Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
muha_sa wrote:puno mi srce kad prodjem Ferhadijom a hastal do hastala sa nekim kineskim djidjama još stolovi umotani u najlone-ama nema, ljepota od života
sve vidim al Lijepo moje rajvosa-limvo te ko votži svoj
gledam u subotu,sve stolić do stolića...bruka živa i dođe drot te najuri onu djecu što breakdance kod vječne vatre plešu i tako skuckaju sebi za odlazak na takmičenje...koje licemjerje,biće da djeca ne mogu šta u džep drotu gurnuti
...a milina ih gledati,prava su atrakcija
pa tako je kada je policija i demokratija
strogoca se trenira samo na nemocnima i fukari
dok su zlatna djecica zasticena
u nas vakat milicija je tukla sve redom
nek nema vise ni mrkse milicije
hvala Bogu na policiji i demokratiji
@enx
ja ipak mislim da je do Behmena i domace brlje
zivim za dan kad ce ovo biti uredjena drzava - jezim se od improvizovanih standova i zklj robe koja se na njima nudi...
sto se plesaca na ferhadiji tice, super je to ideja, samo sve izgleda mrvu drugacije kad takvi i slicni skupovi onemogucavaju normalan rad ljudima koji imaju nesrecu da rade u njihovoj blizini.
neki dan odem u zmaj na cevape i hajd platim,vraca mi konobar kusur i ko on gotov samnom, kad ja njemu to i vi ne izdajete fiskalni racun...uh pocrveni on ko cevap kaze sad ce im isprintati...
masa je onih koji ne printaju fiskalne racune pocev od pekara i slicnih cevabdzija,pa kad oni mogu da rade nelegalno nek onda i ovi prodaju po ulici
u principu nisam za ovako nesto jer dovoljno je pogledati samo oko nadvoznjaka na ciglama koji je papanluk i seljacluk napravljen sa ovakvom prodajom..
starii wrote:neki dan odem u zmaj na cevape i hajd platim,vraca mi konobar kusur i ko on gotov samnom, kad ja njemu to i vi ne izdajete fiskalni racun...uh pocrveni on ko cevap kaze sad ce im isprintati...
masa je onih koji ne printaju fiskalne racune pocev od pekara i slicnih cevabdzija,pa kad oni mogu da rade nelegalno nek onda i ovi prodaju po ulici
u principu nisam za ovako nesto jer dovoljno je pogledati samo oko nadvoznjaka na ciglama koji je papanluk i seljacluk napravljen sa ovakvom prodajom..
Isti slučaj u Zmaju, mislim da sam to ovdje negdje napisala. Ne samo da se izgubio kad sam tražila fiskalni račun, nego je gledao u papir kako da ga napravi, što znači da ga jako rijetko pravi.
frngla wrote:samim tim sto oni prodaju na ulici (bez potrebnih dozvola, bez uplate poreza i svega ostalog) oni meni uzimaju od usta, mom djetetu itd... ne opravdavam, ako vec zelis da prodajes, plati potrebnu dozvolu, zakupi sto na pijaci i radi sta zelis... ovako prave ruglo od grada, "kradu" od naroda, a ja ne opravdavam bilo kakav vid kradje, a ovo spada pod kradju...
Sit gladnog ne razumije a ako tebi od usta uzimaju ovi sa standova onda...
starii wrote:neki dan odem u zmaj na cevape i hajd platim,vraca mi konobar kusur i ko on gotov samnom, kad ja njemu to i vi ne izdajete fiskalni racun...uh pocrveni on ko cevap kaze sad ce im isprintati...
Isti slučaj u Zmaju, mislim da sam to ovdje negdje napisala. Ne samo da se izgubio kad sam tražila fiskalni račun, nego je gledao u papir kako da ga napravi, što znači da ga jako rijetko pravi.
pa ljudi u hercegovini imaju dvije fiskalne kase
jedna "prikopcana" na UIO, i na koju se ukuca neka sica
a druga je za musterija da se uredno izda fiskalni racun
Ja ne razumijem ljude kojima ti standovi smetaju.. pogotovo kad mi pocnu suplju oko toga kako im je to ruglo u gradu jer je na glavnoj ulici...
Nes ti gospode...
Neka prodaju sta god da prodaju.... nebi bili tu da svijet od njih ne kupuje... I to mi je postenije od onih sto hodaju po ulici sa rukom ispred sebe i prose, bolje mi je i to od onih sto se potucaju po raznim organizacijama i RTV kucama i traze da im se pomogne a konju bi rep iscupali, i taj rad na crno je bolji od svakog vida kradje i prevare...
