STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
CPT

#3776 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 12/01/2020 23:56su ljudi ovdje neobrazovani, podvodljivi i podlozni manipulaciji.
Ono kad si sa 2% mislis pametniji/obrazovaniji i bolji od 98% populacije. Skromno.
Dozer

#3777 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Ono kad ne postoji slovenacka nacionalnost, nego samo slovenacka nacija. Genijalno.
CPT

#3778 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 13/01/2020 00:03 Ono kad ne postoji slovenacka nacionalnost, nego samo slovenacka nacija. Genijalno.
jos da ti znas sta je nacija gdje bi ti kraj bio :lol:
piupiu

#3779 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Edin H. wrote: 12/01/2020 23:24 Zaista je nivo novinarstva pao nevjerovatno.

Bivsa TV Sarajevo je zaista posjedovala novinare i spikere visokog kalibra, a imalo se sta procitati i nauciti iz tekstova i clanaka u Oslobodjenju recimo. Novinari su radili sa ozbiljnim lektorima i nisu mogli prekrajati jezik u skladu sa krajem iz kojeg su dolazili.
Umalo ti prijavih post, umjesto da ti dam lajk. :lol:

Kao i kod starih glumaca, i kod starih spikera se može čuti da su prošli kroz profesionalni sistem vokacijskog treninga. Ponekad me toliko iziritira način na koji govore mladji spikeri da promijenim program. Sad je moderno da razvlače riječi dok ne smisle ostatak rečenice (evo, sad jednog na Hayatu slušam: Tuuu pjesmuuu je napisaaaalaaaa AlmaaaaČardžiiiiić, mmmmm, zaaaista, zaaaista velikaaaa pjeeeeeesma, eeeem...), i da afektiraju k'o Hadžifejzović, misleći da je to to. Dodje mi da gadjam televizor. Nema spikera kojeg bi pustio strancu da mu ilustruješ kako bi tvoj jezik trebao (lijepo) zvučati.
hAZNADAR

#3780 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 12/01/2020 23:50

Objasnih 1000 puta, al' nije meni mrsko opet - jer je to prvi put da se taj termin/naziv pojavljuje u zvanicnom bosanskom dokumentu. A Turski upadi u Bosnu trajali tada vec preko 40 godina, dio vlastele u pogranicnom pojasu na istoku, sa Srbijom, vec polako preuzimao islam i priklanjao se Turcima, itd..
Dalje trkeljaj sam, iako mislim da ti sve ovo znas jer si veliki poznavalac istorije, istoricara, itd., a mene ne smaraj vise s tom novokomponovanom mitomanijom po ugledu na srpsku i hrvatsku.
Koja novokomponovana mitomanija. Zvanicna historiografija za srednji vijek u BiH, preciznije u Sarajevu se bazira na djelima Fine-a, Hadzijahica, Malcolma, Sidaka, Klaicke, Coskovica, Lovrenovica, Cirkovica,.... - i ja se takodjer na to oslanjam. Izvoli nadji sta je tu novokomponovana mitomanija.

Turci upadaju u Bosnu prvi put 1388-me, a konacna uspostava vlasti i era uticaja na kulturu, jezik,... tek poslije 1512 kada konacno padaju jajacka i srebrenicka banovina. Tek od 1512-te mozemo govoriti o kulturoloskim uticajima, turcizmima u jeziku,... i sl. Ali ne ranije gdje se jedino tursko prisustvo svodilo na upade i vojne posade po utvrdama koje su cesto padale.

I po tvojoj historiji su turski upadi u Bosnu bili i kulturni pa su izvrsili toliki uticaj na jezik da je sama kraljeva delegacija 1440-te pocela upotebljavati turski izraz Bosnjak. :lol:

Jos kada bi naveo makar jednog jedinog historicara koji to pise - bilo bi bolje. :mrgreen: De sad nastavi o tvojim cinjenicama i kako drugi bjeze od toga,... :mrgreen:

Neka te. U ovoj temi ima svoj znacaj takav pokusaj degradiranja Bosnjaka.
hAZNADAR

#3781 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 13/01/2020 00:01
hAZNADAR wrote: 12/01/2020 23:48 Jbg, ime drzave sadrzi dvije imenice Bosna i Hercegovina. Ja da sam Hercegovac - meni bi smetalo da se samo Bosanac forsira.
Svi znamo kako je i zasto jedan dio Bosne, nista drugaciji od Krajine, Posavine ili Podrinja, utrpan u ime drzave. Rankovicevo maslo, tj. vjeciti velikosrpski san rasturanja i preuzimanja Bosne.
Neko neupucen bi iz trenutnog naziva pomislio da se radi o dvije drzave u feceraciji, a svi znamo da je ovo netacno.
I upravo radi te istorije i poznatih cinjenica, danas je puni naziv nacije "Bosanskohercegovacka", ali je svugdje, pa cak i u svijetu, uvrijezena skracenica "Bosanska".
Hercegovac je uvijek bilo isto kao i podrinjac ili krajisnik. Teritorijalna odrednica za nekog iz tog kraja Bosne.
Bas diskriminatorski.

