Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

2gimn.

#1 Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by 2gimn. »

Imate li neko riješenje za to ?
plejka2

#2 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by plejka2 »

Kad mogu drogu prodavat na ulici zasto onda zabranjivat ljudima da na cestit nacin prezivljavaju?Niko ne prodaje na ulici zato sto voli nego sto mora.
Lako je punog stomaka mudrovat.
trcicu trceci

#3 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by trcicu trceci »

neka prodaju ljudi :thumbup: :thumbup: :thumbup:
astrid

#4 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by astrid »

Da imaju bolji posao ,ne bi prodavali na ulici.Nek' prodaju!
johnny_blazze

#5 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by johnny_blazze »

ljudi se bore, pokusavaju sto postenije :) ja mislim da im cak treba dati i bolje uslove i malo to organizovati da lijepse izgleda, jer pored silnog kriminala oni su se ipak odlucili da to urade posteno
atko

#6 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by atko »

zacarani je to krug ... cim ima razloga da se opravdava ulicna prodaja onda je drzava u klincu i to zescem ...

ne podrzavam, ne opravdavam ... al ja ne bih potpiso nalog da ih se skloni sa ulice ...

za mene sistem pocinje od macijeg oka na biciklu i nema izgovora nikome ... ali ovo je bez sistema ...
6.april

#7 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by 6.april »

Samo da se maknu sa glavne ulice - jer ono je pravi ciganluk.

Inače mi ne smeta kada su na odgovarajućem prostoru. Ljudi se snalaze za egzistenciju.
HAVANA

#8 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by HAVANA »

Ne opravdavam i zlo mi je od sistema i drzave koja podrzava i ne kaznjava ni jedan oblik sverca i rada na crno. :roll:
Ovo govorim kao pravno lice(jedan od mnogih) cije poslovanje trpi zbog sverca i nelegalne prodaje.
Nastavi li ovo izivljavanje na pravnim licima a tolerisanje sverca i rada na crno...mandalim i ja poslije 10 godina... odoh zeni grijat guzove i pomalo na crno vrtiti...
headbanger

#9 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by headbanger »

eto hajd vecina nas se slaze, da ne bi trebali biti tu, ali posto nam je drzava u ku.. ljudi moraju od neceg zivjeti
pa ako im drzava vec ne moze obezbijediti dobar posao
neka im makar obezbijedi kakve fine stolove, eto neka nisu sklepani od najlona i daske
uz neku simbolicnu naknadu
jebi ga kakava god da je situacija ipak ne ide da se pravi pijaca i ciganluk na glavnoj pjesackoj zoni u gradu
frngla

#10 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by frngla »

samim tim sto oni prodaju na ulici (bez potrebnih dozvola, bez uplate poreza i svega ostalog) oni meni uzimaju od usta, mom djetetu itd... ne opravdavam, ako vec zelis da prodajes, plati potrebnu dozvolu, zakupi sto na pijaci i radi sta zelis... ovako prave ruglo od grada, "kradu" od naroda, a ja ne opravdavam bilo kakav vid kradje, a ovo spada pod kradju...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#11 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by KatarinaKosaca »

2gimn. wrote:Imate li neko riješenje za to ?
Da ona Semiha da ostavku :D
enx

#12 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by enx »

Predlažem da svi obrtnici najave odjave radnji, servisa i trgovina, na određeni dan, i to javno. Štrajk!!!! Možda onda dopre nešto do ušiju aktuelnih....
O'zone
Globalni moderator

#13 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by O'zone »

enx wrote:Predlažem da svi obrtnici najave odjave radnji, servisa i trgovina, na određeni dan, i to javno. Štrajk!!!! Možda onda dopre nešto do ušiju aktuelnih....
Hoće,hoće :roll:

Aktuelni se lome za narod kao i oni prije njih kao i budući
Ghost_Rider_XXX

#14 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by Ghost_Rider_XXX »

Uz dužno poštovanje svim obrtnicima koji su prošli svu golgotu papirologije i otvaranja radnji u našoj lijepoj mahali.
Šta treba da rade ljudi koji izbace par artikala na karton ne bi li uboli koji dinar da prehrane svoju porodicu?
Ne podržavam nikako tu pojavu, ali šta da rade ljudi koji moraju da prežive na bilo koji način.
enx

#15 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by enx »

Nije poenta u tome hoće li neko staviti na karton nešto i prodavati. Poenta je u tome da je ovaj problem mnogo složeniji i da ga svaka vlast do sada stavlja pod tepih, a situacija je sve gora i gora. Čak ne smiju ni da objave statističke podatke koliko je radnji odjavljeno u evo recimo samo posljednjih godinu dana i koliko je ljudi iz tih radnji ostalo bez posla. Neki dan je nešto malo rekao premijer Kantona o tome onako usput i kraj. Niti jedna vlast do sada ne želi da to rješava.
Najlakše je preskočiti stranice sa oglasima raznoraznih ljudi koji nude usluge popravki, prodaje robe... Okrenuti glavu kada prolaziš ulicom pored kutija s robom i slično. 20 godina nema niti jednog pokušaja da se riješi problem. Na ovom forumu se često piše o tome na raznim temama, ali to niko ni ne čita.
A hajde nađite mi koliko ima molerskih (nijedna), vodovodžija (nijedna), fotografskih (?), servis za popravak fotoaparata(nijedan), električarskih (7-8), RTV servisa(3), i raznoraznih zanatskih a u posljednje vrijeme i trgovačkih radnji u Sarajevu. Ima ih manje nego kazandžija, obućara, krojača i inih zaštićenih zanata. A zašto? zato što ne shvataju da je mala privreda uvijek bila značajna za punjenje budžeta, a ne čine ništa da je podignu i pomognu joj nego uvode još samo nove i nove namete, naplaćuju kazne i ako ti spadne cijena s artikla na pod i da ne pričam dalje, znaju ljudi s čim se susreću. Donose propise po kojem više ti isti ljudi ne mogu ići na adrese i popravljati aparate (da nije žalosno, bilo bi smiješno) i još povrh svega potpuno legalno odobravaju rad na crno. I još ih ljudi podržavaju, "neka rade nemaju šta jesti" i to najvjerovatnije isti ljudi koji imaju primanja iz budžeta ili penzije. Neka ne rade na ulici, hajde podignimo privredu pa ih zaposlimo, pa onda neka imaju i PIO i socijalno. Eto onda i penzija većih i svega. Ovako odosmo u klinac...........
headbanger

