Šta mislite o ovim kućama? Imamo li los ukus za kuće?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pasiflora

#26 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Pasiflora »

theTruePath wrote:velika ali lijepa

Image
Ova mi je kuca tako poznata... Skoro je mogu smjestiti u prostor... Evo cijelo jutro dumam gdje se nalazi i ne mogu se sjetiti. Hoces mi reci, pls
gidra

#27 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by gidra »

Pasiflora wrote:
theTruePath wrote:velika ali lijepa

Image
Ova mi je kuca tako poznata... Skoro je mogu smjestiti u prostor... Evo cijelo jutro dumam gdje se nalazi i ne mogu se sjetiti. Hoces mi reci, pls
ja vidio ako ne istu, sličnu 99 % čak je i fasada ista, u Vodicama u Hrvatskoj.
suncica24

#28 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by suncica24 »

Problem je u tome sto kod nas se projektuje i gradi kuca tako sto nadjes ti neku kucu na netu (ili vidis kod komsije), zovnes nekog rodjaka koji je eto nekad izlijevao plocu, pa zna kako to ide, da ti to malo precrta i predgradi, a onda pozoves rodbinu i komsiluk na mobu i hop-cup, janje, pivo, sprat... pa opet malo kakvog rostilja, derneka... sprat. I tako dok je dobar dernek, spratovi se nizu.
Prizemlje za me (kad ostarim da ne se ne verem uz basamake), a onda po sprat za malog, za malu, za male u malog i malog i male u malog...

Tako je mislim nekih cca. 80% privatnih objekata u BiH izgradjeno, naravno sve nelegalno, buduci da odluke na kantonalnim nivoima skoro pa legaliziraju nelegalnu gradnju, prvo tim da se stalno donose i produzuju neki rokovi za legalizaciju, a s druge strane tim da se represivne mjere hajdemo reci pa i ne sprovode (mislim, rusi se pokoja garazica), a sve sa ciljem ocuvanja socijalnog mira.

S druge strane sto se tice fasada... s jedne strane to je posljedica nedostatka sredstava koja su spiskana na izgradnju spratova, ali je i problem nastao usljed zakonske regulative koja nesto poput toga da, ukoliko objekat nije zavrsen, ne placas namete na isti.
Sto hoce reci: Vidis da nije zavrsen ba druze inspektore, pa nema fasade!

I na kraju... kao da smo izgubili tu neku kulturu zivljenja.
Sto bi se reklo, uzivanja u prostoru.
Samo kad pogledas kuce iz osmanlijskog perioda, ili pak austro-ugarskog, te basce i prostore, okrenes koji list bilo koje knjige nekog od nasih pisaca i iscitas tu ljubav prema kuci, vrtu, ulici, mahali, gradu... a onda se osvrnes oko sebe i pogledas sve te zapustene haustore, dvorista, basce pune smeca, balkone (o balkoni!), skrpljene i pokrpljene vile i dvore...
jasno ti je da se drustvena situacija i moto "ma boli me neka stvar" ogleda i kroz prostor i kulturu zivljenja tog prostora.
Last edited by suncica24 on 17/06/2013 13:28, edited 1 time in total.
gidra

#29 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by gidra »

Melo15 wrote:Image
Image
Image
Američko sranje od kuća. Nije ni čudo što ih malo jači vjetar otpuše kad ih prave od drveta.
suncica24

#30 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by suncica24 »

rajvoSa0 wrote:
Šveđanin wrote:Po meni nema većeg meraka nego imat tu kuću sa prve slike negdje na periferiji Bosne. I Bog da te vidi. :D Čini ti se da su fine ove njemačke i holandske kućice.. sve dok se ne useliš u njih.

