Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
brutale

#1 Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by brutale »

Ne znam je li bilo slicnih tema, ako jeste ne zamjerite nisam bas redovan.

Da li bi bilo zainteresovanih da pravimo akcije ciscenja Sarajeva i okoline... vjerovatno bi mogli naci i neke sponzore da se pokriju osnovni troskovi. Ugl. bolje pomoci svome gradu kad niko drugi nece nego sjediti na kafama cijeli dan...

Sta mislite ? :?
poznanik

#2 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by poznanik »

brutale wrote:...Da li bi bilo zainteresovanih da pravimo akcije ciscenja Sarajeva i okoline... vjerovatno bi mogli naci i neke sponzore da se pokriju osnovni troskovi. Ugl. bolje pomoci svome gradu kad niko drugi nece nego sjediti na kafama cijeli dan... Sta mislite ? :?
Treba organizirati akcije na educiranju stanovništva, na jačanju svijesti o štetnosti smeća bačenog u prirodu, na javni prostor, a ne akcije čišćenja.

U onom momentu kada javno preduzeće, zaduženo i plaćeno za čišćenje javnih površina, prestane s radom, građani akcijom trebaju počistiti svoj otpad.

Do tada - počnimo konačno prozivati i pozivati na odgovornost odgovorne osobe, zadužene za čistoću javnog prostora u Sarajevu.
žulijan asanž

#3 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by žulijan asanž »

znači ipak se vraćaju bravarove strategije i ideje.... :-)
Pasiflora

#4 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by Pasiflora »

U mome rodnom gradu su prije nekolikih 7-8 godina krenuli sa kampanjom "XXXXX je lijep koliko je cist".
Napravljeni su dzambo plakati i obljepljeni kontejneri sa istim natpisom. Nekao u isto vrijeme je i u skolama krenula edukacija, textovi po novinama i prilozi na lokalnim TV stanicama i radijima..
U zadnje 2 godine su po privatnim kucama (u gradu i po selima) podijelili zute plasticne kante, istog izgleda kao sto su nekada bile (starija generacija ce se sjetiti prije 90-ih god. su bile iste takve kante samo metalne).
Rezultati su sjajni. Mislim da bi se moglo nesto slicno (ili isto) napraviti i ovdje - nemoguce je da ne bi dalo rezultate.
brutale

#5 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by brutale »

@ poznanik, da edukacija je kljucna ali svjedoci smo da je narodu tesko objasniti, bolje je pokazati primjerom.. ne napraviti jednu akciju vec ih praviti svakih 15 ili mjesec dana..
to edukovanje je prica u prazno i to mi lici na posao neke nevladine organizacije za pranje para.. sto je svima toliko mrsko izaci iz kafane i napraviti neku akciju... i da komunalna preduzeca nece nikada uraditi posao kako treba, samom cinjenicom da su javna i da ih zaboli ocistili, ne ocistili oni ne mogu propasti .. ako budemo cekali na to, ostati cemo na cekanju..
evo je cu se prvi "poniziti" i obuci cizme i rukavice i poceti s tim, mi smo razmazena nacija ne samo zbog ovoga vec generalno.. vidjeli smo da se nista ne rjesava ako se oslonimo na poiltiku, sta je bolje pomiriti se s tim ili izaci i poceti djelovati
cico x

#6 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by cico x »

poznanik wrote:
brutale wrote:...Da li bi bilo zainteresovanih da pravimo akcije ciscenja Sarajeva i okoline... vjerovatno bi mogli naci i neke sponzore da se pokriju osnovni troskovi. Ugl. bolje pomoci svome gradu kad niko drugi nece nego sjediti na kafama cijeli dan... Sta mislite ? :?
Treba organizirati akcije na educiranju stanovništva, na jačanju svijesti o štetnosti smeća bačenog u prirodu, na javni prostor, a ne akcije čišćenja.

U onom momentu kada javno preduzeće, zaduženo i plaćeno za čišćenje javnih površina, prestane s radom, građani akcijom trebaju počistiti svoj otpad.