Koji Rankovic i koje godine umetnu Hercegovinu? :mrgreen: 1833-ce?
512MB

#3782 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by 512MB »

Ode ovo u 3 pm :D
Edin H.

#3783 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Edin H. »

512MB wrote: 13/01/2020 00:33 Ode ovo u 3 pm :D
:lol:
megaribi1

#3784 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by megaribi1 »

Dozer wrote: 12/01/2020 22:50 A ovo "FGR elita" su izmislili upravo oni koji su danas vecina u Sarajevu - Foca, Gorazde, Rogatica, a i Visegrad, i sva ostala pripadajuca sela ala Strgacina, Omacina, Rudo, itd..
Ja sam do prije mjesec dana mislio da FGR upravo znači Foča-Goražde-Rogatica i da se odnosi na lobi istočne Bosne.
hAZNADAR

#3785 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

megaribi1 wrote: 13/01/2020 00:52
Dozer wrote: 12/01/2020 22:50 A ovo "FGR elita" su izmislili upravo oni koji su danas vecina u Sarajevu - Foca, Gorazde, Rogatica, a i Visegrad, i sva ostala pripadajuca sela ala Strgacina, Omacina, Rudo, itd..
Ja sam do prije mjesec dana mislio da FGR upravo znači Foča-Goražde-Rogatica i da se odnosi na lobi istočne Bosne.
E ti ti danas zagadjuju grad lozenjem cumura i krivci sto je Sarajevo najzagadjeniji grad. Tako kaze sarajevski lobi.
Dozer

#3786 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

CPT wrote: 13/01/2020 00:12
Dozer wrote: 13/01/2020 00:03 Ono kad ne postoji slovenacka nacionalnost, nego samo slovenacka nacija. Genijalno.
Jos da ti znas sta je nacionalnost...ih... tvojoj sreci ne bi bilo kraja :D
Dozer

#3787 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 13/01/2020 06:52 E ti ti danas zagadjuju grad lozenjem cumura i krivci sto je Sarajevo najzagadjeniji grad. Tako kaze sarajevski lobi.
Tjah... Zona lozenja 2002 i 2019... Nazalost, nema starijih slika. Da samo znas koliko je to prazno bilo 1996, ostao bi razjapljenih usta. I ovo 2002 je vec prilicno nakrcano u odnosu na 5-6 godina ranije.

Image
Image
Last edited by Dozer on 13/01/2020 10:31, edited 2 times in total.
General War

#3788 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

piupiu wrote: 13/01/2020 00:17
Edin H. wrote: 12/01/2020 23:24 Zaista je nivo novinarstva pao nevjerovatno.

Bivsa TV Sarajevo je zaista posjedovala novinare i spikere visokog kalibra, a imalo se sta procitati i nauciti iz tekstova i clanaka u Oslobodjenju recimo. Novinari su radili sa ozbiljnim lektorima i nisu mogli prekrajati jezik u skladu sa krajem iz kojeg su dolazili.
Umalo ti prijavih post, umjesto da ti dam lajk. :lol:

Kao i kod starih glumaca, i kod starih spikera se može čuti da su prošli kroz profesionalni sistem vokacijskog treninga. Ponekad me toliko iziritira način na koji govore mladji spikeri da promijenim program. Sad je moderno da razvlače riječi dok ne smisle ostatak rečenice (evo, sad jednog na Hayatu slušam: Tuuu pjesmuuu je napisaaaalaaaa AlmaaaaČardžiiiiić, mmmmm, zaaaista, zaaaista velikaaaa pjeeeeeesma, eeeem...), i da afektiraju k'o Hadžifejzović, misleći da je to to. Dodje mi da gadjam televizor. Nema spikera kojeg bi pustio strancu da mu ilustruješ kako bi tvoj jezik trebao (lijepo) zvučati.
O.T
H.Fejzovic vise usere emisiju sa svojim...ne znam ni ja kako bi to nazvao; upadcama...da sam prestao gledati, iritira da nije normalno.
Santic_Aleksa

#3789 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Santic_Aleksa »

Joj kad Emela ili Zukić počnu tako da razvlače, osip dobijem i intervju postane negledljiv.
Dozer

#3790 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 13/01/2020 00:22 Koja novokomponovana mitomanija. Zvanicna historiografija za srednji vijek u BiH, preciznije u Sarajevu se bazira na djelima Fine-a, Hadzijahica, Malcolma, Sidaka, Klaicke, Coskovica, Lovrenovica, Cirkovica,.... - i ja se takodjer na to oslanjam. Izvoli nadji sta je tu novokomponovana mitomanija.

