Šta mislite o pjesmi Hanke Paldum posvećenoj Srebrenici

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
idic

#1 Šta mislite o pjesmi Hanke Paldum posvećenoj Srebrenici

Post by idic »

Ja sam je sinoć čula prvi put i ostala zapanjena količinom neukusa i primitivizma. Zar je novokonponovana pjesma iz pera "genijalca" Nazifa Gljive primjerena srebreničkoj tragediji. Zar niko pismeniji nije mogao napisati primjerenu kompoziciju, a ne folk šund?
novalic

Post by novalic »

nisam hanku cula vec 20 godina, ali po nekakvom sjecanju.. :shock: :-?

folk sund joj bolje stoji...

mene zanima da li su rojalitis od pjesme namijenjeni kakvoj humanitarnoj svrhi...
radeljas

Post by radeljas »

novalic wrote:
mene zanima da li su rojalitis od pjesme namijenjeni kakvoj humanitarnoj svrhi...
i mene ovo zanima. inace, sve vezano za srebrenicu me uzdrma (dirne do suza), pa i ova pjesma, iako je mogla biti i bolja.
isto me zanima vezano za angazman ovog fotografa tarika s. uvijek se pitam koliko neko zaradjuje na tudjoj muci. ne kazem da je slucaj sa njim. i definitivno svjedocanstva tipa fotografija moraju postojati. istovremeno, tog lika vidim nonstop po kafanama, pretpostavljam da ne radi nista, nego mu je "srebrenica zanimanje". a svakodnevno se otkopavaju nove grobnice. ne vidim da on ima novih fotografija oko toga.
idic

Post by idic »

Ma pjesma je tekstom prava seoska poskočica, kako i priliči Gljivi "hitmejkeru". Žalosno je čuti jer po meni vrijeđa sve one žrtve i njihove najbliže svojom banalnošću.
Da li nešto ide u humanitarne svrhe to nemam pojma.
novalic

Post by novalic »

ma ja kazem, barem nekakve koristi... :-?
glasnost

Post by glasnost »

Sedmi dan

Srebrenice, ostala mi pusta...

Ko je Nazif Gljiva, da prostiš? Folk pjevač i kantautor, klaun koji se katkad okiti i zvanjem kompozitor. Šta je ta, gdje je ta, kuda je ta, da prostiš, Srebrenica, rekti? Gradić na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, tokom agresije utočište desetina hiljada izbjeglica iz okolnih gradića i sela, u kojem je pri kraju rata srpska vojska krunisala svoj četverogodišnji krvavi pir, pokoljem u kojem je stradalo desetak hiljada duša. Kakve veze ima jedno s drugim, i zašto to zapravo ne bi smjelo ići zajedno?

Krenimo redom. Nazif Gljiva, autor folk hita Neću, neću dijamante, koji je Halida Bešlića pretvorio u megazvijezdu bivše SFRJ, svjesno ili nesvjesno, najčešće onako pjanski polusvjesno, obilježio je naše živote, htjeli mi to ili ne. Mogao bih se ja do sutra kleti u heavy metal, pričati o daidži koji me je naučio kompletnoj postavi Led Zeppelina prije nego što sam mogao izgovoriti imena čupavaca sa zapadne strane, i nabrajati albume bendova Kiss, W.A.S.P., Queensryche ili Slayer, čija poetika je obilježila moju mladost. Ništa od toga neće, niti može, oprati papanluk Nazifa Gljive.

U jeku demokratskih promjena bio sam tinejdžer i otkrivao život iz bosanskog sna: pijanke, sitni lopovluci, prve ljubavi, velike priče o maloj ljubavi i izdaji... Novu godinu ljeta Gospodnjeg 1992. dočekalo se u birtiji "Buk Bijela", sagrađenoj za umorne trudbenike koji su trebali sagraditi istoimenu hidrocentralu, koja se i dan-danas zamišlja. Probudio sam se uz prvi i najteži mahmurluk u životu, sa čvorugom nepoznatog porijekla posred čela, pitajući se šta mi je sve to trebalo. A trebalo mi je: najbolji drugovi, i poneka najljepša drugarica, u prostranoj birtiji, to je bio vrhunac inicijacije u svijet odraslih trudbenika Bosanaca.

