Šta mi ustvari hoćemo?

Locked
Damir_5

#526 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

Peace of mind wrote:Damire, okani se pretenzija Sandžaka da uđe u sastav Bosne i Hercegovine. To je već priča o VELIKOJ BOSNI, a vjerujem da mi ne trebamo praviti istorijske greške koje su radili u velikoj mjeri Srbi i u nešto manjoj mjeri Hrvati. Ni većina Bošnjaka iz Bosne te nebi podržala i borila se za tako nešto, iako nam je stalo da Sandžaklije dobro žive i imaju sva prava u državi u kojoj su.

Bosna je istorijski gledano od šestog - sedmog vijeka zauzimala prostor na zapadnoj obali Drine. Period kada je Tvrtko proširio Bosnu u osvajačkim pohodima, te zauzeo manji dio današnjeg Sandžaka i veći dio Dalmacije između ostalog ne može se smatrati kao nešto mjerodavno, jer po tome bi Bošnjaci trebali insistirati da kompletna Jadranska obala od Splita do Dubrovnika pripoji u sastav Bosne.

Sa druge strane Dalmacija (od ilirskog plemena Dalmati) kao država je početkom šestog vijeka obuhvatala teritoriju današnje Hrvatske i BiH, a danas Dalmacija postoji tek kao regionalna odrednica.

Ako spominješ Veliku Britaniju i velike sile koje su odredile granice BiH Londonskim mirom, pa te sile su i danas najmoćnije na planeti i imaju slične stavove kao i prije 150 godina. Engleska danas nije najjača kao što je tada bila, ali je dio Alijanse koju trenutno predvodi USA, a mi Balkanci uopšte se svo ovo vrijeme nalazimo usred njihove zone interesa, a njima nije u interesu da Bosna u trenutnim granicama bude jaka, a apsolutno nebi dozvolili nikakvo proširenje ... Tako da ostavi se romantike
Ovdje se ulazi duboko u historiju i ti iznosis neistinite stvari iz historije, nije tema, tako da necu o tome puno, samo me zanima, da ti je recimo Hrvatska zauzela Srbiju do Zemuna i da je nakon toga u ime Srbije Engleska potpisala da daje Hrvatskoj sve do Zemuna, da li bi pisao istu "mirovnu" suplju u zelji da zacementiras trenutno stanje?

Eh onda bi to bila druga prica. Mislim mozes ti sa Englezima potpisati mirovni sporazum, medjutim to se ne pika sto se Bosne tice. Zivi u miru sa Englezima i postuj taj sporazum u Engleskoj. A sto se tice Bosne, kod nas je to vrlo jasno.

Ista stvar sa Daytonom, Dayton nije potpisan od strane Bosne, nije ratificiran u BiH parlamentu, nijednog bosanskog gradjanina ne treba da tangira i treba ga rusiti cim je to moguce.

Sorry, ne mozes uzeti sad nekog sa ulice i odvesti ga u Dayton da potpise ustav jedne drzave, jer Dayton pretendira ne samo da bude mirovni sporazum, nego i ustav BiH, a to je nesto sto je ustavno i pravno nemoguce, a u buducnosti totalno neodrzivo.

U tome i jeste caka sa hostajl metodom, i kad zauzmes nisi siguran da to sutra ne izgubis na isti nacin. Znaci nema tu nikakvog "cementiranja", ma koliko ti to "mirom" pakovao.

P.S. Pisete mitoloski o "Srbima" i nekakvoj nepostojecoj "srpskoj" drzavi u srednjem vijeku koja je bila organiziranija drzava nego je Srbi imaju danas. Ne, grijesite, ne radi se tu o Srbiji, nego o Vizantiji i pravite istu gresku kao kad bi Osmansko Carstvo proglasili srpskim carstvom. Ali oni koji to zele neka otvore temu pa cemo o tome tabiriti tamo.
Stagolee

#527 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Stagolee »

Mister Yes wrote:Neki smatraju da se za uticaj na ovo područje i danas bore "Turska" i "Austrougarska" figurativno govoreći. A i Rusi bi dio kolača. Šta mi hoćemo nikad nije bilo osobito bitno osim kada nam objasne šta hoćemo.
Kada se ovi naši narodi i njihove države dogovore između sebe, ničiji stav sa strane više neće biti bitan.
znalac

#528 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

Samir_01 wrote:
znalac wrote:to sto ti nudis je vracanje u srednji vijek...to isto sto si ti sad napisao sam hiljadu puta slusao od Bosnjaka iz moje porodice
A sta si to cuo majke ti od Bosnjaka?

Cuo si da Bosnjaci hoce drzavu bez eniteta i kantona... isto to sto ti zelis, jel tako? Samo ti je tesko to da priznas... moras nekako Bosnjake u isti rang sa Srbima i Hrvatima da stavis po nacinu na koji gledaju ovu drzavu da bi opravdao svoju krizu identiteta.

