Sta moze neko..

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Baby Jane

#1 Sta moze neko..

Post by Baby Jane »

...ko ima stranu diplomu iz ekonomije i njemackog jezika i koji ujedno tecno govori engleski jezik raditi u Bosni i Hercegovini? U Sarajevu, da budemo precizniji. Kakav posao i kolike su sanse za pronalazak posla?
drvetmed

#2 Re: Sta moze neko..

Post by drvetmed »

Baby Jane wrote:...ko ima stranu diplomu iz ekonomije i njemackog jezika i koji ujedno tecno govori engleski jezik raditi u Bosni i Hercegovini? U Sarajevu, da budemo precizniji. Kakav posao i kolike su sanse za pronalazak posla?
Bez štele nikakav pa makar da imaš 5 diploma i govoriš 10 stranih jezika.
Highlander_girl

#3 Re: Sta moze neko..

Post by Highlander_girl »

Sto se tice poslova koje taj neko moze obavljati paleta je velika,ali kako se ubaciti...To je problem. Imam drugaricu koja je zavrsila ekonomiju i trenutno je u Njemackoj na post diplomskom iz njemackog jezika i znam da je ona govorila o mogucnostima rada u ambasadama,konzulatima,ministarstvima,stranim firmama... U svakom slucaju,sretno! ;)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Sta moze neko..

Post by Truba »

moš u ministarstvima ako platiš
nova_korisnica

#5 Re: Sta moze neko..

Post by nova_korisnica »

moze par informacija (nisu nuzno vezano za posao koji mozes raditi, ali mene to zanima iz nekih drugih razloga)
jesi zavrisla bwl/vwl ili nesto drugo?? 3 ili 5 god?? jesi prevela diplome i sta ti pise na njima???

e, sto se posla tice...ima li nesto sto bi ti voljela da radis?? ne mislim nuzno na firmu, vec vise na prirodu posla?? moj ti je savjet da se ne drzis nuzno stranih kompanija..ima i nasih koji rade sa inostranstvom i treba im neko ko zna strane jezike...imas onda more onih nekih fondacija (mislim da su njemacke jako zastupljene), mozes probati i u ambasadama..ako ti nije nuzda i imas prostora da cekas sa poslom, raspitaj se malo o kompanijama i o poslovima koji se nude...
a ako ti se zuri, onda se prijavljuj na sve zivo i idi na razgovore, pa onda vidi nalazis li se u necemu...

vidim neko je predlozio ministarstvo :) ono sto sam ja vidjela je u biti da tamo sjedi jedno dvoje koje rade za cijeli odjel, a ovi ostale ubijaju vrijeme raznoraznim zanimacijama :D za nekoga ko tek ulazi u poslovni svijet mislim da bi ti steta bila otici u neku takvu instituciju...
ne znam jesi li gledala, ali schüler helfen leben traze koordinatora...mozda ne bi bilo lose na to se prijaviti...
u svakom slucaju, puno srece i obrati se ako ti treba i drugih info i na pp
pozz
atko

#6 Re: Sta moze neko..

Post by atko »

Baby Jane wrote:...ko ima stranu diplomu iz ekonomije i njemackog jezika i koji ujedno tecno govori engleski jezik raditi u Bosni i Hercegovini? U Sarajevu, da budemo precizniji. Kakav posao i kolike su sanse za pronalazak posla?
Sanse su i vise nego dobre ... ali moras se znati prodati ... doci na razgovor i pokazati da zaista jeso ono sto o tebi pise, ja to zovem "onaj ludjacki sjaj u ocima" :wink:
slavkoimamodilera

#7 Re: Sta moze neko..

Post by slavkoimamodilera »

S obzirom da savjete trazis po forumu, rekao bih da bi ti bilo pametnije da upises post-diplomski da em postignes dovoljnu zrelost da bi znao sta zelis sa samim sobom u zivotu, em postignes komparativnu prednost (kakvu-takvu) nad bar 10.000 takvih kao sto si ti :-)
The Nightwatchman

#8 Re: Sta moze neko..

Post by The Nightwatchman »

atko wrote:
Sanse su i vise nego dobre ... ali moras se znati prodati ... doci na razgovor i pokazati da zaista jeso ono sto o tebi pise, ja to zovem "onaj ludjacki sjaj u ocima" :wink:
ja bi takvome dao samo da radi s krampom i lopatom :D
GianFranco

#9 Re: Sta moze neko..

