ja, ne............ sve dok gospoda iz PETAe ne naprave slicnu kampanju za pomoc zivotinjama u BiH, a o cijoj kolektivnoj nesreci, znaju i previse.Skyfox wrote:http://www.sarajevo-x.com/clanak/080729031
hoce li se pojavit ko od forumasa, kao podrska???
Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
-
VeljaPas
#26 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
- tech10
#27 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
A sta bi sa onim lavovima iz rata? 
- cheguevara_k1
#28 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Cuj sta bi ? Pa imas na jednoj temi klip koji sam ja ostavio sa tadasnje RTB gdje se kaze da se lavovi svakodnevno hrane nevinom srpskom nejaci - zive ih bacaju lavovima, bar je tako javila "srpska straza sa Kromolja". Ista ta straza nije znala da objasni kako to da je lav umro od gladii
I opet kazem : LAVE, UMRO SI UZALUD !
Nego, da se vratimo na temu zvjerinjaka. U zoo vrtu PD nisu u stanju da obezbijede uslove ni za ove nase "domace" zivotinje, a kamo li za "lavove i tigrove".
Nego, da se vratimo na temu zvjerinjaka. U zoo vrtu PD nisu u stanju da obezbijede uslove ni za ove nase "domace" zivotinje, a kamo li za "lavove i tigrove".
-
DS9
#29 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Zoo vrtovi su okrutni, nehumani i nepotrebni. Bez obzira koliko velik i prostran bio, zatvor je zatvor, a zivotinje u njemu provedu citav zivot, ni krive ni duzne. Svako zivo bice voli slobodu.nedim_uk wrote:Bio sam kriv,bio sam zatvoren u resetke.Nikada u zivotu nisam osjetio to..kako je biti zatvoren.Kakva je uzivancija gledati stvorenje u kavezu samo iz razloga ZABAVE I NOVCA.Pobogu, HD tehnologija i National Geographic vam mogu pruziti bolju sliku od onih jadnih zivotinja uzivo.Ljudi su zvijeri...Aduu wrote:Ljudi su najvece zvijeri
I slazem se, danas, pored National Gegrafic-a, Discovery-a, Animal Planet-a i sl. apsolutno nema nikakve potrebe za zoo vrtovima, cak ni one "edukativne" (ako se uopce moze tako nazvati).
ZOO VRTOVE TREBA POTPUNO UKINUTI I ZABRANITI!
- roki
#30 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
ja sam juce prolazio pored ZOO.kada sam vidio 2 mrka medvjeda na onako maloj povrsini koji su vise izgledali na strasila bilo mi ih je pravo zao.

- ruud
#31 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
ma nije sve tako lose za te zivotinje mozda im je bolje u PD nego negdje u divljini da se sama snalazi !!! 
- sunčan dan
#32 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
I ja sam protiv tog užanog ropstva u još užasnijim nastambama, ali trkalište za lavove i tigrove..... to ne kontam. Pa zar se ti novci koji su predviđeni za...čuj...trkalište.... ne mogu iskoristiti da se poboljšaju uslovi života tim jadnim životinjama.
-
DS9
#33 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
To je kao da kazes da je bolje zivot od rodjenja do smrti provesti u zatvoru (jer imas hranu i krov nad glavom), nego zivjeti slobodno i susretati se sa svim problemima, ali i lijepim stvarima koje zivot donosi. Niko ne zeli biti u zatvoru, niko ne zeli da mu kretanje bude ograniceno, pa tako ni zivotinje. Sve su one dovedene u zoo vrtove nasilno, protiv svoje volje, a da nikome nisu nista skrivile. To je cisto izivljavanje radi zabave ljudi.ruud wrote:ma nije sve tako lose za te zivotinje mozda im je bolje u PD nego negdje u divljini da se sama snalazi !!!