Ponavljam... apsolutna vecina Bosnjaka se zalaze za tu "gradzansku drzavu" o kojoj toliko balavite, drzavu bez kantona i entiteta, ali Srbi i Hrvati su ti koji to nikad nece prihvatiti.

Ponavljam Srbi i Hrvati, a ne Bosnjaci su ti koji se protive ukidanju entiteta i kantona.

Treba ovo ponavljati jer znam da vam je neprijatno ovo da priznate, ali mislim da bi cinjenice trebalo da vam budu vaznije od relativizacije i izjednacavanja strana.
u porodici su mi svi bosnjaci, mada se nakostrijesim kada me neko tako okarakterizira, bjezim od svega cisto Bosnjackog-Srpskog-Hrvatskog
:roll:

Ta kriza identiteta i nacionalna neosvijescenost nas Bosnjaka koju ti ispoljavas je jos jedan razlog zasto nam je drzava u kurcu. Da imamo malo vise respekta prema samima sebi i borili bi se vise za drzavu.

Ovako imamo iskompleksiranu omladinu koja ima krizu identiteta, koja se stidi svog naroda i koja jedva ceka da zapali iz ove drzave za koju im roditelji krvarise prije 20 godina i za ciju koliku toliku slobodu genocidom platise.
ja nemam nikakvu krizu identiteta, nego ti moj identitet falsifikujes i prikazujes kao nekakvu krizu, jer ja ne zelim da budem ono sto si ti, pa ti u silnom bijesu sto ima ljudi koji ne misle da su Bosnjaci novi Nebeski narod, niti imaju ikakvu potrebu za da budu dio nekakvog naroda, to opisujes kao nekakvu izgubljenost...ne to je samo svjesnost, da sam covjek, homo sapiens, i da me bilo kakvo drugo grupisanje uopste ne interesuje...a mi bizmo rado zapalili iz ove drzave jer je ispunjena ljudima koji non stop trune o nacionalizmu, ponosni su na tu svoju nevjerovatnu naciju, iako su tu nema na sta biti ponosan, to je rezultat pukih okolnosti da si se rodio ovdje, nisi ti nikakav nadljudski napor ulozio da bi postao taj nevjerovatni Bosnjak

je*be mi se i za Bosnjake i Srbe i Hrvate i sve oni kojima je to glavna karakteristika njihove osobnosti...stvari u svojoj glavi postavljas potpuno naopako, vaznije ej biti Bosnjak i musliman nego prije svega toga biti covjek i shvatiti da su oko tebe ljudi, a ne Srbi, Hrvati, pravoslavci, katolici itd

a oni koji su iskrvavili nisu to ucinili za mene vec za SDA ja od te njihove krvi nemam nista, al zato SDA ima, i nemoj mi bgt spominjat drzavu blabla i slobodu bla bla bla, ovdje nema ni drzave ni slobode
znalac

#529 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

kennwood wrote:
znalac wrote:
kennwood wrote:Omladina u Bosni i Hercegovini uopste nije zainteresovana za naciju uopšte, jer da jeste ne bi se drogirali i destruktivno ponašali nego bi se ženili i pravili djecu i tako jačali naciju a ne glumili neke moderne evropljane , " živićemo i pametovat cemo ali nećemo imati djecu" e takav sistem vlada Bosnom i Hercegovinom :bih:
Naravno nema se dijecu a ima se svaku subotu za alkohol i svaki dan za paket trave, a zenske nemaju a imaju za sminku i minice.
pojma ti nemas...samo neodgovorni konjina bi se ozenio i zasnovao porodicu ukoliko ne radi i nemam nikakva primanja i dozvolio da mu otac hrani zenu i djecu; vidim logika ti je jaca strana, 50% nezaposlenih u drzavi, satnica rada kao u Zimbabveu, BDP najnizi u Evropi, kriminal i korupcija - za tebe je rjesenje tih problema da se kotimo ko zecevi; sad nas je 3.5 miliona i ne mozemo da se snadjemo, po tebi da nas je 10 miliona ne bi imali nikakvih problema jel tako

kad bi nas bilo 10 miliona postajale bi vece mogucnosti da ce se roditi neko pametan, posto sa ovih 3.5 miliona sto ih veca ima ne mozes nista zapoceti, sami debili sve, ukljucujuci mene i tebe, bolje da se omladina zeni nego da sebi unistavaju zivot sa alkoholom i drogom, mozda bi i se trgli mladi, trazili bi posao il bi im pukao film zbog djece i pocela bi neka revolucija, ovako sve dok mladi nemaju obaveza nece se bosna nikad dici na noge, kako da zapocnes revoluciju sa 2 miliona drogerasa kojima je samo stalo da sebi nabave paket i da dodje sutra, kad bi svako od mladih imao po dijete, brzo bi se narod poceo buditi.
bez uvrede, al nije ti ekonomija jaca strana, posao se ne stvara tako sto ce ga mladi ljudi traziti; ima ljudi koliko hoces radi na crno bori se za jadnih par stotina maraka, i kad uzmes to u obzir daj onda razmisli kako je odgojiti, odhraniti i najvaznije OBRAZOVAT bar dvoje djece, situacija se ne popravlja nekontrolisanim razmnozavanjem
znalac