Cijeli život sam osuđen na malu kvadraturu i na zgrade, tačnije polu zgrade, ne soliteri, ono do par spratova. :D

Ovdje sam trenutno ali nema teorije da ja sebe zamislim ovdje sa porodicom, kad budem imao prilike bježim u neku kućicu. :)

Image

Btw, ne stoji ti ova usporedba.
Npr, da si ovo naselje uporedio sa Grbavicom, Dobrinjom... usporedba bi bila na mjestu :D
RahatHurmašica

#31 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by RahatHurmašica »

Grubisha wrote:Zasto ljudi kod nas imaju poprilicno los ukus kada je u pitanju pravljenje kuca? Obicno se forsira pravljenje sto vece kuce, nije bitna kompaktnost, samo vazno da je sto visa, i po mogucnosti sto sira. O gipsanim kipovima, slonicima, tigrovima kod dijaspore da ne govorimo. :D

Obisao sam neke zemlje, vidio sam jako finih i inovativnih kuca u Njemackoj, Austriji, Holandiji, Beligiji. Na sjeveru Evrope i nisu toliko fine kuce spolja, ali je unutra tip top, fenomenalno odradjeno..
Ukratko.. znam masu ljudi koji daju ogromne novce da bi napravili veliku kucu, i na kraju dizu jos kredita da bi je uredili, a vise od pola kuce zjapi prazno.
Kakav je vas ukus sto se kuca tice, sta vam se najvise svidja, kakav stil? Postavite sliku neke kuce koja se vama dopada :)
haj sad zamisli da sve ove kuće koje si postavio imaju samo jedan sprat, tj prizemlje, pa skontaj da bi 3-4 puta više površine trebalo kada bi se gradilo samo prizemlje, pa skontaj koliko sarajevo a i ostali gradovi imaju slobodne građevinske površine, pa skontaj koliko bi grad bio pretrpan.....
ulinsky

#32 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by ulinsky »

.
Last edited by ulinsky on 06/05/2016 23:44, edited 1 time in total.
mO k3

#33 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by mO k3 »

Hamburg možda
funky_baby

#34 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by funky_baby »

stokholm? meni je ovo naselje super :)
P308

#35 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by P308 »

Ja bih ovakvo nesto :D

Image

Inace obozavam ogromne staklene portale :D
Last edited by P308 on 17/06/2013 13:39, edited 1 time in total.
madner

#36 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by madner »

Mozda ima ljepsih 690 kvadrata, ali bar su moji :D
theTruePath

#37 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by theTruePath »

P308 wrote:Ja bih ovakvo nesto :D

Image

Inace obozavam ogromne staklene portale :D
prva oluja i grom ,,ode sve :D uz to bas sve vide stranci,sta jedes,sta pijes,sta gledas :D
P308

#38 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by P308 »

theTruePath wrote:
prva oluja i grom ,,ode sve :D

Pa dobro, ovo bi mi bila vikendica, negdje gdje ima puno suncanih dana u godini :D
detroit-mercy

#39 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by detroit-mercy »

suncica24 wrote:Problem je u tome sto kod nas se projektuje i gradi kuca tako sto nadjes ti neku kucu na netu (ili vidis kod komsije), zovnes nekog rodjaka koji je eto nekad izlijevao plocu, pa zna kako to ide, da ti to malo precrta i predgradi, a onda pozoves rodbinu i komsiluk na mobu i hop-cup, janje, pivo, sprat... pa opet malo kakvog rostilja, derneka... sprat. I tako dok je dobar dernek, spratovi se nizu.
Prizemlje za me (kad ostarim da ne se ne verem uz basamake), a onda po sprat za malog, za malu, za male u malog i malog i male u malog...

Tako je mislim nekih cca. 80% privatnih objekata u BiH izgradjeno, naravno sve nelegalno, buduci da odluke na kantonalnim nivoima skoro pa legaliziraju nelegalnu gradnju, prvo tim da se stalno donose i produzuju neki rokovi za legalizaciju, a s druge strane tim da se represivne mjere hajdemo reci pa i ne sprovode (mislim, rusi se pokoja garazica), a sve sa ciljem ocuvanja socijalnog mira.