Naravno, sjetio sam se: čvorugu sam zaradio zagrljen sa Duletom S. Kad smo čuli tada aktuelni hit Ako mi te uzmu, hej, Bosno moja, ako mi te od mene ukradu... Dule S. bio je srpski šovinist s pedigreom, ja bosanski patriot. No, tada to nije ništa značilo: sevdah je poput granate, niti bira kud udara, niti štedi nevine. Tako smo Dule Četnik i ja (za)voljeli istu zemlju koja nas je, uz veliku pomoć dragih nam roditelja, othranila, pa u karasevdahu zapucali glavom u zid optočen borovom lamperijom.

Prošle su godine: pjevale se pjesme Nazifa Gljive, i Halida Bešlića, ginulo se za slobodu nijemo, bilo je i rakije i sevdaha, ali nikad više čvoruga. Dule S. (iz)borio se za ono što je htio, Republiku Srpsku, lažnu Srbiju ćiriličnih tabli, a ja sam (pre)živio posljedice te borbe: glad, opsadu, granate, genocid i opsadu "zaštićene zone". Zaštićena zona UN-a bila je i Srebrenica: moja se zvala Goražde, i naših par hiljada mrtvih rjeđe se spominje. Više nas je preživjelo, a statistika je najokrutnija nauka na svijetu. Godinama sam se pitao šta me je uopće ikad povezalo s Duletom. A odgovor je na dlanu: Nazif Gljiva!

I zato, kad danas Nazif Gljiva piše još jednu patriotsku pjesmu, uzimam sebi za pravo da kažem: dosta! Trećerazredni šlager, koji rimuje rijeke i predaleke, boli i voli, sad i mjesec mlad, kiše i više, Srebrenica nije zaslužila. Ne iz usta Hanke Paldum, koja je tek pukim slučajem morala provesti rat u opsjednutom Sarajevu. Ne iz pera polupismenog Nazifa Gljive, čovjeka koji ima moć izvlačenja onog najgoreg u dželatu i žrtvi, čovjeka koji zna stvarati jeftini karasevdah za masovnu upotrebu.

Zašto? Zato što znam kako štiti UN. Zato što sam mogao biti mrtav da sam bio u sjevernijoj enklavi. I zato što znam da bi idiotski pjesmuljak mamio suze moje majke da me je morala tražiti među smežuranim kostima u plastičnim vrećama. Zato što znam, jer se Nazif Gljiva time hvali, da su on i Halid Bešlić u Srbiji i od Srbije zaradili milione maraka pjevušeći svoje novokomponovane sevdalinke, lažući naivne klince poput Duleta i mene da je ljubav za zemlju nešto vrijedno čvoruge, i nešto vrijedno smrti. Hoću dijamante, hoću da se Srebrenica pamti po presudama u Haagu i knjigama poput Razglednice iz groba, kao što se Goražde pamti po stripu Joea Saccoa, a ne po trećerazrednim šlagerima ocvalih estradnih umjetnika i umjetnica, koji tuđu bol rasprodaju za sitne pare.

Irham Ceco

DANI
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

da li imate slucajno text pjesme? ili da guglam?
Kukuruz_Barbe-q

Post by Kukuruz_Barbe-q »

mIRCerka wrote:da li imate slucajno text pjesme? ili da guglam?
nisam je ni ja cuo
mIRCerka

Post by mIRCerka »

glasnost wrote:Hoću dijamante, hoću da se Srebrenica pamti po presudama u Haagu i knjigama poput Razglednice iz groba, kao što se Goražde pamti po stripu Joea Saccoa, a ne po trećerazrednim šlagerima ocvalih estradnih umjetnika i umjetnica, koji tuđu bol rasprodaju za sitne pare.