#530 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

Arteta wrote:
znalac wrote:
ima tu prijedlog jedan bitan, samo ne mozes ti to skontat, cistokrvni bosnjaci-hrvati-srbi ovdje ne mogu prepoznat prijedlog: i nije ovo nikakvo vrijedjanje ovo je slika nase stvarnosti, samo bgt reci kako nije tako i da nisam u pravu i kako je bosnjastvo-srpstvo-hrvatstvo nesto najsvetije i da je BiH najuspjesnija drzava u kojoj je ljepota zivjeti
Meni se licno hebe i za bosnjastvo i srpstvo i hrvatstvo.
Kod tebe je jedini da se ostavi toga, a i sam znas da ej to nesto nerealno u danasnjem momentuk jer se ni Rusi ne zele odreci nekakvog Rustva, Turci turstva, Spanci Spanstva i tako dalje.
Mada, mani se tih gluposti, imas li ti kakvih konkretnih prijedloga da nam bude bolje.
konkretno: manite se je*enog nacionalizma koji nas svaki danom sve vise vodi ka fasizmu i prihvatite se konkretnih stvari: ekonomije za pocetak, bar bi ona trebala biti ''anacionalna''
Bodkin

#531 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Bodkin »

i sta kaze mir u engleskoj koji je potpisan prije 150 godina odbaciti i preuzeti sandzak :lol: :lol: :lol: kakvih mozgova ovdje ima to je za nepovjerovati

i sta je sa dijelom dalmacije i kotorskog zaliva?to nam ne treba. dakle ista ona srpska teorija, gdje zive bosnjaci to treba u sastav bosne a :D
znalac

#532 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

Lug wrote:
10slukom wrote:i šta znači "svoj narod"? ja nikakvom narodu ne pripadam. čak mislim da je to poprilično glupava konstrukcija. izmišljotina kako bi se ljudima lakše manipulisalo.
evo ga superman, glavom i bradom...

pokusaj to objasniti onim naprednim koje uzimate kao primjer..englez, francuz, njemac..pa i rusu, kinezu, brazilcu koje postujes sigurno..itd itd..

svi smiju imati narodnost i naciju ali eto kod nas je to nazadno..hehehe ko vas nezna skupo bi vas platio.. bezi bre..

i de vise naucite:

nacionalista = voli svoj narod, drzavu, naciju..

sovinista = fasista = mrzi tudju naciju, narod, drzavu..
ali ja ne znam ni jednog nacionalistu koji nije u najmanju ruku sovinista, sto iz BiH sto iz naseg okruzenja
znalac

#533 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

Arteta wrote:
Bodkin wrote:
hinterland00 wrote:Ne vidim da je nacionalizam problem ako se bori za legitimna prava svog naroda, a da pritom ne ugrožava pripadnike drugih naroda.
kod nas je to medjusobno iskljucivo, dakle boris se za svoja prava tako sto ugrozavas one druge :D
a ovi sto lupaju da ce nas natalitet spasiti neka proguglaju zemlje sa najvise stanovnika na planeti i neka pogledaju kako je njih brojnost vinula u sami vrh svijeta :-) da ne kazem kako je glupa logika udaranja kao zeceva i pravljenja djece bez razmisljanja o tome sta ce djeca jesti, obuci, gdje i ko ce ih skolovati i odgojiti. sjajno nema sta :-)
U tim zemljama je najveci rast GDP-a.
jos kad bi znao da je to zbog jeftine radne snage, i zato sto svjetske velesile u njih prebacuju svoju prljavu industriju, onda bi shvatio da danas nije dobro biti prosjecni Kinez ili Indijac
Samir_01

#534 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Samir_01 »

znalac wrote:
Lug wrote:
evo ga superman, glavom i bradom...

pokusaj to objasniti onim naprednim koje uzimate kao primjer..englez, francuz, njemac..pa i rusu, kinezu, brazilcu koje postujes sigurno..itd itd..

svi smiju imati narodnost i naciju ali eto kod nas je to nazadno..hehehe ko vas nezna skupo bi vas platio.. bezi bre..

i de vise naucite:

nacionalista = voli svoj narod, drzavu, naciju..

sovinista = fasista = mrzi tudju naciju, narod, drzavu..
ali ja ne znam ni jednog nacionalistu koji nije u najmanju ruku sovinista, sto iz BiH sto iz naseg okruzenja
Da ali problem je sto je za tebe nacionalista svako onaj koji se izjasni kao pripadnik odredjene nacije/naroda.