-
DS9
#34 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
sunčan dan wrote:I ja sam protiv tog užanog ropstva u još užasnijim nastambama, ali trkalište za lavove i tigrove..... to ne kontam. Pa zar se ti novci koji su predviđeni za...čuj...trkalište.... ne mogu iskoristiti da se poboljšaju uslovi života tim jadnim životinjama.
Po mom misljenju, najbolje bi bilo ne nabavalji nove zivotinje za PD, nego ovima koje su (na zalost) tu koliko je moguce poboljsati uslove zivota dok su zive, a onda polako PD protvoriti u zbavani park za igru djece (dopuniti sadrzaje) i mozda botanicku bastu, a zoo vrt potpuno ukinuti.
- sunčan dan
#35 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
To je odlična ideja. Samo bi ja po tom botaničkom vrtu (u glavi mi je razno drveće, predivno cvijeće, neki potočić....) pustila nekoliko onih prelijepih paunova da slobodno šetkaju. Ma šta da vam pričam - raj za oči.DS9 wrote:sunčan dan wrote:I ja sam protiv tog užanog ropstva u još užasnijim nastambama, ali trkalište za lavove i tigrove..... to ne kontam. Pa zar se ti novci koji su predviđeni za...čuj...trkalište.... ne mogu iskoristiti da se poboljšaju uslovi života tim jadnim životinjama.
Po mom misljenju, najbolje bi bilo ne nabavalji nove zivotinje za PD, nego ovima koje su (na zalost) tu koliko je moguce poboljsati uslove zivota dok su zive, a onda polako PD protvoriti u zbavani park za igru djece (dopuniti sadrzaje) i mozda botanicku bastu, a zoo vrt potpuno ukinuti.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#36 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Kanton Sarajevo je dao 500.000 KM za izgradnju ovog zvjerinjaka...
- Asana
#37 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
zar ne bi bilo korisnije da je dao 500.000KM za izgradnju onog drugog zvjerinjaka 
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#38 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
ma drugi zvjerinjak bi se osposobio (mislim na Hum) i za 100.000 KM....Asana wrote:zar ne bi bilo korisnije da je dao 500.000KM za izgradnju onog drugog zvjerinjaka
pa ako su pare morale biti date za zivotinje, prave hajvane, sto nisu napravili KANTONALNI AZIL ZA ZIVOTINJE i poklopili sve ostale?
da vam p materina vise...
sinoc kad sve slupala nisam kad sam cula cifru...
- Qler
#39 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
neka PD i neka zivotinja. 1. 90% ovih zivotnja kad bi pustili u divljninu umrle bi za 7 dana jer nikad nisu je ni vidjele a ne naucile da love ili da bjeze.
i stvarno me pocinje nervirati na forumu generalna kontra. znaci imamo zoo - fuj, ovakav onakav nehuman itd. da nema zoo-a bilo bi jebo grad koji nema zoo-a i sl.
zato opet kazem neka doline i neka zivotinja i nek dovedu jos 1000 drugih da ja mogu otici i sa svojim djetetom kad ga budem imao i kazem mu vidis ovo je lav, a ne da ga jos ja prisiljavam da gleda TV jer danas djeca i onako ne vide ni sunca ni mjeseca od tv-a i racunara.
a majmuni su OK , prvo malo se raspitajte pa onda pricajte o bolestima i jel vama izgleda ok. ni njima vasi guzovi nisu ok pa ih ne vidim da se zale.
i stvarno me pocinje nervirati na forumu generalna kontra. znaci imamo zoo - fuj, ovakav onakav nehuman itd. da nema zoo-a bilo bi jebo grad koji nema zoo-a i sl.
zato opet kazem neka doline i neka zivotinja i nek dovedu jos 1000 drugih da ja mogu otici i sa svojim djetetom kad ga budem imao i kazem mu vidis ovo je lav, a ne da ga jos ja prisiljavam da gleda TV jer danas djeca i onako ne vide ni sunca ni mjeseca od tv-a i racunara.
a majmuni su OK , prvo malo se raspitajte pa onda pricajte o bolestima i jel vama izgleda ok. ni njima vasi guzovi nisu ok pa ih ne vidim da se zale.