Irham Ceco

DANI
Dragi Ceco....
nikad se nismo mogli sloziti ni oko cega....uvijek smo bili haman pa "na noz"....dijalog je bio nasa nepoznanica... ali na gornjem textu ti hvala....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Kukuruz_Barbe-q wrote:
mIRCerka wrote:da li imate slucajno text pjesme? ili da guglam?
nisam je ni ja cuo
ma da mi je samo naziv pjesme :(
idic

Post by idic »

Mislim da se pjesma zove SREBRENICA i bila je na BHT čini mi se, autor Gljiva, izvođač H. Pladum
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kako god googlam, ne ide....
http://www.google.com/search?hl=en&q=pj ... if&spell=1

nema....

uostalom, vec sam vise puta rekla da me zivcira kada neko na takav nacin exploatise neciju tragediju...
kao sto Ceco napisa (ruke mu se pozlatile)
I zato što znam da bi idiotski pjesmuljak mamio suze moje majke da me je morala tražiti među smežuranim kostima u plastičnim vrećama.
javim se kad (i ako) cujem pjesmu....
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

glasnost wrote:
Irham Ceco

DANI
Sto me ovaj podsjeti na Cecu! :-D
Jel ima dje na netu ta pjesma? :roll:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Bosanac sa dna kace wrote:
glasnost wrote:
Irham Ceco

DANI
Sto me ovaj podsjeti na Cecu! :-D
Jel ima dje na netu ta pjesma? :roll:
1. u pitanju je IRHAM ČEČO
2. nema
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

@mircerko hvala! Sad i ja procitana na stranici od Dana ko je u pitanju!
Kad pjesma bidne na netu javte... :-D [/quote]
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Cula, i ostala zacudjena.....
malo je previse trilinga....tect je onako OSREDNJI zbog skolskih rima, ali ima efekta: jedna majka, a deset fatiha....
al nije za Hanke...
Explorer-ka

Post by Explorer-ka »

Hanka je sa Gljivom svako malo u svadjama jer Gljiva seljacina ne zna zinut a da nekoga ne izvrijedja, pa tako i nju hiljadu puta.
Kad su bili folk talenti na obn-u toliko je dvosmislenih stvari rekao da njen racun (dok je i ona bila jednom-dva put u ziriju), ali Hanka profiterka je izgleda lako presla preko toga samo nek se zaradi na novoj pjesmi (a i tudjoj muci) :x
Fair Life

Post by Fair Life »

radeljas wrote:(...)
isto me zanima vezano za angazman ovog fotografa tarika s. uvijek se pitam koliko neko zaradjuje na tudjoj muci.
(...)
Malo ti znas o Tariku...

Ukucaj u Google... Tarik Samarah, i procitaj... 347 linkova.
Tarik Samarah će, 11. jula na dan komemoracije u Srebrenici, biti u Washingtonu, gdje će se u Muzeju holokausta otvoriti izložba njegovih fotografija.

To je prvi put da sa prostora bivše Jugoslavije jedan umjetnički rad uđe u Muzej holokausta, rekao je ovom prilikom Samarah.
addy_sa

Post by addy_sa »

pjesma je izuzetna,hanka je otpjevala maestralno,i nije mi jasno kako neko moze govoriti protiv toga..
radeljas

Post by radeljas »

Fair Life wrote: Malo ti znas o Tariku...

Tarik Samarah će, 11. jula na dan komemoracije u Srebrenici, biti u Washingtonu, gdje će se u Muzeju holokausta otvoriti izložba njegovih fotografija.

To je prvi put da sa prostora bivše Jugoslavije jedan umjetnički rad uđe u Muzej holokausta, rekao je ovom prilikom Samarah.
to sto on za sebe kaze da je umjetnik, nakon sto je napravio desetak fotografija, ne da je pretenciozno, nego nema veze sa pamecu. iskoristio je tragediju (ne kazem da fotografije nisu potrebne, jer jesu vise nego potrebne kao svjedocanstva) i slike su preuzeli mnogi mediji i zato je citiran toliko puta. to isto tako ne govori apsolutno nista. pitam te koji su to njegovi ostali "umjetnicki" radovi? cisti ratni profiter po meni. neobrazovan, neka se drzi kafane gdje se moze sresti u svako doba dana/noci.
karanana

Post by karanana »

Mislim da je pjesma OK
Prenj

Post by Prenj »

radeljas wrote:
Fair Life wrote: Malo ti znas o Tariku...

to sto on za sebe kaze da je umjetnik, nakon sto je napravio desetak fotografija, ne da je pretenciozno, nego nema veze sa pamecu. iskoristio je tragediju (ne kazem da fotografije nisu potrebne, jer jesu vise nego potrebne kao svjedocanstva) i slike su preuzeli mnogi mediji i zato je citiran toliko puta. to isto tako ne govori apsolutno nista. pitam te koji su to njegovi ostali "umjetnicki" radovi? cisti ratni profiter po meni. neobrazovan, neka se drzi kafane gdje se moze sresti u svako doba dana/noci.
Sarajevo moje zavidno ... :(
krkan

Post by krkan »

glasnost wrote:Sedmi dan

Srebrenice, ostala mi pusta...