Smanji malo kriterijume prilikom odredjivanja ko je nacionalista a ko nije.
znalac

#535 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

blesava wrote:ja, a vjerujem i 99% gradjana ove drzave (ma kako ono sebe zvali) zelim da radim, zaradim novac za neki normalan zivot, da imam porodicu, da jednom godisnje mogu otici na neko krace putovanje ili na more, da mogu iskolovati djecu, da ne moram gledati cijene kada kupujem fasungu, da mogu si priustiti gardarobu srednje kvalitete, da mogu slobodno da setam svojim gradom, da ne strahujem hoce li mi dijete biti zbodeno ispred skole, da ne moram pjeske hodati od posla do kuce jer opet neko strajkuje, ukratko znaci da imam uslove za neki standardni zivot srednje klase.

A zivo me ne interesuje ni ko ce biti na vlasti, ni kako se taj covjek zove, nije li crnac il kinez, briga me dok mi ta vlast moze obezbjediti siguran i lijep zivot. Vjerujem da vecina ljudi razmislja na ovaj nacin, ali ocigledno nekom je u interesu da napravi od nas bijedu nad svim bijedama na svijetu.
pa imali smo to, samo sto to nije odgovaralo nacionalistima, bili su suvise gladni ispoljavanja svog identiteta, i vidi gdje nas je to dovelo
Bodkin

#536 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Bodkin »

znalac wrote:
Arteta wrote: U tim zemljama je najveci rast GDP-a.
jos kad bi znao da je to zbog jeftine radne snage, i zato sto svjetske velesile u njih prebacuju svoju prljavu industriju, onda bi shvatio da danas nije dobro biti prosjecni Kinez ili Indijac
ja namjerno nisam odgovorio na ovo. zaviditi prosjecnim kinezima, indijcima, bangladesanima :D , nigerijcima i ugledati se na njih moze samo lud covjek...
10slukom

#537 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by 10slukom »

jedan_dobar_dan wrote:
10slukom wrote:
jedan_dobar_dan wrote:nas problem nije ni visak ni manjak nacionalizma, pa cak ni fažizam,
naš problem je što svi manje više žele živjeti na proračunu,
to smo povukli još od srba, koji su taj ''lijepi običaj'', razvijali u prethodne dvije
zajedničke države, i koji se ostalim narodima svidio,
što i nije čudno, jer i jeste najljepši život za naš mentalitet....

ali, avaj, mi nismo uspijeli napraviti infrastrukturu, da neko radi za nas, za taj proračun ili budžet,
nego svakog privatnika prije ili kasnije ugušimo (ako nema skrivenog partnera), i
jednostavno ovako brojna, neučinkovita administracija (sve množeno sa najmanje tri,
od predsjedništva na naniže) uništava svaku mogućnost napretka.
fašizam nije problem ali su srbi ti koji su paraziti, ljenčine i nikad ništa ne rade niti su se ikad bavili biznisom :-) hrvati, kao tesla, su ti ingeniozni inovatori i radilice.

srbi su najduze imali svoju drzavu, ili drzavu u kojoj su kao najbrojniji imali mogucnost
da je najvise koriste, sve su to poznate činjenice....
to nema nikakve veze sa genetikom.

Tito, stara srpska ljenčina iz Kumrovca kod Niša :-)
Stagolee

#538 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Stagolee »

Bosna radila, Srbija se gradila.
Damir_5

#539 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

Stagolee wrote:Bosna radila, Srbija se gradila.
Pa sad, ako znamo da su Energoinvest i Unis bila dva najveca ex YU izvoznika sa izvozom koji je bio skoro polovica hrvatskog godisnjeg prihoda od turizma, da je maltene tesko naci firmu iz BiH koja nije radila u arapskim zemljama i donosila devize beogradskim svercerskim firmama deviza koji su taj eksluzivni status imali po ex YU zakonu, koje su onda isplacivali dinarski iznos sa mjesecima zakasnjelom isplatom u hiperinflaciji, da jedine republike gdje nije izgradjen metar autoceste u toku bivse Jugoslavije su bili Bosna i Crna Gora, s tim sto je Crna Gora dobila masovnu saveznu pomoc nakon zemljotresa 80tih, da Bosna izlaskom iz ex YU nije imala jednog jedinog metra dobre pruge, da je Sarajevo jedino imalo vecinu vremena bosanske avanture u kojekakvim Srboslavijama aerodrom u BiH, ali koji je zbog nedostatka opreme protiv magle vecinom bio zatvoren zimi, da se prljava tehnologija smjestala planski u Bosnu, da je Bosna kroz smijesnu cijenu struje finansirala ostale ex YU republike, da su komunikacije bile horor u Bosni za vrijeme Jugoslavije, a opet uz toliku vojnu industriju, uz tolike energetske kapacitete, da cak i sami centar Sarajeva (Marin Dvor) danas ne izgleda urbano, a pogotovo ne sredjeno, onda nesto stvarno nije stimalo kako treba u toj ex YU uniji i onda su stvarno sredstva isla izvan Bosne.

