Pa valjda u Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine pise Kantone za sta su i Hrvatski predstavnici glasali?Lincoln-Burrows wrote:Ovo Bosanski uvažavam a kanton je naziv koji može a i ne mora biti zajednički, meni je županija.BHCluster wrote:Valjda Bosanski Petrovac i Unsko-Sanski kanton.Lincoln-Burrows wrote: U Drvaru nema Bošnjaka a u Glamoču su na manje od 25%. A Petrovac je u unsko sanskoj županiji.
Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
- BHCluster
#801 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
- Lincoln-Burrows
#802 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Ako ti je draže kanton ok, eto to je kanton.BHCluster wrote:Pa valjda u Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine pise Kantone za sta su i Hrvatski predstavnici glasali?Lincoln-Burrows wrote: Ovo Bosanski uvažavam a kanton je naziv koji može a i ne mora biti zajednički, meni je županija.
-
Hafis
#803 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Svakako da nije normalna situacija.goodbar wrote:[
Ovde se zaboravlja jedna cinjenica,a to je da narod koji ima vecinu u jednoj drzavi,oko 50.posto(mozda i vise,ne znam zasto se odugovlaci sa rezultatima popisa?),zivi na cetvrtini teritorije.Narod koji nije vecinski,zivi na polovini teritorije,a narod,koga ima oko 17.posto(po svim mjerilima,to je malo veca nacionalna manjina),takodje zivi na cetvrtini teritorije,kao i onaj narod koga ima oko 50.posto.Da li je to normalna situacija
Zašto onda pripadici tog naroda kojeg je 50 posto (možda i više) i koji žive na četvrini teritorije, ne preseljavaju na tu četvrtinu koja pripada onima kojih je 17%? Zašto ne kupuju nekretnine u zapadnom Mostaru, Čitluku, Međugorju, Širokom Brijegu, Čapljini, Neumu, Posušju, Tomislavgradu, Livnu, Kupresu, Drvaru, Grahovu, pa da povećaju taj teritorij na 40, 50 i više posto... ne znam uopće tko im brani to?
A inače, najbolje je tako, tvoja teorija: drž' se terena gdje ima džamija, halal hrane i sećija, i onda krivi druge.
Ne pratiš forumsku teoriju: ne treba se širiti, već treba samo ćućati i čekati da drugi sami izumru ili odu.
A ima i brži način (doduše i najbolniji) : gutu u ruku i kupuj nekretnine u pobrojanim mjestima
-
kopijas34
#804 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Nema nikakvih brojki o tome. To se vi samo nadate. Jedine brojke su one iz FZS.Lincoln-Burrows wrote:Čovječe brojke su neumoljive, nemoj da se brukaš već si se prosuo više puta.kopijas34 wrote:Da samo sto se hrvati iz tog glamoca i livna sele najvise u EU. Sta moze hrvate zadrzati u tim vukojebinama pored eu pasosa?Lincoln-Burrows wrote: To su ti podaci sa FSZ pretpostavljam.
Malo ću pojasniti, sve hercegovačke općine i ove u hercegbosanskoj županiji imaju preko 50% djece koja se
rađaju u Hrvatskoj jer time automatski stiču državljanstvo i dobiju porodiljnu naknadu i ta djeca nisu
registrirana u FSZ.
Evo primjer gradića Glamoča (ne cijele općine):
U Glamoču djeluje Osnovna škola "Fra Franjo Glavinić" s oko 350 učenika od kojih je oko 200 Hrvata, 100 Bošnjaka i 50 Srba.
Izvan gradića Glamoča žive isključivo Srbi i u jednom selu i Hrvati.
A to da ih se 50% radja vani je naucna fantastika. Mozda 10% i to maximalno.
Imamo i mi brojke o 50.000 sandzaklija u sarajevu i jos 100.000 u BiH ali to nema u statistici.
