STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- dustaban
#427 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Na ovoj temi je smijesno ucestvovati AKO NISI ZIVIO I RADIO U YUGI.
Dakle da si sad poprilicno mator.
I nije rijec o jebenoj jugonostalgiji, rijec je o CINJENICAMA.
Da li je i onda bilo sovinizma, velikosrba, velikohrvata, panislamizma i ostalih govana. Bilo je naravno, ali bilo je i nesto MNOGO VECE I MNOGO PRECE - bilo je posla, motivacije, pregalastva, OPTIMIZMA, PONOSA...
Ko to nije dozivio tesko ce skontati. Babo ti radnik a ti dobijes stipendiju u Energoinvestu, koji je bio svjetska firma, ceka te poso, usavrsavanje, stan, odmaraliste na moru...
Ma jebite se. Nastavite s pricom kako je ono bilo sranje, tako vam je lakse.
Da li je i onda bilo sovinizma, velikosrba, velikohrvata, panislamizma i ostalih govana. Bilo je naravno, ali bilo je i nesto MNOGO VECE I MNOGO PRECE - bilo je posla, motivacije, pregalastva, OPTIMIZMA, PONOSA...
Ko to nije dozivio tesko ce skontati. Babo ti radnik a ti dobijes stipendiju u Energoinvestu, koji je bio svjetska firma, ceka te poso, usavrsavanje, stan, odmaraliste na moru...
- kamberovica polje
#428 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa niko normalan ne tvrdi da su se dešavanja s kraja 80ih i početkom 90ih rodila iz magle. Hronologija događaja je svima poznata i neupitna.hAZNADAR wrote: ↑26/11/2019 23:23
Ja sam radio u tom sistemu, bio samostalan kuzis, i samim tim upoznao sistem kakav jeste. Drzava je ekonomski bakrotirala i vukla se samo zahvaljujuci kreditima. TO je nepobitna cinjenica. Taj bankrot drzave je i pokrenuo nacionaliste da iskoriste priliku i jame sto mogu. Nece proci prica da su separatisti izasli iz neke idile,... ta idila nije postojala.
hAZNADAR wrote: ↑26/11/2019 23:23
Pamtimo vise posla a zaboravljamo da je cijena toga bila zatvoreno trziste gdje smo slinili nad luksuzom i sirim izborom robe. Juga se onda psovala i ismijavala isto kao BiH danas - zato sto su neke druge stvari tada nedostajale ljudima. Danas imas i demokratiju i siri izbor robe, slobodu medija,... za cim smo ceznuli nekada pa sad psujemo i slinimo za necim drugim. Isti profil ljudi je bio nezadovoljan i u YU i u BiH danas. Samo na razlicite nacine.
Jebeš ti širi izbor robe i slobodu medija kad ljudima primarne životne potrebe nisu zadovoljene.
Jesu li u Jugoslaviji penzioneri rovili po kontejnerima jer nisu imali šta za jest?
Jest, a danas je rahat. Čitave familije odseljavaju bez ikakvih naznaka da će se ikad vratit. Jedna je stvar otići na bauštelu i svojoj familiji izgradit kuću kad se vratiš, a skroz druga uzeti za ruke ženu i djecu i otići za uvijek.hAZNADAR wrote: ↑26/11/2019 23:23
PA se namjerno ili slucajno zaboravlja da nije bila bas takva idila. Stvarnost je bila sumorna, ljudi nisu bili otpustani ali su bili na minimalcu gdje su firme preko banaka pokrivale plate. Inflacija je mljela iz mjeseca u mjesec, sitne stvari si placao novcanicama u hiljadama dinara, biroi su bili puni nezaposlenih sa fakultetom i bez stele, a pola sela i prigradskih naselja u cijeloj BiH je baustelalo vani.
Prosao sam prije rata poslom BiH uzduz i poprijeko i samo si mogao vidjeti kucerine bez fasade koje su se nadogradjivale njemackim markama i austrijskim silinzima. Postoji i obilje TV materijala o nezaposlenosti, salboj infrastrukturi,... mislim cemu ove bajke o nekoj idili prije. Neke stvari jesu bile bolje, neke gore,.. sto mu u principu dodje na isto - nikada nije bilo pravog standarda i pravog prosperiteta.
Usporedbu između Eurovizije i ZOI uopće ne treba ni komentarisat.hAZNADAR wrote: ↑26/11/2019 23:23
ZOI je bila investicija drzave od 20 i kusir miliona ljudi i naravno da je na takvom budzetu lakse napraviti takav projekat. Bio i prosao,... ljudima je svanulo poslije ZOI koliko i Rusima poslije njihovim olimpijskih, Srbima poslije Evrovizije,.. mislim po cemu takvi projekti pokazuju standard jednog drustva?
