Šta osigurati u privatnoj firmi danas?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
princeza i zvijer

#1 Šta osigurati u privatnoj firmi danas?

Post by princeza i zvijer »

Trazila sam nesto na ovu temu ali ne nadjoh pa da otvorim svoju...

U firmi gdje radim trebam odabrati segmente za osiguranje( imovinu, zaposlene, kasko i sl.) i odabrati najpovoljniju ponudu, te zakjučiti ugovor o osiguranju. Da li je neko imamo iskustva s tim tj. da li radi taj posao?
Dobila sam ponudu od jedne osiguravajuće kuće na osnovu podataka koje je direktor dostavio i u analizi sam se izgubila. Koje osiguravajuće društvo je najpovoljnije u BiH i koje se najčešće uzima za pravna lica? Koji parametri su mjerodavni - ostvareni prihod ili isplačene odštete te na osnovu čega ocijeniti atraktivnost date ponude?
Posebno me interesuje osiguranje zaposlenih od nezgoda i na šta tu treba obratiti pažnju? Da li u pregovorima s osiguravajućim društvima ja mogu tražiti npr. različite razrede osiguranja za zaposlene na različitim segmentima poslovanja s obzirom na rizik izloženosti na poslu? MOlim bilo kakav dobronamjeran savjet.

S obzirom da imamo solidan vozni park, da li uzeti kasko za sva vozila ? Cifra je prilično visoka :?
Kod autoodgovornosti nije mi jasno šta se ovdje osigurava tj. koje rizike pokriva, ako već imamo obavezno osiguranje prilikom registracije vozila? U ponudi su nabrojane neke uopštene stvari tako da mi nije jasno šta to još osiguravam dodatnim plaćanjem...
Ako ima neko da da pojašnjenje na bilo koju moju dilemu bila bih zahvalna.
drndalo

#2 Re: Šta osigurati u privatnoj firmi danas?

Post by drndalo »

Uh, siroka ti je to tema...

Osnovno osiguranje autoodgovornosti koje placate kod registracije pokriva potencijalnu stetu koje ta auta mogu napraviti nekome drugom... Ne ukljucujuci putnike u tim autima... Putnici se mogu posebno doplatiti, do razlicite visine.

Kasko, potpuni ili djelomicni, sa pokricem samo nekih rizika... Kako sluzbena vozila obicno vozi vise ljudi, obicno im bude i skuplje nego slican auto u privatnom vlasnistvu... Opet, zbog popusta na kolicinu, ne bi trebalo da bude skuplje...

Osiguranje zaposlenih, sirok pojam... Od uplacene sume po zaposlenom zavisice i eventualna isplata u slucju ne daj boze... Npr. ako placate mjesecno 2 KM po radniku kao osiguranje od nesretog slucaja, onda npr. isplata za lom ruke moze biti npr. 300 KM... Ali ako placate 5 KM, i isplata mora biti barem proporcionalno veca... Obratite paznju na to da li vazi samo u tokuradnog vremena ili pokriva 24 sata...

Imovina ? Opet sirok pojam... Zgrada, namjestaj, stakla, uredske masine...

Sve u svemu, za kompletan paket biste trebali traziti dobar kolicinski rabat, od bilo koga... Ako vam sve ponude budu vise nego ste ocekivali sve skupa, onda dijelove iste mozete modifikovati u direktnim razgovorima, tako da vam umanje sumu na ono sto mozete placati, a oni da umanje pokrice... Neki kompromis...

Sto se sigurnosti isplate tice, vazniji vam je u principu % isplate stete te firme, nego sam njen profit... Sta vi imate od njihovog profita, ako je npr. povecan smanjenjem isplata...? Dobro, te 2 stvari obicno nisu tako direktno vezane, ali po meni treba da gledate npr. 5-6 vecih osiguravajucih kuca, i da se cjenkate ko na auto-pijaci...
PRO165

#3 Re: Šta osigurati u privatnoj firmi danas?

Post by PRO165 »

Imaš firmu Vipox (vipox.ba).
Oni su ti brokeri u osiguranju. Popričaj sa ljudima pa ćeš vidjeti koliko su ugovori koje ti osiguravajuće kuće poturaju ustvari šuplji.
Pojam brokera znači da se oni pobrinu da ti dobiješ najbolju moguću zaštitu a oni rade na proviziju od osiguranja koju ti uglavnom ne možeš dobiti. To što je tebi vrtoglava cifra njima su to vrijednosti ko kad ti čitaš neki cjenovnik u kafani. Hoću reći oni puno hladnije glave pristupaju tome.
princeza i zvijer

#4 Re: Šta osigurati u privatnoj firmi danas?

hvala na odgovorima, bit će od pomoći kod donošenja konačne odluke.

@PRO165
Kolike su naknade brokera za njihove usluge, jer znate da svaki direktor sve to posmatra kao dodatni trošak i teško je dobiti uopšte odobrenje za angažovanje takvih lica.

Hvala još jednom :)
sema911s

#5 Re: Šta osigurati u privatnoj firmi danas?

Post by sema911s »

kontaktiraj grawe osiguranje,., mi kod njih imamo osiguranu zgradu(pozar, poplave, ostecenja, stakla su osigurana, ograde,) vozni park isto kod nih osiguran nekih 20 avuta i tu smo dobili neki paket u osiguranju pa nas je osiguranje svih avuta izaslo doplo jeftinije,., + na to dodaj da smo svi u firmi dobili zivotno osiguranje(jest najmanji paket i to pogledajte ako budete uzimali za radnike da se moze sa osobe na osobu prenijet jer ako ko napusti a nece da nastavi placat da ne propadnu pare)

nama je to neka maja "kraljica" radila,.,prezime se nesjecam,., malo je proces komplikovan i prije no sto ista podapisete oni ce vam ponudit nesto ko pravnu pomoc, ako ste veci klijent imate neko kod njih savjetovanje,.,

pozic
PRO165

#6 Re: Šta osigurati u privatnoj firmi danas?

Post by PRO165 »

princeza i zvijer wrote:hvala na odgovorima, bit će od pomoći kod donošenja konačne odluke.

@PRO165
Kolike su naknade brokera za njihove usluge, jer znate da svaki direktor sve to posmatra kao dodatni trošak i teško je dobiti uopšte odobrenje za angažovanje takvih lica.

Hvala još jednom :)
Nemam pojma :)

Moja firma je radila nešto njima tako da sam slučajno sazanao za njih ali sjedio sam sa glavnim ljudima i oni su mi pričali kakav je koncept rada i koliko sam ja skontao za tebe ne bi trebalo da bude skuplje od direktne ponude a imala bi kvalitetniji ugovor (pretpostavljam!).
princeza i zvijer

#7 Re: Šta osigurati u privatnoj firmi danas?

Hvala svima jos jednom, svi savjeti su ok i od koristi, a ja sam sad za sad oprikupila par ponuda pa cu ih analizirati i na kraju donijeti konacnu odluku.
Post Reply