Sta nam ovo sipaju po ulicama?
-
zimomor
#1 Sta nam ovo sipaju po ulicama?
I u drugim gradovima Evrope pada snijeg i bude poledice zimi ali nigdje ne vidjeh ovako prljave ulice zimi kao u Sarajevu?
Zna li iko sta nam ovo sipaju pored drage soli koja nam izjede auta i pobije ono malo ribe u Miljacki tokom ovih mjeseci? Zemlju, pijesak, ugalj? Pere li neko lovu i ovim putem?
Zna li iko sta nam ovo sipaju pored drage soli koja nam izjede auta i pobije ono malo ribe u Miljacki tokom ovih mjeseci? Zemlju, pijesak, ugalj? Pere li neko lovu i ovim putem?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#2 Re: Sta nam ovo sipaju po ulicama?
U drugim gradovima europe sipaju malo kvalitetniju so, kod nas je prosle godine na tenderu pored nasih firmi pobijedila firma iz tunisa.,..zimomor wrote:I u drugim gradovima Evrope pada snijeg i bude poledice zimi ali nigdje ne vidjeh ovako prljave ulice zimi kao u Sarajevu?
samo ono sto EVROPSKI GRADOVI IMAJU a selo Sarajevo nema je obicaj da se par sati nakon posipanja soli po ulicama te iste ulice OPERU.
To je bilo nekad poslije rata, medjutim toga vise nema.
-
Rambo-Amadeus
opsta pogan...
da je ovo stranica IJM sad bih se sjetio familije mnogim "cinovnicima", ali nejse, nije samo ta vrasta poganluka, ima jos tu svasta...
da je ovo stranica IJM sad bih se sjetio familije mnogim "cinovnicima", ali nejse, nije samo ta vrasta poganluka, ima jos tu svasta...
-
Fox Mulder
Eh to je vjecita tema. Papani su dosli sa sela i hoce da imaju "ugodjaj" k'o kod kuce odnosno rodne vikendice.
Vole papani blatnjave puteve, navikli valjda. Bacaju papani sol i nekakav šoder da je trenje vece. Jebote bas taj šoder je opasan. Jedan moj prijatelj je prije 3 godine zakocio negdje dole u Novom gradu pred semaforom (da nema trepcuceg zelenog), bilo šodera i zaples'o. Razbio auto. Šoder samo steti autima, fino ga ispjeskari, skine zastitu i nek' je vala i pocincan, kad dodje do lima mora hrdjati i poslije nekog vremena i truhnuti. Drugi problem koji sam vidio prije par godina kad sam bio u Sarajevu. Taj šoder zacepi kanale koji ionako nisu pravilno postavljeni (kontranagibi) i eto poplava na cesti. Je'l vam jos onaj papak Adem Zolj glavni za to? To je papan kakvog nema vise nigdje i zato vam je to tako. FUJ.
Last edited by Fox Mulder on 09/01/2008 10:40, edited 1 time in total.
-
mIRCerka
idi na IJM klikni HOCU I JA VAKO i sjeti im se svima familijeRambo-Amadeus wrote:opsta pogan...
A ja cu doc da potpisem
-
Rambo-Amadeus
mozda i hocu...mada nisam iz sa (blizu sam), ali stanje je otprilike isto, da mi je muka od izgleda nasih cesta pa sam rezigniran
odnosom, ne znam ni ja koga vise (pa sam stoga mislio da krenem kititi od nacelnika do portira, pa valjda tako zakacim i onog koga treba)...
sto rece ovaj gore, navikli na blato pa ga prave i u gradu... 
-
incognito071
Fox Mulder wrote:Eh to je vjecita tema. Papani su dosli sa sela i hoce da imaju "ugodjaj" k'o kod kuce odnosno rodne vikendice.Vole papani blatnjave puteve, navikli valjda. Bacaju papani sol i nekakav šoder da je trenje vece. Jebote bas taj šoder je opasan. Jedan moj prijatelj je prije 3 godine zakocio negdje dole u Novom gradu pred semaforom (da nema trepcuceg zelenog), bilo šodera i zaples'o. Razbio auto. Šoder samo steti autima, fino ga ispjeskari, skine zastitu i nek' je vala i pocincan, kad dodje do lima mora hrdjati i poslije nekog vremena i truhnuti. Drugi problem koji sam vidio prije par godina kad sam bio u Sarajevu. Taj šoder zacepi kanale koji ionako nisu pravilno postavljeni (kontranagibi) i eto poplava na cesti. Je'l vam jos onaj papak Adem Zolj glavni za to? To je papan kakvog nema vise nigdje i zato vam je to tako. FUJ.