Jugoslaveni više ne postoje, a ako ih ima mjere se u promilima Postoje ljudi koji su proživjeli onaj sistem, rat i koji žive ovaj današnji i koji mogu napraviti realnu usporedbu između onoga što je bilo i što jeste. Nekima je bilo gore nego danas, ali velika većina je prije rata živjela nekim normalnim životom koji je danas nezamisliv. Ne poričem da ima ljudi koji su eltisti i koji mrze selo i dijesporu, ali malo je podlo od tebe da mi to poturaš. Ja samo tvrdim, da ti koji ne živiš ovdje nemaš realnu sliku o ovoj državi i da nemaš realnu osnovu da ljudima zamjeriš negativu i crnjake. Jer pobogu moramo biti zadovoljni što možemo kupit banane i leviske u obližnjem u shopping centru.hAZNADAR wrote: ↑26/11/2019 23:23
Danasnji Jugosloveni jesu bolesnici,.. samim tim sto izigravaju neke zrtve koje zasluzuju bolje ali zle sile mraka im nametnule nesto gore. Biva poletili mi za nacionalistima i napustili onako prosperitetnu i bogatu zajednicu,... to samo bolesnici mogu izokrenuti tako. Status? - Juga je imala bolestan standard antagonizma prema selu, kompleksa prema selu,... i danasnji Jugosloveni svojim jugoslovenstvom, ateizmom, multi-kulti supljom,... samo nastoje dokazati da nisu seljaci. I to je sva pamet Jugosa. U politici gaje nadu da ce im SDP povratiti YU u njihovoj carsiji. Kao ljudi puni mrznje, zavisti,... prema svima za koje misle da im je bolje pa otud i ovolika mrznja prema dijaspori.
Slažem se da je danas sve gotovo. Samo ogroman je poraz današnjeg vremena što se uopće i može uspoređivat s onim prošlim.
- piupiu
#429 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Evo, da se eksperti ne bi uprazno prepucavali, malo CIA-inih komentara i zapadnih analiza iz tog i malo kasnijih vremena. Treba, naravno, uvijek imati na umu šta je čiji politički i ekonomski interes.
CIA - transformacija Jugoslavije 1990.
https://www.cia.gov/library/readingroom ... 10-01.pdf
New York Times - ekonomska kriza 1983.
https://www.nytimes.com/1983/03/08/busi ... ency.html
Huffington Post - uloga Svjetske Banke i MMF-a u raspadu Jugoslavije
(Ima boljih stručnih tekstova na ovu temu, ali samo pretplatnici mogu pristupiti dotičnim)
https://www.huffingtonpost.co.uk/john-w ... 5801.html
Albion Monitor - kako je IMF razmonitrao Jugoslaviju
http://www.albionmonitor.com/9904a/yugodismantle.html
I, nakon svih velikih ekonomskih analiza, gledano iz ugla današnjeg svijeta (hajmo malo o američkoj ekonomiji), za mene je jedino validno pitanje ima li jedna zemlja pravo da izabere svoj put i da li se u ekonomske analize pika subjektivni doživljaj tog naroda koji je izabrao da predje i prešao taj put? Da li je preovladavajući neo-liberalni ekonomski model zaista racionalan, najbolji i jedini moguć? To su prava pitanja. I tek kad se na njih odgovori, možemo se ponovo vratiti Jugoslaviji i razgovarati o njoj.
Mada - koga više briga? Kompletna planeta je u nekoj stvari.
CIA - transformacija Jugoslavije 1990.
https://www.cia.gov/library/readingroom ... 10-01.pdf
New York Times - ekonomska kriza 1983.
https://www.nytimes.com/1983/03/08/busi ... ency.html
Huffington Post - uloga Svjetske Banke i MMF-a u raspadu Jugoslavije
(Ima boljih stručnih tekstova na ovu temu, ali samo pretplatnici mogu pristupiti dotičnim)
https://www.huffingtonpost.co.uk/john-w ... 5801.html
Albion Monitor - kako je IMF razmonitrao Jugoslaviju
http://www.albionmonitor.com/9904a/yugodismantle.html
I, nakon svih velikih ekonomskih analiza, gledano iz ugla današnjeg svijeta (hajmo malo o američkoj ekonomiji), za mene je jedino validno pitanje ima li jedna zemlja pravo da izabere svoj put i da li se u ekonomske analize pika subjektivni doživljaj tog naroda koji je izabrao da predje i prešao taj put? Da li je preovladavajući neo-liberalni ekonomski model zaista racionalan, najbolji i jedini moguć? To su prava pitanja. I tek kad se na njih odgovori, možemo se ponovo vratiti Jugoslaviji i razgovarati o njoj.
