Sta odabrati?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bic
-
vnm
#2 Re: Sta odabrati?
zasad nista. cijene ce da padnu kad u decembru pocne uvoz po euro3 homologaciji. znam da je puno cekati 3 mjeseca kad si mlad, ali mislim da trenutno nije dobro vrijeme za kupovinu auta.
- Qler
#3 Re: Sta odabrati?
Istinu zbori...vnm wrote:zasad nista. cijene ce da padnu kad u decembru pocne uvoz po euro3 homologaciji. znam da je puno cekati 3 mjeseca kad si mlad, ali mislim da trenutno nije dobro vrijeme za kupovinu auta.
- Better Man
#4 Re: Sta odabrati?
Da, Bolje ti je da pričekaš par mjeseci, a do tad možeš skupiti još para za nešto bolje!
-
ljudozder
#5 Re: Sta odabrati?
odaberi novije, audi je smeće.
A ako se možeš strpit do decembra, najbolje je da ne kupuješ dotad, jer bi cijene trebale da se drastično spuste.
A ako se možeš strpit do decembra, najbolje je da ne kupuješ dotad, jer bi cijene trebale da se drastično spuste.
- olensoner
#6 Re: Sta odabrati?
Audi 80 jeste dobro auto, ali za auto staro 20 godina je suludo dati vise od 2500KM...
-
whow
#7 Re: Sta odabrati?
Kada govorimo o polovnim automobilima onda je stvarno nemoguce ili u boljem slucaju vrlo tesko generalizirati. Cinjenica da je auto novije ili starije sama po sebi znaci malo . Nekada je 7 godina staro vozilo u puno boljem stanju od recimo 2 godine staroga vozila. Slicnom logikom 20 godina star audi moze biti u boljem stanju od 10 godina staroga Punta. Ovo naravno nije pravilo i svaka situacija je specificna . Ponovo cu napisati da je jedini nacin da se utvrdi realno stanje nekoga automobila da se isto odvede na inspekciju mehanicaru " na kanal
". Mnogo je faktora "u igri" kada govorimo a autima starim oko ili preko 10 godina. Historija i odrzavanje tj. servisiranje su u samom vrhu te liste. Dakle trebas ispitati , koliko vlasnika , za sta je auto koristeno , gdje i kako , koji su servisi odradeni i gdje, udese , opravke , opozivi , eventualni problemi . Takoder je veoma indikativno kako vozilo izgleda i dali je generalno stanje izgleda "originalno" jer brojne i ceste modifikacije ukazuju na eventualne probleme sa jeftinim solucijama. Dalje uradi "auto genezu" i saznaj historiju , mane i boljke modela koji namjeravas kupiti . Internet Forumi pruzaju obilje informacija koje ukazuju ne kvalitetu , probleme i boljke odredenog modela. Takoder ne zaboravi da je recimo taj Punto zamisljen kao throw away car sto vise manje znaci jedno-namjensku upotrebu. Sto u automobilskim zargonu znaci da se auto vozi dok je pod garancijiom ili sve dok ne pocnu neki ozbiljniji kvarovi , opravke nakon cega se vozilo obicno prosljeduje dalje. Takoder imaj na umu da je kvaliteta audija legendarna i ukoliko kupis kvalitetno koristeno vozilo sigurno ces se i sam jos navozati Naravno treba znati i to da popravka bilo kojeg Audija pa makar i 20 godina staroga nije jeftina tako da ako " naletis" na neki lemon to te lako moze odvesti u bankrot a tvoje " first car experience " uciniti mizernim.
- bic
#8 Re: Sta odabrati?
Hvala svima na odgovorima i dobroj volji,a zakljucak bi bio,da sacekam i taj decembar,koliko god da on bio 'daleko',u nadi da ce pasti cijene tj. da drzava nece uvesti neke silne nameta,poreze i jos stosta pri uvozu Euro 3 automobila...
-
whow
#9 Re: Sta odabrati?
Novi zakon o uvozu nece otkloniti tvoju dilemu koja ce u decembru vjerovatno poprimiti oblik tipa : 12 godina star audi ili 5 godina stara Fabia. Dakle ti prvo moras da razrjesis dilemu koje auto zelis kupiti. Onda se odlucis za budget i onda pocnes traziti najpovoljnije vozilo za pare. Naravno obzirom da je ovo prvo vozilo koje kupujes dilema je razumljiva. Mozda bi za pocetak bilo najbolje da probas voziti tj. testirati sva vozila koja bi mogla uci u tvoj budget i onda probas odluciti sta kupiti da poslje ne bi bilo " nismo znali".bic wrote:Hvala svima na odgovorima i dobroj volji,a zakljucak bi bio,da sacekam i taj decembar,koliko god da on bio 'daleko',u nadi da ce pasti cijene tj. da drzava nece uvesti neke silne nameta,poreze i jos stosta pri uvozu Euro 3 automobila...