Joj ovog delegata.
Smiri si tenzije bolan, zivjet ces duze
Dalje ako mislis da si bolji od Adema (sto uopste nije tesko
-
Fox Mulder
Ja to za vase dobro, da probudim svijest kod naroda, a ti meni tako...incognito071 wrote:Fox Mulder wrote:Eh to je vjecita tema. Papani su dosli sa sela i hoce da imaju "ugodjaj" k'o kod kuce odnosno rodne vikendice.Vole papani blatnjave puteve, navikli valjda. Bacaju papani sol i nekakav šoder da je trenje vece. Jebote bas taj šoder je opasan. Jedan moj prijatelj je prije 3 godine zakocio negdje dole u Novom gradu pred semaforom (da nema trepcuceg zelenog), bilo šodera i zaples'o. Razbio auto. Šoder samo steti autima, fino ga ispjeskari, skine zastitu i nek' je vala i pocincan, kad dodje do lima mora hrdjati i poslije nekog vremena i truhnuti. Drugi problem koji sam vidio prije par godina kad sam bio u Sarajevu. Taj šoder zacepi kanale koji ionako nisu pravilno postavljeni (kontranagibi) i eto poplava na cesti. Je'l vam jos onaj papak Adem Zolj glavni za to? To je papan kakvog nema vise nigdje i zato vam je to tako. FUJ.
Joj ovog delegata.![]()
![]()
![]()
Smiri si tenzije bolan, zivjet ces duze![]()
Dalje ako mislis da si bolji od Adema (sto uopste nije tesko) vratis se i zamjenis ga. Lako je pariti muda u DC-u i palamuditi od tamo.....
-
Fox Mulder
Ma ja vi iz Sarajeva ste palanacki dovoljni sami sebi, nemate se gdje ni parkirati na blatnjavim ulicama, fekalije plivaju po ulicama, a svijet ide dalje...sencho wrote:Bojim se da ste vi tamo u većoj nesvijesti nego mi ovdje.Fox Mulder wrote:Ja to za vase dobro, da probudim svijest kod naroda, a ti meni tako...incognito071 wrote:
Joj ovog delegata.![]()
![]()
![]()
Smiri si tenzije bolan, zivjet ces duze![]()
Dalje ako mislis da si bolji od Adema (sto uopste nije tesko) vratis se i zamjenis ga. Lako je pariti muda u DC-u i palamuditi od tamo.....
![]()
Zato i jesi u nesvijesti
![]()
-
ticoroman
#11 Re: Sta nam ovo sipaju po ulicama?
To nikad nisam vidio. Kako se ulice operu odmah par sati nakon posipanja soli? Cim?mIRCerka wrote:samo ono sto EVROPSKI GRADOVI IMAJU a selo Sarajevo nema je obicaj da se par sati nakon posipanja soli po ulicama te iste ulice OPERU.
- Alfons Kauders
#12 Re: Sta nam ovo sipaju po ulicama?
eee da je sad tuzlanske soli za posipanje... ali ne lezi vraze... sarajlije nam izabrale sda i sbih i od tad se uvozom bavi brankoviceva raja (jos od prosle vlade u kojoj je bio ministar saobracaja)...mIRCerka wrote:U drugim gradovima europe sipaju malo kvalitetniju so, kod nas je prosle godine na tenderu pored nasih firmi pobijedila firma iz tunisa.,..zimomor wrote:I u drugim gradovima Evrope pada snijeg i bude poledice zimi ali nigdje ne vidjeh ovako prljave ulice zimi kao u Sarajevu?
samo ono sto EVROPSKI GRADOVI IMAJU a selo Sarajevo nema je obicaj da se par sati nakon posipanja soli po ulicama te iste ulice OPERU.
-
mIRCerka
#13 Re: Sta nam ovo sipaju po ulicama?
Mislim da si se malo zajebao, nije samo Sarajevo biralo vlast u BiH, a sa ostatkom teze se slazem. Crko dabogda ko upali svjetlo!Alfons Kauders wrote:eee da je sad tuzlanske soli za posipanje... ali ne lezi vraze... sarajlije nam izabrale sda i sbih i od tad se uvozom bavi brankoviceva raja (jos od prosle vlade u kojoj je bio ministar saobracaja)...mIRCerka wrote:U drugim gradovima europe sipaju malo kvalitetniju so, kod nas je prosle godine na tenderu pored nasih firmi pobijedila firma iz tunisa.,..zimomor wrote:I u drugim gradovima Evrope pada snijeg i bude poledice zimi ali nigdje ne vidjeh ovako prljave ulice zimi kao u Sarajevu?