Turci upadaju u Bosnu prvi put 1388-me, a konacna uspostava vlasti i era uticaja na kulturu, jezik,... tek poslije 1512 kada konacno padaju jajacka i srebrenicka banovina. Tek od 1512-te mozemo govoriti o kulturoloskim uticajima, turcizmima u jeziku,... i sl. Ali ne ranije gdje se jedino tursko prisustvo svodilo na upade i vojne posade po utvrdama koje su cesto padale.

I po tvojoj historiji su turski upadi u Bosnu bili i kulturni pa su izvrsili toliki uticaj na jezik da je sama kraljeva delegacija 1440-te pocela upotebljavati turski izraz Bosnjak. :lol:

Jos kada bi naveo makar jednog jedinog historicara koji to pise - bilo bi bolje. :mrgreen: De sad nastavi o tvojim cinjenicama i kako drugi bjeze od toga,... :mrgreen:

Neka te. U ovoj temi ima svoj znacaj takav pokusaj degradiranja Bosnjaka.
Bosnjacka novokomponovana mitomanija. Znas ti vrlo dobro o cemu ja pricam jer si i sam pripadnik te mitomanije.
Historiografija za srednji vijek moze biti samo za Bosnu, jer BiH tada nije ni postojala kao BiH. Hercegovina se u ime drzave dodaje tek kod AU preuzimanja.
Srednjovjekovni Hum je bio sastavni dio bosanskog prostora, koji se od XV stoljeća sve više (zbog titule Stjepana Vukčića – hercega) naziva Hercegovinom. Specifičnost političkih događanja sredinom XIX stoljeća izbacila je Hercegovinu u prvi plan tako da na Berlinskom kongresu dolazi do današnjeg imena Bosna i Hercegovina.
Pretpostavljam da je Kamberovic adekvatan izvor...ili ne? Za Lovrernovica ti vec rekoh ranije, pa da se ne ponavljam.
Rankovica i njegovu OZNA-u, pa UDB-u, spominjem radi poznatih nastojanja da se BiH razbuca na B i H, a sto je opet vjekovni velikosrpski san o podjeli i zauzimanju Bosne. Logicno da nije on uspostavio ime "BiH" jer nije ni mogao, posto je rodjen 1909, tj. 30 godina nakon Berlinskog kongresa. On je samo to iskoristio da pravi dodatne podjele u Bosni, a rezultate toga svi vidimo danas. Jos malo pa ce Hercegovci (zna se koji) poceti izmisljati i mogucnost otcjepljenja i samostalnost...

Po tebi, ispada da se od 1388. do 1440. nije nista desavalo i da neciji uticaj na nesto/nekoga drugog pocinje tek kada sve padne? Cool... Zanemaricemo to sto je dobar dio pogranicnog istocnog pojasa vec pocetkom XV vijeka bio pod turskim uticajem i jezika i vjere. Zanemaricemo i to sto je "Bosnjak" bio osmanski naziv za islamizirane kristjane (hriscane). Logicno, posto su u Bosni upravo kristjani bili vecina tada, taj naziv se vremenom prosirio na sve.
A zanemaricemo i danasnju cinjenicu da je "Bosnjak" prezime koje nalazimo upravo kod Hrvata. Znas li da u HR cak postoji i mjesto "Bosnjaci"?
Dakle, ja ne negiram niti degradiram Bosnjake, nego ne bjezim od istorije istih, ne falsifikujem to da bi ispalo kako su, eto, danasnji Bosnjaci/muslimani autohtoni u Bosni iz vremena ameba...
A ovo je identicno velikosrpskoj mitomaniji po kojoj je "Bosna vjekovna srpska zemlja", a danasnji Bosnjaci "islamizirani Srbi". Jes' tako...al' u qrcu. Uvijek je bila i bice - Bosanska.
Kome se to ne svidja, pa...niko mu ne brani da se spakuje i uhvati noge tamo gdje misli da ce mu biti bolje.
Hank Paldum