- sunčan dan
#40 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Ok je sve to što ti kažeš, ali umjesto za nako trkalište od ....koliko ono para ? trebalo bi da ulože u neko fino obitavalište tih životinja, a ne neke jadne jazbine.
- Qler
#41 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
ne kazem ja da ono ne moze bolje, ali definitivno PD treba da ostane. uvijek se nesto moze napraviti bolje, ljepse. samo morate uzeti u obzir i da od rata na ovamo niko do eto recimo sada nije prstom mrdnuo da se nesto konkretno uradi da se sanira obnovi i poboljsa. a direktor je koliko sam ja skontao pravo dobar covjek. burazer je sa njim radio interview i kaze ne moze da vjeruje koliko ga sve zivotinje vole. svaka mu pridje sa svakom se igra. kaze da se covjek trudi. sad umjesto da napadate PD napadajte vladu KS-a i ostale odgovorne. ZOO ovom gradu treba.
-
Aduu
#42 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Qler wrote:neka PD i neka zivotinja. 1. 90% ovih zivotnja kad bi pustili u divljninu umrle bi za 7 dana jer nikad nisu je ni vidjele a ne naucile da love ili da bjeze.
-
DS9
#43 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Ja ni ne kazem da bi ove zivotinje koje su sad u PD trebalo pustiti u divljinu; naravno - ne bi se snasle. Kazem da ne treba nabavljati nove koje ce se tu patiti, a zoo vrt pretvoriti u botanicki vrt sa puno prostora za igru djece u prirodi.Qler wrote:neka PD i neka zivotinja. 1. 90% ovih zivotnja kad bi pustili u divljninu umrle bi za 7 dana jer nikad nisu je ni vidjele a ne naucile da love ili da bjeze.
Ne pricam sve ovo zato da bih kontrirala, nego smatram da generalno zoo vrtovi nisu u redu. Ni ja nikad nisam uzivo vidjela ni Eskima, ni povrsinu Marsa, ni sva ona stvorenja sto zive na dnu oceana, kao ni masu drugih stvari, ali zato imamo tehnologiju koja nam sve to dovodi u domove. Slazem se da djeca ne trebaju provoditi djetinjstvo pred TV-om, ali im zato treba ograniciti gledanje onih budalastina od crtanih filmova koje sad pustaju (sta bi sa Mikijem, Tomom i Jerryem, onim divnim Disneyevim bajkama...) i gledanje sve nasilnijih filmova. Iz dokumentaraca o zivotinjama (i iz drugih koji se prikazuju na npr. National Geograficu) mogu samo nauciti nesto korisno.
Zivotinje u zoo vrtu se svakako ne mogu vidjeti u svojoj prirodnoj sredini, prema tome ne moze se vidjeti ni njihovo prirodno ponasanje. Puno korisnije i edukativnije je pogledati neki dokumentarac o zivotinjama. Jedino sto djeca mogu nauciti u zoo vrtu je da je "u redu" zatvoriti drugo zivo bice radi naseg cejfa i zabave, sto je za mene neprihvatljivo.
I slazem se sa Mirci - Kantonu bi bilo bolje da rijesi pitanje napustenih zivotinja izgradnjom azila, jer to je problem i za ljude i za napustene zivotinje, a s tim se susrecemo svaki dan.
- Qler
#44 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
znaci u redu je zatvoriti pse i macke koji su citav zivot slobodni nego dovesti pavijana koji se rodio u zooloskom vrtu?
eskimi si ti haman isti ko kinezi
nista nista propustila. mars mrtav, nema se sta vidjeti, al ako ti je bas stalo, teleskop pa gledaj. meni je merak otici u PD i pogledati medu, majmune, zebre, one krave i ostale zivotinje. jednostavno ne smeta mi PD.
eskimi si ti haman isti ko kinezi
-
DS9
#45 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Qler wrote:znaci u redu je zatvoriti pse i macke koji su citav zivot slobodni nego dovesti pavijana koji se rodio u zooloskom vrtu?
eskimi si ti haman isti ko kinezinista nista propustila. mars mrtav, nema se sta vidjeti, al ako ti je bas stalo, teleskop pa gledaj. meni je merak otici u PD i pogledati medu, majmune, zebre, one krave i ostale zivotinje. jednostavno ne smeta mi PD.