Ko je Nazif Gljiva, da prostiš? Folk pjevač i kantautor, klaun koji se katkad okiti i zvanjem kompozitor. Šta je ta, gdje je ta, kuda je ta, da prostiš, Srebrenica, rekti? Gradić na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, tokom agresije utočište desetina hiljada izbjeglica iz okolnih gradića i sela, u kojem je pri kraju rata srpska vojska krunisala svoj četverogodišnji krvavi pir, pokoljem u kojem je stradalo desetak hiljada duša. Kakve veze ima jedno s drugim, i zašto to zapravo ne bi smjelo ići zajedno?

Krenimo redom. Nazif Gljiva, autor folk hita Neću, neću dijamante, koji je Halida Bešlića pretvorio u megazvijezdu bivše SFRJ, svjesno ili nesvjesno, najčešće onako pjanski polusvjesno, obilježio je naše živote, htjeli mi to ili ne. Mogao bih se ja do sutra kleti u heavy metal, pričati o daidži koji me je naučio kompletnoj postavi Led Zeppelina prije nego što sam mogao izgovoriti imena čupavaca sa zapadne strane, i nabrajati albume bendova Kiss, W.A.S.P., Queensryche ili Slayer, čija poetika je obilježila moju mladost. Ništa od toga neće, niti može, oprati papanluk Nazifa Gljive.

U jeku demokratskih promjena bio sam tinejdžer i otkrivao život iz bosanskog sna: pijanke, sitni lopovluci, prve ljubavi, velike priče o maloj ljubavi i izdaji... Novu godinu ljeta Gospodnjeg 1992. dočekalo se u birtiji "Buk Bijela", sagrađenoj za umorne trudbenike koji su trebali sagraditi istoimenu hidrocentralu, koja se i dan-danas zamišlja. Probudio sam se uz prvi i najteži mahmurluk u životu, sa čvorugom nepoznatog porijekla posred čela, pitajući se šta mi je sve to trebalo. A trebalo mi je: najbolji drugovi, i poneka najljepša drugarica, u prostranoj birtiji, to je bio vrhunac inicijacije u svijet odraslih trudbenika Bosanaca.

Naravno, sjetio sam se: čvorugu sam zaradio zagrljen sa Duletom S. Kad smo čuli tada aktuelni hit Ako mi te uzmu, hej, Bosno moja, ako mi te od mene ukradu... Dule S. bio je srpski šovinist s pedigreom, ja bosanski patriot. No, tada to nije ništa značilo: sevdah je poput granate, niti bira kud udara, niti štedi nevine. Tako smo Dule Četnik i ja (za)voljeli istu zemlju koja nas je, uz veliku pomoć dragih nam roditelja, othranila, pa u karasevdahu zapucali glavom u zid optočen borovom lamperijom.

Prošle su godine: pjevale se pjesme Nazifa Gljive, i Halida Bešlića, ginulo se za slobodu nijemo, bilo je i rakije i sevdaha, ali nikad više čvoruga. Dule S. (iz)borio se za ono što je htio, Republiku Srpsku, lažnu Srbiju ćiriličnih tabli, a ja sam (pre)živio posljedice te borbe: glad, opsadu, granate, genocid i opsadu "zaštićene zone". Zaštićena zona UN-a bila je i Srebrenica: moja se zvala Goražde, i naših par hiljada mrtvih rjeđe se spominje. Više nas je preživjelo, a statistika je najokrutnija nauka na svijetu. Godinama sam se pitao šta me je uopće ikad povezalo s Duletom. A odgovor je na dlanu: Nazif Gljiva!