- bic
#10 Re: Sta odabrati?
Ehh kad bi se u decembru mogla uzet fabia stara 5-6 god. za oko 6000KM,to bi super bilo 
- Kio
#11 Re: Sta odabrati?
Mere brate na mobil.de xDbic wrote:Ehh kad bi se u decembru mogla uzet fabia stara 5-6 god. za oko 6000KM,to bi super bilo
ali samo kvalitet je upitan.
Moja preporuka do nekih 5000 KM...
Ili idi na Punta ili na Feliciju..
Mislim da u tom cjenovnom rangu nemas boljeg izbora, ukoliko trazis mladje automobile.
Mislim znam kako ti je, gledas ove postove, mjenjas misljenje iz sec u sec
Mozda da se jos strpis, ili da jos ustedis
- Jimmy_The_Saint
#12 Re: Sta odabrati?
FELICIA ako nije protruhla (pogledaj pažljivo gepek i pragove) i ako nije baš previše prešla. I provozaj par krugova prije nego što pazariš.
-
emko1234
#13 Re: Sta odabrati?
mozes u grudama za 5 milja uzet golfa 5-icu divljaka..imas papire za vozanje po bih al na more busom
nije losa varijanta 
-
whow
#14 Re: Sta odabrati?
emko1234 wrote:mozes u grudama za 5 milja uzet golfa 5-icu divljaka..imas papire za vozanje po bih al na more busomnije losa varijanta
-
Desert Wind
#15 Re: Sta odabrati?
Hebo mater tebi treba dat drzavu da je vodis - svugdje si izmislio suplju rupu na svirali i u autoinzinjeringu i u politici i u policiji i u drzavnim poslovima.... Nema 'dje nisi pametan... Pravi prototip sveznajuceg bosancerosa. Halal ti bogwhow wrote:emko1234 wrote:mozes u grudama za 5 milja uzet golfa 5-icu divljaka..imas papire za vozanje po bih al na more busomnije losa varijanta
Cega se sve skutori nece dosjetiti. Cuj "Golfa divljaka" pa uz golfa jos dobije jedno dvije godine Zenice zbog posjedovanja protupravno stecene imovine a mozda i da ga okrive kao saucesnike zbog ostvarivanja materijalne koristi a mozda mu jos natovare da je podsticao krivicno djelo krade kao bonus
jer u nedostatku pravih kriminalaca koji se shepure u svojim Audijima i BMW neko treba i robijati pa da se pokaze svjetu kako ipak pravna drzava postoji i funkcionira. Bas mu i ti dade savjet Emko . Dobro znam da je ovo bila sala. Ali mislim da u ovoj jadnoj postrranziciskoj BiH ovakve shale mogu biti pogresno protumacene posebno od strane ovih mladih osoba koji su odrasli u jednom drugacijem moralnom i kulturnom okolisu nego u nase vrijeme gdje si dobijao sljage i samare samo ako bi se usudio spomenuti nesto tako. Danas sa druge strane kriminal se smatra fair game posebno ako se ima u vidu nacin na koji je danasnja ekonomsko -politicka elita dosla do svoga bogatstva i polozaja. Sve go lopov.
Sto se same teme tice mladicu bih predlozio ipak da se strpi malo i ustedi jos koju paricu jer je svota od 5000 ni tamo ni vamo sto se tice izbora za tu cijenu. Pretpostavljam da ti nije palo 5000 s neba da kupis tek tako neko ohrdano smece - zato predlazem da se strpis ako auto nije nasusna potreba radi koka zajebancija i raje i slicno...
-
whow
#16 Re: Sta odabrati?
