Šta mi treba za austrijsku vizu
-
ghetter_exe
#1 Šta mi treba za austrijsku vizu
Elem, citao sam sve sto se tice viznih olaksica, i iskreno da kazem shvatio sam dokumente donekle.
Dakle, idem u posjet zeni, eh sada mi nije jasno sta treba da predam pored papira koji mi ona posalje, a u kome stoji da me poziva da dodjem kod nje ?
Da li ima nesto od viznih olaksica za nas, mislim da li mi koji zahtjevamo vizu trebamo podnijeti vise, manje ili isto dokumenata u ovome slucaju, tj. kada posjecujemo porodicu (tj. spadamo u jednu od 20 kategorija na koje se odnose vizne olaksice).
Svako sa imalo iskustva je vise nego li dobrodosao.
HVala
Dakle, idem u posjet zeni, eh sada mi nije jasno sta treba da predam pored papira koji mi ona posalje, a u kome stoji da me poziva da dodjem kod nje ?
Da li ima nesto od viznih olaksica za nas, mislim da li mi koji zahtjevamo vizu trebamo podnijeti vise, manje ili isto dokumenata u ovome slucaju, tj. kada posjecujemo porodicu (tj. spadamo u jednu od 20 kategorija na koje se odnose vizne olaksice).
HVala
-
mostarac
http://www.bmeia.gv.at/view.php3?r_id=4 ... h&version=
i u prostoru predvidjenom za pretragu ukucaj VIZA. izbacice ti sve sto ti treba za bilo koju vrstu vize.
i u prostoru predvidjenom za pretragu ukucaj VIZA. izbacice ti sve sto ti treba za bilo koju vrstu vize.
-
Umjetnik a
zna ova dinchy84dinchy84 wrote:moze
svugdje je ona bila
- cHupjahalic@
mozes, sve dok ta viza vazi mozes se kretati unutar EU pa cak i van EU (npr Norveska nije clanica EU a svak sa vizom iz Slovenije, Njemacke i sl. moze doci i kretati se unutar norveskih granica dok viza traje)bandit wrote:Da ne otvaram novi topic .... mozel' se izvaditi viza, recimo Slovenije, a putovati u druge zemlje EU, recimo u Njemacku ili Belgiju i tamo boraviti dok traje viza .... ?
Znam da su se nedavno promjenila pravila sto se tice novih clanica EU pa za njih nisam sigurna (moguce da postoji granica sto se tice koliko sati/dana mozes provesti u njima a da ne trazim posebnu vizu za ulaz u tu zemlju). Znam da je tako bilo sa Ceskom prije, ali ako me sjecanje ne vara nedavno su se pravila promjenila i sad je lakse.
-
ghetter_exe
Znam za ovo, medjutim tamo nema nista, a sa web stranicom ionako kasne, to je cudo bozije. Vec sam u ranijem postu rekao, ja spadam u kategoriju koja ima pravo na vizne olaksice, odnosno zena mi je u austriji.mostarac wrote:http://www.bmeia.gv.at/view.php3?r_id=4 ... h&version=
Interesuje me, ako neko zna, koji od dokumenata mi trebaju da bih predao vizu. Znaci ne turisticku, ne ovu ili onu, nego za normalnu vizu koja se izadaje kada ides u posjet porodici.
- Prozor
#9 Re: Šta mi treba za austrijsku vizu
sta ti bolan, radi zena u austrijighetter_exe wrote:Elem, citao sam sve sto se tice viznih olaksica, i iskreno da kazem shvatio sam dokumente donekle.
HVala
-
ghetter_exe
#10 Re: Šta mi treba za austrijsku vizu
pa sta ce raditi austrijanka u austriji ???Prozor wrote:sta ti bolan, radi zena u austrijighetter_exe wrote:Elem, citao sam sve sto se tice viznih olaksica, i iskreno da kazem shvatio sam dokumente donekle.
HVala
debilno pitanje !
- Prozor
#11 Re: Šta mi treba za austrijsku vizu
sta onda ti bolan, radis u bosni, i nemoj samo rec´ jer si bosanacghetter_exe wrote:pa sta ce raditi austrijanka u austriji ???Prozor wrote:sta ti bolan, radi zena u austrijighetter_exe wrote:Elem, citao sam sve sto se tice viznih olaksica, i iskreno da kazem shvatio sam dokumente donekle.
HVala
debilno pitanje !
-
ghetter_exe
#12 Re: Šta mi treba za austrijsku vizu
A sta cu da radim, nije jer sam bosanac, nego jer cekam boravisne papireProzor wrote:sta onda ti bolan, radis u bosni, i nemoj samo rec´ jer si bosanacghetter_exe wrote:pa sta ce raditi austrijanka u austriji ???Prozor wrote: sta ti bolan, radi zena u austriji
debilno pitanje !