- BHCluster
#805 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Radi se o Ustavnoj kategoriji ne jezicno ono samo da znas nemoj da se ljutis nema potrebe.Lincoln-Burrows wrote:Ako ti je draže kanton ok, eto to je kanton.BHCluster wrote:Pa valjda u Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine pise Kantone za sta su i Hrvatski predstavnici glasali?Lincoln-Burrows wrote: Ovo Bosanski uvažavam a kanton je naziv koji može a i ne mora biti zajednički, meni je županija.
-
Pokajnik
#806 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Jestegoodbar wrote: Ovde se zaboravlja jedna cinjenica,a to je da narod koji ima vecinu u jednoj drzavi,oko 50.posto(mozda i vise,ne znam zasto se odugovlaci sa rezultatima popisa?),zivi na cetvrtini teritorije.Narod koji nije vecinski,zivi na polovini teritorije,a narod,koga ima oko 17.posto(po svim mjerilima,to je malo veca nacionalna manjina),takodje zivi na cetvrtini teritorije,kao i onaj narod koga ima oko 50.posto.Da li je to normalna situacija?Da li ima jos i jedne drzave,koja ima nesto slicno(osim Palestine,gdje su "demokratske"zemlje,omogucile naseljavanje jednom narodu,na ustrb drugog,kojeg su "fino"spakovali u izbjeglicke kampove)?Bila je,cini mi se Rodezija i Juznoafricka Unija,ali ni tamo vise nema toga.I jos nesto,vodje onog naroda,koji nije vecinski,a vlada na polovini teritorije drzave zvane BiH,malo im je i toga,vec,svako malo,prijeti da ce,sa svojim plenom,od 50.posto teritorije,izaci iz drzavne zajednice.To je prazna puska(koje se,jel' te plase dvojica),ali sa kojom utvrdjuje pazar,kao "Da se Vlasi ne dosete".
- Lincoln-Burrows
#807 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Brojke osnovnoškolaca su mjerodavne a ne FZS.kopijas34 wrote:
Nema nikakvih brojki o tome. To se vi samo nadate. Jedine brojke su one iz FZS.
Imamo i mi brojke o 50.000 sandzaklija u sarajevu i jos 100.000 u BiH ali to nema u statistici.
Šta ti znači da po FZS stoji da je u Neumu rođeno 2 djece u 2007. godini a
u 2014.g u prvi razred osnovne škole ih je 63. Kako to da je rođeno samo 2?
-
Novak20
#808 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Što je najgore, radi ovakvih demografskih računica ljudi koji imaju jedno ili dvoje djece i planirane rahat patnje nema nam ulaska u EU do 2100.Hafis wrote:Svakako da nije normalna situacija.goodbar wrote:[
Ovde se zaboravlja jedna cinjenica,a to je da narod koji ima vecinu u jednoj drzavi,oko 50.posto(mozda i vise,ne znam zasto se odugovlaci sa rezultatima popisa?),zivi na cetvrtini teritorije.Narod koji nije vecinski,zivi na polovini teritorije,a narod,koga ima oko 17.posto(po svim mjerilima,to je malo veca nacionalna manjina),takodje zivi na cetvrtini teritorije,kao i onaj narod koga ima oko 50.posto.Da li je to normalna situacija
Zašto onda pripadici tog naroda kojeg je 50 posto (možda i više) i koji žive na četvrini teritorije, ne preseljavaju na tu četvrtinu koja pripada onima kojih je 17%? Zašto ne kupuju nekretnine u zapadnom Mostaru, Čitluku, Međugorju, Širokom Brijegu, Čapljini, Neumu, Posušju, Tomislavgradu, Livnu, Kupresu, Drvaru, Grahovu, pa da povećaju taj teritorij na 40, 50 i više posto... ne znam uopće tko im brani to?
A inače, najbolje je tako, tvoja teorija: drž' se terena gdje ima džamija, halal hrane i sećija, i onda krivi druge.
Ne pratiš forumsku teoriju: ne treba se širiti, već treba samo ćućati i čekati da drugi sami izumru ili odu.