#3791 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 12/01/2020 23:56
Hank Paldum wrote: 12/01/2020 23:40
Dozer wrote: 12/01/2020 22:50 Aferim, majstore...cuj "Bosanci su blesavi naziv"... Vrh, nema dalje. :D
Blesav naziv u smislu " Narod za sebe, četvrta grupa u BiH", nikako kao naziv kao naziv. Pa i ja sam Bosanac kao i svi ostali koji imaju BH državljanstvo, zašto bi mi Bosanac bio blesav? Blesav je Bosanac kao 4. opcija na popisu kao i Eskim, Štrumf, Marsovac i ostale opcije sa popisa
Pa upravo u ovome i jeste slus. Nece ni Bosnjaci, ni BH Srbi ni BH Hrvati da se taj naziv/ime koristi onako kako ga koristi cijeli svijet - kao skraceni naziv BH nacije.
I zato svi zajedno i izmisljaju gluposti poput te da je Bosanac nekakva etnija/narod, da je to nekakva cetvrta etnicka grupa, itd..
Bosanac nije nikad bio etnija, niti to moze biti. Kao sto to nikad nije bio ni Srbijanac, ni Jugosloven, ni Amerikanac, ni,ni, ni...
Ljudi se naprosto boje tog naziva jer misle da ce im se time ukinuti bosnjasto, srpstvo i hrvatsvo u etno smislu, sto je nonsense i samo pokazuje koliko su ljudi ovdje neobrazovani, podvodljivi i podlozni manipulaciji.
Ako sebe ne smatrate etnijom i narodom zašto si onda napisao da su neke stvari koje su napisane ovdje protiv Bosanaca latentni fašizam :mrgreen:
Ako Bosanci ne smatraju sebe etnijom i narodom zašto je onda tvoj kontra post meni bio odmah "a ljutite se kada neko napiśe nešto za tvoj narod"?
Sve ovo što si u zadnjoj rečenici napisao bi bilo prihatljivije i tolerantnije da se "ne dijelimo se po torovima, budimo svi Bosanci" nije odnosilo samo prema jednom narodu. Čak se to nije ni krilo jer dok su ti isti "građani" pisali na društvenim mrežama o Mošnjacima i ako se ne mogu izjasniti Bosancima mogu se izjasniti i kao Śrumfovi dok se u isto vrijeme hvale da glasaju za NS i SDP jer je multi kulti pošto ima tu i Srba i Hrvata. Njih ne zovu Bosancima pa cak ni Smrdima kao što vole častiti Bošnjake sa Mošnjaci.
Da je se vodio dijalog o popisu 2013. i Bosancima na sve 3 strane onda bi ja prvi priznao da je priča o nestanku jednog naroda neopravdan strah i paranoja ali pošto je se kod 99% ostala 2 naroda podrazumijevalo kako će se izjasniti, od zadrtog četnika i ustaše preko BH patriota, pripadnika Armije BiH, nacionalista, bili oni glasačii ili članovi SDS/SNSD HDZ ili SDP, NS nema potrebe za političku korektnost i nema potrebe za pričom o strahu kod Srba i Hrvata jer ga nikada nije ni bilo.

Za narod koji je bio primoran da se izjasni prvo Srbima ili Hrvatima pa onda kao Ostali i na kraju Muslimanima i napokon postao ravnopravan kao i ostala 2 naroda gledati kako bi se nakon koraka naprijed pokušava napraviti dva koraka nazad sa popisom dok se i najliberalniji Srbi i Hrvati izjašnjavaju po svom dok ti isti Bosanci koji vrše kritiku nad Bošnjacima njih ne diraju, tu je svaki protest i antipatija prema pojmu Bosanac na popisu opravdan.
Dozer

#3792 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 13/01/2020 10:42 Ako sebe ne smatrate etnijom i narodom zašto si onda napisao da su neke stvari koje su napisane ovdje protiv Bosanaca latentni fašizam :mrgreen:
Ako Bosanci ne smatraju sebe etnijom i narodom zašto je onda tvoj kontra post meni bio odmah "a ljutite se kada neko napiśe nešto za tvoj narod"?
Sve ovo što si u zadnjoj rečenici napisao bi bilo prihatljivije i tolerantnije da se "ne dijelimo se po torovima, budimo svi Bosanci" nije odnosilo samo prema jednom narodu. Čak se to nije ni krilo jer dok su ti isti "građani" pisali na društvenim mrežama o Mošnjacima i ako se ne mogu izjasniti Bosancima mogu se izjasniti i kao Śrumfovi dok se u isto vrijeme hvale da glasaju za NS i SDP jer je multi kulti pošto ima tu i Srba i Hrvata. Njih ne zovu Bosancima pa cak ni Smrdima kao što vole častiti Bošnjake sa Mošnjaci.
Da je se vodio dijalog o popisu 2013. i Bosancima na sve 3 strane onda bi ja prvi priznao da je priča o nestanku jednog naroda neopravdan strah i paranoja ali pošto je se kod 99% ostala 2 naroda podrazumijevalo kako će se izjasniti, od zadrtog četnika i ustaše preko BH patriota, pripadnika Armije BiH, nacionalista, bili oni glasačii ili članovi SDS/SNSD HDZ ili SDP, NS nema potrebe za političku korektnost i nema potrebe za pričom o strahu kod Srba i Hrvata jer ga nikada nije ni bilo.

Za narod koji je bio primoran da se izjasni prvo Srbima ili Hrvatima pa onda kao Ostali i na kraju Muslimanima i napokon postao ravnopravan kao i ostala 2 naroda gledati kako bi se nakon koraka naprijed pokušava napraviti dva koraka nazad sa popisom dok se i najliberalniji Srbi i Hrvati izjašnjavaju po svom dok ti isti Bosanci koji vrše kritiku nad Bošnjacima njih ne diraju, tu je svaki protest i antipatija prema pojmu Bosanac na popisu opravdan.
Prvo, mojne k'o Haznadar... Ili citiraj tacno kako je napisano, ili nemoj ni spominjati, a pogotovo ne podmetati svoje zakljucke i stvari kao da sam ja to tako napisao.