![]()
Pa rekoh dok cekam da odem u posjet, a isto tako da vidim imal sta od tih olaksica il se i dalje mora zezat sa nekim md2 obrascima iz penzionog i tako
- ja_cura_
vizne olaksice, ma kako da ne...
mene, koja radim, zivim sama, nemam nekretnina, opet kaci "stari" vizni rezim... ovaj novi je dobar, koliko sam ja skontala, samo za ove sa "povlasticama", tj. mnoge kategorije su oslobodjene placanja, sto do sada nije bilo (npr. penzioneri, studenti/skolarci, zvanicne delegacije, profesionalni soferi itd.)
ovi koji imaju blizu porodicu u zemljama sengena (muz/zena, majka, otac, brat/sestra) su takodje na konju sa ovim novim olaksicama, jer oni mogu dobiti vize na duzi boravak sa vise ulaza. ali doduse, prva ide na pola godine, sljedeca na godinu, pa na dvije i na kraju na pet. tako nesto.
sto se tice novih clanica sengena, one prvu vizu izdaju samo na mjesec dana s jednim ulazom, zatim na 6 mjeseci s vise ulaza. tako pravilo, ne znam zasto, znam samo da je fakat tako
slovenija bi trebala sad da bude rigorozna sto se tice dodjele viza, ali eto, moramo sacekati i vidjeti.
pokretacu teme je potrebno pozivno pismo ovjereno od policije za strance, vjencani list, kopije pasosa (2), slika... i to bi bilo to. najbolje ti je da odes gore i popricas sa onim na kapiji. on ce te uputiti.
p.s. prije godinu dana sam cula (preneseno od goethe instituta u sarajevu) da je za pridruzivanje bracnih partnera u austriju, njemacku i svicarsku potrebno dokazati da imas solidno znanje njemackog jezika, u suprotnom moze biti da ces cekati na boravisnu dozvolu i do dvije godine, sve zavisno od toga kako ces nauciti brzo njemacki. ne znam jesu li poceli sprovoditi ovu odluku.
sretno!
mene, koja radim, zivim sama, nemam nekretnina, opet kaci "stari" vizni rezim... ovaj novi je dobar, koliko sam ja skontala, samo za ove sa "povlasticama", tj. mnoge kategorije su oslobodjene placanja, sto do sada nije bilo (npr. penzioneri, studenti/skolarci, zvanicne delegacije, profesionalni soferi itd.)
ovi koji imaju blizu porodicu u zemljama sengena (muz/zena, majka, otac, brat/sestra) su takodje na konju sa ovim novim olaksicama, jer oni mogu dobiti vize na duzi boravak sa vise ulaza. ali doduse, prva ide na pola godine, sljedeca na godinu, pa na dvije i na kraju na pet. tako nesto.
sto se tice novih clanica sengena, one prvu vizu izdaju samo na mjesec dana s jednim ulazom, zatim na 6 mjeseci s vise ulaza. tako pravilo, ne znam zasto, znam samo da je fakat tako
pokretacu teme je potrebno pozivno pismo ovjereno od policije za strance, vjencani list, kopije pasosa (2), slika... i to bi bilo to. najbolje ti je da odes gore i popricas sa onim na kapiji. on ce te uputiti.
p.s. prije godinu dana sam cula (preneseno od goethe instituta u sarajevu) da je za pridruzivanje bracnih partnera u austriju, njemacku i svicarsku potrebno dokazati da imas solidno znanje njemackog jezika, u suprotnom moze biti da ces cekati na boravisnu dozvolu i do dvije godine, sve zavisno od toga kako ces nauciti brzo njemacki. ne znam jesu li poceli sprovoditi ovu odluku.
sretno!
-
ghetter_exe
Hvala, do sada sam dobio pet puta vizu turisticku, preko koje sam imao mogucnost da odem u posjet, u to vrijeme djevojci. Znaci sada ne moram da predajem, ugovor o radu, 6 zadnjih izvoda iz banke, stanje na bankovnom racunu, kopija radne knjizice, md2 obrazac i ostale stvari koje su mi ranije trebale. Nadam se da pod pozivnim pismom mislis od policije za strance mislis, na formular koji izdaje policija za strane u Austriji.ja_cura_ wrote:
Hvala
-
fatal error
obuca wrote:mozes sa sengen vizom ici gdje hoces u EU
ja bih u london na kafu sa sengenskom... ali kazu: ne moze
- janje_
velika britanija nije potpisnica sengenskog sporazuma. kao ni svicarska.. mada se u svicarsku moze sa sengenskom vizom..fatal error wrote:obuca wrote:mozes sa sengen vizom ici gdje hoces u EU
zato sam ja jucer ambasadoru metjuu na blogu reko da je teze dobit britansku vizu nego sesticu na lotu..
