Šta mislite o Counelisovoj instalaciji u Vijećnici?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

leeloo

Post by leeloo »

Vingo wrote:Ovdje se SVE, ali SVE na kraju svede na to jel neko voli Sarajevo, Bosnu, Kulina Bana i Dinu Merlina ili ne....
I dok je tako - ovo ce biti selendra, i to ne obicna, nego selendra ogradjena bodljikavom zicom.

A sad o konceptualnoj umjetnosti...Mene su u zivotu dodirnule svega dvije ili tri instalacije. I ne mislim da je to zbog toga sto je moje znanje o istoj ograniceno ili je instalacija dobra ili losa....Stvar je poklapanja senzibiliteta publike i umjetnika.

Zato mrzim kriticare i nikada ne citam recenzije.
Našla sam se u ovom postu...

Za mene instalacije ne predstavlja nešto što ću shvatiti ili neću... mislim da je bit instalacije proizvesti neku reakciju, nametnuti pitanja... shvatanje nekog djela je sasvim subjektivno.... Meni odmah po ilasku nametnulo pitanje srušene sarajevske vjećnice to je razlog iz kojeg sam spomenula Sarajevo... kultura i umjetnost u ovom gradu su potisnuti i drugi plan... Prioriteti su poremećeni... što nije teško za uočiti
Shoba

Post by Shoba »

leeloo wrote:
Vingo wrote:Ovdje se SVE, ali SVE na kraju svede na to jel neko voli Sarajevo, Bosnu, Kulina Bana i Dinu Merlina ili ne....
I dok je tako - ovo ce biti selendra, i to ne obicna, nego selendra ogradjena bodljikavom zicom.

A sad o konceptualnoj umjetnosti...Mene su u zivotu dodirnule svega dvije ili tri instalacije. I ne mislim da je to zbog toga sto je moje znanje o istoj ograniceno ili je instalacija dobra ili losa....Stvar je poklapanja senzibiliteta publike i umjetnika.

Zato mrzim kriticare i nikada ne citam recenzije.
Našla sam se u ovom postu...

Za mene instalacije ne predstavlja nešto što ću shvatiti ili neću... mislim da je bit instalacije proizvesti neku reakciju, nametnuti pitanja... shvatanje nekog djela je sasvim subjektivno.... Meni odmah po ilasku nametnulo pitanje srušene sarajevske vjećnice to je razlog iz kojeg sam spomenula Sarajevo... kultura i umjetnost u ovom gradu su potisnuti i drugi plan... Prioriteti su poremećeni... što nije teško za uočiti
naravno da su prioriteti poremeceni kada ih nema. Da ih ima ja sad ne bih bio na ovom forumu i pizdio iz daljine...neg bi veceras rahat otisao na spavanje...
Opet, ne znam zasto mi je toliko stalo da se tamo nesto promijeni nabolje.(ma zbog klinaca u Bosni koji nemaju nikakve perspektive) ...

u svakom slucaju, ako svako od nas uradi svoj dio posla stvari bi trebale da su OK. Ali opet, kulturna politka jedne zemlje se ne pravi samo unutar te zemlje nego i izvan. U nasem slucaju, to je propast. Sve se i dalje svodi na to sta se desava izmedju Ilidze i bascarsije...sto je porazno....
leeloo

Post by leeloo »

Par pitanja....

Shoba... jesi li ti neki umjetnik ili nešto?

Možda je to do mene... ali jeli iko gledao naslove knjiga, kako su raspoređene?

Ja sam dosta pažnje poklanjala tim nekim detaljima... vidim to ovdje niko ne spominje...

Po ovim postovima, koje sam ruku na srce tek sada pročitala... dobivam osjećaj da je globalno stajalište to da je on bezveze nabacao knjige bez ikakvog smisla...

Možda je to do mene, ali sam ja našla neku nit koja povezje sve to u jednu cjelinu... meni je čitava instalacija imala neki smisao... odnosno sva su mi vrata povezana....