Tako da moze se tako nesto reci. Ex YU administracija samo u Beogradu je imala 200 000 cucli na ex YU budzetu.

U krajnjem slucaju, zasto Srbija danas ne napravi 200 km autoceste u punom profilu i ako je zaduzena vise nego cijela bivsa Jugoslavija u trenutku raspada, zasto su u Srbiji danas primanja najmanja na podrucju bivse Jugoslavije dok je Srbija u bivsoj Jugoslaviji imala status razvijene republike?
starii

#540 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by starii »

mi hocemo lavove u pionirskoj dolini.....jebote koja komedija od drzave narod nema plata, kulturne institucije se zatvaraju a mi nabavljamo lavove iz bugarske :)
MuaDib

#541 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by MuaDib »

Damir_5 wrote:
Pa sad, ako znamo da su Energoinvest i Unis bila dva najveca ex YU izvoznika sa izvozom koji je bio skoro polovica hrvatskog godisnjeg prihoda od turizma, da je maltene tesko naci firmu iz BiH koja nije radila u arapskim zemljama i donosila devize beogradskim svercerskim firmama deviza koji su taj eksluzivni status imali po ex YU zakonu, koje su onda isplacivali dinarski iznos sa mjesecima zakasnjelom isplatom u hiperinflaciji, da jedine republike gdje nije izgradjen metar autoceste u toku bivse Jugoslavije su bili Bosna i Crna Gora, s tim sto je Crna Gora dobila masovnu saveznu pomoc nakon zemljotresa 80tih, da Bosna izlaskom iz ex YU nije imala jednog jedinog metra dobre pruge, da je Sarajevo jedino imalo vecinu vremena bosanske avanture u kojekakvim Srboslavijama aerodrom u BiH, ali koji je zbog nedostatka opreme protiv magle vecinom bio zatvoren zimi, da se prljava tehnologija smjestala planski u Bosnu, da je Bosna kroz smijesnu cijenu struje finansirala ostale ex YU republike, da su komunikacije bile horor u Bosni za vrijeme Jugoslavije, a opet uz toliku vojnu industriju, uz tolike energetske kapacitete, da cak i sami centar Sarajeva (Marin Dvor) danas ne izgleda urbano, a pogotovo ne sredjeno, onda nesto stvarno nije stimalo kako treba u toj ex YU uniji i onda su stvarno sredstva isla izvan Bosne.

Tako da moze se tako nesto reci. Ex YU administracija samo u Beogradu je imala 200 000 cucli na ex YU budzetu.

U krajnjem slucaju, zasto Srbija danas ne napravi 200 km autoceste u punom profilu i ako je zaduzena vise nego cijela bivsa Jugoslavija u trenutku raspada, zasto su u Srbiji danas primanja najmanja na podrucju bivse Jugoslavije dok je Srbija u bivsoj Jugoslaviji imala status razvijene republike?
Klasična teza bošnjačkih nacionalista, koja ne odgovara i istini i plod je proizvoljnih tumačenja. Iako situacija ni izbliza nije bila ovakva kakva se prikazuje. Niti se ciljane vrijednosti tog vremena mogu uspoređivati s današnjim.
Mani se ti knjiga Borogovaca, Latića i sličnih profesionalnih nacionalnih lažova i pogledaj istinu pa vidi da je Bosna i Hercegovina 1945. godine bila nerazvijena, polufeudalna država, a 1990. godine srednjerazvijena industrijska zemlja. Druga je stvar što su nacionalno osvješteni kreteni žrtvovali vlastite narode i ubijali nepoželjne za svoje imaginarne etničke i državne granice pa od Bosne napravili kretenoidnu državu, a i od drugih jugoslavenskih republika banana republike. Tada smo imalo svoje sve, a danas nam je sve u vlasništvu stranih kompanija i korporacija. Samo pogledaj glavne logotipove po Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Zagrebu, Beogradu, Podogorici, sve su to iste banke, iste farmaceutske firme, trgovački lanci itd. koji nas muzu, zahvaljujući nacionalnim prosvjetiteljima, tačnije nacionalnim ekonomskim izdajicama, koji nas svađaju i lažu imaginacijama o prošlosti, da ne bi vidjeli da smo postali obično roblje i objekt za zaje*avanje. 8)
Lug