Mada - koga više briga? Kompletna planeta je u nekoj stvari.
- LBVIEW
#430 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Znao sam da je CIA.
Pa kaze:
"Macro-economic reforms imposed by Belgrade's external creditors since the late 1980s had been carefully synchronized with NATO's military and intelligence operations. Resulting from the IMF's deadly economic medicine, the entire Yugoslav economy had been spearheaded into bankruptcy."
A ta superekonimija
je vec pocetkom 80-tih bankrotirala, samo sto to Milka Planinc i drugovi niisu narodu rekli.
Dalje, Michel Chossudovsky, profesor, teroreticar zavjere i nesudjeni svjedok Miloseviceve odbrane kao kredibilan izvor informacija.
https://www.serbianmonitor.com/en/profe ... k-in-1974/
Pa kaze:
"Macro-economic reforms imposed by Belgrade's external creditors since the late 1980s had been carefully synchronized with NATO's military and intelligence operations. Resulting from the IMF's deadly economic medicine, the entire Yugoslav economy had been spearheaded into bankruptcy."
A ta superekonimija
Dalje, Michel Chossudovsky, profesor, teroreticar zavjere i nesudjeni svjedok Miloseviceve odbrane kao kredibilan izvor informacija.
Last edited by LBVIEW on 27/11/2019 08:43, edited 2 times in total.
-
hAZNADAR
#431 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jugoslavija je vec receno bila mnogo veca drzava sa mnogo vise miliona i mnogo vecim budzetom pa ujedno tim i sigurnijim penzijama. BiH je mala drzava sa vrlo malim budzetom gdje su demobilisani borci ogroman balast. I u jednoj i u drugoj drzavi su krediti pokrivali velik dio socijalnih potrazivanja.kamberovica polje wrote: ↑27/11/2019 00:26 Jebeš ti širi izbor robe i slobodu medija kad ljudima primarne životne potrebe nisu zadovoljene.
Jesu li u Jugoslaviji penzioneri rovili po kontejnerima jer nisu imali šta za jest?
Jugosloveni itekako postoje samo u iovom ili onom obliku. I u samoj SDA ti mozes vidjeti iste greske u pristupu nekim stvarima kao u YU - samo drugacije konvertovano i upakovano. Ljevica sam se umjesto baze na nekoj demokratskoj osnovi i tradiciji - svodi na nastavak titovih smjernica. I dalje mnogi misle da su neka klasa time sto furaju socijalizam, gradski pedigre, odbojnost prema islamu, ateizam,.... Reci i naglasiti kako nisi Bosnjak ni musliman i da je to SDA izmislila, YU u svemu bolja,... ti dodje maltene ko zavrsiti fakultet. Nista podlo drug - i sam sam nekada bio otrovan tim zabludama. A ta opet dijasporska karta samo dokazuje koliko je mrznje - ne treba mi stalni boravak u BL da vidim kako jeste. A ono sto ja pricam nije da je danas bolje nego prije - nego da je bilo lose i onda i danas. I da bilo kakva usporedba ne stoji niti ima smisla.
Jugoslaveni više ne postoje, a ako ih ima mjere se u promilima Postoje ljudi koji su proživjeli onaj sistem, rat i koji žive ovaj današnji i koji mogu napraviti realnu usporedbu između onoga što je bilo i što jeste. Nekima je bilo gore nego danas, ali velika većina je prije rata živjela nekim normalnim životom koji je danas nezamisliv. Ne poričem da ima ljudi koji su eltisti i koji mrze selo i dijesporu, ali malo je podlo od tebe da mi to poturaš. Ja samo tvrdim, da ti koji ne živiš ovdje nemaš realnu sliku o ovoj državi i da nemaš realnu osnovu da ljudima zamjeriš negativu i crnjake. Jer pobogu moramo biti zadovoljni što možemo kupit banane i leviske u obližnjem u shopping centru.
