Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hocu da ofarbam/okrecim stan i sad za trpezariju sam odabrao ove boje:
Ovaj treci red to bi trebalo biti boja zida, plava i smednja vrata i okvir a narandjasto vrata od kuhinje a okvir plavi i bice tu jos nekog narandjastog i smedjeg namjestaja...
mislim da kao prvo trebas platiti molere da se ne patis, a kao drugo platiti kakvog dizajnera sto se razumije puno vise od tebe u to...specijalizacija je danas vrhunac efikasnosti funkcionisanja drustva
Naravno da cu da platim majstora i da cu da kupim Caparol boje gdje nema zabune kad kazes hocu ovu boju ispadne druga...
Inace ove boje sto ih gore vidis, uzmes matematicke formule koji su bez duse i recimo startujes sa plavom, on ti odredis komplementarnu boji... to je ova smedja pa onda probas split complementarity pa nadjes ovu narandjastu koja je podjednako udaljena od obije ove boje nakon toga napravis jos par koraka, saturnation varijacije narandjaste i nadjes ovu krem boju za zid... sve u svemu matematicki odgovara a zbog te ravnoteze i kontrasta dobijes vrlo lijep dojam.
Sad samo pitanje je dali je to za trpezariju... ja ne mislim spaljivati boje guliti zidove niti imam za to vremena ni para ali recimo dizajnera nebih angazovao jer osjecam zadovoljstvo u svojoj matematickoj preciznosti koja dokazuje zakone u estetici i oslanjajuci se na prirodan instikt.
hvala ti za ovaj odlican "tool" svidja mi se vidite ovdje treba voditi malo racuna o kolicini boje u prostoru, recimo na ovoj slici gore su neke povrsine predominantne, ovaj krem boja uz bijeli plafon bi trebala da dominira porstorijom a ovih par kolorisanih detalja kao vrata i neki djelovi namjestaja su svega 10% povrsine.
:s ne! narandzastu i smedju u isti prostor sa plavom
mh.. kada slazes boje u prostoriji,''teze'' odnosno tamnije, spusti na pod.. zidove radi svijetlim bojama .. i onda daj plave detalje.. .. kao kontrast narandzastoj
dakle,
a shta mislish, obzirom da je rijech o trpezariji, znachi prostoru gdje se provodi dosta vremena, prostoru koje poslije kupatila ima poseban znachaj u zhivotu svake porodice da boje budu ugodnije i toplije, da te mame i privlache, a ne da te opteretjuju, i ne morash koristiti matematiku za takvo shto.
Naravno same boje koje ti zhelish staviti u prostor trpezarije zavisi i od mnogih drugih faktora, npr. boje namjeshtaja, kolichine istoga, boje poda/parketa/tepiha/itd. shta god da je na podu, velichine prozora, odnosno kolichine svjetlosti koja ulazi u isti prostor.
Sve su to faktori koje ne smijesh zanemariti i koje bi trebalo da uskladish sa svojim omiljenim ili bolje recheno zheljenim bojama za taj prostor.
hmmm A,
nije li malkice sterilno, i prostor je ogroman, u odnosu na prostor koji bi zoka htio ofarbati, ipak su ovdje (u BiH) trpezarije "malo" manje (lichno mishljenje op.a.).
a stol u cosku za kompjutera, da se pokazhe gostima, i gdje su ostali 'zerzevati', tipa tv, video, dvd, razbacne kutije sa kasetama, vlasnik sigurno insistira da ima tv i u trpezariji da mu ne promakne omiljena reklama
A wrote:Matematika i estetika - to ti bas ne podleze istoj logici.
...Recimo kombinacija crveno - zeleno, osim za bozicne ukrase i madjarske narodne nosnje bas i nije neka sreca, priznaj.
...Portugalska zastava....Oprema fudbalske reprezentacije Bugarske...itd
Ne mora caj, neko ce vec prosut' kafu ...
A na ovaj veliki zid moze i uokviren dolar, u jumbo formatu, sa slikom ponosnog vlasnika, namjesto vazda one iste face.
A onda vremenom dodju tu i gobleni, pa uokviren puzzle (za 3 godine, a tata slozio za dvije), pa kolekcija razglednica. Ovaj prevelik prolaz izmedju kuhinje i trpezarije moze da se zatvori zavjesama u trakama, to isto daje atmosfere, a i skuplja prasinu
Poster: Bruce Lee, Kabir Bedi (Sandokan), Titina slika ....Spomen-plaketa partizanske spomenice41-e....
Eh sad da ne bi tema bila zacatana naskroz-dibidus ...evo prijedloga ....
Plafon JUBOFLOR -bijela
Zid(ovi) Polycolor-citron zuta/ oker/drap
Viseci kredenac....ma Sandolin boje kakaoa
Sta...nije valjda da se ove farbe vise ne proizvode
Ja sam svoju malu kuhinjicu ofarbala u narandžasto - slično toj tvojoj narandžastoj, možda malo tamnije i sad mi je super nekako topla i vesela (prije je bila dosadna bijela). Elementi (ono ormarići, ploča i sl.) u kuhinji su mi od nekog tamnog drveta što pravo dobro funkcioniše s tom narandžastom.