S druge strane sto se tice fasada... s jedne strane to je posljedica nedostatka sredstava koja su spiskana na izgradnju spratova, ali je i problem nastao usljed zakonske regulative koja nesto poput toga da, ukoliko objekat nije zavrsen, ne placas namete na isti.
Sto hoce reci: Vidis da nije zavrsen ba druze inspektore, pa nema fasade!

I na kraju... kao da smo izgubili tu neku kulturu zivljenja.
Sto bi se reklo, uzivanja u prostoru.
Samo kad pogledas kuce iz osmanlijskog perioda, ili pak austro-ugarskog, te basce i prostore, okrenes koji list bilo koje knjige nekog od nasih pisaca i iscitas tu ljubav prema kuci, vrtu, ulici, mahali, gradu... a onda se osvrnes oko sebe i pogledas sve te zapustene haustore, dvorista, basce pune smeca, balkone (o balkoni!), skrpljene i pokrpljene vile i dvore...
jasno ti je da se drustvena situacija i moto "ma boli me neka stvar" ogleda i kroz prostor i kulturu zivljenja tog prostora.
Pa vidis, taj sistem raje ili mobe u neku ruku dobro dodje, Najboje se vidi u tome kada je roknula ona zima prosle godine pa u Belgiji se smrzlo ne znam koliko beskucnika, pa u Austriji, pa u Poljskoj a u jednoj siromasnoj BiH hamam pa i nema beskucnika :mrgreen: .
Gradnju kucau BiH treba sagledati iz malo sire perspektive, za koga se gradi i zasto se gradi. Kod nas u kucama obicno zive 2-3 generacije pa se ide visoko, jer svi zive u principu zajedno a u isto vrijeme odvojeno. Ima tu dosta toga, ali dovoljno je npr. reci da kada se malac ozeni, dovoljno je unijeti trosjed, tv i sto i eto rahatluka :mrgreen: . Sve ima svoje prednosti.........
Nismo mi tako ni losi, a glede kulture zivljenja to je ipak do nas ali i do zakona. Da li ti grad zogne dobru kaznu za kojekave prekrsaje komunalne prirode vidjela bi brzo kako se razvija kultura zivljenja.
Šveđanin

#40 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Šveđanin »

ulinsky wrote:
Šveđanin wrote:
Ovdje sam trenutno ali nema teorije da ja sebe zamislim ovdje sa porodicom, kad budem imao prilike bježim u neku kućicu. :)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Šta je ovo.. nema nijednog opuška od cigarete :lol:

Ovo izgleda stvarno fenomenalno odrađeno, gledam ove kuće i sve, ali ovaj kvart me osvoji. :)

Gdje se nalazi ovo? Jel velika kirija?
Štokholm, Švedska.

A kirija.... o tom ćemo drugom prilikom. :) :-) :-) :-)
uglavnomja

#41 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by uglavnomja »

kad se prica o kucama, arhitekturi, uklapanju u okolinu ... uvijek mi padnu ba pamet dvije kuce blizu mostara, napravljene poslije rata, ublizu.

kad se prodje onaj shopping centar (sad je amko) pa sa desne strane dvije kuce, jedna pored druge, jedna kombinacija plavo i bijelo, kosi krovovi ono fina kuca za vidjeti :)
druga je nesto roza i nesto, sa zaobljenim detaljima ... cak ni ona nije preruzna :D ali jedna pored druge su kao stos u oko 8)

ps. nemojte vise kopirati po 5 slika .... please
madner

#42 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by madner »

Inace to nije ni takav izuzetak, 31% objekata u Njemackoj su kuce vise familija. S tim da su se vremenom familije izmjesale. :D
Danguba

#43 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Danguba »

Izgled kuce, stvar ukusa i mogucnosti.