#542 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

Eto, sad znamo da je Srbija izgradila Bosnu.. :D
LaBomba

#543 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

Jarane, da ne znam sta se uradi, Srbi nece pristati na ukidanje RS-a.
Cak i kada bi stvorili novu jugoslaviju oni bi trazili da budu nova federalna jedinica.
Nju je nemoguce mirnim putem ukinuti osim naravno da se nekako narusi narodna volja.
Nazalost, to je tako.[/quote]

Takav stav i takav mentaliet se namece Bosnjacima vec 20 god, i toliko se Bosnjake nastoji ubjediti da su Srbi neki "faktor iznad" ostalih. Po kojim to pravilima Srbi imaju nekakvo pravo, ne pitajuci nikoga nista, napraviti etnicki terotoriju samo sa njih, i to na teritoriji na kojoj su zivjeli izmjesani sa drugim narodima, koristeci se silom i zlocinima? Ko su to Srbi? I po kojim to zakonima treba postovati njihovu "volju genecida", po kojim zakonima se njih mora pitati da li se treba ukinuti ta tvorevina, nastala sredstvima koje se kose sa svim normama civilizacije? Jesuu li oni ikoga ista pitali kada su stvarali tzv rs? Ko i sta su Srbi da oni moraju imati autonomiju, i to na teritoriji BiH na kojoj su predhodno izvrsili etnicko ciscenje i genocid ne-srba? Ko i sta su oni uopste, da bi imali autonomiju uopste, a ne ravnopravnost sa ostalima? Zasto su to Srbi nesto "posebni" da ne mogu zivjeti ravnopravno sa ostalima, i za koga smatras Bosnjake i ostale narode da moraju prihvatit takve stavove koje pises?[/quote]

Pazi, mozemo mi govoriti da je ta tvorevina nastala na genocidu i da je vojska koja je stvorila tu tovrevinu cinila najvise zlocina ali to nicemu ne vodi jer ju je Alija legalizirao.
Ne smatram Srbe nekakvim posebno bitnim faktorom ali narodna volja je narodna volja i tesko ce da ju promijeni jer im je takav mentalitet, na tim teritorijima se moze zavesti red samo kada bi Bosnjaci ili Hrvati bili neki faktor tamo, a do toga ce tesko da dodje.
Oni na tim teritorijima su vrsili etnicko ciscenje pa sada imaju narodnu volju, Alija je potpisao Daytonski sporazum pa tako sprijecio povratak tamo ali i u federaciju.
To je surova realnost.[/quote]

"Alija" nit je predstavljo kompletno predsjednistvo tada, nit je imao pravo uraditi to sto je uradio. "Alija" nije jednako Bosnjaci. Dejtonski sporazum nije sveto slovo. Nemoj vjerovati previse dejtonskoj stgvarnosti koja se prikazuje po medijima. U stvarnosti je sve vise i vise onih koji imaju skroz drugu percepciju o Aliji. Ja licno ga smatram najvecom podvalom Bosnjacima, do te mjere da nesmijem neke stvari ni napisat ovde :evil:, a takvih nas je sve vise i vise.
LaBomba

#544 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

MuaDib wrote:
Damir_5 wrote:

Klasična teza bošnjačkih nacionalista, koja ne odgovara i istini i plod je proizvoljnih tumačenja. Iako situacija ni izbliza nije bila ovakva kakva se prikazuje. Niti se ciljane vrijednosti tog vremena mogu uspoređivati s današnjim.
Mani se ti knjiga Borogovaca, Latića i sličnih profesionalnih nacionalnih lažova i pogledaj istinu pa vidi da je Bosna i Hercegovina 1945. godine bila nerazvijena, polufeudalna država, a 1990. godine srednjerazvijena industrijska zemlja. Druga je stvar što su nacionalno osvješteni kreteni žrtvovali vlastite narode i ubijali nepoželjne za svoje imaginarne etničke i državne granice pa od Bosne napravili kretenoidnu državu, a i od drugih jugoslavenskih republika banana republike. Tada smo imalo svoje sve, a danas nam je sve u vlasništvu stranih kompanija i korporacija. Samo pogledaj glavne logotipove po Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Zagrebu, Beogradu, Podogorici, sve su to iste banke, iste farmaceutske firme, trgovački lanci itd. koji nas muzu, zahvaljujući nacionalnim prosvjetiteljima, tačnije nacionalnim ekonomskim izdajicama, koji nas svađaju i lažu imaginacijama o prošlosti, da ne bi vidjeli da smo postali obično roblje i objekt za zaje*avanje. 8)