Koliko se sjećam, prostor u kojem se postavlja instalacija, jednako je važan kao i sam instalacija... odnosno sve to čini jednu kompaktnu cjelinu.
Shoba

Post by Shoba »

Evo malo, da ne lutamo naokolo....ako vam se da da citate :lol: :roll: :sad: :shock: :o

Conceptual art, sometimes called idea art, is art in which the ideas of the artist are more important than the means used to express them.
----------------------------------------

Conceptual art marks a major turning point in late twentieth-century art. An art of ideas which can be written, published, performed, fabricated, or which can simply remain inside your head it is also an art of questions. Since its emergence in the mid 1960s, it has challenged our precepts about not only art but society, politics and the media. An international movement, Conceptual art encompasses not only North America and Western Europe but also South America, Eastern Europe, Russia, China and Japan.
------------------------
Conceptual Art was conceived out of a desire to shift aesthetic discourse away from its traditional objects and materials.Up to the '60, we used to see art in terms of concrete shapes and objects.Conceptual Art, by contrast, aims to find its own definition; the work of art consists in the analysis and investigation of the language of art and the system within which it exists.Thus we come to a "dematerialised" art, meaning art which is not committed to long-lasting materials and forms.The materials of this art are sheets of paper, discussions about art, philosophical reflections on the artistic system.Art moves from a method based on intuition and synthesis to one based on scientific analysis, as science philosophy.While traditional art has made us used to intentional ambiguity, conceptual art takes its data from science and the neeed for unequivocal meaning.

See: "Art Conceptuel" by Catherine Millet, 1972.
------------------------------------------------------------

Conceptual art is a highly controversial art form. Its supporters think it marks a significant expansion of the boundaries of art, which were previously growing increasingly commercialized. However, its detractors believe that it is trite, banal, and pretentious.

The roots of conceptual art can be traced back to Marcel Duchamp, who from the second decade of the 20th century produced various iconoclastic pieces in which he questioned the traditional values of the art world. However, conceptual art did not acquire a name or become a recognized movement until the late 1960s. It then rapidly became widespread, flourishing at the same time as other movements, such as Arte Povera, Land art, and performance art, that tried to escape from the commercialization of the art world by eliminating or underplaying the role of a collectable art ‘object’. As with those other genres, works of conceptual art, and their documentation, have in fact proved commercially valuable. Conceptual art had passed its period of peak popularity by the mid 1970s, but there was a strong revival of interest in it in the 1980s. The term neo-conceptual is sometimes applied to work of this later phase.

Exponents of conceptual art sometimes try to deal with serious political and social issues, but often they are engaged in an abstruse analysis of the nature of art. Their media take a great variety of forms, including diagrams, photographs, video tapes, sets of instructions, and so on. Some conceptual works do not have any physical existence in the normal sense. In 1969, for example, the US artist Robert Barry created a work called Telepathic Piece, which consisted of a statement that during an exhibition he would ‘try to communicate telepathically a work of art, the nature of which is a series of thoughts that are not applicable to language or image’.
leeloo

Post by leeloo »

e ovo je definitivno previše za mene u ova doba... mozak mi je na standby i za bosanski, a za engleski da i ne govorim...

Nego Shoba.... ne odgovori mi, a ja sam očito neupućena... dakle ti si umjetnik, neki umjetnički autoritet ili šta?!
Shoba

Post by Shoba »

leeloo wrote:Par pitanja....

Shoba... jesi li ti neki umjetnik ili nešto?

Možda je to do mene... ali jeli iko gledao naslove knjiga, kako su raspoređene?

Ja sam dosta pažnje poklanjala tim nekim detaljima... vidim to ovdje niko ne spominje...

Po ovim postovima, koje sam ruku na srce tek sada pročitala... dobivam osjećaj da je globalno stajalište to da je on bezveze nabacao knjige bez ikakvog smisla...

Možda je to do mene, ali sam ja našla neku nit koja povezje sve to u jednu cjelinu... meni je čitava instalacija imala neki smisao... odnosno sva su mi vrata povezana....

Koliko se sjećam, prostor u kojem se postavlja instalacija, jednako je važan kao i sam instalacija... odnosno sve to čini jednu kompaktnu cjelinu.
Tvoja zadnja recenica je sustina ove cjelokupne price. Rad kao rad ne bi imao smisla kad bi se izdvojio iz tog prostora.....

Ja , nazalost rad jos nisam vidio (ipak sam par hiljada kilometara daleko od Sa, ali cu to vidjeti uskoro), ali znam njegov nacin razmisljanja i njegovo kontanje. U proslom postu sam malo priblizio terminologiju, da se zna o cemu se prica (jest na engleskom al nema veze, nek se malo prevodi)

(da, i ja se bavim ovim poslom)
Shoba

Post by Shoba »

http://www.scca.ba

http://www.arsaevi.ba

to je SVE sto imamo u Bosni da valja u ovoj bransi (za sada)...
Shoba

Post by Shoba »

leeloo wrote:e ovo je definitivno previše za mene u ova doba... mozak mi je na standby i za bosanski, a za engleski da i ne govorim...