Prije ce to biti poraz kod ljudi sto to rade. Svako vrijeme nosi svoje i ima svoju cijenu. Slinili smo nekada za boljom tehnologijom, vecim izborom robe, demokratijom,... a imali nesto drugo bolje iako je to imalo svoju cijenu. Danas to imamo a nemamo nesto drugo - a vidi cuda i to ima svoju cijenu. Neki ljudi nikako da odrastu i samo bi da biraju boljeg tutora. U odnosu na ostale narode u bivsoj YU koji su napravili kakav-takav iskorak, gledaju sta i kako dalje sa ovim kartama - mi samo pokazujemo svoju nezrelost. Ja se da se razumijemo rado sjecam YU i mnogo toga mi nedostaje. Volim gledati stare slike i prisjetiti se dosta toga. Sega mi je i ono furanje socijalistickih parola, sletovi,... sa simpatijama o tome pricam. Danas ove pameti znam da je u svemu tome bilo dosta falinki koje su dovele do svega ovoga. Projekat propao, dokazano da nije ucinkovit,... sad je gadno ali snadji se sa tim sto imas. Mnogi narodi su se uzdigli iz pepela - samo treba prihvatiti karte kakve imas i tu upotrijebiti najbolej sto znas.Slažem se da je danas sve gotovo. Samo ogroman je poraz današnjeg vremena što se uopće i može uspoređivat s onim prošlim.
-
hAZNADAR
#432 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Hajd meni malo o tim cinjenicama. Meni u kasnim 50-tima sto sam dole radio i bio samostalan. Mani me te suplje o borbi protiv velikosrba, sovinista,... to je covjekovo privatno opredjeljenje i to se dokazuje djelima a ne busanjem. Jeste bilo posla - ali cijena toga je bila zatvoreno trziste i samo domaca roba. Kada su firme lose poslovale - radnici su bili na minimalcu a firme su uzimale zajmove od banaka. Nije bilo otpustanja - ali takav sistem se prije ili poslije morao urusiti jer kosta mnogo vise od otpustanja i prilagodjavanja trzistu.dustaban wrote: ↑27/11/2019 00:17 Na ovoj temi je smijesno ucestvovati AKO NISI ZIVIO I RADIO U YUGI.
Gradili su s stanovi i prije i danas. Danas imas platiti, tj kupiti taj sta a prije su firme poklanjale stanove svojim radnicima. Znaci to je neko drugi platio - firma se morala zaduziti i mi da danas hvalimo taj sistem. A takav sistem je lijepo kolapsirao.
Koga je to cekao posao u njegovoj bransi i sa njegovom skolom? Mozda ako je babo imao dobru stelu - kao i moj sto priznajem. Mnogi moji skolski nisu bili te srece. Energoinvest je samo jedna firma koja je imala poslove i vani - so what? Ima i danas nasih firmi vani a imas i stane firme kod nas - pa jel to sad nekome nacionalni ponos sto mu firma busi brda kod nas. A dje inflacija i sto sam ulogao zalbu na racun za struju da bi ga poslije zahvaljujuci inflaciji platio manje. A dje nase slinjenje nad sirim izborom robe? A dje cekanje u redu za ulje, deterdzent, kafu,.. bonovi,...
More?
Ja vala svake godine vidim silu Bosanaca iz BiH na moru - ne dijasporaca vec bas iz BiH. Sama Makarska ti je ko da si u Zenici. Ali ono jest - prije je bilo jeftinije ici na to more jer si bio u istoj drzavi i cijene usluga na Jadranu su bile blaze. Kome se tu imamo zaliti?
Ponos? Ponos je ljudska potreba koju imaju svi. Ponose se Cigani sto su Cigani, Moldavci svojom Moldavijom,... imas sto imas i u svemu ima mrva pozitivnog da napravis osnovu za ponos. Taj ponos se moze drzavnim programom malkice i usmjeriti.
Ponos, motivacija i pregalastvo u YU ti je bilo nesto sto ti se parolama i programom napucavalo kao default. Od skolskih dana si imao kult druga Tita, patriotski YU naboj kao dio lektire i taj dekor za sve moguce svecanosti, imao si sletove, defilee, parola i parola u slavu i komunizma i Tita i YU. Ja nosio stafetu stotinjak metara, hebote srce mi ko planina, blistam od ponosa,... i priznajem bio je to bio lijep osjecaj. Danas mi to simpa,.. ali ove pameti tesko da bi se ufurao u kult Alije i da u skolama visi samo njegova slika, da se programski i obavezno pjevaju pjesme o njemu, da se parolama i zastavama dekorise sve moguce,.. - neke stvari se prerastu i ipak stave na svoje mjesto. Pa tako i ponos koji je dio covjeka a ne drzavna propaganda.
Nesto kontam - da je BiH repka osvojila drugo mjesto u fudbalu kao Hrvatska - da li bi to donijelo manje ove YU nostalgije a vise tvoje verzije ponosa i pregalastva?
Last edited by hAZNADAR on 27/11/2019 09:08, edited 1 time in total.
- nosara
#433 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Dijaspora je karcinom koji razjeda BiH.