Post by GianFranco »

komi wrote:moš u ministarstvima ako platiš
Upravo tako, PLATIŠ. Ali, prvi korak ti je "ubacivanje" u SDA.
Kao njihov kadar ćeš preko ADS dobiti posao na izmišljeno radno mjesto, npr. Stručni saradnik za ........................
Zatim, moraš se pomiriti s tim da ti glava više ne služi za razmišljanje već za frizuru i mahanje s njom u znak odobravanja
šta god kaže tvoj pretpostavljeni (za kojeg si ti, intelektualno, Doktor nauka).
Ali, lako ćeš ti preko toga preći već nakon prvog mjeseca, kada ti na račun legne prva plata u iznosu nekoliko milja, topli obrok
i ostale pogodnosti. Samo maši glavom.
Sretno.
Baby Jane

#10 Re: Sta moze neko..

Post by Baby Jane »

nova_korisnica wrote:moze par informacija (nisu nuzno vezano za posao koji mozes raditi, ali mene to zanima iz nekih drugih razloga)
jesi zavrisla bwl/vwl ili nesto drugo?? 3 ili 5 god?? jesi prevela diplome i sta ti pise na njima???

e, sto se posla tice...ima li nesto sto bi ti voljela da radis?? ne mislim nuzno na firmu, vec vise na prirodu posla?? moj ti je savjet da se ne drzis nuzno stranih kompanija..ima i nasih koji rade sa inostranstvom i treba im neko ko zna strane jezike...imas onda more onih nekih fondacija (mislim da su njemacke jako zastupljene), mozes probati i u ambasadama..ako ti nije nuzda i imas prostora da cekas sa poslom, raspitaj se malo o kompanijama i o poslovima koji se nude...
a ako ti se zuri, onda se prijavljuj na sve zivo i idi na razgovore, pa onda vidi nalazis li se u necemu...

vidim neko je predlozio ministarstvo :) ono sto sam ja vidjela je u biti da tamo sjedi jedno dvoje koje rade za cijeli odjel, a ovi ostale ubijaju vrijeme raznoraznim zanimacijama :D za nekoga ko tek ulazi u poslovni svijet mislim da bi ti steta bila otici u neku takvu instituciju...
ne znam jesi li gledala, ali schüler helfen leben traze koordinatora...mozda ne bi bilo lose na to se prijaviti...
u svakom slucaju, puno srece i obrati se ako ti treba i drugih info i na pp
pozz

Ma nisam zavrsila u Njemackoj vec u drugoj zemlji Zapada (englesko govorno podrucje, ali nije Engleska :D ). Ali jesam provela godinu dana u Njemackoj studirajuci upravo BWL i DaF. Na mom faxu nema Bolonje i ovih fazona tako da mi je studij trajao 4 godine.
( Za ovog pametnjakovica sto mi predlaze Masters - vec aplicirano, cekam pocetak studija)

Eh, fazon je sto ja stvarno ne zelim da se ogranicim na jedno polje. Voljela bih raditi posao koji je dinamican, izazovan...u kojem mogu svakodnevno koristiti strane jezike, upoznati nove ljude. Diploma mi svakako nije prevedena, tako da mislim da ministarstva ne dolaze u obzir...sem toga, rad u Ministarstvu u sistemu kakav je nas bi me samo ubilo u pojam. Juce sam podnijela zahtjev za KPMG i isto tako za poziciju nastavnika engleskog jezika na IUS-u.
Stele nemam. Volje mi ne manjka.

Hvala ti puno na odgovoru. Imas PP. :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#11 Re: Sta moze neko..

Post by mIRCerka »

Image
slavkoimamodilera

#12 Re: Sta moze neko..

Post by slavkoimamodilera »

mIRCerka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ti ispade gora od mene, "pametnjakovica"! :mrgreen:
Baby Jane

#13 Re: Sta moze neko..

Post by Baby Jane »

The Nightwatchman wrote:
atko wrote:
ja bi takvome dao samo da radi s krampom i lopatom :D
Ma takvome bi opasno bilo dati krampu i lopatu :D
Post Reply