Nego Shoba.... ne odgovori mi, a ja sam očito neupućena... dakle ti si umjetnik, neki umjetnički autoritet ili šta?!
ne d'o bog da sam bilo kakav autoritet...to je zadnje sto bih sebi pripisao...samo se bavim s tim jer to volim.....

Nazalost Bosanski "umjetnicki autoriteti" su vecinom oni koji nigdje drugo nista ne znace osim u sarajevu. Sve se to obija o ledja nase djece i studenata, koji se upucuju uglavnom u pogresnom pravcu. Kod nas se i dalje istrajava na starom nacinu obrazovanja, pa se djeca i studenti preopterecuju sa umjetnickim tehnikama (u tome se kod nas bas pretjeruje) umjesto da se uce komunicirati sa svijetom.
99% umjetnosti je komunikacija, a izvedba je vec nesto sto umjetnik ne mora posto poto da zna. (Ko hoce da zna crtati, uvijek se to moze nauciti, i za to ne treba akademija. Odes na vecernji kurs i eto ga. )

Studiranje umjetnosti je PERSONALNO USAVRSAVANJE a ne dril. Ne bubanje. Cinjenice i tehnika ne znace nista ako se ne razumije sta je umjetnost....

(ruku na srce, ima na nasoj akademiji nekoliko vrhunskih strucnjaka, ali sve to pada u vodu jer se studenti obrazuju za SARAJEVSKE POTREBE. Studente treba pustiti da sami biraju sta hoce da rade, da biraju profesore , da biraju ekskurzije, da biraju izlozbe koje ce da posjete....treba da se nauce da MISLE...ne da rade.....)
zili

Post by zili »

leeloo wrote:Možda je to do mene... ali jeli iko gledao naslove knjiga, kako su raspoređene?

I meni se tako ucinilo. Bar recimo to da je razvrstao knjige na nasem i na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku. Da su sve knjige nekako vezane za ovaj prostor. I ja sam se bas pitala da li u tim "nasumice" nabacanim naslovima ima neke simbolike.
konyan

Post by konyan »

Nema svrhe gledati instalaciju izbliza. Ona funkcionise kao cjelina.
Takodjer je manje vise besmisleno objasnjavati sta kome znaci, jer moj dozivljaj moze, a ne mora biti slican tvom.
Evo nekoliko misli koje su meni dosle dok sam to sve posmatrao.

Prije svega, instalacija je minimalisticka, bukvalno tek intervencija.
Materijal (knjige i ostalo) u vratima su tako pazljivo slozeni da stices dojam da je iza toga prostor do vrha pun (knjiga najvise) (to doduse malo narusavaju rupe iznad, ali se mozes ograniciti na donji dio u posmatranju).
U jednim vratima je pazljivo naslagano kamenje, tako da izgleda kao da je nesto iznutra napravilo eksploziju i razbilo tu zatvorenost. To su jedina otvorena vrata.
Sve ostavlja dojam kao da su nam knjige bile uskracene, zatvorene daleko od nas. Ostali materijali (vrece, itd.) mogu znaciti kako su knjige skladistene kao neki ostali gradjevinski ili kakav materijal i da su po vrijednosti poistovjecene s istim.
Otvorena vrata mogu znaciti izlazak/povratak knjiga, povratak vijecnice kao biblioteke, itd.

Samo se prepustis mislima.

Istina je da nije sve servirano, treba malo razmisliti, ali ne mislim da Kounellis zasluzuje da bude omalovazen, bez obzira sto je to sve malo prenapuhano za moj ukus.
Shoba

Post by Shoba »

Nazalost kod nas se stvari cesto preeksponiraju, zato sto se kulturrni dogadjaji ovakve vrste ne desavaju bas cesto kod nas. Recimo, za takav dogadjaj nigdje drugo ne bi lijepili postere po gradu, jer za to ne bi bilo potrebe. LJudi koji vole takvu vrstu umjetnosti znaju unaprijed sta se desava. (A opet treba ubijediti politicare da daju pare za umjetnost, sto ovi nerado daju ako umjetnost nije na najvisem nivou. Ljepljenje postera je sigurno zbog njih napravljeno)

KOd nas svi sve prate jer je dosadno u gradu, a umjetnost je dzaba...eto recepta za nepozvane kriticare-amatere-kokuze.