Hej to ti je dobra ideja , evo ti mozes poceti skupljati potpise za moju kandidaturu na sljedecim izborima. Pa sigurno ne mogu biti gori od ovih lopova koji vec godinama palamude i pricaju suplju dok je situacija katastrofalna . Takvih lopova i kriminalaca kao sto je BiH politicka + ekonomska elita nema nigdje na svjetu al sve dok budemo glasali po sistemu svako za svoje ima da bude samo gore. Eo kad me vuces za jezik.Desert Wind wrote:Hebo mater tebi treba dat drzavu da je vodis - svugdje si izmislio suplju rupu na svirali i u autoinzinjeringu i u politici i u policiji i u drzavnim poslovima.... Nema 'dje nisi pametan... Pravi prototip sveznajuceg bosancerosa. Halal ti bogwhow wrote:emko1234 wrote:mozes u grudama za 5 milja uzet golfa 5-icu divljaka..imas papire za vozanje po bih al na more busomnije losa varijanta
Cega se sve skutori nece dosjetiti. Cuj "Golfa divljaka" pa uz golfa jos dobije jedno dvije godine Zenice zbog posjedovanja protupravno stecene imovine a mozda i da ga okrive kao saucesnike zbog ostvarivanja materijalne koristi a mozda mu jos natovare da je podsticao krivicno djelo krade kao bonus
jer u nedostatku pravih kriminalaca koji se shepure u svojim Audijima i BMW neko treba i robijati pa da se pokaze svjetu kako ipak pravna drzava postoji i funkcionira. Bas mu i ti dade savjet Emko . Dobro znam da je ovo bila sala. Ali mislim da u ovoj jadnoj postrranziciskoj BiH ovakve shale mogu biti pogresno protumacene posebno od strane ovih mladih osoba koji su odrasli u jednom drugacijem moralnom i kulturnom okolisu nego u nase vrijeme gdje si dobijao sljage i samare samo ako bi se usudio spomenuti nesto tako. Danas sa druge strane kriminal se smatra fair game posebno ako se ima u vidu nacin na koji je danasnja ekonomsko -politicka elita dosla do svoga bogatstva i polozaja. Sve go lopov.
Sto se same teme tice mladicu bih predlozio ipak da se strpi malo i ustedi jos koju paricu jer je svota od 5000 ni tamo ni vamo sto se tice izbora za tu cijenu. Pretpostavljam da ti nije palo 5000 s neba da kupis tek tako neko ohrdano smece - zato predlazem da se strpis ako auto nije nasusna potreba radi koka zajebancija i raje i slicno...
Na samo temu , ko kaze da za 5 hiljada covjek ne moze da kupi prosjecno auto .I na zapadu ima masa ljudi koji vozaju auta koja ne vrijede vise od 2-3 hiljade i to ih vozaju godinama . Neznam dali si procitao temu ;covjek kupuje prvo auto " dakle 5 hiljada je sasvim solidan budget . E sad ako ti je babo iz Gusinja onda se vjerovatno ima para i za ferarija.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#17 Re: Sta odabrati?
Puna tema šuplje.
Prvo skontaj šta ti treba.
Ako ćeš više voziti po gradu PUNTO, ako je u pitanju prigradska i vožnja na otvorenom AUDI.
Ako nečeš voziti puno prtljage PUNTO, a ako imaš kakav alat ili često putuješ AUDI.
Ako živiš u Sarajevu PUNTO, a ako ne AUDI.(pitanje krađe).
Ako misliš auto zadržati neko vrijeme PUNTO, ako ga misliš ubrzo tušnuti AUDI.
Ovo gore su samo reference za razmiljeanje, a ne Božje Slovo.
Naravno jako je važno čemu si sklon(marka) i opšte stanje odrđenog primjerka.
Prvo skontaj šta ti treba.
Ako ćeš više voziti po gradu PUNTO, ako je u pitanju prigradska i vožnja na otvorenom AUDI.
Ako nečeš voziti puno prtljage PUNTO, a ako imaš kakav alat ili često putuješ AUDI.
Ako živiš u Sarajevu PUNTO, a ako ne AUDI.(pitanje krađe).
Ako misliš auto zadržati neko vrijeme PUNTO, ako ga misliš ubrzo tušnuti AUDI.
Ovo gore su samo reference za razmiljeanje, a ne Božje Slovo.
Naravno jako je važno čemu si sklon(marka) i opšte stanje odrđenog primjerka.
- nuraH
#18 Re: Sta odabrati?
ja ne bih uzimao auto bez klime!!!
to mi je najvaznije od opreme da ima - a cisto sumnjam da mozes kupit neko staro auto a da ima klimu!?
to mi je najvaznije od opreme da ima - a cisto sumnjam da mozes kupit neko staro auto a da ima klimu!?