A ima i brži način (doduše i najbolniji) : gutu u ruku i kupuj nekretnine u pobrojanim mjestima
-
kopijas34
#809 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Zato sto se sa tog teritorija sele svi? Ako Srbi umiru masovno u Glamocu, Drvaru i ako im se mladi sele masovno (neznam imali ih perspektivnih mladih tamo jos danas?) kako ocekivati od drugih da tu dolaze? To je danas pustara a za 10 godina nece biti ni tih starih ljudi vise.Hafis wrote:Svakako da nije normalna situacija.goodbar wrote:[
Kupres 3000 stanovnika a vecina teritorija je oko 60% kantona sarajeva. Mislim zasto bi to naseljivali kada tamo nema nikoga? A ako nema nikoga cije je to onda? Nicije bravo (Sto bi rekao Zlatko Lagumdzija Braaaavo tako je).
- BHCluster
#810 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
EU nije bitna, proces ulaska jeste.Novak20 wrote:
Što je najgore, radi ovakvih demografskih računica ljudi koji imaju jedno ili dvoje djece i planirane rahat patnje nema nam ulaska u EU do 2100.
Last edited by BHCluster on 01/12/2014 15:34, edited 1 time in total.
-
kopijas34
#811 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Najvjerovatnije zato sto neum nema porodiliste kumasine tako da idu u neko drugo mjesto. Ne provaljuj se.Lincoln-Burrows wrote:Brojke osnovnoškolaca su mjerodavne a ne FZS.kopijas34 wrote:
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#812 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Zene se idu poradjati u Dubrovnik.Lincoln-Burrows wrote:
Brojke osnovnoškolaca su mjerodavne a ne FZS.
A sto se tice teme zupanija/kanton, to uopce nisu sinonimi, jer zupanije u Hrvatskoj imaju daleko manja ustavna ovlastenja nego kantoni u Federaciji.
-
Hafis
#813 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Kako god.kopijas34 wrote:Zato sto se sa tog teritorija sele svi? Ako Srbi umiru masovno u Glamocu, Drvaru i ako im se mladi sele masovno (neznam imali ih perspektivnih mladih tamo jos danas?) kako ocekivati od drugih da tu dolaze? To je danas pustara a za 10 godina nece biti ni tih starih ljudi vise.Hafis wrote:Svakako da nije normalna situacija.goodbar wrote:[
Kupres 3000 stanovnika a vecina teritorija je oko 60% kantona sarajeva. Mislim zasto bi to naseljivali kada tamo nema nikoga? A ako nema nikoga cije je to onda? Nicije bravo (Sto bi rekao Zlatko Lagumdzija Braaaavo tako je).
Pa i nije baš ničije. Očito nisi odavno na Kupresu bio.
Prosječan Sarajlija nema para ni za prenoćiti u nekom od onih hotela, a ne još i svojatati nešto tamo....što bi rek'o moj pajdo Ićan, kad si već Zlatka spomenuo.
-
hizo ramidovic
#814 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
pa i 'tice na grani znaju da se iz ustava uzima samo ono sta kome odgovara.BHCluster wrote: Pa valjda u Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine pise Kantone za sta su i Hrvatski predstavnici glasali?
ko je jos budala da doslovno postuje ustav...
- Lincoln-Burrows
#815 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Gdje god da se porodi u BiH mora pisati da je iz Neuma. Ti veze nemaš.kopijas34 wrote:Najvjerovatnije zato sto neum nema porodiliste kumasine tako da idu u neko drugo mjesto. Ne provaljuj se.Lincoln-Burrows wrote:Brojke osnovnoškolaca su mjerodavne a ne FZS.kopijas34 wrote:
- Lincoln-Burrows
#816 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Objasni to Bato onome kopijašu koji misli da ako Neum nema rodilište da nema ni rođenih._BataZiv_0809 wrote:Zene se idu poradjati u Dubrovnik.Lincoln-Burrows wrote:
Brojke osnovnoškolaca su mjerodavne a ne FZS.
- sinuhe
#817 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Zanimljivo da se u BiH ne zna koliko ima djece dok ne krenu u skolu.