Dovoljno je samo posjetiti Beograd, i vidjeti sta i kako se tamo gradilo za vrijeme sfrj, a u u BiH sve samo kasabe. Najlakse je odmah prozvati tog Borogovca,cim neko pocne razmisljati iznad okvira "svi smo isti", i te nacionalno osvjestene koje spominjes, koji su krenuli ubijati, molim te navedi tacno ko je sta poceo, kada i zasto. Dosta je nama vise tih fraza "nacionalisti nas zavadili", sve nesto neki "nedefinisani", "neidentifikovani" "ljudi". Zar stvarno mislite tu spiku podvaljivat i dalje. Zna se tacno ko je sta uradio i zasto. U biti ne zanima nas Srbija i Crna gora, samo oni nerascisceni racuni koje imamo s njima, Uopste me ne zanima sta oni tamo imaju ili nemaju, zanima me samo sta nam duguju, a puno je toga.
Stagolee

#545 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Stagolee »

Ovde bi stvarno mnogi na silu ukidali Dejton, au svašta :lol:
Inače ne smatram da je Srpska večna i da treba biti večna, ali do promena treba doći pregovorima, pa koliko trajalo da trajalo. A može doći, u to sam ubeđen.
Bosna će ostati i opstati ali red bi bio da niko ne gubi živce i olako poteže silu.

Inače ''ko su Srbi''. Pa Srbe u Bosni i Hrvatskoj takođe niko ništa nije pitao kada ih je trebalo pitati. Poništeno im je preko noći glas i pravo koje su dobili upravo na genocidu koji im se dogodio 1941. - 1945. i žrtvi koju su položilu u Narodnooslobodilačkoj borbi. Lakše malo sa tim kvalifikacijama.
esad_plavi

#546 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

irishgirl wrote:Prosperiteta nece biti sve dok stanovnici BIH, bez obzira na vjeru i naciju, ne skontaju da su im nacionalni interesi otpilike sve ono sto cini i temeljna ljudska prava:

- Pravo na zivot bez obzira na boju koze, vjeru i slicno
- Pravo na obrazovanje
- Pravo na zdravstvenu zastitu
- Pravo na rad i adekvatnu financijsku naknadu od koje mogu pristojno zivjet'
- Pravo na pravnu pomoc i zastitu
- Pravo na prakticiranje vjere
- Itd.

Mala grupa pametnih ljudi koje politicka fotelja i izborni poeni ne zanimaju bi u jako kratkom vremenu rijesila puno ekonomskih i politickih problema. U sadasnjoj postavci koja traje vec 20 i kusur godina, najlakse je osigurat' tu fotelju kroz optuzivanje 'onih drugih' i njihov nedostatak politicke volje i saradnje, price o neravnopravnosti i ugrozenosti. Masu je najlakse kontrolisat' strahom. To je ona stara ' zavadi pa vladaj'.

A sad, sve dok se narodi BiH prepiru oko toga koje ce boje bit' ovaj ili onaj komadic mape bez obzira na to da je vecina teritorije zapustena i absolutno nikoga ne zanima ni za kakvu svrhu, gdje ce bit' granica i koliko je to procenata, nece bit' napretka. Mozda naivno s' moje strane, ali meni ni Kinez ne bi smetao za Predsjednika / Premijera ili kojeg vec vraga ako je sposoban, objektivan i radi za dobrobit' kolektiva. Ne razumijem zasto je nemoguce (svim) narodima BiH prihvatit' da mozda postoji Bosnjak / Srbin / Hrvat koji je sposoban i voljan obavljat' drustveno znacajnu funkciju zalazuci se za interese svih. Zbog toga vec godinama i od izbora do izbora svi vuku svoje koji su se vec vise puta pokazali nesposobnjakovicima i / ili kriminalcima ali se zahvaljujuci strahu koji godinama siju opet provuku jer oni 'nas' stite od 'onih druguh'.

A sad, da se vratim pitanju 'Sta mi u stvari hocemo?'. Ne zivim u BiH ali mislim da je odgovor svugdje isti:

- Hocemo mir
- Hocemo da radimo, normalo zaradjujemo i primamo plate
- Hocemo da se od naseg poreza financira infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, kultura,...
- Hocemo da su nam infrastruktura, zdravstvo i obrazovanje bar prosjecno kvalitetni
- Hocemo vladavinu zakona i sudove i zakone koji su u sluzbi gradjana

Kad drustvo ima gore pomenuto, sve ostalo dodje samo od sebe. Kako do toga doci? Prvo i osnovno - svi smo ljudi a tek onda pripadnici ove ili one grupe.
Prosperiteta nece biti dok ne pocnemo diskutovati o ovakvim postovima, umjesto o Kralju Tvrku, Bitki na Kosovu ili Mongolskim hordama, svaka cast, sve si objasnio :thumbup:
Stagolee