-
emko1234
#19 Re: Sta odabrati?
hahahahahha..pa ja se opste nisam zajebavao...moj prijatelju u sarajevu toliko ljudi vozi divljake i prekucana auta da ti ne bi vjerovao i ja koliko znam bez problema..nazalost zivimo u takvoj drzavi da ljudi mogu komotno vozat golfa 5 bez pravih papira a niko ih nece sankcionisat..na kraju i ako se to provali murija ti samo uzme auto,nema krivicne prijave ako nisi direktno umjesan..ti si vozio na legalnu punomoc,auto nisi preveo..naravno neces reci da si golfa v iz 2006 platio 5 milja nego ces se pravit budala i reci da su te izradili..whow wrote:emko1234 wrote:mozes u grudama za 5 milja uzet golfa 5-icu divljaka..imas papire za vozanje po bih al na more busomnije losa varijanta
-
whow
#20 Re: Sta odabrati?
Ma vjerujem da je to tako Emko. Tuga jedna. Pa zato ova bagra i zavada narod i 20 godina sere jedno te isto da bi mogli haraciti i pljackati. To treba ko u Kini sve ove korumpirane politicare i tajkune pred zid i metak u celo a familiji poslati racun za metak. Mislis da bi se poslje neko od ove sice usudio da kupi tog Golfa divljaka. Treba poceti sa vrha , al' kako bilo sta napraviti kad niko nije cist i svi imaju aferima.emko1234 wrote:hahahahahha..pa ja se opste nisam zajebavao...moj prijatelju u sarajevu toliko ljudi vozi divljake i prekucana auta da ti ne bi vjerovao i ja koliko znam bez problema..nazalost zivimo u takvoj drzavi da ljudi mogu komotno vozat golfa 5 bez pravih papira a niko ih nece sankcionisat..na kraju i ako se to provali murija ti samo uzme auto,nema krivicne prijave ako nisi direktno umjesan..ti si vozio na legalnu punomoc,auto nisi preveo..naravno neces reci da si golfa v iz 2006 platio 5 milja nego ces se pravit budala i reci da su te izradili..whow wrote:emko1234 wrote:mozes u grudama za 5 milja uzet golfa 5-icu divljaka..imas papire za vozanje po bih al na more busomnije losa varijanta
sve su to razradjene seme
-
530i
#21 Re: Sta odabrati?
Pustite se te priče wannabe magupa...
5000 je iznos ni tamo, ni vamo. Ganjaj Feliciju od prvog vlasnika i to najbolje 1.6 mpi motor, a može i 1.3. Dizel Feliciju zaobiđi, taj je loš motor. Naravno uz standardan pregled kompletnog auta, kod Felicije obrati pažnju na limariju, vrata gepeka, pragove, blatobrane.
Ti stari Audiji, Golfovi i Passati su izmučeni odavno i u njima ima života još pola godine - godinu dana i zato su i na prodaju, a novije nešto ne možeš ništa uzeti. Ima tu nekih manjih auta iz uvoza, ali i to je šuhveli...
5000 je iznos ni tamo, ni vamo. Ganjaj Feliciju od prvog vlasnika i to najbolje 1.6 mpi motor, a može i 1.3. Dizel Feliciju zaobiđi, taj je loš motor. Naravno uz standardan pregled kompletnog auta, kod Felicije obrati pažnju na limariju, vrata gepeka, pragove, blatobrane.
Ti stari Audiji, Golfovi i Passati su izmučeni odavno i u njima ima života još pola godine - godinu dana i zato su i na prodaju, a novije nešto ne možeš ništa uzeti. Ima tu nekih manjih auta iz uvoza, ali i to je šuhveli...
- shlauf
#22 Re: Sta odabrati?
Nema je koja nije truhla, izbila korozija na sve strane a ti zagledaj koliko hoćeš.530i wrote:Pustite se te priče wannabe magupa...
Aleeee aleeeeeeeeeee
-
530i
#23 Re: Sta odabrati?
Neka potraži neku garažiranu, sa metalik bojom, redizajn verziju...čini mi se da je Felicija išla do 2000-2001 godine...jebem li ga ispade lošija od stojadina limarijski.
- citroen
#24 Re: Sta odabrati?
530i wrote:Neka potraži neku garažiranu, sa metalik bojom, redizajn verziju...čini mi se da je Felicija išla do 2000-2001 godine...jebem li ga ispade lošija od stojadina limarijski.
Pa tu je negdje
-
detroit-mercy
#25 Re: Sta odabrati?
Cuj, jos se pa dvoumi, pa zna se za peticu uzeti Golfa 2cu, starog jedno 25godina
. To je najdrazi kucni ljubimac BiH sofera
.