A sto se tice drzave... takva je kakvom je mi sami napravismo jos nekad davno na izborima, i nikad nam nece krenuti na bolje....
frngla wrote:samim tim sto oni prodaju na ulici (bez potrebnih dozvola, bez uplate poreza i svega ostalog) oni meni uzimaju od usta, mom djetetu itd... ne opravdavam, ako vec zelis da prodajes, plati potrebnu dozvolu, zakupi sto na pijaci i radi sta zelis... ovako prave ruglo od grada, "kradu" od naroda, a ja ne opravdavam bilo kakav vid kradje, a ovo spada pod kradju...
Sit gladnog ne razumije a ako tebi od usta uzimaju ovi sa standova onda...
zato inspektori redovno doruckuju kod dzevada u zmaju.....i tako to traje godinama.zna dzevdo koga i kada pocastiti mitom. tesko je povjerovati da niko od nadleznih nije to primjetio.bas ste zlocasti vi sto svasta vidite
Gdje ti živiš, kineze su odavno protjerali cigani.
Ali ovo sve što ste napisali između ostalog i o neizdavanju računa (ti koji ne izdaju račune su isti kao ovi što nelegalno rade), kao i o nesuzbijanju rada na crno znači da je nerad bivših a i sadašnjih vlasti očigledan (jedni počeli, drugi nastavljaju tradiciju) i da nemaju namjeru ništa preduzeti povodom toga, jer su nezainteresovani za budućnost države. To je logika "ne talasaj dok sam ja na vlasti". Zato mislim da sam u pravu i da treba napraviti štrajk i pozatvarati legalne obrte i radnje jer će svakako vremenom nestati kao što se već godinama i dešava a nikoga ne "boli uho" zbog toga.
muha_sa wrote:puno mi srce kad prodjem Ferhadijom a hastal do hastala sa nekim kineskim djidjama još stolovi umotani u najlone-ama nema, ljepota od života
gledam u subotu,sve stolić do stolića...bruka živa i dođe drot te najuri onu djecu što breakdance kod vječne vatre plešu i tako skuckaju sebi za odlazak na takmičenje...koje licemjerje,biće da djeca ne mogu šta u džep drotu gurnuti
Ta "jadna" djeca idu na to takmicenje evo vec haman dv'je' godine
kakve veze ima,nek' uzmu sebi za džeparac....uglavnom super plešu i prava su atrakcija u gradu
Da imam sredstava, ja bih im izgradio i jednu kvalitetnu inox štangu. Fakat su atrakcija Grada.
Ned'o bog da neko pomisli da ne razlikujem brake-dance od pole-dance.
Bilo koja aktivnost omladine je pozitivna, samo da nije kriminal i droga.
kako moze neko podrzavati, drzava jeste kriva sto oni nemaju posla ali se barem u Sarajevu uvjek moze naci posao barem onaj gdje je plata do nekih 500-600 KM, ko misli da ne moze neka se raspita malo, ali zasto da oni prodaju na crno i ne placaju nikome nista a 10m dalje covjek prodaje iste stvari ali u radnji i na to placa porez drzavi
prilagodjena wrote:
kakve veze ima,nek' uzmu sebi za džeparac....uglavnom super plešu i prava su atrakcija u gradu
Ulicne atrakcije,sviraci...nemaju nikakve veze sa ovim o cemu pricamo...to daje odredjeni smek svakom gradu...i ima ih svugdje...
pravila moraju biti ista za sve,a siva ekonomija unistava one koji rade po pravilima.
a to jesu li najloni il su uredjene kucice,pa se stranci nece zgrazavati nad vasarom kao da su u karachiju,to me ne tangira nimalo.
al me tangira to da ne moze propadati neka firma i otpustati radnike ,ako radi transparentno,zarad price o socijalnoj potrebi dijela drustva i odobravanju trgovine ispod ruke i ostvarivanju extra profita onih koji manipuliraju sa ovim stvarima,dok ljudi sa stvarnim socijalnim problemima ne mogu ni prici do ovakvih uslova,niti ostvariti bilo kakvo pravo.