- piupiu
#434 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Imaš jednu sasvim pristojnu CIA-inu analizu jugoslovenske situacije gore, ili je ne vidiš? Ili ti ne odgovara da je vidiš? Imaš i gomilu drugih. A imaš i ovu. Sve su zanimljive. Imaš i Chomskog, k'o i ovog Chossudovskog, koji su branili Miloševića zbog nefliksibilnosti njihovih anti-imperijalističkih teorija. Što ne znači da je svaka teza u njihovim analizama pogrešna. Čitaj Paula Krugmana, eto, on nije branio Miloševića.LBVIEW wrote: ↑27/11/2019 08:35 Znao sam da je CIA.![]()
Pa kaze:
A ta superekonimijaje vec pocetkom 80-tih bankrotirala, samo sto to Milka Planinc i drugovi niisu narodu rekli.
Dalje, Michel Chossudovsky, profesor, teroreticar zavjere i nesudjeni svjedok Miloseviceve odbrane kao kredibilan izvor informacija.![]()
Last edited by piupiu on 27/11/2019 09:09, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
-
hAZNADAR
#436 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
A imas i nas zive koji pamte kako se poslovalo i odakle pare nabavljale da pokriju stosta. Ne treba nam CIA raport. YU je onakvim sistemom napravio mnoge pogodnosti i olaksao obicnom covjeku - ali taj sistem nije nikada mogao sam od sebe to finansirati i kao takav opstati. YU je jednostavno ekonomski bankrotirala i tu je jedini krivac sistem kojeg mnogi egoisticno hvale jer su oni imali hajra a ne drzava i drustvo.piupiu wrote: ↑27/11/2019 09:07Imaš jednu sasvim pristojnu CIA-inu analizu jugoslovenske situacije gore, ili je ne vidiš? Ili ti ne odgovara da je vidiš? Imaš i gomilu drugih. A imaš i ovu. Sve su zanimljive. Imaš i Chomskog, k'o i ovog Chossudovskog, koji su branili Miloševića zbog nefliksibilnosti njihovih anti-imperijalističkih teorija. Što ne znači da je svaka teza u njihovim analizama pogrešna.LBVIEW wrote: ↑27/11/2019 08:35 Znao sam da je CIA.![]()
Pa kaze:
A ta superekonimijaje vec pocetkom 80-tih bankrotirala, samo sto to Milka Planinc i drugovi niisu narodu rekli.
Dalje, Michel Chossudovsky, profesor, teroreticar zavjere i nesudjeni svjedok Miloseviceve odbrane kao kredibilan izvor informacija.![]()
- nosara
#437 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Iz dijaspore je doslo zlo devedesetih, doci ce opet, to je pravilo.
- Point.
#438 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Imaš sad mogućnost izbora, cipela raznih marki odjeće obuće, coca cola, vako nako al nemaš šta jesti. Bitno je da imaš probrati na štandu leviske par različitih modela al trbuh prazan. I na Čajevcu i na Philipsu gledaš isti film, al eto Philips je gigant pa automatski bolji jel. I na Elan skijama se sigurno sporije smučalo nego na Deamon skijama. A Gorenje je imalo manje obrtaja od neke stranjske veš mašine. Nisam neki jugonostalgičar al ne treba sad ići u krajnost i pisati da je sve bilo sranje i tamnica naroda, kad to jednostavno nije bilo tačno. Bilo je fino dok je trajalo jebiga, sad imamo sjećanja i to većinom lijepa i idemo dalje.
- piupiu
#439 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Šta znači 'ekonomski bankrotirala'? Nije imala para da servisira dugove stranim institucijama? Je l' na to misliš? Ili miliš na to da nije imala snage da reformira svoj bankovni sistem i restruktuira ili privatizira državna preduzeća? Ja niti iz jedne ove analize ne vidim da je Jugoslavija morala propasti, a ni da je bila tako užasno loša kakvom je ti opisuješ. O tome se radi. Nema sredine. Sve neke ekstremne analize. Subjektivni doživljaj Jugoslavije velikog broja ljudi je bio pozitivan. Objektivno, Jugoslavija nije morala propasti. A ova priča kako ništa nije valjalo, sve Mordor, Sodoma i Gomora i tamnica naroda i nije bilo dovoljno vrsta jogurta... to je, da prostiš, kroz gusto granje.hAZNADAR wrote: ↑27/11/2019 09:11 A imas i nas zive koji pamte kako se poslovalo i odakle pare nabavljale da pokriju stosta. Ne treba nam CIA raport. YU je onakvim sistemom napravio mnoge pogodnosti i olaksao obicnom covjeku - ali taj sistem nije nikada mogao sam od sebe to finansirati i kao takav opstati. YU je jednostavno ekonomski bankrotirala i tu je jedini krivac sistem kojeg mnogi egoisticno hvale jer su oni imali hajra a ne drzava i drustvo.