-
ghetter_exe
E nek si mu vala rekojanje_ wrote:velika britanija nije potpisnica sengenskog sporazuma. kao ni svicarska.. mada se u svicarsku moze sa sengenskom vizom..fatal error wrote:obuca wrote:mozes sa sengen vizom ici gdje hoces u EU
zato sam ja jucer ambasadoru metjuu na blogu reko da je teze dobit britansku vizu nego sesticu na lotu..
-
FaceOff
Samo da te ispravim po EU standardima ispada da brat i sestra nisu rodbina. Ako je riječ o ovoj rodbinskoj vezi onda ne spadaš pod vizne olakšice. Osjetio na vlastitoj koži, ali je nakon nekoliko pokušaja napokon dobio.ja_cura_ wrote:vizne olaksice, ma kako da ne...![]()
sto se tice novih clanica sengena, one prvu vizu izdaju samo na mjesec dana s jednim ulazom, zatim na 6 mjeseci s vise ulaza. tako pravilo, ne znam zasto, znam samo da je fakat takoslovenija bi trebala sad da bude rigorozna sto se tice dodjele viza, ali eto, moramo sacekati i vidjeti.
sretno!
-
BELLUNO
[quote="ja_cura_"]vizne olaksice, ma kako da ne...
U Svicarskoj se ne prica samo njemacki jezik, i nije uslov da imas solidno znanje ni jednog od 4 jezika koji se govore u Svicarskoj.a koliko znam ceka se do 6 mjeseci od dana vjencanja dok administracija sredi papire moze se i produziti sve zavisi od brzine rada.Uobicajeno je da se sredi od 3 do 6 mjeseci.
U Svicarskoj se ne prica samo njemacki jezik, i nije uslov da imas solidno znanje ni jednog od 4 jezika koji se govore u Svicarskoj.a koliko znam ceka se do 6 mjeseci od dana vjencanja dok administracija sredi papire moze se i produziti sve zavisi od brzine rada.Uobicajeno je da se sredi od 3 do 6 mjeseci.
Last edited by BELLUNO on 18/02/2008 18:23, edited 1 time in total.
-
bibliotekar
za tu vizu ti treba sljedece:
1. telefon
2. broj ambasade
uputstvo:
uzmes telefon, nazoves ambasadu i pitas sta trebas od papira za vizu.
na kraju im kazes dovidjenja
i to je to
1. telefon
2. broj ambasade
uputstvo:
uzmes telefon, nazoves ambasadu i pitas sta trebas od papira za vizu.
na kraju im kazes dovidjenja
i to je to
-
liberty
ispravka:janje_ wrote:velika britanija nije potpisnica sengenskog sporazuma. kao ni svicarska.. mada se u svicarsku moze sa sengenskom vizom..fatal error wrote:...obuca wrote:mozes sa sengen vizom ici gdje hoces u EU
sa sengenskom vizom jos uvijek ne mozes uci na podrucje ch (rizikujes kaznu), iako je ch zemlja potpisnica bilateralnog sporazuma iz dablina - "otvaranje" ch ocekuje se od jeseni ove godine (dok se odrade svi tehnicki preduslovi)...
u ch mozes uci jedino ako imas boravisnu nacionalnu vizu neke od zemalja sengena (koja ne daje pravo zaposljavanja) ili da zatrazis neku od viza od same ch...
- ja_cura_
BELLUNO wrote:
vrlo dobro ja znam da se u svicarskoj govore 4 zvanicna jezika (njemacki, francuski, italijanski i retroromanski
od ambasade do ambasade je razlicito, nekad se ceka i duze od tih 6 mjeseci, doduse dosta zavisi i od toga kad ces podnijeti zahtjev za pridruzivanje porodici.
- ja_cura_
ghetter_exe
evo, ovo sam ja dobila od konzula austrijske ambasade:
p.s. i nek mi sad neko kaze da su to vizne olaksice!