Sreca pa bi taj popis.
Sreca pa bi taj popis.
-
hizo ramidovic
#818 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
zna se.sinuhe wrote:Zanimljivo da se u BiH ne zna koliko ima djece dok ne krenu u skolu.
Sreca pa bi taj popis.
nadlezne opcinske sluzbe imaju te podatke.
-
kopijas34
#819 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Tupane. To znaci da je Neumu najblize porodiliste u Hrvatskoj. A hajde sada vidi gdje je ljudima iz Livna ili Glamoca, DRVARA najblize porodiliste.Lincoln-Burrows wrote:
Gdje god da se porodi u BiH mora pisati da je iz Neuma. Ti veze nemaš.
- sinuhe
#820 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Znam da imaju, ali ljubomorno cuvaju podatke. FZS za to ne zna.
-
hizo ramidovic
#821 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
ne cuvaju.sinuhe wrote:Znam da imaju, ali ljubomorno cuvaju podatke. FZS za to ne zna.
nadlezne opcinske sluzbe dostavljaju podatke federalnim.
na osnovu njih stizu dotacije za djecije doplatke, razne vidove socijalne pomoci itd.
-
kopijas34
#822 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Opet ti sa tvojom prepotentnom pricom. Za prosjecnu sarajliju je mostar selo a za Livno se u sarajevu govori :"Livno , Duvno, Govno".Hafis wrote: Kako god.
Pa i nije baš ničije. Očito nisi odavno na Kupresu bio.
Prosječan Sarajlija nema para ni za prenoćiti u nekom od onih hotela, a ne još i svojatati nešto tamo....što bi rek'o moj pajdo Ićan, kad si već Zlatka spomenuo.
Ti si toliko prepotentan i napuhani seljacic hercegovacki da je to nevjerovatno. A znas zasto si takav? Zato sto ste uvijek bili bijeda teska i sada malo bolje zivite i odmah vam niko nije ravan. A najobicniji seljaci. Neznate upaljac napraviti a kamoli sta drugo. Toliko para je RH ulozila u vase sve uciliste pa niste Tuzli do koljena a kamoli Univerzitetu Sarajveskom; koje je hiljadu svijetlosnih godina ispred vas.
Sarajevo je za vas metropola a vi ste; kako god okrenes vukojebina. Ovo je vas najveci grad; zapadno od linje:

Znaci 15 stambenih zgrada i par mahala i to je to.
U svim drugim mjestima ste iskorijenjeni.
Sto se tice Sarajeva; ima vise hotela u sarajevu nego sto ih ima u cijeloj hercegovini i jos kada bi ponozili za faktor 3. Imamo luksuzna vila naselja o kojima vi mozete samo sanjati gdje imaju najbojatiji saikovi svoje kuce ili ona naselja koja upravo ti saikovi danas prave. Onaj saik muhamed iz emirata i njegov brat obadvojca imaju kucu u Sarajevu recimo.
- sinuhe
#823 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Samo kazem da meni evo ovako radoznalom nije dostupna demografska piramida koju svaki zavod za statistiku na ovoj planeti izdaje barem u godisnjoj brosuri.hizo ramidovic wrote:ne cuvaju.sinuhe wrote:Znam da imaju, ali ljubomorno cuvaju podatke. FZS za to ne zna.
nadlezne opcinske sluzbe dostavljaju podatke federalnim.
na osnovu njih stizu dotacije za djecije doplatke, razne vidove socijalne pomoci itd.
- Ali Kemal
#824 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
Zape mi za oko ova recenica, kako to masovno umirukopijas34 wrote:Ako Srbi umiru masovno u Glamocu, Drvaru ...
-
hizo ramidovic
#825 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?
pa postoji fzs, objavljuju dosta toga. sto nema a zanima te, pokusaj pitati.sinuhe wrote: Samo kazem da meni evo ovako radoznalom nije dostupna demografska piramida koju svaki zavod za statistiku na ovoj planeti izdaje barem u godisnjoj brosuri.
http://www.fzs.ba/