Mnogi pocinju kucu graditi da i ne znaju zasto je grade. prvo treba sjesti pa sam sa sobom rascistiti za sta ti kuca treba: za stanovanje (koliko osoba), za rentanje (koliko apartmana, za odmor (kako cesto), za rad (kakvu radionicu zelis u sklopu kuce)...Nakon toga treba sagledati svoje fin. mogucnosti. Nikada ne pocinjite kucu ako ne mozete finansijski to zatvoriti bar 80% od radova. Najgora solucija je poceti i ''zaglaviti'' za gradnjom. Radije jos koji mjesec pod kirijom ili kod nekoga pa tek onda se odluciti na gradnju.

Mnogi ljudi kod nas imaju pare ali nemaju ukusa (sto je zalosno). Takvi trebaju svoju izgradnju prepustiti struci bez obzira sto im se nesto ne dopada. (kao stilisti sto to rade, osoba se zdrobi govoreci da joj to ne stoji ali ako hoces da budes u trendu moras poslusati stilistu sto se na kraju pokaze kao ispravno).

Kod nas na zalost ima previse kica. :( a sve je to posljedica neregulisane gradnje. Dozvoljeno je sve i svasta a sto nije, onda se radi na crno bez dozvola stim sto opet ''vlast'' ostavlja mogucnost legalizacije. Ja ne znam ili rijetko cujem da je nekome objekat srusen zbog nelegalne gradnje i zato imamo tih problema sa regulacionim planovima i uklapanje u iste.

Arhitektura je vrlo jednostavna samo je treba poznavati a ne izmisljati neke nakaradne lukove, stubove, fasade, balkone...to vam dodje isto kao da mi svi probamo praviti cevape ili kolace. Na kraju, na sta lice? Ninasta isto kao i nakaradna kuca.

Razumijem ja da ljudi nemaju dovoljno sredstava da to sve zavrsi ali treba raditi manju kucu pa je zavrsiti nego je razbacati na sve strane pa je ni dvije generacije ne mogu zavrsiti.

p.s. imam primjer jednog komsije koji je razvezo toliku kucu (neki stubovi, lukovi, bla, bla...) da je nemogu ni naslijednici zavrsiti jer se sve vremenom pocelo raspadati. Zali boze para za sav taj materijal. Ja da je to moje, digao bih kredit, platio bagere i kamione i sve to poravnao.

Razliciti ukusi. Mozemo li sebi priznati da nemamo svi ukus za sve.
rajvoSa0

#44 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by rajvoSa0 »

Grubisha wrote: Image
Image
Image

Ima li ovakvih kuca u Sarajevu? Koja je cijena ovakvog porodicnog doma? :D
Joker88

#45 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Joker88 »

i_ja_na_forumu wrote:Image

ja bih ovakvu :roll: :roll: :roll:
i ja isto :D
Joker88

#46 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by Joker88 »

sinuhe wrote:Koliko u kuci generacija toliko i spratova. Ih kad u kucu dodju snahe pa pocnu jedna drugoj krv piti. Istopi se tu 1/1 vlasnistvo brzo.
:thumbup: :thumbup:
lazni liberal

#47 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by lazni liberal »

Melo15 wrote:Image
Image
Image
Bezveze, nikad ne bih napravio ovakvu kucu a ne bih je uzeo ni da daju dzabe
swanfilter

#48 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by swanfilter »

Ko planira graditi vlastiti dom, kucu, neka malo razmisli o ovim drvenim, eko kucama. EU nudi poticajna sredstva za gradnju ovakvih kuca. U slucaju da imate svoj komad zemlje, mozete proci veoma - veoma jefitno ...
theTruePath

#49 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by theTruePath »

I onda da patis dozivotno s zivotinjama
uglavnomja

#50 Re: Šta mislite o ovim kućma? Imamo li los ukus za kuće?

Post by uglavnomja »

sve se moze napraviti, a koliko kosta :D :D :D

inace, meni je gore neplansko gradjenje od samih kuca, gdje se komsija komsija natakne u nos, 2 m kuca od kuce, pa nema ulice, ono sokacic da 1 auto moze proci, a u sarajevu, sve te ulicice uz nos, pa kad padne snijeg, a jos se ne mogu ocistiti, ma ljepota.
Post Reply