(ovde u NYC ulaz na izlozbu je 15$ pa bujrum ko voli....)
Stari_dub

Post by Stari_dub »

Pa Shoba mene su u Školi učili da "proizvod" umjetnika nije za umjetrnike, apriori, vec bas za puk...
Stari_dub

Post by Stari_dub »

Ovo zadnje je Kosara , a ne Stari Dub!!! :lol: sorry!
Shoba

Post by Shoba »

Stari_dub wrote:Pa Shoba mene su u Školi učili da "proizvod" umjetnika nije za umjetrnike, apriori, vec bas za puk...
umjetnost nikada nije bila za puk nego za one koji su to sebi mogli priustiti(osim socirealizam, pa cak ni to). Da je tako ko sto ti tvrdis, u svacijoj sobi bi sada visio neki rembrant ili pikaso.

Pogledaj samo renesansu. Ko je placao Mikelandjela i ostale da prave to sto su pravili. Bogatasi i papa......

Za narod je samo ono sto se masovno proizvodi.....
Shoba

Post by Shoba »

za one koji bi htjeli da bez mnogo muke i surfanja prate svjetska zbivanja u umjetnosti, imam konacno rjesenje...

http://www.e-flux.com je online servis koji svakodnevno na vasu email adresu salje podatke o otvorenjima i dogadjajima iz svijeta suvremene umjetnosti. Samo se SUBSCRIBE i svaki dan cete dobijati besplatno sve ono sto necete vidjeti na stranicama Avaza, Oslobodjenja, Dana, Sl. Bosne i ostalih novina.(ako vam engleski nije problem)

Preporucite ovo svojim prijateljima umjetnicima, ucinicete im veliku uslugu( koje oni mozda sad i nisu svjesni :-) )
dinash

Post by dinash »

Shoba wrote:za one koji bi htjeli da bez mnogo muke i surfanja prate svjetska zbivanja u umjetnosti, imam konacno rjesenje...

http://www.e-flux.com je online servis koji svakodnevno na vasu email adresu salje podatke o otvorenjima i dogadjajima iz svijeta suvremene umjetnosti. Samo se SUBSCRIBE i svaki dan cete dobijati besplatno sve ono sto necete vidjeti na stranicama Avaza, Oslobodjenja, Dana, Sl. Bosne i ostalih novina.(ako vam engleski nije problem)

Preporucite ovo svojim prijateljima umjetnicima, ucinicete im veliku uslugu( koje oni mozda sad i nisu svjesni :-) )

juhu ... vidi nas;)
Kosara

Post by Kosara »

Shoba wrote:
Stari_dub wrote:Pa Shoba mene su u Školi učili da "proizvod" umjetnika nije za umjetrnike, apriori, vec bas za puk...
umjetnost nikada nije bila za puk nego za one koji su to sebi mogli priustiti(osim socirealizam, pa cak ni to). Da je tako ko sto ti tvrdis, u svacijoj sobi bi sada visio neki rembrant ili pikaso.

Pogledaj samo renesansu. Ko je placao Mikelandjela i ostale da prave to sto su pravili. Bogatasi i papa......

Za narod je samo ono sto se masovno proizvodi.....
E ne bi u svacijoj sobi visio Pikaso jer nema svak toliko novaca, niti ima toliko njegovih djela, ali ja ne moram imasti svako djelo koje mi se sviđa... A bogatasi koji narucuju djela - to je nesto sasvim drugo... Konceptualna umjetnost se ne narucuje, pogotovo je vlast ne narucuje, jer to je umjetnost koja ne miluje oci, vec istinu sipa na sebi svojstven nacin, i ona ima zadatak bas da mjenja misljenja masa, barem onog srednjeg sloja (u smislu obrazovanja, ne bogatstva)... A ta umjetnost "po narudžbi" je po mnogim misljenjima umjetnost niže vrijednosti, jer umjetnost u svojoj dubinskoj ideji je moralna, a narucivati misljenja, emocije itd. je krajnje nemoralno i lažno. 8)
Shoba

Post by Shoba »

donekle se slazem s tobom, i volio bi da je tako ko sto ti tvrdis..ali....

najveci broj umjetnika zivi isljucivo od prodaje svojih radova ljudima koji to mogu priustiti. Bez toga ni kunelis ne bi bio u sarajevu, jer ne bi bio u mogucnosti da plati svoju kiriju...