Ja nigdje, ni jednom jedinom rijecju, nikad nisam napisao da su Bosanci "narod" u etnickom smislu. Nas jezik je takav da ljudi poistovjecuju "narod" i "naciju", i ja zato za narod koristim najcesce ili "etnija" ili "etnija/narod", upravo da bi se znala distinkcija.
Bosanci sebe poistovjecuju samo sa drzavom, a to znaci - sa nacijom. Ne sa etnijom/narodom, tj. narodom u etnickom smislu.
Konfuzno je ovo, znam ja to, ali...jbg... Ne ide podmetati.
I ja nisan napisao "a ljutite se kada neko napiśe nešto za tvoj narod". Pogledaj i vidjeces. Vrlo sam precizno napisao sta, u odnosu na koga i na sta.

Ja nikad, ali bukvalno nikad nisam rekao da je samo jedan narod u BiH pripadnik bosanske nacije, tako da je i ovo podmetanje. Ja uvijek kazem ono kako jeste i kako nas cijeli svijet vidi, a to je da smo svi mi iz BiH, bez obzira kojem narodu/etniji neko pripada - nacionalni Bosanci i Hercegovci, skraceno Bosanci.
Problem je sto to ne kontaju i ne prihvataju ni Bosnjaci, ni Srbi, ni Hrvati u BiH. A vec X puta objasnih zasto je to tako.

Za popis - ja sam i tada, kao i prije toga, govorio isto ovo sto i sada, tako da ova prica mene ne dotice.

A svu ovu konfuziju vec dvije decenije kreiraju upravo Bosnjaci, Srbi i Hrvati, zajedno, a sto je kulminiralo poistovjecivanjem etnije i nacije na popisu, u vec opisanom imbecilno konstruisanom popisnom pitanju br. 24.
Imas tu temu, vjerovatno. Nadji je, iscitaj, i bice ti jasnije. Da ne pricamo sad ovdje jedno te isto 7 godina kasnije...
hAZNADAR

#3793 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 13/01/2020 10:24
Bosnjacka novokomponovana mitomanija. Znas ti vrlo dobro o cemu ja pricam jer si i sam pripadnik te mitomanije.
Historiografija za srednji vijek moze biti samo za Bosnu, jer BiH tada nije ni postojala kao BiH. Hercegovina se u ime drzave dodaje tek kod AU preuzimanja.
Pa de mi navedi pliiiz te autore bosnjacke mitomanije pa da znam. Ja navedoh na koje se autore ja pozivam i naravo da se tu nisi ocitovao. U svaka doba mogu navesti primjere u autore srpske i hrvatske nacionalromaticarske skole - pa me zivo interesuje koja je to bosnjacka mitomanija kada se najveci dio historiografije bazira na djelima John Fine, Nade Klaic, Jaroslava Sidaka, Noela Malcolma,,.. eto izbacicemo Hadzijahica posto muslimanski zvuci. Ako se vec boris protiv bosnjacke mitomanije - onda je moras znati i definisati. Isto kao balije kada ih nabrojis uz cetnike i ustase. Ovo sto ti pises je stroga alternativa i nije u konkurenciji sa nicim :D

Po tebi, ispada da se od 1388. do 1440. nije nista desavalo i da neciji uticaj na nesto/nekoga drugog pocinje tek kada sve padne? Cool... Zanemaricemo to sto je dobar dio pogranicnog istocnog pojasa vec pocetkom XV vijeka bio pod turskim uticajem i jezika i vjere. Zanemaricemo i to sto je "Bosnjak" bio osmanski naziv za islamizirane kristjane (hriscane). Logicno, posto su u Bosni upravo kristjani bili vecina tada, taj naziv se vremenom prosirio na sve.
A zanemaricemo i danasnju cinjenicu da je "Bosnjak" prezime koje nalazimo upravo kod Hrvata. Znas li da u HR cak postoji i mjesto "Bosnjaci"?
Dakle, ja ne negiram niti degradiram Bosnjake, nego ne bjezim od istorije istih, ne falsifikujem to da bi ispalo kako su, eto, danasnji Bosnjaci/muslimani autohtoni u Bosni iz vremena ameba...
A ovo je identicno velikosrpskoj mitomaniji po kojoj je "Bosna vjekovna srpska zemlja", a danasnji Bosnjaci "islamizirani Srbi". Jes' tako...al' u qrcu. Uvijek je bila i bice - Bosanska.
Kome se to ne svidja, pa...niko mu ne brani da se spakuje i uhvati noge tamo gdje misli da ce mu biti bolje.
:lol: :lol: :lol: :lol:
editovacu poslije, nemogu sad od smijeha,... eto da cujem da je kraljeva delegacija vec bila turskog jezika,.. :lol: A vidim posudjuje se malo i poskokova prica o prezimenima,....
Dozer

#3794 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 13/01/2020 12:45 Pa de mi navedi pliiiz te autore bosnjacke mitomanije pa da znam.