Do tada - počnimo konačno prozivati i pozivati na odgovornost odgovorne osobe, zadužene za čistoću javnog prostora u Sarajevu.
napravi grupu na fb i imaces 10000 istomisljenika,nikakav problem :) svi su tamo za akciju !!

ja bas mislim da kp rad dobro obavlja svoj posao,redovno smetljari rade,kanti ima svugdje,kako malih tako i velikih,sad su pomeli lisce,grad ciste od snijega,kos etravu 2-3 puta godisnje,u 2-3 ujutro tresu snijeg sa drveca kad napada (licno vidio) tako da rade po meni europski,a druga je stvar sto u gradu ima milion papaka koji bacaju smece gdje stignu,pa ti se cini da ovi ne rade svoj posao.
poznanik

#7 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by poznanik »

Sarajmen wrote:U pravu si @cico x, a isto tako @poznanik se vodi zdravom logikom-prevencijom. Akcije na koje aludira pokretač teme se mogu organizovati u bilo kojem lokalitetu, ukoliko su javne komunalne službe zakazale.
U našoj maloj zajednici, u kojoj jedna komunalna organizacija svoje poslove obavlja na komercijalnoj osnovi, stimulirane još i dodatnim budžetskim finansiranjem, ispomoć te zajednice komunalnom preduzeću može biti jedino ako se radi o elementarnoj nepogodi ili sličnom iznenadnom komunalnom problemu.

U svakoj drugoj situaciji, u kojoj komunalno preduzeće "zakaže" u izvršenju svojih obaveza, zajednica mora prozvati i pozvati na odgovornost osobe koje su, na bilo kakav način - činjenjem ili nečinjenjem, uzrokovale to izvršenje.

Prevencija je svakako kultura življenja...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#8 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by Toto »

kod65

#9 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by kod65 »

Neki dan na vrelu bosne, ganjao sam smoki koji je plutao jezercem i ukonio ga. Jednostavno bode me u oci, a ljudi sa strane nek me cudno gledaju iako neznam zasto. :P Ne koristim facebook i sl. ako neko organizuje nesto nek ostavi broj.
cico x

#10 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by cico x »

kod65 wrote:Neki dan na vrelu bosne, ganjao sam smoki koji je plutao jezercem i ukonio ga. Jednostavno bode me u oci, a ljudi sa strane nek me cudno gledaju iako neznam zasto. :P Ne koristim facebook i sl. ako neko organizuje nesto nek ostavi broj.
smokijem hrane patke dole,zato su te cudno gledali :)
Edo87

#11 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by Edo87 »

Ma u BiH treba uvesti naknadu za povratak plasticne ambalaze. Za max 20 dana ne bi bilo ni jedne plasticne boce a i ovi koji nemaju ni za hljeb mogli bi nesto sakupit para. Tako je u Hrvatskoj nakon nekoliko dana sve se pobralo...
sandra01

#12 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by sandra01 »

brutale wrote:Ne znam je li bilo slicnih tema, ako jeste ne zamjerite nisam bas redovan.

Da li bi bilo zainteresovanih da pravimo akcije ciscenja Sarajeva i okoline... vjerovatno bi mogli naci i neke sponzore da se pokriju osnovni troskovi. Ugl. bolje pomoci svome gradu kad niko drugi nece nego sjediti na kafama cijeli dan...

Sta mislite ? :?
Ja sam ZA!!!!
Meni je proljetos palo na pamet da idem traziti pare od bilo koje NVO da kupim sadnice i da skupim ljude da idemo posumljavati Trebevic :-D imala sam kompletnu ideju razradjenu.Bio bi to weekend pozvala bih sve gradjane preko TV I radija da mi se pridruze i da idemo saditi i posumljavati onu golet!!!Onda bih trazila od Pivare i Klasa da nas sponzorisu sa hranom i picem,tako a bi to bio kao mali happening.Dodjes sa rajom posadis nekoliko borova sjednes popijes pivu ,gricnes nesto,zapjeva se...ko nekad u dobra stara vremena.Ako ima zainteresovanih to mozemo uraditi sljedeceg proljeca. :bih: :bih: :bih:
Tvrdokorna mrlja

#13 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by Tvrdokorna mrlja »

cico x wrote:
kod65 wrote:Neki dan na vrelu bosne, ganjao sam smoki koji je plutao jezercem i ukonio ga. Jednostavno bode me u oci, a ljudi sa strane nek me cudno gledaju iako neznam zasto. :P Ne koristim facebook i sl. ako neko organizuje nesto nek ostavi broj.
smokijem hrane patke dole,zato su te cudno gledali :)
:lol: :lol:
StupskaBitanga

#14 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by StupskaBitanga »

Nisam čitao gore šta je ko pisao ali prvo trebamo naučiti gdje se baca smeće i da nije cool i šminka igrati košarke sa 20 sprata sa kesom smeća
Mr.Penguin

#15 Re: Sta mi mozemo uraditi za Sarajevo ?

Post by Mr.Penguin »

Slazem se s poznanikom

Bolje je educirati gradjane, kazes tesko? nek postave zakon 50 KM kazne za baceni papiric izvan kante za smece, pa ces vidjeti :)
Post Reply