet ?? Nisi dolazio nikako ?? Nisi predavao zadace ?? Samo ako je ovo troje ispunjeno mogo si fulati godinu vec nakon prvog semestra.
I sorry, sto cu ti reci, ali ako si ispunio ova tri kriterija, faks i nije bas za tebe.
- cigara
#46 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Nisam ni sanjao da cu dozivjeti da vidim da neko ovo pita
bez uvrede 
-
numizmatic
#47 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Daj ba. Stvarno?_Reds_ wrote:Ne znam šta da ti kažem.
Pa koliko ga dugo to tražiš? Je li isto stanje na računarstvu?
Nedavno meni mama govori o jednoj curi koja je isto tako telekomunikacije završila i četvrtu godinu već sjedi bez posla
Pa zar se ne možete snaći, otpedalirati vani ili nešto... hajd što je ovdje stanje karina ali valjda vani ima posla
Što me sjeba jbt
- _Reds_
#48 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Hehe, pa ta tvoja je jos na faksu, normala, ja sam zavrsio u septembru master. I jos sjedim kuci, od nas nekih 30takd sa tk sto su zavrsili, poso je naslo nekih 6-7.numizmatic wrote:Daj ba. Stvarno?_Reds_ wrote:Ne znam šta da ti kažem.
Pa koliko ga dugo to tražiš? Je li isto stanje na računarstvu?
Nedavno meni mama govori o jednoj curi koja je isto tako telekomunikacije završila i četvrtu godinu već sjedi bez posla
Pa zar se ne možete snaći, otpedalirati vani ili nešto... hajd što je ovdje stanje karina ali valjda vani ima posla
Što me sjeba jbt
Na informatici je stanje bolje, bar sad za sad. Njima ne traze toliko iskustvo, koliko nama. Jednostavno tako je, bolje ti je zavrsiti one nekakve komunikacije za saobracaju, koje su puno puno lakse, i onda te poslije faksa vrednuju skoro isto, i ako imas stelu, 'ebes etf. Jadno je sve, kao i ova drzava. Vjeruj da sam mislio da ce posao biti 100 posto poslije faksa kada sam ga upisivao, al nazalost ga nema. A gledam ljudi koji zavrsise master na ekonomiji svi nadjose poslove u bankama.
-
numizmatic
#49 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Nije na faksu, faks je završila prije četiri godine, tj. sad je četvrta godina kako se još nije zaposlila. A ne znam je li samo BA ili ima i MA, ali eto u međuvremenu je mogla i master dvaput dobiti.
Sretno u traženju posla, vala izaći sa ETF-a i još ga ne naći sramota. Ali hajde eto od septembra, nije ni to toliko, pogledaj ovu moju
Sretno u traženju posla, vala izaći sa ETF-a i još ga ne naći sramota. Ali hajde eto od septembra, nije ni to toliko, pogledaj ovu moju
- _Reds_
#50 Re: Sta ostaje studentu koji je izgubio godinu?
Samo da vidiš kakvih smijesnih konkrusa tek ima. Na znas d ali bi plakao ili šta. Zamisli kad dodju traze inzenjera elektrotehnike, i traze da imas papir o poznavanje rada na računaru. Ono da oplačeš.numizmatic wrote:Nije na faksu, faks je završila prije četiri godine, tj. sad je četvrta godina kako se još nije zaposlila. A ne znam je li samo BA ili ima i MA, ali eto u međuvremenu je mogla i master dvaput dobiti.
Druga stvar, neki dan bio neki konkurs u institutu nekom, oni trazili BA minimum, vecina ljudi poslali svoju MA diplomu, oni samo poslali, odbijenice i napisali da je nevažeća diploma. Eto kakva je ovo država.