Ovdje se ulazi duboko u historiju i ti iznosis neistinite stvari iz historije, nije tema, tako da necu o tome puno, samo me zanima, da ti je recimo Hrvatska zauzela Srbiju do Zemuna i da je nakon toga u ime Srbije Engleska potpisala da daje Hrvatskoj sve do Zemuna, da li bi pisao istu "mirovnu" suplju u zelji da zacementiras trenutno stanje?Peace of mind wrote:Damire, okani se pretenzija Sandžaka da uđe u sastav Bosne i Hercegovine. To je već priča o VELIKOJ BOSNI, a vjerujem da mi ne trebamo praviti istorijske greške koje su radili u velikoj mjeri Srbi i u nešto manjoj mjeri Hrvati. Ni većina Bošnjaka iz Bosne te nebi podržala i borila se za tako nešto, iako nam je stalo da Sandžaklije dobro žive i imaju sva prava u državi u kojoj su.
Bosna je istorijski gledano od šestog - sedmog vijeka zauzimala prostor na zapadnoj obali Drine. Period kada je Tvrtko proširio Bosnu u osvajačkim pohodima, te zauzeo manji dio današnjeg Sandžaka i veći dio Dalmacije između ostalog ne može se smatrati kao nešto mjerodavno, jer po tome bi Bošnjaci trebali insistirati da kompletna Jadranska obala od Splita do Dubrovnika pripoji u sastav Bosne.
Sa druge strane Dalmacija (od ilirskog plemena Dalmati) kao država je početkom šestog vijeka obuhvatala teritoriju današnje Hrvatske i BiH, a danas Dalmacija postoji tek kao regionalna odrednica.
Ako spominješ Veliku Britaniju i velike sile koje su odredile granice BiH Londonskim mirom, pa te sile su i danas najmoćnije na planeti i imaju slične stavove kao i prije 150 godina. Engleska danas nije najjača kao što je tada bila, ali je dio Alijanse koju trenutno predvodi USA, a mi Balkanci uopšte se svo ovo vrijeme nalazimo usred njihove zone interesa, a njima nije u interesu da Bosna u trenutnim granicama bude jaka, a apsolutno nebi dozvolili nikakvo proširenje ... Tako da ostavi se romantike
Eh onda bi to bila druga prica. Mislim mozes ti sa Englezima potpisati mirovni sporazum, medjutim to se ne pika sto se Bosne tice. Zivi u miru sa Englezima i postuj taj sporazum u Engleskoj. A sto se tice Bosne, kod nas je to vrlo jasno.
Ista stvar sa Daytonom, Dayton nije potpisan od strane Bosne, nije ratificiran u BiH parlamentu, nijednog bosanskog gradjanina ne treba da tangira i treba ga rusiti cim je to moguce.
Sorry, ne mozes uzeti sad nekog sa ulice i odvesti ga u Dayton da potpise ustav jedne drzave, jer Dayton pretendira ne samo da bude mirovni sporazum, nego i ustav BiH, a to je nesto sto je ustavno i pravno nemoguce, a u buducnosti totalno neodrzivo.
U tome i jeste caka sa hostajl metodom, i kad zauzmes nisi siguran da to sutra ne izgubis na isti nacin. Znaci nema tu nikakvog "cementiranja", ma koliko ti to "mirom" pakovao.
P.S. Pisete mitoloski o "Srbima" i nekakvoj nepostojecoj "srpskoj" drzavi u srednjem vijeku koja je bila organiziranija drzava nego je Srbi imaju danas. Ne, grijesite, ne radi se tu o Srbiji, nego o Vizantiji i pravite istu gresku kao kad bi Osmansko Carstvo proglasili srpskim carstvom. Ali oni koji to zele neka otvore temu pa cemo o tome tabiriti tamo.