Imam osjecaj da si preskocio ono "novokomponovana". Elem, SDA kreira tu famu o starosti Bosnjaka-muslimana, itd., sto ce reci - novokomponovana mitomanija, koja je pocela '90-ih. Koliko mi je poznato, nisu napisali nikakva istorijska djela (jos). Tacnije, nisu napisali nikakva djela. Pocinili ih jesu gomilu.
Ja navedoh na koje se autore ja pozivam i naravo da se tu nisi ocitovao. U svaka doba mogu navesti primjere u autore srpske i hrvatske nacionalromaticarske skole - pa me zivo interesuje koja je to bosnjacka mitomanija kada se najveci dio historiografije bazira na djelima John Fine, Nade Klaic, Jaroslava Sidaka, Noela Malcolma,,.. eto izbacicemo Hadzijahica posto muslimanski zvuci. Ako se vec boris protiv bosnjacke mitomanije - onda je moras znati i definisati. Isto kao balije kada ih nabrojis uz cetnike i ustase. Ovo sto ti pises je stroga alternativa i nije u konkurenciji sa nicim :D
Sve sam ti odavno nabrojao, a to sto se uporno pravis blesav i, kao, ne kontas o cemu se pise, do tebe je.

:lol: :lol: :lol: :lol:
editovacu poslije, nemogu sad od smijeha,... eto da cujem da je kraljeva delegacija vec bila turskog jezika,.. :lol: A vidim posudjuje se malo i poskokova prica o prezimenima,....
Fino ti dadoh primjer "zbo ga nozOm". Za samo 20 godina to je postalo gramaticko pravilo negdje gdje se do 1992. nije moglo ni cuti.

A za prezimena - :shock:

Vidi ovo...Sarajevo... Slobodno mozes i sam pretrkeljati telefonski imenik. Slobodno proberi i neki drugi grad. :D
Image

Image

Image

De, jos se malo nasmij :lol: :izet:
Cak i gdje ima neko ime da nije "hrvatsko", to je zena, sto ce reci da je vjerovatno udata za nekoga s prezimenom Bosnjak :D
Rijetka su muska muslimanska/bosnjacka imena s ovim prezimenom, a i to je vjerovatno bio "mijesani" brak pa prezime islo po ocu, a ime po majci ;)
Da ti sve ovo bude dodatno nejasno - prezime "Hrvat" imaju vecinom danasnji Bosnjaci, a prezime "Bosnjak" moze se tu i tamo naci i kod Srba :lol:

Ah...da...Vjerovatno su ovi s Poskoka urgirali u BH telekomu da ovo ovako izlistaju :D
Last edited by Dozer on 13/01/2020 16:10, edited 1 time in total.
megaribi1

#3795 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by megaribi1 »

Dozer, molim te obriši prethodni post sa adresama ljudi i telefonskim brojevima, zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka.
Dozer

#3796 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Pa to su javni podaci, dostupni na javnom imeniku BH Telekoma bilo kome. Ne treba nikakva sifra ili aacount za to.

Evo - https://www.bhtelecom.ba/pretraga-imenik.html
Slobodno mozes traziti sta hoces i koga hoces, po raznim parametrima pretrage. A stavio sam kompplet samo da izbjegnem palamudjenje na principu "editovano, nastimano, ti pravio" i sl. nebuloze.
Mogu i srezati, reda radi.

Eto.
Btw, svako daje dozvolu za objavu svojih podataka, tako da telefonski imenik nije u suprotnosti sa zakonom.
hAZNADAR

#3797 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 13/01/2020 12:56
Imam osjecaj da si preskocio ono "novokomponovana". Elem, SDA kreira tu famu o starosti Bosnjaka-muslimana, itd., sto ce reci - novokomponovana mitomanija, koja je pocela '90-ih. Koliko mi je poznato, nisu napisali nikakva istorijska djela (jos). Tacnije, nisu napisali nikakva djela. Pocinili ih jesu gomilu.

Sve sam ti odavno nabrojao, a to sto se uporno pravis blesav i, kao, ne kontas o cemu se pise, do tebe je.
Itekako su historijska djela napisana, mnoga i prije SDA,... danasnja zvanicna historiografija na koju se ja pozivam je javna i svakome dostupna. A ti o toem ne znas nista. Nabrojao sam vise puta autore - naravno da se tu neces ocitovati. Koji lik hebote - prica o bosnjackoj mitomaniji koju nezna definisati ni locirati, prica o SDA historiji koja jos nije napisana :mrgreen: , ...