To je bilo nekad poslije rata, medjutim toga vise nema.mislim da se zadnje 4 godine ne koristi tuzlanska so, vec prljavo smece koje uvoze iz bratskog tunisa...
sami pali sami se ubili, sljedeci put birajte mrske komunjare, pa ce se na ceste bacati tuzlanska so...
-
Fox Mulder
#14 Re: Sta nam ovo sipaju po ulicama?
mIRCerka wrote:Mislim da si se malo zajebao, nije samo Sarajevo biralo vlast u BiH, a sa ostatkom teze se slazem. Crko dabogda ko upali svjetlo!Alfons Kauders wrote:eee da je sad tuzlanske soli za posipanje... ali ne lezi vraze... sarajlije nam izabrale sda i sbih i od tad se uvozom bavi brankoviceva raja (jos od prosle vlade u kojoj je bio ministar saobracaja)...mIRCerka wrote: U drugim gradovima europe sipaju malo kvalitetniju so, kod nas je prosle godine na tenderu pored nasih firmi pobijedila firma iz tunisa.,..
To je bilo nekad poslije rata, medjutim toga vise nema.mislim da se zadnje 4 godine ne koristi tuzlanska so, vec prljavo smece koje uvoze iz bratskog tunisa...
sami pali sami se ubili, sljedeci put birajte mrske komunjare, pa ce se na ceste bacati tuzlanska so...
- DaysleepeR
Kupuje se sol iz Tunisa jer je jeftinija.
I Hrvatska ima industriu soli u Stonu pa sol kupuje u Tunisu a mi i Hrvatska kad je zaštita domaćeg proizvoda ko nebo i zemlja
I Hrvatska ima industriu soli u Stonu pa sol kupuje u Tunisu a mi i Hrvatska kad je zaštita domaćeg proizvoda ko nebo i zemlja
-
Fox Mulder
Zato sto je kila soli iz Stona 0,90 kn. Uvezena iz Egipta je 0,40 kn.DaysleepeR wrote:Kupuje se sol iz Tunisa jer je jeftinija.
- Liberalism
Na zapadu se ne koristi so ili frakcija za poledice na cestama.
Umjesto da se brinu o eliminiranju posljedica poledice, na zapadu se posipa tecni rastvor koji sprjecava zadržavanje snijega ili nastanak leda. Ko se vozio autoputem zna o cemu govorim.
Drugi je problem sto komunalne vlasti u Sarajevu nisu zeljele da uvedu taj sistem koji bi bio puno jeftiniji od posipanju soli iz ''Tunisa'' (npr u Gorazdu ima fabrika koja stoji koja moze naraviti taj rastvor da je po jedinici
povrsine pokrivanja 10 puta jeftinije nego so ili frakcija).
Umjesto da se brinu o eliminiranju posljedica poledice, na zapadu se posipa tecni rastvor koji sprjecava zadržavanje snijega ili nastanak leda. Ko se vozio autoputem zna o cemu govorim.
Drugi je problem sto komunalne vlasti u Sarajevu nisu zeljele da uvedu taj sistem koji bi bio puno jeftiniji od posipanju soli iz ''Tunisa'' (npr u Gorazdu ima fabrika koja stoji koja moze naraviti taj rastvor da je po jedinici
-
_BosanaC
Postoji, samo sto su poslovi ciscenja i odrzavanja ulica vec davno dogovoreni, isto kao i talovi, i niko nije blesav da sam odreze granu na kojoj sjedi.Liberalism wrote:Na zapadu se ne koristi so ili frakcija za poledice na cestama.
I zeljeznica je kolko hoces puta jeftinija za prevoz od kamiona, samo hajd' ti to objasni nekome ko ima firmu od stotinu kamiona.
-
Fox Mulder
Tako je. Nema soli u civiliziranom svijetu vec vise od 20 godina. Koriste se rastvori koji su puno efikasniji i ciji salinitet nije tako veliki, te su ekoloski prihvatljiviji. Šoder se na posipa vec samo po izuzetno opasnim usponima sitni pijesak. Tako se ne unistavaju auti. I ima riba u rijekama. Ima jos jedan problem. Elektroenergeska postrojenja uz velike saobracajnice gdje se neopravdano posipaju ogromnim kolicinama soli su ostali za vrlo kratko vrijeme bez zastitnog uzemljenja. Uzemljivacke mreze je "pojela" so. Pa kad nadju frajera mrtvog zbog valikog napona koraka, mamlazi kazu:"Strefilo ga srce."Liberalism wrote:Na zapadu se ne koristi so ili frakcija za poledice na cestama.