-
daddy-kool
#440 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jugoslavija se morala transformisati u konfederaciju da bi opstala.
Srbija nije u tome vidila svoj interes, te je zbog toga srušila Jugoslaviju kako bi pravila proširenu Srbiju.
Ekonomsko stanje uopšte nije bila prepreka nastavku postojanja države, niti je bilo pravi uzrok raspada.
- piupiu
#441 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Slažem se.daddy-kool wrote: ↑27/11/2019 09:39Jugoslavija se morala transformisati u konfederaciju da bi opstala.
Srbija nije u tome vidila svoj interes, te je zbog toga srušila Jugoslaviju kako bi pravila proširenu Srbiju.
Ekonomsko stanje uopšte nije bila prepreka nastavku postojanja države, niti je bilo pravi uzrok raspada.
- madner
#442 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
SFRJ je vec bila konfederacija po svemu osim po nazivu.daddy-kool wrote: ↑27/11/2019 09:39Jugoslavija se morala transformisati u konfederaciju da bi opstala.
Srbija nije bila zadovoljna ustavom iz 74 i umjesto reforme odustala je od ideje Jugoslavije i presla na ideju VS.
Ekonomska situacija je bila neophodan uslov za smjenu snaga, bez ekonomske krize ne bi dosli na vlast u Srbiji snage koje su bile za VS.
- Maraschino
#443 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
+1piupiu wrote: ↑27/11/2019 09:40Slažem se.daddy-kool wrote: ↑27/11/2019 09:39Jugoslavija se morala transformisati u konfederaciju da bi opstala.
-
daddy-kool
#444 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ako postoji politička vjera u projekat, period ekonomske stagnacije nije bio razlog za odbacivanje tog projekta.madner wrote: ↑27/11/2019 09:42
SFRJ je vec bila konfederacija po svemu osim po nazivu.
Srbija nije bila zadovoljna ustavom iz 74 i umjesto reforme odustala je od ideje Jugoslavije i presla na ideju VS.
Ekonomska situacija je bila neophodan uslov za smjenu snaga, bez ekonomske krize ne bi dosli na vlast u Srbiji snage koje su bile za VS.
Naravno, ako je situacija: "tu sam dok je meni dobro, ako ne valja daj mi ono moje", onda nema iskrenog pristupa takvom političkom projektu. Jugosloven sam dok mi se isplati? Srbija je ekonomski bolje prolazila od Slovenije i Hrvatske koje su više davale a manje dobivale.
Uglavnom dosta se slažemo.
- madner
#445 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa nije nista homogeno, pogotovo ne Srbija. Imao si ljude koji su vjerovali u Jugoslaviju, ali isto tako i ljude koji nisu mogli podnjet da su izgubili i Kosovo i Vojvodinu da smire druge. Nije to stav koji nema logike, samo je pitanje posljedica i sredstava.daddy-kool wrote: ↑27/11/2019 09:50Ako postoji politička vjera u projekat, period ekonomske stagnacije nije bio razlog za odbacivanje tog projekta.madner wrote: ↑27/11/2019 09:42
SFRJ je vec bila konfederacija po svemu osim po nazivu.
Naravno, ako je situacija: "tu sam dok je meni dobro, ako ne valja daj mi ono moje", onda nema iskrenog pristupa takvom političkom projektu. Jugosloven sam dok mi se isplati? Srbija je ekonomski bolje prolazila od Slovenije i Hrvatske koje su više davale a manje dobivale.
Uglavnom dosta se slažemo.
Srbija nije bolje prolazila od Hrvatske i Slovenije, otkud ta ideja? Hrvati i Sloveni su forsirali da oni vise uplacuju u fond solidarnosti, ali to je razgovor o raspodjeli jednog malog dijela viska. Moja plata 10000, tvoja 2000, ja uplatio 100 a ti 50 i sada se ja zalim.
Problem Jugoslavije je bio manjak nacionalne svijesti, sto je pak namjerno uradjeno od SK. Bez toga, raspad je bio uvijek opcija.
Ironija je da je plan SK da se ne namece nacionalni identitet donekle upalio, broj ljudi koji su se izjasnjavali kao Jugosloveni se povecavao. Samo ne na vrijeme i ne dovoljno.