evo, ovo sam ja dobila od konzula austrijske ambasade:
sretno!Viza - putovanje radi posjete / privatni poziv
Potrebni dokumenti
1. potpuno (uključivo navođenje tačnih podataka o putovanju) i istinito ispunjen formular zahtjeva za vizu, svojeručno potpisan od strane podnositelja zahtjeva;
2. 2 aktualne fotografije u boji, formata kao za pasoš, prema važećim ICAO-propisima;
3. prostorno i vremenski važeći pasoš (pasoš mora važiti najmanje tri mjeseca duže od zatražene vize)
4. 2 kopije pasoša podnositelja zahtjeva (stranica sa podatcima, kao i ranije šengenske vize)
5. dokaz o važećem radnom odnosu u originalu, radna knjižica u originalu, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
6. M2 obrazac - original, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
7. penzioneri: original potvrde o isplati, i dodatno jedna dobro čitljiva kopija;
8. učenici / studenti: potvrda škole u originalu, ukoliko postoje: dokumenti o zaposlenju roditelja;
9. putničko osiguranje za zamoljeni vremenski period putovanja, odnosno boravka, sa najmanjom sumom pokrića u iznosu od EUR 30.000,- i područjem važenja za „šengenske države“;
10. dokumenti, u svrhu dokumentovanja porodičnih i/ili privrednih veza sa domovinom (npr.: porodica: vjenčani list, rodni listovi; vlasništvo stana ili kuće; posjedovanje zemlje, štedne knjižice itd);
11. u slučaju posjete rođacima: dokaz rođačkog odnosa;
12. u slučaju maloljetnika (ispod 18 godina): kopija rodnog lista, ovjerena izjava saglasnosti ovlaštenog odgajatelja u originalu, kao i kopija pasoša ovlaštenog odgajatelja;
13. administrativna taksa za obradu zahtjeva u visini od EUR 35,- u domaćoj valuti (KM 70,-); ukazuje se na to da se naplaćena taksa, u slučaju odbijanja vize, ne vraća. (Izuzetke vezano za vizne takse: vidjeti pod tačkom „Takse“)
Od strane pozivatelja:
1. Pozivno pismo (uključivo navođenje: odnosa sa podnositeljem zahtjeva, trajanja namjeravane posjete u Austriji, tačne adrese smještaja, konkretnog razloga putovanja u relaciji sa zamoljenim trajanjem boravka);
2. UKOLIKO SE NE MOŽE DOKAZATI RASPOLAGANJE DOSTATNIM VLASTITIM FINANSIJSKIM SREDSTVIMA:
- izjava o preuzimanju obaveze (tzv. garantno pismo) jednog pozivatelja sa sjedištem ili prebivalištem u Austriji, u originalu (potpis ovjeren od strane notara ili suda u Austriji)
- potvrda o radu, kao i mjesečnim primanjima, za posljednja 3 mjeseca, u originalu;
- kopija pasoša, kao i kopija važeće boravišne vize ili dokaz o austrijskom državljanstvu;
- prijava boravka, odnosno izvod iz registra prijavljenih boravaka (ZMR) pozivatelja, kao i svih osoba koje žive u zajedničkom domaćinstvu sa pozivateljem (npr.: supružnik, djeca);
- ugovor o najmu ili potvrda o vlasništvu stana, odnosno zemljišta.
Već neko vrijeme postoji mogućnost realizacije elektronske izjave o preuzimanju obaveze, koja može da se da kod okružnih poglavarstava ili magistrata. U ovom slučaju, nije potrebno predočavanje gore pomenutih dokumenata.
Ambasada zadržava pravo da u pojedinim slučajevima pozove podnositelje zahtjeva za vizu na opširan intervju, gdje se podnositelju zahtjeva za vizu daje mogućnost, da predočavanjem dodatnih dokumenata otkloni eventualne sumnje Ambasade vezano za razlog putovanja.
Molimo ne šaljite Ambasadi ni originale dokumenata, niti faksove ili druge dokaze, ukoliko se to izričito ne zahtijeva. Gore navedeni dokumenti treba da se predoče prilikom ličnog dolaska podnositelja zahtjeva.
Molimo, obratite pažnju na to, da je jedino potrebno plaćanje Ambasadi administrativna taksa za obradu zahtjeva za različite službene radnje u vezi sa izdavanjem viza i da je izdavanje formulara zahtjeva za vizu besplatno. Molimo da zahtjev ispunite potpuno, pošto eventualni nalog za dopunu produžava postupak.
Prvo podnošenje zahtjeva za austrijsku šengensku vizu:
maksimalan period važenja vize = konkretno trajanje putovanja!
Prilikom planiranja putovanja, uzmite, molimo, u obzir i vrijeme obrade
(trenutno najmanje jedna kalendarska sedmica).
Austrijsko pravo za strance zahtijeva među ostalim „otvorenost i iskrenost u postupku“. Ambasada, prema tome, ne može udovoljiti zahtjevima za vizu na temelju poziva kao prijateljske usluge.
Ukoliko se glavni cilj putovanja nalazi u nekoj drugoj državi potpisnici Šengenskog ugovora, a ne u Austriji, zahtjev za vizu se mora vratiti, pošto je organ uprave te zemlje nadležan za izdavanje te vize. (Član 12, odlomak 2 Sporazuma o provođenju Šengenskog ugovora).
p.s. i nek mi sad neko kaze da su to vizne olaksice!