I zato, kad danas Nazif Gljiva piše još jednu patriotsku pjesmu, uzimam sebi za pravo da kažem: dosta! Trećerazredni šlager, koji rimuje rijeke i predaleke, boli i voli, sad i mjesec mlad, kiše i više, Srebrenica nije zaslužila. Ne iz usta Hanke Paldum, koja je tek pukim slučajem morala provesti rat u opsjednutom Sarajevu. Ne iz pera polupismenog Nazifa Gljive, čovjeka koji ima moć izvlačenja onog najgoreg u dželatu i žrtvi, čovjeka koji zna stvarati jeftini karasevdah za masovnu upotrebu.

Zašto? Zato što znam kako štiti UN. Zato što sam mogao biti mrtav da sam bio u sjevernijoj enklavi. I zato što znam da bi idiotski pjesmuljak mamio suze moje majke da me je morala tražiti među smežuranim kostima u plastičnim vrećama. Zato što znam, jer se Nazif Gljiva time hvali, da su on i Halid Bešlić u Srbiji i od Srbije zaradili milione maraka pjevušeći svoje novokomponovane sevdalinke, lažući naivne klince poput Duleta i mene da je ljubav za zemlju nešto vrijedno čvoruge, i nešto vrijedno smrti. Hoću dijamante, hoću da se Srebrenica pamti po presudama u Haagu i knjigama poput Razglednice iz groba, kao što se Goražde pamti po stripu Joea Saccoa, a ne po trećerazrednim šlagerima ocvalih estradnih umjetnika i umjetnica, koji tuđu bol rasprodaju za sitne pare.

Irham Ceco

DANI
ziku dzeparosovog odgovora :P

ko li mu ga napisa :D

U prošlom broju magazina Dani vaš novinar Irham Čečo se, u tekstu Srebrenice, ostala mi pusta..., u veoma negativnom smislu osvrnuo na moj profesionalni rad na estradi, a pogotovo je u negativan kontekst stavio moj najnoviji rad posvećen Srebrenici. Veoma cijenim vaš list i poprilično sam iznenađen načinom na koji se vaš novinar "očešao" o moj dugogodišnji i, bez lažne skromnosti, veoma uspješan stvaralački rad na estradi. Molio bih vas da objavite moje reagovanje.

Dragi mladi gospodine,

Veoma sam iznenađen Vašom drskošću koja ide toliko daleko da, ničim izazvani (osim, vjerovatno, Vašom željom za dokazivanjem u profesiji u koju ste očigledno zalutali), sebi dajete toliko kompetencije i prava da omalovažavate i na najprizemniji način vrijeđate ljude koji, htjeli Vi to prihvatiti ili ne, za ovu zemlju, ipak, nešto znače i koji su ovoj zemlji, ipak, nešto ostavili. Dokle Vaše nevaspitanje doseže, potvrđuje činjenica da moju malenkost nazivate klaunom, naravno, u pežorativnom smislu, jer i profesija klaun je časna, ako se ne radi nepošteno, kao što Vi, pokušavajući izigravati novinara, to činite od do juče jedne od veoma časne i veoma ugledne novinarske profesije. Moje vaspitanje, mladi gospodine, iako sam mnogo stariji od Vas, ne dozvoljava mi da i ja Vas (u pežorativnom smislu) nazovem klaunom, iako za to imam mnogo razloga.

Prvo što, opet ničim izazvani (osim, vjerovatno, Vašom željom za dokazivanjem u profesiji u koju ste očigledno zalutali), nespretnom interpretacijom neprimjereno i nedopustivo profanišete i zloupotrebljavate stihove (Zapis o zemlji) našeg najvećeg pjesnika Maka Dizdara, pokušavajući se (što je manir gotovo svih pročetnika u novinarskoj profesiji) nametnuti, vjerovatno svom uredniku, kao obrazovana osoba, kojoj već treba da zagazi uredničkim vodama.

Drugo, profanišete Srebrenicu, kao planetarnu tragediju sopstvenog naroda i kao svjetski simbol zločina. Mnogo je pametnijih i potrebnijih aspekata pisanja o Srebrenici, ako, zaista, želite da pomognete žrtvama srebreničkog genocida da, konačno, nađu svoj mir, a preživjelim članovima njihovih porodica da, uz svoje nezacijeljene rane i neprolazne boli, ostatak života prožive kao ljudi.