- Hank Paldum
#446 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
dustaban wrote: ↑27/11/2019 00:17 Da li je i onda bilo sovinizma, velikosrba, velikohrvata, panislamizma i ostalih govana. Bilo je naravno, ali bilo je i nesto MNOGO VECE I MNOGO PRECE - bilo je posla, motivacije, pregalastva, OPTIMIZMA, PONOSA...
...
Ova dva komentara su ono o čemu sam pisao u svom prvom komentaru kako je Jugoslavija bila super zemlja jer se poredi sa današnjim ex-Yu republikama umjesto sa drugim evropskim državama u periodu 1960-1990.
Nije bila mogućnost izbora, danas ga imamo ali ne možemo to sebi priuštiti i nemamo šta jesti. Zašto ne poredimo Jugoslaviju sa državama u tom periodu gdje si imao mogućnost izbora, mogao to sebi priuštiti i imao šta za jesti?
Bilo je nacionalizma ali nije u tolikoj mjeri pa to čini državu boljom? Zašto ne države u periodu 50.-90 gdje uopšte nije bilo nacionalizma?
Fali još samo da neko napiše da treba ukinuti demokratske izbore koji su pravo svakog ljudskog bića u civilizovanim državama jer po istoj logici je "Nismo imali pravo glasa, danas ga imamo pa gledaj ko vlada"
Ali ovaj dustaban je pravi Jugosloven, taj strašni panislamizam koji je bio poznat da je sa velikosrpskom i velikohrvatskom idejom 80ih i 90ih razbio Jugoskaviju a kasnije se odrazio na BiH
Taman kada kroz neke događaje koje ovdje navode čovjeka uhvati mali trun Jugonostalgije ta rečenica vrati čovjeka u realnost.
Jedino razlog zašto bih se potpisao da živim vječno u Jugoslaviji je kada bih mogao spriječiti genocid i tolika stradanja, kao žena koja se odlučuje da ostane kod supruga psihopate jer ne želi da joj naudi djeci, jer to je se Jugoslavija i pokazala, život sa psihopatom koji je pokazao pravo lice čim joj je otac umro pa je nije imao ko više braniti. Tako i ovo poređenje velikosrpsko sa panislamizmom. "Jesam te ženo prevario, se kockao i silovao ali ni ti nisi ono jutro dobro skuhala kahvu pa smo obadvoje krivi, zato sam te morao ošamariti"
- madner
#447 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Kakvo crno poredjenje sa drugim Evropskim zemljama. Tamo vrh civilizacije, bore se ko ima vise Nobelovaca i kolonija, ovdje 90% nepismenih.
Rumunija je za Jugoslaviju bila napredna drzava. Bugarska imala veci GDP prije 1939.
Cesku da ne spominjem. Uspjeh Jugoslavije je sto je iz trece lige dosla do druge, samo je to doslo do toga da to ljudi nisu smatrali uspjehom. Cuj da se porede sa Z. Evropom.
Rumunija je za Jugoslaviju bila napredna drzava. Bugarska imala veci GDP prije 1939.
Cesku da ne spominjem. Uspjeh Jugoslavije je sto je iz trece lige dosla do druge, samo je to doslo do toga da to ljudi nisu smatrali uspjehom. Cuj da se porede sa Z. Evropom.
-
hAZNADAR
#448 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne, ja samo rusim mitove o idili i kako je bilo mnogo bolje. Ali navikao sam da ljudi koji kontaju u krajnostima - tako svrstavaju i druge u krajnosti. Pa ako si negdje vidjela Mordor, tamnicu,... to je vise do tebe. Trebam li ponovo napisati i pozitivne aspekte u bivsoj drzavi da te impresioniram? Ili mozda bolje ne posto sam svakako na ovom forumu odavno svrstan u one.piupiu wrote: ↑27/11/2019 09:31Šta znači 'ekonomski bankrotirala'? Nije imala para da servisira dugove stranim institucijama? Je l' na to misliš? Ili miliš na to da nije imala snage da reformira svoj bankovni sistem i restruktuira ili privatizira državna preduzeća? Ja niti iz jedne ove analize ne vidim da je Jugoslavija morala propasti, a ni da je bila tako užasno loša kakvom je ti opisuješ. O tome se radi. Nema sredine. Sve neke ekstremne analize. Subjektivni doživljaj Jugoslavije velikog broja ljudi je bio pozitivan. Objektivno, Jugoslavija nije morala propasti. A ova priča kako ništa nije valjalo, sve Mordor, Sodoma i Gomora i tamnica naroda i nije bilo dovoljno vrsta jogurta... to je, da prostiš, kroz gusto granje.hAZNADAR wrote: ↑27/11/2019 09:11 A imas i nas zive koji pamte kako se poslovalo i odakle pare nabavljale da pokriju stosta. Ne treba nam CIA raport. YU je onakvim sistemom napravio mnoge pogodnosti i olaksao obicnom covjeku - ali taj sistem nije nikada mogao sam od sebe to finansirati i kao takav opstati. YU je jednostavno ekonomski bankrotirala i tu je jedini krivac sistem kojeg mnogi egoisticno hvale jer su oni imali hajra a ne drzava i drustvo.