Veliki broj konceptualnih umjetnika prodaje svoje radove, u stvari nema umjetnika koji to ne radi (kounelis takodje).

Kod nas niko ne kupuje konceptualnu umjetnost, jer svijest nasih kupaca jos nije narasla do tog nivoa. Kod nas niko nece da da vise od 200 km za umjetnicki rad...pardon..oni bogatiji kupuju Berberove fotokopije....

Jos ce dosta vode proci Miljackom dok se i kod nas umjetnost postavi na mjesto gdje pripada.....kad nasi imucniji shvate da ne moraju imati tri mercedesa i da duhovno bogatstvo znaci vise od materijalnog...
Kosara

Post by Kosara »

Shoba, pa zar baš ta činjenica da umjetnici žive od umjetnosti nije čudna. Jer to znači da rade ono što bogataši žele kupiti, vidjeti..itd., pa zar umjetnik kad ispoljava svoj unutrašnji doživljaj misli na to da li će imati kupca ili neće, pa baš zato su mnogi veliki ljudi, pa i umjetnici bili siromašni.Izabrali su siromaštvo da bi govorili šta žele,a ne bogatstvo da bi govorili šta im se kaže. Za mene umjetnost po narudžbi nije umjetnost.
Al otišla sam skroz od prethodno zadane teme... :-)
Shoba

Post by Shoba »

da , malo smo se udaljili od teme, ali i ovo je dio cjelokupne price...Bosansku javnost treba edukovati u pravcu trenutnih umjetnickih tendencija..(Nazalost oni koji bi to trebali da rade, to rade lose)

U povijesti je sigurno bilo milion umjetnika koji nikada nisu primijeceni, a koji su radili izuzetna remek-djela koje niko nikada nece vidjeti. To je tuzna cinjenica upravo zato sto nije svakom sudjeno da uspije u svijetu umjetnosti. U danasnja vremena vaznije je biti manager nego umjetnik(u stvari oduvijek je bilo). Ovdje gdje ja zivim ima hiljade umjetnika i nije velika razlika izmedju onih koji su uspjeli da se probiju i onih koji nisu.
(Van Gogh (cita se Fan Hoh, za informaciju) je slikao iskljucivo iz ubjedjenja i nikada nije prodao nijednu svoju sliku, i umro je u bijedi i ludilu)

naravno da umjetnik prilikom stvaranja svog rada ne misli o potencijalnom kupcu, ali se stvari poslije prilagodjavaju. U principu, SVE se moze prodati nekom ko je zainteresovan. Pogotovo danas kada je post-moderni nacina razmisljanja preovladao u svemu. Znaci, SVE IDE...

Savremena umjetnost ipak zahtijeva elitisticki pristup(nije zvaka za seljaka :-D ), ali naravno da je otvorena za sve one koji hoce da budu dio toga.
U stvari, danas je vise nego ikad umjetnost bliska ljudima. SVAKO moze uzeti kist u ruke i napraviti remek djelo, naravno, ako zna sta radi......

(prije su boje bile basnoslovno skupe, recimo, plava boje se u vrijeme renesanse pravila od polu-dragog kamena, i samo najbolji su imali pristup plavoj boji....zlato je bilo jeftinije, pa su cesto slike neba bile zlatne umjesto plave)

I da se vratimo Kounelisu na kraju, on je vec zauzeo mjesto u svijetu umjetnosti i sada moze da se zajebava naokolo, i to je jedan od razloga sto je dosao u sarajevo. Pored toga, u sarajevo mogu doci da rade najveci svjetski umjetnici, ali im treba PLATITI. Nista nije dzaba, i svacije vrijeme i rad su skupi. Do sada su nam dolazili umjetnici samo iz HUMANITARNIH razloga, i to je za povratiti. Krajnje je vrijeme da se pocne ULAGATI u umjetnost. Sve ce se to stostruko vratiti.

Recimo, da je nekada davno neki bosanac ponudio debele pare Leonardu da dodje u sarajevo i nesto naslika na plafonu katedrale, danas bi cijeli svijet dolazio u sarajevo da to vidi. E TU JE KVAKA. Mi i dalje cekamo da neko padne s neba i ostavi nam blago na ulici. MALO MORGEN.