- Alfons Kauders
#20 Re: Sta nam ovo sipaju po ulicama?
nije samo, nisam to ni rekao, ali je ucestvovalo u tome...mIRCerka wrote:Mislim da si se malo zajebao, nije samo Sarajevo biralo vlast u BiH, a sa ostatkom teze se slazem. Crko dabogda ko upali svjetlo!Alfons Kauders wrote:eee da je sad tuzlanske soli za posipanje... ali ne lezi vraze... sarajlije nam izabrale sda i sbih i od tad se uvozom bavi brankoviceva raja (jos od prosle vlade u kojoj je bio ministar saobracaja)...mIRCerka wrote: U drugim gradovima europe sipaju malo kvalitetniju so, kod nas je prosle godine na tenderu pored nasih firmi pobijedila firma iz tunisa.,..
-
_BosanaC
Jarane, ako taj rastvor nece pojesti asfalt, napraviti rupe i prosiriti vec postojece, i napraviti posla amidzicevoj firmi da ima raditi sta cijelo ljeto i po jeseni, koji ce nam onda djavo?Fox Mulder wrote:Tako je. Nema soli u civiliziranom svijetu vec vise od 20 godina. Koriste se rastvori koji su puno efikasniji i ciji salinitet nije tako veliki, te su ekoloski prihvatljiviji. Šoder se na posipa vec samo po izuzetno opasnim usponima sitni pijesak. Tako se ne unistavaju auti. I ima riba u rijekama. Ima jos jedan problem. Elektroenergeska postrojenja uz velike saobracajnice gdje se neopravdano posipaju ogromnim kolicinama soli su ostali za vrlo kratko vrijeme bez zastitnog uzemljenja. Uzemljivacke mreze je "pojela" so. Pa kad nadju frajera mrtvog zbog valikog napona koraka, mamlazi kazu:"Strefilo ga srce."Liberalism wrote:Na zapadu se ne koristi so ili frakcija za poledice na cestama.
-
Fox Mulder
Ma malo se mozda ne slazemo na ovoj temi, iako vrlo slicno mislimo, samo moram te ispraviti-so jeste agresivna, ali asfalt ne unistava so, vec led koji se siri u baricama na mjestima gdje je asfalt ostecen zbog nesolidne gradnje ceste._BosanaC wrote:Jarane, ako taj rastvor nece pojesti asfalt, napraviti rupe i prosiriti vec postojece, i napraviti posla amidzicevoj firmi da ima raditi sta cijelo ljeto i po jeseni, koji ce nam onda djavo?Fox Mulder wrote:Tako je. Nema soli u civiliziranom svijetu vec vise od 20 godina. Koriste se rastvori koji su puno efikasniji i ciji salinitet nije tako veliki, te su ekoloski prihvatljiviji. Šoder se na posipa vec samo po izuzetno opasnim usponima sitni pijesak. Tako se ne unistavaju auti. I ima riba u rijekama. Ima jos jedan problem. Elektroenergeska postrojenja uz velike saobracajnice gdje se neopravdano posipaju ogromnim kolicinama soli su ostali za vrlo kratko vrijeme bez zastitnog uzemljenja. Uzemljivacke mreze je "pojela" so. Pa kad nadju frajera mrtvog zbog valikog napona koraka, mamlazi kazu:"Strefilo ga srce."Liberalism wrote:Na zapadu se ne koristi so ili frakcija za poledice na cestama.
-
_BosanaC
Do mene, nije moj fah 
Samo znam da svijet nije nastao s nama, i da supci koji i onako hodaju po svijetu od mojih para a placeni su da sjede u kancelarijama mogu brate svratiti i do kakvog zavoda za tamo nesto i priupitati kako to drugi rade... Ne moramo vazda mi toplu vodu otkrivati pa se hibretiti kad se zacepe kanalizacije, sjebe asfalt itd.
Samo znam da svijet nije nastao s nama, i da supci koji i onako hodaju po svijetu od mojih para a placeni su da sjede u kancelarijama mogu brate svratiti i do kakvog zavoda za tamo nesto i priupitati kako to drugi rade... Ne moramo vazda mi toplu vodu otkrivati pa se hibretiti kad se zacepe kanalizacije, sjebe asfalt itd.
-
Fox Mulder
Eh, sta ces-NASA POSLA._BosanaC wrote:Do mene, nije moj fah
-
Fox Mulder
Najbolje je da nista ne posipaju, samo da ciste i odvoze snijeg. Ako vec mora so, onda bez kamenja, koje efikasno unistava aute.