Ja sam, makar, pokušao da dam svoj doprinos Srebrenici, pa i, kako Vi rekoste, "trećerazrednim šlagerom"... "koji Srebrenica nije zaslužila". Mladi gospodine, vrijeme će pokazati i "gradirati" taj "trećerazredni šlager", a ne Vi koji niste kompetentni za to. Taj će "trećerazredni šlager", za razliku od Vašeg teksta kojim sve to ponižavate, na Vašu žalost, nadživjeti i mene i Vas. Ukoliko Vama riječi "jedna majka, a deset fatiha" ne govore ništa i ako Vi u njima ne vidite svu tragediju Srebrenice i svu bol srebreničkih majki, sestara, supruga, to je, zaista, Vaš problem.

Vaša konstatacija da se moja malenkost "katkad okiti i zvanjem kompozitora", jeste, najblaže rečeno, nebulozna. Neću reći zlonamjerna, jer vjerujem da Vaš tekst nije rezultat zle namjere, nego neznanja, neinformisanosti i (vjerovatno Vaše želje za dokazivanjem u profesiji u koju ste očigledno zalutali). To potvrđuje i Vaše često upadanje u kontradiktornost. I sami ste priznali da ste se, dok niste shvatili da je to "papanluk" i da je izlaznica iz "papanluka" slušanje Led Zepelina, Kiss..., padali u karasevdah uz moje pjesme. Sami ste priznali da su moji Dijamanti i moje ostale pjesme spajale sve ljude sa bivših jugoslovenskih prostora i da se uz njih nije razmišljalo na činjenje genocida, urbicida, stradanja Bošnjaka. Kada je već riječ o mojem "kićenju zvanjem kompozitora", reći ću Vam da je to "kićenje" trajalo decenijama, a da su rezultat tog "kićenja" mnogi hitovi, od kojih su neki antologijske pjesme, koje će, opet, na Vašu žalost, vječno živjeti i koje ćete i Vi, kada Vas, mladi gospodine, u nekim kasnim satima, u nekom kafiću ili disko-klubu, ponovo bude "ubijao" karasevdah, kada se, priznat ćete, iz rokerskog ili pank polutransa prelazi na "papanluk". Tada ćete, bez imalo stida i grižnje savjesti, pjevati i moje pjesme, bit ću neskroman, moja remek-djela, poput Zlatnih struna. Moje su pjesme doživljavale milionske tiraže / one su ostale ovoj zemlji, a mnoge od njih će biti u samoj kulturnoj riznici BiH. A šta ćete Vi ostaviti ovoj zemlji? Ništa, mladi gospodine. U to se mogu zakleti. A znate zbog čega? Upravo zbog onoga što sam ukazao na početku, a to je što sebi dajete toliko kompetencije i prava da omalovažavate i najprizemnije vrijeđate ljude koji, htjeli Vi to prihvatiti ili ne, za ovu zemlju, ipak nešto znače i koji su ovoj zemlji, ipak, nešto ostavili i što će Vašu inventivnost, ako je imate, pojesti Vaše nevjerovatno nevaspitanje i neutemeljena arogancija.

lako je i novinarstvo zahvatila bolest neprofesionalizma, improvizacije i nedostatka osnovne kulture i profesionalne etike, ipak ta, za mene veoma časna i ugledna, profesija još uvijek ima svoje guste filtere. Oni poput Vas će, mladi gospodine, otići na smetljište novinarske historije, a samo najbolji, koji vole i poštuju svoju profesiju, ostat će, u novinarskim antologijama. Baš kao i ja, "polupismeni Nazif Gljiva", u svojoj profesiji.

Pozdravljam Vas, mladi gospodine. Vi radite svoj posao kako hoćete, to je Vaš problem. Ja sa ovim završavam polemisanje sa Vama, u nadi da ćete nekada u Vašoj profesiji doseći makar četvrtinu puta koji sam ja dosegao u mojoj.

S poštovanjem,

Nazif Gljiva
Post Reply