Hajde da ovako definisem sad pitanje. Navedi jednostavno historicare koji su po tebi realni, koji nisu SDA, novokomponovani, mitomani,...
Ja u svaka doba mogu navesti na koga se ja pozivam - izvoli predoci ko stoji za tvoje realne historije - posteno?

A za prezimena - :shock:

Vidi ovo...Sarajevo... Slobodno mozes i sam pretrkeljati telefonski imenik. Slobodno proberi i neki drugi grad. :D

De, jos se malo nasmij :lol: :izet:
Cak i gdje ima neko ime da nije "hrvatsko", to je zena, sto ce reci da je vjerovatno udata za nekoga s prezimenom Bosnjak :D
Rijetka su muska muslimanska/bosnjacka imena s ovim prezimenom, a i to je vjerovatno bio "mijesani" brak pa prezime islo po ocu, a ime po majci ;)
Da ti sve ovo bude dodatno nejasno - prezime "Hrvat" imaju vecinom danasnji Bosnjaci, a prezime "Bosnjak" moze se tu i tamo naci i kod Srba :lol:

Ah...da...Vjerovatno su ovi s Poskoka urgirali u BH telekomu da ovo ovako izlistaju :D
U stvari neznam sad da li bi se prije smijao ili plakao. Podjeca me ovo na sufiks AK u bosanskom jeziku(Bosnjak, Slovak, Poljak) za kojeg si utvrdio da je turski i nasao negdje na netu listu turskih imena koja se zavrsavaju na AK kao dokaz. :mrgreen:

Naravno da ima svakakvih prezimena pa i Bosnjak, Bosanac, Hrvat, Horvat, Krajisnik,..... niko to nije nikada porekao. Ali sta hoce time pjesnik reci? Da je Bosnjak hrvatsko prezime a ne narod?

Koja upornost, za divljenja,... e moji fgr na sta trosite vrijeme i cime se sve ne sluzite. :mrgreen:

Neka te,.... ono sto posebno volim na ovoj temi je precutno odobravanje svih jugonostalgicara, fgr Bosanaca,... na sve sto podastires. Sve ja to uredno zapisujem i red je da se i klix i ljevica opcenito jednom prikazu u pravom svjetlu.

No drugovi Bosanci, dodamo i ovo na listu gdje je Bosnjak sad turska izmisljotina, sad hotelska izmisljotina, sad SDA minderska izmisljotina, ... evo ga sad i hrvatsko prezime. Bila je jednom na FB i grupa sa takvim naslovom i vrlo zivopisnim komentarima i clanstvom. :mrgreen: E moj dozere, pitanje je da li si sam svjestan sta podastires.
Dozer

#3798 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 13/01/2020 16:17 Itekako su historijska djela napisana, mnoga i prije SDA,... danasnja zvanicna historiografija na koju se ja pozivam je javna i svakome dostupna. A ti o toem ne znas nista. Nabrojao sam vise puta autore - naravno da se tu neces ocitovati. Koji lik hebote - prica o bosnjackoj mitomaniji koju nezna definisati ni locirati, prica o SDA historiji koja jos nije napisana :mrgreen: , ...
Ja par puta vec napisao da sam s pokojnim Lovrenovicem X puta sjedio i pricao o ovome, i da je on takodjer govorio isto. A i s Mujkicem. Ali, dzaba tebi pricati...Ja ti fino rekao da nadjes kod svih njih samo jedan jedini podatak o tome da se naziv 'Bosnjak" spominje prije 1440., a ti nista. I onda sam ja lik... :-)
Hajde da ovako definisem sad pitanje. Navedi jednostavno historicare koji su po tebi realni, koji nisu SDA, novokomponovani, mitomani,...
Ja u svaka doba mogu navesti na koga se ja pozivam - izvoli predoci ko stoji za tvoje realne historije - posteno?
Naravno da je posteno. Jos samo da mi kazes sta se dokazuje ili negira? :D
U stvari neznam sad da li bi se prije smijao ili plakao. Podjeca me ovo na sufiks AK u bosanskom jeziku(Bosnjak, Slovak, Poljak) za kojeg si utvrdio da je turski i nasao negdje na netu listu turskih imena koja se zavrsavaju na AK kao dokaz. :mrgreen:

Naravno da ima svakakvih prezimena pa i Bosnjak, Bosanac, Hrvat, Horvat, Krajisnik,..... niko to nije nikada porekao. Ali sta hoce time pjesnik reci? Da je Bosnjak hrvatsko prezime a ne narod?
Koji pateticni pokusaj spina i vadjenja nakon ovoga...
hAZNADAR wrote: 13/01/2020 12:45 :lol: :lol: :lol: :lol:
A onda malo red relativizacije, nakon sto je postalo jasno da si se obrukao s prezimenima, a ...
Koja upornost, za divljenja,... e moji fgr na sta trosite vrijeme i cime se sve ne sluzite. :mrgreen:

Neka te,.... ono sto posebno volim na ovoj temi je precutno odobravanje svih jugonostalgicara, fgr Bosanaca,... na sve sto podastires. Sve ja to uredno zapisujem i red je da se i klix i ljevica opcenito jednom prikazu u pravom svjetlu.
Sta reci na ovo osim - :lol:
No drugovi Bosanci, dodamo i ovo na listu gdje je Bosnjak sad turska izmisljotina, sad hotelska izmisljotina, sad SDA minderska izmisljotina, ... evo ga sad i hrvatsko prezime. Bila je jednom na FB i grupa sa takvim naslovom i vrlo zivopisnim komentarima i clanstvom. :mrgreen: E moj dozere, pitanje je da li si sam svjestan sta podastires.
ja sam vrlo svjestan, ali je problem sto neki ili nece ili ne mogu da shvate to, a po svoj prilici - ni da prihvate. ;)
hAZNADAR

#3799 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 13/01/2020 16:25
Ja par puta vec napisao da sam s pokojnim Lovrenovicem X puta sjedio i pricao o ovome, i da je on takodjer govorio isto. A i s Mujkicem. Ali, dzaba tebi pricati...Ja ti fino rekao da nadjes kod svih njih samo jedan jedini podatak o tome da se naziv 'Bosnjak" spominje prije 1440., a ti nista. I onda sam ja lik... :-)
Naravno da si lik koji i te 1440-te tumaci Bosnjaka kao tursku rjec.

Nek si ti sjedio sa spomenutima,... imas fino dokazati da su Lovrenovic i Mujkic ikada napisali da je delegacija bosanskog kralja 1440-te bila poturcena(ono barem jezicki), da prije Turaka nije bilo Srba i Hrvata u Bosni sto stalno spominjes, da je samo islam naturena vjera okupatora i primili je slabi iz straha ili koristi.

Ne rece mi sta prezimena Bosnjak dokazuju po tvome.
CPT

#3800 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 13/01/2020 09:33
CPT wrote: 13/01/2020 00:12
Jos da ti znas sta je nacionalnost...ih... tvojoj sreci ne bi bilo kraja :D
Da, za razliku do sebe znam. Niko ali bas nikog vani to ne tumaci kao sto to tumacis ti. Slobodno potrazi nastupe novinara, politicara, ... Cak i u BIH to tako shvata samo simbolican broj ljudi. Pricati u jedinstvenoj BH naciji nakon svega sto se dogodilo je u najboljem slucaju jako naivno. Narodi u BIH nemaju nista zajdnicko osim pasoso sto nije dovoljno za naciju. Dva naroda sta ti u skoro 100% rekla da to ne zele, treci narodi u ogromnoj vecina da ne zeli a ti dalje istu pricu... Do kad to? Ako Jugosloveni nisu prosli za 50 godina SFRJ koliko mislis da ce trebati Nacionalnim Bosancima. 5000?

To sto ti ne mozes ili ne zelis zbog licnih razloga (a znamo sta to moze biti zar ne?) biti biti Bosnjaka ne znaci da ne mogu biti drugi :wink:

Usput, da vidimo sta kazu stranci:
Recimo: http://worldpopulationreview.com/countr ... opulation/
There are three ethnic groups in Bosnia, with all citizens being identified as a Bosnian. Bosnian and Herzegovinian are used to designate region, not ethnicity. Regija ili nacija?

The three ethnic groups are Bosniaks, Serbs and Croats. According to 2000 information from the CIA, the ethnic breakdown is 48% Bosniak, 37% Serbs, 14% Croats and 0.6% other.

Recimo: https://www.everyculture.com/Bo-Co/Bosn ... ovina.html
The population was 4,364,574 in 1991. A U.S. estimate of the population in July 2000 was 3,835,777; however, that figure is not reliable as a result of dislocations and deaths from military activity and ethnic cleansing. In 1991, approximately 44 percent of the people were Bosniac, 31 percent were Serb, 17 percent were Croat, 5.5 percent were Yugoslav (of mixed ethnicity), and 2.5 percent were of other ethnicities. Since that time, the Bosniac population has declined and that of the Serbs has risen because of ethnic cleansing by the Serbian army. (The terms "Bosniac" and "Muslim" often are used interchangeably; "Bosniac" refers more explicitly to an ethnicity, to avoid confusion with the term "Muslim," which refers to any follower of the Islamic faith.) Since 1995, the country has been internally divided into a Bosniac/Croat Federation, which controls 51 percent of the land and whose majority is Bosniac and Croat, and a Serb Republic, which has the other 49 percent and has a Serb majority. Herzegovina, which borders Croatia, has historically had a Croat majority. Vidimo gdje bosansko?

Itd, itd, itd,... vani neci naci diplomatu/novinara/inetelektuaca o Bosanacima kao jedistvenoj naciji. U proslosti a pogotovo sadasnjosti.
Locked