Sistem je bio takav da je olaksao pojedincu i za stan i za posao. Ali cijena toga se prelomila na drugoj strani. Ja sam bio dio ogromnog glomaznog administrativnog sistema i svi u tome smo bili svjesni toga - ali dio naseg mentaliteta je da mislimo samo na sebe. Drzava je zatvorenim trzistem pospjesivala domacu proizvodnju ali i to nije bilo dovoljno za poslovanje - pa su se uzimali zajmovi, banke cijedile a drzava tu i tamo davala injekcije. To sto ljudi nisu bili otpustani i sto su dobijali stanove se lomilo na drugoj strani. Sjecas li se samo inflacije dinara?
A ono sto je najbitnije u ovoj prici je da ljudima nije nikada potaman. Kratko nam je pamcenje. Danas pljujemo recimo Dejton a zaboravljamo kako smo ga nekada slavili kao pobjedu. Danas pljujemo sve jade i muke tranzicije - a zaboravljamo kako smo nekada pljuvali YU i zelili demokratiju, slobode medija, veci izbor robe za potrosnju. I to smo danas dobili na ustrb neceg drugog. Da nam sad vratis nekadsnje stanje -opet bi zelili i prizivali drugo sto nedostaje. Nismo ni prvi ni posljednji narod sto se napatio u traziciji - razlika je samo u tome sto neki drugi vise gledaju naprijed i igraju sa karama koje imaju. Za razliku od nas koji kukamo kako je nekad bilo bolje bez obzira na cijenu koja je uz to isla.
YU je mogla naravno reformirati bankovni sistem i privatizirati stosta - ali i to bi dovelo do zestokog pada domace proizvodnje zato sto domaca roba nebi mogla konkurisati stranoj uvezenoj - i to bi dovelo isto do propasti nekih firmi, otpustanja,... mislim sve ima svoju cijenu. YU je bila u svoje vrijeme ipak najbolje politicko rjesenje za sve nas - ali trebala je u startu imati bolje rjesenje i po nacionalnom, i po ekonomskom pitanju. Od pocetka do kraja je bila diktatura i mogla je u uslovima demokratije opstati samo sa mnogo drugacijim postavkama.
- LBVIEW
#449 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ovako, kad kao vjerodostojan izvor informacija navedes ovog tereticara zavere, sve drugo pada u vodu, kuzis?piupiu wrote: ↑27/11/2019 09:07Imaš jednu sasvim pristojnu CIA-inu analizu jugoslovenske situacije gore, ili je ne vidiš? Ili ti ne odgovara da je vidiš? Imaš i gomilu drugih. A imaš i ovu. Sve su zanimljive. Imaš i Chomskog, k'o i ovog Chossudovskog, koji su branili Miloševića zbog nefliksibilnosti njihovih anti-imperijalističkih teorija. Što ne znači da je svaka teza u njihovim analizama pogrešna. Čitaj Paula Krugmana, eto, on nije branio Miloševića.LBVIEW wrote: ↑27/11/2019 08:35 Znao sam da je CIA.![]()
Pa kaze:
A SFRJ nisu rasturili/zapoceli rat u istoj ni CIA, ni MMF...vec velikosrpska politika predvodjena SANU, JNA i SPC-om. To su danas historijske cinjenice koje prihvacaju svi osim Srbije, Rusije i ovih par nezavisnih intelektualaca koji se vode onom "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj" devizom.
Taman posla da iscitavam njihove revizionisticke i relativizatorske pamflete, dobro da me nisi uputila na Petera Handkea i njegove "putopise po Dunavu i Pomoravlju".
-
hAZNADAR
#450 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Sve izvjesniji ekonomski kolaps je i upalio alarm i nacionalisti su zaigrali na kartu - ko jami - jami. Ekonomski kolaps YU je bio preduslov za uspon nacionalizama.Maraschino wrote: ↑27/11/2019 09:48+1piupiu wrote: ↑27/11/2019 09:40Slažem se.daddy-kool wrote: ↑27/11/2019 09:39
Jugoslavija se morala transformisati u konfederaciju da bi opstala.