nekada prosle godine citam u fahrinom glasilu
kako se nakakv lik ofarbao u plavo ( nije kosa )
ono faca ofrabana u plavo i sad lik glumi statuu i naravno ispred njega kutijica za pare
i hajde kontam eto covjeka netjerala nevlja i skontao fol da zaradi
garant ne bi glumi okipa da ima bolju opciju
i naranvo pomislim na sranje od drzave itd itd
i pocnem citati komentare na clanak i hajde neko pljuje eneko hvali
a meni upao u oko jedan komentar koji kaze "napokon je Sarajevo lici na svjetske metropole"kontam ja jesam li ja normalan, kontam mozda je taj "kip" placen iz budzeta ono kao atrakcija
evo plesac iz ferhadije je postao standardan, neko mu se ismijava neko ne, neko ubaci marku a neko ne
je li ga treba otjerati
ako ga otjeramo sta cemo s njim
cime cemo ga hraniti
drzava za takve ne haje
tako mozemo gledati i ostale prodavace
sto cemo s njima
jest to sve ilegala i ruzno je ali ... neko vec rece sit gladnog ne razumije
Ne slažem se sa tobom.
Zmaj kad zavrne koji fiskalni račun on radi mimo zakona ali i dalje je mjesto gdje je prijavljeno 3-4 radnika, gdje se plača kirija, porez i doprinosi. Znači on je pokretač ovog našeg skupog državnog aparata, a da ne zavrne koji f.račun bio bi bjeda klasična jer je ovaj drž. aparat stvarno preskup.
Dok lola koji prodaje balone u Ferhadiji ćvakne svaki dan stoju i još je na birou.
Svi kontaju ma šta će zaraditi ovi na Ferhadiji sa CD-ovima.
miki.ba wrote:Ne slažem se sa tobom.
Zmaj kad zavrne koji fiskalni račun on radi mimo zakona ali i dalje je mjesto gdje je prijavljeno 3-4 radnika, gdje se plača kirija, porez i doprinosi. Znači on je pokretač ovog našeg skupog državnog aparata, a da ne zavrne koji f.račun bio bi bjeda klasična jer je ovaj drž. aparat stvarno preskup.
Dok lola koji prodaje balone u Ferhadiji ćvakne svaki dan stoju i još je na birou.
Pardon, on nije da "zavrne koji fiskalni račun" nego ih uopće ne izdaje ako se izričito ne traži. A po spretnosti konobara u pravljanju istog, vidi se da ga ne pravi.
Dalje, svatkome je državni aparat preskup, i zašto Zmaju pravdati ilegalnost , a drugima ne?
sgunited wrote: ali se barem u Sarajevu uvjek moze naci posao barem onaj gdje je plata do nekih 500-600 KM
Siguran sam da ona baka od koje sam prije desetak dana kupio peršun dok je ona sjedila na ćošku ulice na kiši na prevrnutoj plastičnoj kanti "uvjek može naći posao, barem onaj gdje je plata do nekih 500-600 KM".
Ne slažem se sa tobom.
Ne, upravo obrnuto.
Zmaj i slični njemu prijave pokoji račun, tek zbog knjiga, ostalo zavrnu.
A za plate i prijave, ne znam iz prve ruke, ali ne bih se smio zakleti da je sve baš tako fino kako ti kažeš.
Dajte, recite mi gdje da se javim za taj posao od 600km?!?!
sgunited wrote: ali se barem u Sarajevu uvjek moze naci posao barem onaj gdje je plata do nekih 500-600 KM
Siguran sam da ona baka od koje sam prije desetak dana kupio peršun dok je ona sjedila na ćošku ulice na kiši na prevrnutoj plastičnoj kanti "uvjek može naći posao, barem onaj gdje je plata do nekih 500-600 KM".
E ja slučajno lično poznajem tih nekoliko "baka". Odu na Hecu kupe kesu mrkve i peršuna, popakuju kući u vezice i prodaju po duploj cijeni kao svoje iz bašte. A imaju penziju i ona i muž i djeca im rade i pomažu ih. Kada ih pitam što to rade, kažu pa da zaradim i ubijem vrijeme. (moje komšinice)
Toliko o siromašnim bakicama!! Ne tvrdim da su sve iste što tamo stoje ali većina jeste 100%.
Da je jebeno stajat 12 sati na kiši/zimi/vjetru/suncu, jebeno je. Da se fino zaradi, zaradi. iz prve ruke, pred utakmice baraža lik prodaje zastavice, košpe kiki riki i slično. uzeo je taj dan 550 KM. ne bih vjerovo da nisam svojim očima vidio.