(jednog dana cemo se busati u prsa da smo i mi imali nekada davno izlozbu Kounelisa u Sarajevu......ali samo zato sto se njemu prohtjelo)
Kosara

Post by Kosara »

E Shoba hvala na informaciji - kako se čita Van Gogh! 8)
Prilično se slažem s tobom, kad je rječ uopće o umjetnosti..., ali o Counelisu i ne baš, al otom potom...
A da bi Bosna ulagala u umjetnost treba još mnogo stepenica da izgradi jer umjetnost je među zadnjim stepenicama na nekom recimo "stepeništu", ipak smješno je govoriti o vrednovanju i ulaganju u umjetnost a mi u suštini nismo čak ni pravna država... :sad:
mrmot

Post by mrmot »

Draga Kosara,

Da se vratimo mi na početak. Kultura i umjetnost grade, između ostaloga, svijest o pravnoj državi, a ne naš Hasan koji je rekao da će ona biti od ponedeljka.
Shoba

Post by Shoba »

KOd nas je na vlasti establisment koji nece da mijenja nista. A i sto bi? Mnogima je ovako izvrsno.

Pored toga, imamo grozan nedostatak kulturne politike, koja ne zavisi da li je SDP ili SDA na vlasti. Neznanje je podjednako isto u svim partijama i strankama. To je porazavajuca cinjenica. Jos uvijek niko normalan nije sjeo u fotelju i postavio kulturnu politiku na mjesto. Svaki politicar se samo trudio da svakom umjetniku da po 100 maraka, da zadovolji sve one koji bi se mozda bunili. A u medjuvremenu niko ne misli o nasem mjestu u svijetu kulture (jos uvijek nas smatraju za nekulturnu naciju).

Ja bi se samo bavio IZVOZOM nase kulture. Dosta vise davanja enormnih kolicina para za lokalna desavanja. Recimo, svako ulaganje u kinematografiju se mnogostruko isplatilo, to je donijelo nasoj zemlji mnogo uspjeha u popravljanju slike o nama u svijetu. Opet, nas film je IZVOZNI produkt, nesto sto se moze pokazati negdje drugo.
Bosna jos uvijek nema NI JEDNU 35 milimetarsku kameru bez koje se ozbiljni filmovi ne mogu snimati (svi iznajmljuju od slovenaca po skupe pare. POlovina budzeta snimanja filma kod nas ide na kameru, sto je previse). Krajnje je vrijeme da neko nesto poduzme po tom pitanju.

(Imamo i odlicnu kolekciju slika u Umjetnickoj Galeriji BiH , koja nikada nije mrdnula odatle, a trebala bi da KRUZI PO SVIJETU....)

Ovo sa Kounelisom je nazalost samo jedan mali izuzetak. Ovo bi trebalo da se desava SVAKOG mjeseca, da neki popularni svjetski umjetnik dodje i da uradi nesto.
mrmot

Post by mrmot »

Shoba drži predavanja.
Umjetnik se ili bavi masom ili jebe masu. Jel to Shoba zaboravio da jebe ili drži imaginarnu katedru. (Savjet - nema ti ovdje katedre Shoba, specijalno ne za tebe, zato bolje jebi.)
Shoba

Post by Shoba »

mrmot wrote:Shoba drži predavanja.
Umjetnik se ili bavi masom ili jebe masu. Jel to Shoba zaboravio da jebe ili drži imaginarnu katedru. (Savjet - nema ti ovdje katedre Shoba, specijalno ne za tebe, zato bolje jebi.)
ehhhhh....

Mislim, dok god postoji sansa da ce barem neko sa ovog foruma nesto nauciti, onda radimo pravu stvar. nama je uvijek falila KOMUNIKACIJA, tome nas nisu ucili u skolama, ucili su nas samo da biflamo i da slusamo. Uvijek je bila sramota nesto PITATI.

Ja sam do sada u Sarajevu napravio dosta toga, ali vise necu nista da radim dok ne osjetim da ce to biti prihvaceno sa postovanjem. Nista drugo ne trazim. Ni pare , ni slavu, samo elementarno postovanje.....

Dok god nas odnos bude kao u anegdoti o Ivi Andricu u Sarajevu,nece biti nista od ovoga...
(Anegdota: Prolazio je Ivo Andric ulicom i nesto biljezio. Lokalni dripac ga je glasno preko ulice priupitao:" Ej, dzes' ba pisac, napise l' se sta??")
(u sustini, meni se donekle dopada ta strana naseg drustva da se sa svima moze sprdati, ali ipak to ide predaleko...)
Post Reply