#16 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by headbanger »

lagumdzija je kriv
Ghost_Rider_XXX

#17 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by Ghost_Rider_XXX »

@enx

Apsolutno si upravu i to sve zvuči super na papiru, ali i ti znaš da je kod nas situacija bitno drugačija. Koliko ljudi radi na crno kod privatnika bez bilo kakvih doprinosa?! Šute ne smiju se žaliti, jer ne smiju izgubiti i to malo crkavice šro zaradjuju.
Kod nas se mora masa stvari posložiti da bi se riješio problem da svako radi šta hoće i gdje hoće.
madner

#18 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by madner »

Poenta je da i oni koji bi radili posteno to ne mogu protiv takve konkurencije. Ako neko mora raditi 4 mjeseca za doprinose a drugi od prvog dana radi za sebe, cijene su malo drugacije.
JThomas

#19 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by JThomas »

normalne, uređene države prave okvir gdje se jednostavno više isplati raditi regularno nego na crnom, jer je zaprijećena sankcija veća od potencijalne koristi. u nas je obrnuto i normalno je da u takvoj situaciji rad na crno cvjeta. država ni blizu dovoljno ne sakcioniše rad na crno (znači sankcije su slabe do nikakve), al' zato uništi nametima (znači potencijalna korist od izbjegavanja obaveza je vrlo velika) i kaznama ove koji rade regularno. i onda dobiješ to što dobiješ.
petunija

#20 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by petunija »

JThomas wrote:normalne, uređene države prave okvir gdje se jednostavno više isplati raditi regularno nego na crnom, jer je zaprijećena sankcija veća od potencijalne koristi. u nas je obrnuto i normalno je da u takvoj situaciji rad na crno cvjeta. država ni blizu dovoljno ne sakcioniše rad na crno (znači sankcije su slabe do nikakve), al' zato uništi nametima (znači potencijalna korist od izbjegavanja obaveza je vrlo velika) i kaznama ove koji rade regularno. i onda dobiješ to što dobiješ.
Tako je :thumbup:
muha_sa

#21 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by muha_sa »

puno mi srce kad prodjem Ferhadijom a hastal do hastala sa nekim kineskim djidjama :D još stolovi umotani u najlone-ama :-) nema, ljepota od života :D
sve vidim al :-) Lijepo moje rajvosa-limvo te ko votži svoj :-D
headbanger

#22 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by headbanger »

damir hadzic je kriv
HAVANA

#23 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by HAVANA »

madner wrote:Poenta je da i oni koji bi radili posteno to ne mogu protiv takve konkurencije. Ako neko mora raditi 4 mjeseca za doprinose a drugi od prvog dana radi za sebe, cijene su malo drugacije.
prilagodjena

#24 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by prilagodjena »

muha_sa wrote:puno mi srce kad prodjem Ferhadijom a hastal do hastala sa nekim kineskim djidjama :D još stolovi umotani u najlone-ama :-) nema, ljepota od života :D
sve vidim al :-) Lijepo moje rajvosa-limvo te ko votži svoj :-D
gledam u subotu,sve stolić do stolića...bruka živa i dođe drot te najuri onu djecu što breakdance kod vječne vatre plešu i tako skuckaju sebi za odlazak na takmičenje...koje licemjerje,biće da djeca ne mogu šta u džep drotu gurnuti :-) :-)
...a milina ih gledati,prava su atrakcija :)
enx

#25 Re: Šta mislite o uličnoj (nelegalnoj) prodaji u Sarajevu ?

Post by enx »

headbanger wrote:damir hadzic je kriv
O nisu krivci primitivci sto su pokupili mast
korov nikne digod stigne, ma svaka njima cast

Krivi smo mi

Otkud svi ti paraziti sto su nam zagustili
nemoj stari moj, krivi smo mi sto smo ih pustili

Ma sta su znali djenerali i brkati majori
jedino da vicu: pali ali nisu najgori

Krivi smo mi

Ni svi ti silni infantilni sto su puske sanjali
ne, ne derane, krivi smo mi sto smo se sklanjali

Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas
ne pitaj mnogo, dospeces i ti na rdjav glas
Putuj planeto, super smo se druzili
nama je lepo, taman kako smo zasluzili

Nisu krivci depresivci, lude i psihopate
sto su rusili pa sada nama nude lopate

Krivi smo mi

Nisu krivi sedativi sto ih nisu sputali
sori, matori, krivi smo mi koji smo cutali

Putuj Evropo i pos'lji nam malo peciva
nama je dobro, sreca jedna neizreciva
Putuj planeto, ovde se vrag priziva
nama je lepo, slika jedna neopisiva (Balašević)
Post Reply