Azil sluzi za privremeni prihvat pasa i macaka, do njihovog udomljenja, da se sprijeci njihovo brutalno ubijanje od strane sintora. Dakle, azil je privremno rjesenje, a zoo vrt dozivotna robija.
Upravo o tome pricam, radi tvog meraka (i meraka ljudi koji isto tako razmisljaju) te zivotinje su citav zivot u zatvoru. I starim Rimljanima je bio merak gledati borbe gladijatora do smrti.
Last edited by DS9 on 08/08/2008 13:12, edited 1 time in total.
-
DS9
-
luciferino
#47 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Napravimo zvjerinjak i potrpajmo maloljetne delikvante u njega, naziv savrseno odgovara.
Oprostite na cinizmu, ali mislim da bi se sredstva mogla izdvojiti za prece stvari.
Oprostite na cinizmu, ali mislim da bi se sredstva mogla izdvojiti za prece stvari.
- Qler
#48 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
DS9 koliko god ja volio zivotinje, opet ima neka granica, mislim, ljudi kolju i jedu zivotinje od pamtivjeka. ljudima zivotinje sluze za zabavu, zastitu, hranu i prevoz hiljadama godina. ako zoo vrtovi postoje isto tko od bog zna kada, sta fali da ih imamo i sada. zivotinje imaju prava i sve to, ali neke stvari su jednostavno takve, sto bi se reklo bozije davanje.
a sintori stvarno imaju najgori posao.
-
DS9
#49 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Qler wrote:DS9 koliko god ja volio zivotinje, opet ima neka granica, mislim, ljudi kolju i jedu zivotinje od pamtivjeka. ljudima zivotinje sluze za zabavu, zastitu, hranu i prevoz hiljadama godina. ako zoo vrtovi postoje isto tko od bog zna kada, sta fali da ih imamo i sada. zivotinje imaju prava i sve to, ali neke stvari su jednostavno takve, sto bi se reklo bozije davanje.
Nije to bozije davanje, nego ljudsko, pogotovo ovaj dio gdje se zivotinje koriste za zabavu. Hocu da kazem, nekada su i ljudi bili obespravljeni, isto tako tretirani, ponizavani, nisu imali nikakvih prava. Koristeni su kao robovi, zabavljali su krvozedne mase borbama do smrti. A onda se to promjenilo napretkom civilizacije. Danas se sa zivotinjama postupa kako se nekada postupalo sa robovima. I ne znaci da ako se nesto radi hiljadama godina da je to, pogotovo danas u 21. vijeku, u redu.
- cheguevara_k1
#50 Re: Sta mislite o izgradnji zvjerinjaka u Pionirskoj dolini
Ma nije ih u redu zatvoriti, ali ako im je to zatvaranje jedini spas da ne budu ubijeni onda je to Ok. Ako ti je merak pogledat medu, onda podji jednom sa mnom u lov. Vidjeces i med i divlje svinje i vukove i lisice. Ali ces isto tako i bjezati glavom bez obzira od njihQler wrote:znaci u redu je zatvoriti pse i macke koji su citav zivot slobodni nego dovesti pavijana koji se rodio u zooloskom vrtu?
eskimi si ti haman isti ko kinezinista nista propustila. mars mrtav, nema se sta vidjeti, al ako ti je bas stalo, teleskop pa gledaj. meni je merak otici u PD i pogledati medu, majmune, zebre, one krave i ostale zivotinje. jednostavno ne smeta mi PD.