#547 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Stagolee »

LaBomba wrote: Dovoljno je samo posjetiti Beograd, i vidjeti sta i kako se tamo gradilo za vrijeme sfrj, a u u BiH sve samo kasabe. Najlakse je odmah prozvati tog Borogovca,cim neko pocne razmisljati iznad okvira "svi smo isti", i te nacionalno osvjestene koje spominjes, koji su krenuli ubijati, molim te navedi tacno ko je sta poceo, kada i zasto. Dosta je nama vise tih fraza "nacionalisti nas zavadili", sve nesto neki "nedefinisani", "neidentifikovani" "ljudi". Zar stvarno mislite tu spiku podvaljivat i dalje. Zna se tacno ko je sta uradio i zasto. U biti ne zanima nas Srbija i Crna gora, samo oni nerascisceni racuni koje imamo s njima, Uopste me ne zanima sta oni tamo imaju ili nemaju, zanima me samo sta nam duguju, a puno je toga.
Nije dovoljno. Nekome bi bilo dovoljno posetiti i bosanskohercegovačke gradove i videti svu industriju koja je u njoj podignuta za vreme SFRJ. I šta da zaključi, kako je BiH protežirana? Ovakva se priča vodi na svim stranama nakon raspada SFRJ, zapravo je ta paranoja i podozrenje bila jedan od pokretača mržnje i netrpeljivosti između naroda i republika.
Arteta

#548 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Arteta »

znalac wrote:
nije zbog jeftine nego zbog ikakve radne snage.
Stanovnistvo im je vitalno, za razliku od nas gdje je stanovnistvo staro i svake godine je sve starije.
Jos malo pa cemo imati vise penzionera nego radne snage.
LaBomba

#549 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

znalac wrote:
Arteta wrote:
znalac wrote:
ima tu prijedlog jedan bitan, samo ne mozes ti to skontat, cistokrvni bosnjaci-hrvati-srbi ovdje ne mogu prepoznat prijedlog: i nije ovo nikakvo vrijedjanje ovo je slika nase stvarnosti, samo bgt reci kako nije tako i da nisam u pravu i kako je bosnjastvo-srpstvo-hrvatstvo nesto najsvetije i da je BiH najuspjesnija drzava u kojoj je ljepota zivjeti
Meni se licno hebe i za bosnjastvo i srpstvo i hrvatstvo.
Kod tebe je jedini da se ostavi toga, a i sam znas da ej to nesto nerealno u danasnjem momentuk jer se ni Rusi ne zele odreci nekakvog Rustva, Turci turstva, Spanci Spanstva i tako dalje.
Mada, mani se tih gluposti, imas li ti kakvih konkretnih prijedloga da nam bude bolje.
konkretno: manite se je*enog nacionalizma koji nas svaki danom sve vise vodi ka fasizmu i prihvatite se konkretnih stvari: ekonomije za pocetak, bar bi ona trebala biti ''anacionalna''

Haj molim te idi na srpske i hrvatske forume i pisi tamo da se oni "mane nacionalizma", i ubjedjuj ih da drzava i narod ne znace nista, pa kad njih tamo ubjedis u to, onda cemo i mi biti "djeca prirode", neki moderni hipici ili sta vec. Prihvatit cemo se mi ekonomije, samo da nam je zagarantovano da nam sutra nece neka cetnicke horde uletit u vlastitu firmu, i opeljesit nas do koske, kosto su popljackali sve sto su mogli ,od privatnih kuca pa do velikih pogona sa masinama.
LaBomba

#550 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

Stagolee wrote:Ovde bi stvarno mnogi na silu ukidali Dejton, au svašta :lol:
Inače ne smatram da je Srpska večna i da treba biti večna, ali do promena treba doći pregovorima, pa koliko trajalo da trajalo. A može doći, u to sam ubeđen.
Bosna će ostati i opstati ali red bi bio da niko ne gubi živce i olako poteže silu.

Inače ''ko su Srbi''. Pa Srbe u Bosni i Hrvatskoj takođe niko ništa nije pitao kada ih je trebalo pitati. Poništeno im je preko noći glas i pravo koje su dobili upravo na genocidu koji im se dogodio 1941. - 1945. i žrtvi koju su položilu u Narodnooslobodilačkoj borbi. Lakše malo sa tim kvalifikacijama.

A sta samo Srbi bre smeju da upotrebljavaju silu? Ne trebaju nama pregovori sa Srbijom, samo da se rasciste racuni, preko medjunarodnog suda, to je sve. Opet da ponovim, ne interesuje nas Hrvatska, i problem Srba iz Hrvatske. To rascistite sa Hrvatima. I ne uzimajte hrvatske srbe za argument u stvarima koje se ticu drzave BiH.
Locked